Jaka antena do Lincolna w mobilu?
Moderator: Albert_N
Jaka antena do Lincolna w mobilu?
Jaką antene polecacie, zależy mi na zasięgu.
-
- tomasz sobkowiak
-
-
A teraz reasumując: wszystkie polecone charakteryzują się długością fizyczną nie krótszą niż 150cm (dla niektórych około 170cm). To czy pracują jako skrócone 5/8 czy 3/4 to już nieistotne. Dla właściwego wypromieniowania energii ważna jest jak największa długość fizyczna anteny. Wszystkie anteny mają coś takiego jak szerokość pasma, w którym ich Współczynnik Fali Odbitej (SWR) jest najmniejszy i dla długich anten (ponad 170cm) szerokość pasma jest największa co predestynuje taką antenę do bycia używaną z Lolkiem (25-30MHz). Super antenka za niewielkie (normalne) pieniądze to SIRIO Hi-Power lub Megawatt w wersjach 3000 i 4000 (174 do 200cm). Po prostu jak kupisz krótką antenę to będziesz mógł nadawać na jednej 40-tce bo poza nią SWR/WFS będzie masakryczny.
Wszystko zależy dla jakich częstotliwości chcesz wystroić antene
znajomy gdy jechał dx'ować z jakiejś górki to stroił zestaw po dotarciu
na miejsce i
potrafił przy dobrej propagacji do anglii dolecieć
dla mnie osobiście troszkę za duże radyjko jak do furki
na miejsce i

Pozdrawiam
Przemo
TERRANO II 2,7td black long ; FREELANDER 2.0di
Przemo
na prawdę aż do angli ? to chyba bardzo dobry radiowiec musiał byćDor pisze:Wszystko zależy dla jakich częstotliwości chcesz wystroić antene
na miejsce i

Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
tka się składa że jeździłem w transporcie międzynarodowym na tzw. tirach wiele wyjazdów było do anglji i osobiście słyszałem tam nawołujące stacje bazowe z polski na kanale 28
mój sprzęt nie był na tyle silny aby im odpowiedzieć, wiadomo auto firmy więc zestaw CB nie najwyższej klasy ale znam takich co potrafili nadać kilka słów w stronę kraju
mój sprzęt nie był na tyle silny aby im odpowiedzieć, wiadomo auto firmy więc zestaw CB nie najwyższej klasy ale znam takich co potrafili nadać kilka słów w stronę kraju
Pozdrawiam
Przemo
Przemo
jejku
a ja słyszałem, że to nie zależy od siły radia" tylko od operatora.
...no dobra dworuję sobie, tego rodzaju słyszalność ma znamiona standardowe i zalezna jest od aktualnej propagacji fal radiowych, anglia itp słyszalne są stosunkowo często w paśmie cb głównie w emisji fm. nie ma też problemu z nawiazaniem łaczności, jest natomiast problem z zainteresowanym nadawcą/odbiorcą takowej, bowiem nie prowadzi się ich w tym akurat segmnecie pasma obywatelskiego. rzecz w tym, ze operator lokalny na cb - anglojęzyczny nie jest akurat zwykle zainteresowany taką łacznością lub nie potrafi jej przeprowadzić, jesli chce to zrobić udaje się / przestraja na częstotliwość dx i zwykle emisję usb. to tak w skrócie oczywiście.

...no dobra dworuję sobie, tego rodzaju słyszalność ma znamiona standardowe i zalezna jest od aktualnej propagacji fal radiowych, anglia itp słyszalne są stosunkowo często w paśmie cb głównie w emisji fm. nie ma też problemu z nawiazaniem łaczności, jest natomiast problem z zainteresowanym nadawcą/odbiorcą takowej, bowiem nie prowadzi się ich w tym akurat segmnecie pasma obywatelskiego. rzecz w tym, ze operator lokalny na cb - anglojęzyczny nie jest akurat zwykle zainteresowany taką łacznością lub nie potrafi jej przeprowadzić, jesli chce to zrobić udaje się / przestraja na częstotliwość dx i zwykle emisję usb. to tak w skrócie oczywiście.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi
Panowie (i panie...)
Pierwszy swoj DX zrobilem ponad 15 lat temu ze stacjonarki na Alanie 28 w AMie z 4W gdzie druga strona (Polak) darl sie na CH28 w AMie z Isle of Man z mobila z 40W - tyle dX-ow ("161WAW776") a co do anteny to najlepiej przez te 15 lat sprawdzila mi sie na samochodzie w DXach DV 27 long - czyli 1/4 fali nie skracana jakakolwiek cewka (mowilo sie o niej "anetena campingowa" - 2,74 cm) - zarowno Alan 87 jak i Lincoln mial na niej osiagi jakich z mobila nie osiagnalem z jakiejkolwiek anteny typu 5/8 - jazda byla troche utrudniona bo maluch wygladal troche jak wozek elektryczny na wesolym miasteczku (trzy takie jezdzily na warszawskim Ursynowie) ale nigdy wiecej nie mialem takiego zasiegu z mobila
Pierwszy swoj DX zrobilem ponad 15 lat temu ze stacjonarki na Alanie 28 w AMie z 4W gdzie druga strona (Polak) darl sie na CH28 w AMie z Isle of Man z mobila z 40W - tyle dX-ow ("161WAW776") a co do anteny to najlepiej przez te 15 lat sprawdzila mi sie na samochodzie w DXach DV 27 long - czyli 1/4 fali nie skracana jakakolwiek cewka (mowilo sie o niej "anetena campingowa" - 2,74 cm) - zarowno Alan 87 jak i Lincoln mial na niej osiagi jakich z mobila nie osiagnalem z jakiejkolwiek anteny typu 5/8 - jazda byla troche utrudniona bo maluch wygladal troche jak wozek elektryczny na wesolym miasteczku (trzy takie jezdzily na warszawskim Ursynowie) ale nigdy wiecej nie mialem takiego zasiegu z mobila
Nadal ześwirowany...