cb rozmiar

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

cb rozmiar

Post autor: Drako » sob lis 05, 2005 9:16 am

Witam
poszukuje malego cb.Ogolnie chodzi to ze wiekszosc cb ktore widzialem ma tak budowe
"plaski i dlugi".
- wlanie to ze sa dlugie przeszkadza mi w zabudowie.
zna ktos moze jakis model " krotki" ?
czy konstrukcja radia wymaga takiej obudowy ?

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » sob lis 05, 2005 9:59 am

konstrukcja -nie, kształt obudowy moze być dowolny, gabaryty zaś wymusza trochę jak w pc kwestia chłodzenia no i upchanie elektroniki z głośnikiem etc.. montaż powierzchniowy el. elktro. i tak w ostatnich latach zmniejszył nieco gabaryty.
z tego co w handlu to najmniejsze w istocie:
-billy / presidenta (dość ubogie)
-johnny/ presidenta - gabaryty podobne jak alan 100, ale radio dużo lepsze.. ile nie o to pytasz... :)21
natomiast kwestia jest: gdzie chcesz umieścić i w czym, no i czego oczekujesz od radia ? - i czego od gabarytów - daj jakieś dane - bo są np modele bardzo płaskie, a na długość podobne lub grube i krótkie, kubatura bezwzględna jednak jest podobna w tych najmniejszych.
[wymiary mogę Ci dokładnie sprawdzić, co do najmniejszego radia, tylko daj chwilę czasu.. śniadania jeszcze nie jadłem :wink: )
-sa też radia panelowe, gdzie jedynie wyswietlacz cyfrowy montjesz "on eye" (podobny jak gsm czy panel radia audio, cena .. niechętna)
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » sob lis 05, 2005 10:02 am

A co to jest cena niechetna :)21
wg mnie juz president ma cene wysoka, Ale wiadomo ze za jakosc sie placi.
Interesuje mnie krotkie i grube radio :)21

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » sob lis 05, 2005 11:01 am

i jak ? Cos moze ci sie udalo znalesc. ja juz dostaje oczoplasu od szukania wymiaro na allegro :)21

Awatar użytkownika
JarekP4x4

Post autor: JarekP4x4 » sob lis 05, 2005 11:08 am

darkman pisze: tylko daj chwilę czasu.. śniadania jeszcze nie jadłem :wink: )
albo poszedl jesc sniadanie albo szuka tych wymiarow :D

a tak na serio to mogbys konkretnie zmierzyc do jakiego wymiaru(dlugosc), bedzie ci odpowiadalo to radio. Bylo by latwiej

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » sob lis 05, 2005 11:15 am

-niechętna >1.5k
-no fakt, president to zupełnie ina jakość, wszyscy jednak pytaja o radia "proste i tanie" toteż wiekszość informacji jest w dziale cb dot. uniden,allan, bo to są radia tanie i sprawne. president to jakość przede wszystkim o ~15 letniej sprawności bezawaryjnej, najczęscie jest system ASC(automatyczna redukcja szumów), servis, gwarancja,homologacja.. itd.. itp.. jak z mięsem u Alego - miliony much nie mogą się mylić.
-krótkie są Intek`i, np

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » sob lis 05, 2005 11:23 am

JarekP4x4 pisze:
darkman pisze: tylko daj chwilę czasu.. śniadania jeszcze nie jadłem :wink: )
albo poszedl jesc sniadanie albo szuka tych wymiarow :D

a tak na serio to mogbys konkretnie zmierzyc do jakiego wymiaru(dlugosc), bedzie ci odpowiadalo to radio. Bylo by latwiej
... :lol: .. kawę robię.. ale fakt Drako - wysil się trochę na jakieś parametry - ile masz miejsca na montaż;
z grubym to będą jaja, rozważ coś płaskiego na podsufitkę np, jak nie masz innego fajnego miejsca.
dla mnie wszystkie miejsca w aucie są złe, dodatkowo dobre miejsce w disko zajmuje mi akurat przetwornica, toteż oświecony podpowiedzią, mam radio w bagażniku, ale to inna bajka :)21

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » wt lis 29, 2005 10:24 am

z ta jakoscia Prezydenta to nie przesadzaj fakt ze maja ladna modulacje ale wszystkie CB maja podobne konstrukcje Kenwooda z CB nie zrobisz kiedys naprawialem te wynalazkiwiec wiec znam temat nie zawsze oplaca sie przeplacac za proste "radio" istotne aby mial kilka czterdziestek to sie przydaje

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » wt lis 29, 2005 10:40 am

darkman pisze: ... :lol: .. kawę robię.. ale fakt Drako - wysil się trochę na jakieś parametry - ile masz miejsca na montaż;
z grubym to będą jaja, rozważ coś płaskiego na podsufitkę np, jak nie masz innego fajnego miejsca.
dla mnie wszystkie miejsca w aucie są złe, dodatkowo dobre miejsce w disko zajmuje mi akurat przetwornica, toteż oświecony podpowiedzią, mam radio w bagażniku, ale to inna bajka :)21

w bagazniku ?
ogolnie w g nie ma fajnego miejsca na cb. chce zrobic sobie taka spec podsufitke( a rczej taki tnel :)21 ) z radiem , i glosnikami i jakas lampka.

ale pomysl z bagaznikiem jest lepszy ? mam fajne miejsca na cb za fotelem ( na skrzyni alu) ale jakbym wsadzil tam radio to nie widzialbym wyswietlacza, a przerzucenie kanalu konczyloby sie w rowie

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 01, 2005 12:28 pm

Kaktus pisze:z ta jakoscia Prezydenta to nie przesadzaj fakt ze maja ladna modulacje ale wszystkie CB maja podobne konstrukcje Kenwooda z CB nie zrobisz kiedys naprawialem te wynalazkiwiec wiec znam temat nie zawsze oplaca sie przeplacac za proste "radio" istotne aby mial kilka czterdziestek to sie przydaje
z całym szacunkiem - nie przesadzam, oczywiście mogę podjąć polemikę, ale mi się nie za bardzo chce :)21
-generalnie radio juz od czasów marconiego ma podobną konstrukcję
-nie chcę robić kenwooda z niczego, bo preferuję Icoma, ponadto kenwoody maja gówniane audio i generalnie jeśli chodzi o dx - to obiegowa i prawdziwa zresztą opinia - że to trx`y głuche i mało selektywne
-opus citata było o presidentach z asc, tych jak mi sie wydaje, nie naprawiałeś, bo jeszcze się nie zdążyły zepsuć :)21
-oczywiście z tzw. czterdziestkami masz racje, jest jednak kwestia jakości wykonania, powierzniowego montażu itd..itp jakości podzespołów, strojenia, technologii wykonania wreszcie.
-modulacja zalezy w głównej mierze od jakości i rodzaju mikrofonu, a osiągnięcie wzmiankowanej przez Kolegę "kenwoodowskiej", nie stanowi żadnego problemu w wielu konstrukcjach radioamatorskich nie mających wiele współnego z firmą

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw gru 01, 2005 12:34 pm

Drako pisze:
darkman pisze:
w bagazniku ?
ogolnie w g nie ma fajnego miejsca na cb. chce zrobic sobie taka spec podsufitke( a rczej taki tnel :)21 ) z radiem , i glosnikami i jakas lampka.

ale pomysl z bagaznikiem jest lepszy ? mam fajne miejsca na cb za fotelem ( na skrzyni alu) ale jakbym wsadzil tam radio to nie widzialbym wyswietlacza, a przerzucenie kanalu konczyloby sie w rowie
podsufitka i płaskie radio to chyba najlepszy w tej sytuacji wybór,
choć "ergonomia" spogladania na wyświetlacz, też dość średnia, jednakowoż w czasie jazdy nie bedziesz przecież specjalnie machlował kanałami - w zasadzie tylko kanał nasłuchowy - 1 pozycja i kanał roboczy 2 pozycja. bagażnik, choć tak mam, odradzam, bo jak wcześniej pisaliśmy wymaga specyficznego radia, którego koszty wydają się być niewspółmierne do wykorzystania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”