Taki zestaw

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

popol25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Taki zestaw

Post autor: popol25 » sob maja 27, 2006 12:25 pm

Witam.
Planuje zakup radia CB i po przeczutaniu wielu postów, wymyśliłem coś takiego:
Alan 100 + antena president alaska 1,5 metra. Zestaw w sumie drogi nie będzie bo 220+115. Moje pytania są następujące:
1. Czy ten zestaw za niewielką kasę do rade spokojnie na drodze i w terenie(w teren rzadko wyruszam)?
2. Czy to ustroństwo trzeba będzie dostrajać? Czy przeciętny elektryk sobie z tym poradzi?
3. Gdzie najlepiej zamontować w moim aucie tą antene? Dach odpada, myślę o tylnym zderzaku, prawa strona (drzwi otwierają się do lewego boku).
4. Czy kabel 3,5 metra wystarczy do zamontowania na zderzaku anteny? Odbiornik będzie pod radiem, na tapicerce.

Wiem, że to są pytania typu weź, zmierz, sprawdź i bedziesz wiedział ale może ktoś temat przerabiał i podzieli się spostrzeżeniami.
Dlatego Alan, bo jest mały i bedę mógł go zamontować na stałe w dziurę w tapicerce pod radiem, no i jest niedrogi, w miarę uniwersalny. Antenę polecają ludzie, więc dlatego ta. Jak macie inne propozycje zestawów, to piszcie ale tak do 500 zł, dzięki.

lupus

Post autor: lupus » sob maja 27, 2006 5:52 pm

też myślę nad tym radiem i chyba się zdecyduje, będzie ono mi służxyć praktycznie w terenie, także myslę że się sprawdzi, w temacie jestem zielony ,ale mysklę że nic niepopsuje :lol:

mam pyt. do bardziej doświadczonych kolegów, czy taka antenka mała na magnes wystarczy do jazdy w terenie, bo zasięg to pewnie niewielki ale do kontaktu z innymi autami powinna wystarczyć , chyba dobrze myślę :roll: ??

Awatar użytkownika
maruda

Post autor: maruda » sob maja 27, 2006 8:38 pm

lupus pisze:
mam pyt. do bardziej doświadczonych kolegów, czy taka antenka mała na magnes wystarczy do jazdy w terenie,
gałęzie ją zrzucą, sugeruję przykręcaną

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » ndz maja 28, 2006 7:32 am

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/oat ... fvgns.htmlantene możesz zamocowac tak, przy 1,5 drucie bedzie przynajmniej w połowie ponad linią dachu
zestaw taki bez probleu robi w drodze i w terenie a do montażu nie trzeba elektryka( zrób to sam niczym Adam Słodowy :)21 )

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » ndz maja 28, 2006 9:35 am

tylko Alaska nie wiem czy ma możliwość montażu pod kątem.
Wydaje mi się że nie. i wydaje mi się zbyt delikatną - gałęzie.
Do osobówki owszem, ale do terenowego szukałbym bardziej pancernej.

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » ndz maja 28, 2006 10:39 am

wojtekkk pisze: do montażu nie trzeba elektryka( zrób to sam niczym Adam Słodowy :)21 )

elektryk a raczej elektronik będzie potrzebny dopiero do naprawy spalonego radyjka bo Adam Słodowy nigdy nie pokazywał jak się stroi antene CB.
W imieniu wszystkich fachmanów od elektroniki dziękuje Ci Wojtku za udzielanie takich porad dzięki którym zamiast zarobić 20-30 zł na strojeniu anteny zarobią ok 100 zł za naprawe radia plus 20-30 za nieuniknione strojenie anteny :)21
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Robert Patrol

Re: Taki zestaw

Post autor: Robert Patrol » pn maja 29, 2006 6:36 am

popol25 pisze: Jak macie inne propozycje zestawów, to piszcie ale tak do 500 zł, dzięki.
jezeli masz 500stówek to proponuje Unidena 510 (285zł) lub 520, ktory ma wyjscie na tube (320zł) + dobra antenka wys. 1,5m 160 zł (tylko choler.ka nie pamietam nazwy), ktora ma zysk 3,5 decybela, a to juz naprawde duuuzo. Antene w terenie zawsze mozesz schowac lub opuscic do poziomu. ja mam taki zestaw i na drodze sprawdza sie znakomicie. Jezeli mowisz o montazu na zderzaku to troche nie bardzo bo antena ta emituje fale calą powierzchnią a nie tylko gorną czescią. tak ze do przodu bedziesz slabiej slyszany.
Y60 Dobinsons+3"

Obejrzyj!! "Nocna zmiana" na google.com

Gruzin
Kontaktowanie:

Re: Taki zestaw

Post autor: Gruzin » pn maja 29, 2006 6:57 am

popol25 pisze:Witam.
Planuje zakup radia CB i po przeczutaniu wielu postów, wymyśliłem coś takiego:
Alan 100 + antena president alaska 1,5 metra. Zestaw w sumie drogi nie będzie bo 220+115. Moje pytania są następujące:
1. Czy ten zestaw za niewielką kasę do rade spokojnie na drodze i w terenie(w teren rzadko wyruszam)?
2. Czy to ustroństwo trzeba będzie dostrajać? Czy przeciętny elektryk sobie z tym poradzi?
3. Gdzie najlepiej zamontować w moim aucie tą antene? Dach odpada, myślę o tylnym zderzaku, prawa strona (drzwi otwierają się do lewego boku).
4. Czy kabel 3,5 metra wystarczy do zamontowania na zderzaku anteny? Odbiornik będzie pod radiem, na tapicerce.

Wiem, że to są pytania typu weź, zmierz, sprawdź i bedziesz wiedział ale może ktoś temat przerabiał i podzieli się spostrzeżeniami.
Dlatego Alan, bo jest mały i bedę mógł go zamontować na stałe w dziurę w tapicerce pod radiem, no i jest niedrogi, w miarę uniwersalny. Antenę polecają ludzie, więc dlatego ta. Jak macie inne propozycje zestawów, to piszcie ale tak do 500 zł, dzięki.
1. Alan 100+ robi jeśli nie wymagasz od radia zbyt wiele. Proste, bezproblemowe radio. Daje radę i w drodze i w terenie. Mam takie.
2. Każde ustrojstwo trzeba dostrajać - najlepiej wydaj ze 20 - 30 zł i niech zrobi to fachowiec.
3. MOżesz wykorzystać mocowanie tylnego koła na klapie bagażnika, cewka schowa się w bezpieczne miejsce :wink: i antena będzie wystawać rięcej niż przy mocowaniu do zderzaka a i masa będzie dobra.
4. Przewód powinien wystarczyć.
Obrazek

popol25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: popol25 » pn maja 29, 2006 10:30 am

No wlasnie z tym mocowaniem anteny najwiecej się pomęczę. Zastanawiałem się nad zderzakiem ale wtedy bedzie troszkę ponad dach więc faktycznie mogą być kłopoty. Dobre mocowanie ma Wojtek ale chyba najlepsze bedzie na mocowaniu koła zapasowego. Pomyślę nad tym i jak już będzie po fakcie to zrobię zdjęcie dla potomnych. Dzięki za podpowiedzi :)2

Awatar użytkownika
trusq
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: trusq » pn maja 29, 2006 12:06 pm

wojtekkk pisze:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/oat ... fvgns.htmlantene możesz zamocowac tak, przy 1,5 drucie bedzie przynajmniej w połowie ponad linią dachu
zestaw taki bez probleu robi w drodze i w terenie a do montażu nie trzeba elektryka( zrób to sam niczym Adam Słodowy :)21 )
widze tak a propos twojego zdjecia Wojtekkk ...chyba prawie wszystkie frotki sport maja ulamana ta plastikowa obudowe lampek nak tabliica rejestracyjna :D wiem cos o tym bo moim pierwszym odruchem jaki zrobilem zamykajac klape to wlasnie za pomoca tego plastiku :D ale ktos mnie uprzedzil bo plastik juz byl ulamany 8)
sorrki za odejscie od tematu ale nie moglem przejsc obok tego obojtenie i nie podzielic sie tym z Wami 8)
Opel Frontera Sport 2.0i /gaz/
gg 2200984

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » pn maja 29, 2006 3:49 pm

krzaki tą klamke zweryfikowały ale już jest po wymianie

Awatar użytkownika
trusq
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: trusq » pn maja 29, 2006 3:51 pm

wojtekkk pisze:krzaki tą klamke zweryfikowały ale już jest po wymianie
ile wolaja za taki plastik? :D
Opel Frontera Sport 2.0i /gaz/
gg 2200984

Awatar użytkownika
wojtekkk

Post autor: wojtekkk » pn maja 29, 2006 5:35 pm

nie pamiętam ale była z odzysku i jakoś mało, za to wymiana do bani- musisz uważać by tych 4 śrub nie urwać bo są na stałe i ze wstawieniem nowej problem
sorki za odejście od tematu CB ale tylko odpowiadam koledze

Awatar użytkownika
dhanu

Post autor: dhanu » ndz cze 04, 2006 9:17 am

Witam,

popol25 takie mocowanie o jakim myślisz nie będzie dobrym rozwiązaniem - antena wystająca połowę ponad dach zbiera tak jakbyś miał jakieś małe g. na magnesie - np. Midlanda 18-244... poczytaj sobie www.cb-radio.pl na forum, tam się dowiesz wszystkiego, a tak ode mnie to myślę że możesz spróbować zamocować antenę na relingu (są do tego specjalne uchwyty) albo kombinować z uchwytem bagażnikowym,a jak bedzie za wysoki (będzie obcierał przy otwieraniu klapy) to na tzw. "dzwonek" tylko dobrze go najpierw pomalowac Hammeritem bo strasznie rdzewieją; do tego antena na motylek - np. Lemm AT 1200, 1700 albo jakaś inna na motylek- każdą da się pod kątem przykręcić. Alaska to jedna z lepszych anten,ale mocowanie tylko pionowe, polecam też Lemma, a radio - lepiej wydać parę złotych więcej i kupić Unidena 510/520 niż Alana 100+. To najlepsze radio za takie pieniądze, nie ustępuje tym za 500-600zł Możesz jeszcze zainteresować się Midlandem 1001z, też sobie ludziska chwalą :)
Anteny bardzo często nie trzeba stroić, wystarczy sprawdzić SWR, w każdym CB-serwisie to zrobią za 10zł, a jak będzie źle to o d razu dostroją...
Parzy wyborze anteny patrz głównie na długość - tylko to się liczy, dane typu zysk podawane przez producenta nie są nic warte..
PZDR.

popol25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: popol25 » wt lip 25, 2006 5:01 pm

No dobra w końcu sie zebrałem i oto moje wypociny:
Radio Alan 199, antena długa 1,60 m też Alana.
Bat jest stały przymontowany w dachu, trzeba było dziurawić ale bedzie lepsza masa :)21 Ma motylek, więc jest składany i tu rozwiązał się problem parkowania pod wiatą i niskich gałęzi. Na odbiór nie narzekam, ładnie ściąga. Zresztą jak to wygląda zobaczcie sami:

http://img188.imageshack.us/my.php?image=img3462di3.jpg

http://img49.imageshack.us/my.php?image=img3463ca4.jpg

http://img188.imageshack.us/my.php?image=img3464rx4.jpg

http://img188.imageshack.us/my.php?image=img3465zb3.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”