CB w Uazie
Moderator: Albert_N
CB w Uazie
Czy ktos ma zamontowane CB w Uazie, z orginalnym silnikiem.
Ja nie moge pozbyc sie bardzo duzych zaklucen.
Slysze w radiu wszystko, aparat zaplonowy, pradnice...
Probowalem wlaczyc filtry przeciw zakloceniowe ale nic to nie dalo.
Moze jakies porady??
Dodaj ze jestem kompletnym laikiem w tych sprawach.
Mam CB ONWA+ podobna bardzo dobra antena o dlugosci 2m z cewka. Caly zestaw pracowal wczesniej w samochodzie osobowym i sprawowal sie bardzo dobrze.
Radio podlanczam oczywiscie bezposrednio pod akumulator.
Co do mocowania anteny to tez mam pytanie, czy powinna byc masowana do nadwozia??
Moze jakies porady??
Mam CB ONWA+ podobna bardzo dobra antena o dlugosci 2m z cewka. Caly zestaw pracowal wczesniej w samochodzie osobowym i sprawowal sie bardzo dobrze.
Co do mocowania anteny to tez mam pytanie, czy powinna byc masowana do nadwozia??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
teraz jest JEEP Choerokee 4.0, '90r
UAZ'79 - sprzedany
-
- Kontaktowanie:
Moge ci odpowiedziec na jedno ptanie. Antena musi miec mase.
WWW.FCSERWIS.PL ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, USUWANIE FAP DPF EGR, IMMOBILIZERY
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
WWW.AUTOSKUP.WROC.PL
-
Re: CB w Uazie
a do czego chcesz ją masować jak nie do nadwozia może po plecachstef pisze:Czy ktos ma zamontowane CB w Uazie, z orginalnym silnikiem.
Moze jakies porady??

w sumie 1353 KM 
no replacement for displacement!

Nie jestes dowcipny w swych pomyslach...mudder pisze:
a do czego chcesz ją masować jak nie do nadwozia może po plecachja mam w uazie i chodzi gitarra też mam onwe i też podłączone bezpośrednio do aku a antenę wysokości 60 cm robi doskonale
masowac mozemy bezposrednio do aku, lub tez do radia. Zaleznie od tego jak zaleca producent.
Czesto bywa tak , ze po zmasowaniu anteny do nadwozia dostajemy dodatkowe zaklucenia, wszystko zalezy od budowy anteny i rodzaju oraz wielkosci zaklucen...
Jesli onwa chodz ok , to czy stosowales jakies tlumiki zaklucen, czy masz orginalna cewke, i czy moze masz ekranowane przewody wys. napiecia??
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
Od alternatora tez mam zaklucenia, filtry kupione w sklepach z akcesoriami do cb nic nie pomogly (naszczescie kupowalem testowalem i oddawalem).sys-kom pisze:może masz zwykłe zakłucenia od alternatora
potrzebujesz filtr przeciwzakłuceniowy , kupisz go na allegro
Ale alternator wydaje charakterystyczny gwizdzacy dzwiek zalezny od obrotow.
Zaklucenia mam tez od zaplonu bo na wolnych obrotach wyraznei slysze strzaly od swiec.
Stefan Ostrowski
UAZ'79 - sprzedany
UAZ'79 - sprzedany
to jakies filtry lipne.... dobry filtr powinien to stlumicstef pisze:Od alternatora tez mam zaklucenia, filtry kupione w sklepach z akcesoriami do cb nic nie pomogly (naszczescie kupowalem testowalem i oddawalem).sys-kom pisze:może masz zwykłe zakłucenia od alternatora
potrzebujesz filtr przeciwzakłuceniowy , kupisz go na allegro
Jeep WK 4.7 v8
Ktos gdzies kiedys juz o tym pisal - jesli nie pomogly Ci filtry i slyszysz alternator to nalezy oddac alternator do roboty - ktoras z diod niedomaga, wymienic kable wysokiego i zalozyc swiece ze zwiekszona rezystancja.stef pisze: Ale alternator wydaje charakterystyczny gwizdzacy dzwiek zalezny od obrotow.
Zaklucenia mam tez od zaplonu bo na wolnych obrotach wyraznei slysze strzaly od swiec.
Co do masowania to chyba koledzy jedno a Ty drugie... masz na mysli.
Antena ma byc przykrecona tak, aby utrzymywala naturalny styk z konstrukcja nadwozia, a nie przez przypadek cienkim kabelkiem do "-" akumulatora.
Jesli mimo dobrego zestrojenia i w/w zabiegow jeszcze cos slychac to masz dwie mozliwosci:
Kondensator - bodajze 20 micro/20V (niech sie spece wypowiedza bo wartosci nie pamietam) miedzy "+" i "-" przylacza - oczywiscie jesli przewody ida bezposrednio od aku to nie jest to konieczne oraz
weryfikacja radia, poniewaz w srodku uklad odbiornika moze miec jakies wady - tu prosze o podpowiedz kolegow z SP lub SQ
Nadal ześwirowany...
Radził bym jeszcze sprawdzić kabel antenowy i jego wtyczki, obmacać i zmierzyć przejście i zwarcie.
Antena ma być do budy przykręcona i kropka. Żadnych dodatkowych masowych kabelków.
Sprawdź czy na budzie masz dobrą mase, może masz słabą mase na budzie i prąd na budę przepływa sobie przez radio i antene. Na próbe możesz kablem rozruchowym od aku do budy przypiąć. Buda czytaj buda, rama, silnik.
Do aut z zapłonem iskrowym zaleca się radio z funkcją ANL, to właśnie redukuje większość takich zakłuceń. Możesz na próbe wziąć od kogoś inne radio, polecam uniden pro 520xl również znany jako president johny.
Ogólnie, pomacaj, czy zakłucenia masz też jak odepniesz antene od radia?
Antena ma być do budy przykręcona i kropka. Żadnych dodatkowych masowych kabelków.
Sprawdź czy na budzie masz dobrą mase, może masz słabą mase na budzie i prąd na budę przepływa sobie przez radio i antene. Na próbe możesz kablem rozruchowym od aku do budy przypiąć. Buda czytaj buda, rama, silnik.
Do aut z zapłonem iskrowym zaleca się radio z funkcją ANL, to właśnie redukuje większość takich zakłuceń. Możesz na próbe wziąć od kogoś inne radio, polecam uniden pro 520xl również znany jako president johny.
Ogólnie, pomacaj, czy zakłucenia masz też jak odepniesz antene od radia?
nie stosowałwm żadnego filtra przykręciłem antenę do klatki zewnętrznej i a radio popiąłem bezpośrednio do aku i hulastef pisze:Nie jestes dowcipny w swych pomyslach...mudder pisze:
a do czego chcesz ją masować jak nie do nadwozia może po plecachja mam w uazie i chodzi gitarra też mam onwe i też podłączone bezpośrednio do aku a antenę wysokości 60 cm robi doskonale
masowac mozemy bezposrednio do aku, lub tez do radia. Zaleznie od tego jak zaleca producent.
Czesto bywa tak , ze po zmasowaniu anteny do nadwozia dostajemy dodatkowe zaklucenia, wszystko zalezy od budowy anteny i rodzaju oraz wielkosci zaklucen...
Jesli onwa chodz ok , to czy stosowales jakies tlumiki zaklucen, czy masz orginalna cewke, i czy moze masz ekranowane przewody wys. napiecia??

w sumie 1353 KM 

zrób tak weź diode prostowniczą 10 A na przewód plusa i za tym wsadz kondensator ceramiczny 100 nf , i kondensator 4700 uf na 25 elektrolityczny połącz je równolegle ,
i dodatkowo za diodą i równolegle do kondensatora jeszcze diode prostownicza w kierunku zaporowym czyli + do - i I -do +
to napewno pomoze a jesli nie to juz wina radia
i dodatkowo za diodą i równolegle do kondensatora jeszcze diode prostownicza w kierunku zaporowym czyli + do - i I -do +
to napewno pomoze a jesli nie to juz wina radia