montaz anteny w RAV4(garaz)

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

kaperek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

montaz anteny w RAV4(garaz)

Post autor: kaperek » ndz mar 16, 2008 1:51 am

witam
siedze juz na forum ze 3h i nie moge znalez rozwiazan mocowania na stale anten w rav 4 -dach odpada bo mam garaz...macie jakies rozwiazania lub rady???

ramzes

Post autor: ramzes » ndz mar 16, 2008 3:11 am

:lol: :)20 :)20 zmień forum bo tu nie o takich "terenowkach" sie dyskutuje

polecam: onet.pl lub tvnturbo !!
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz mar 16, 2008 10:05 am

witaj
ja mam terrano2 i tez stoi w garazu... jest nawet wyzsze od rav4 i mi montaz na dachu w niczym nie przeszkadza. chyba wszystkie anteny sa odkrecane, wiec chwile przed wjazdem do garazu trzeba wyskoczyc i ja odkrecic... dla mnie to nie jest duzy problem. na poczatku jest ciezko sie przyzwyczaic (raz prawie wjechalem z antena ;-) ) ale teraz dla mnie to juz nie problem.
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

kaperek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaperek » ndz mar 16, 2008 10:19 am

ramzes pisze::lol: :)20 :)20 zmień forum bo tu nie o takich "terenowkach" sie dyskutuje

polecam: onet.pl lub tvnturbo !!
chyba naprawde zmienie jak tu sa tacy "mili"forumowicze

Awatar użytkownika
pbyra

Post autor: pbyra » ndz mar 16, 2008 1:44 pm

nie myślałeś o antenie z podstawą magnesową ?? ??
TO MIEJSCE CZEKA NA TWOJĄ REKLAMĘ

gg: 4793104

Pawełek 1971

Post autor: Pawełek 1971 » ndz mar 16, 2008 5:11 pm

zobacz tu : www.cb-radio.pl
GG 6655009
GSM +48501071314
Y60 2.8TD + 4" Dobinsons + BFG 33"MT, lekko dłubnięty

kaperek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaperek » ndz mar 16, 2008 6:15 pm

pbyra pisze:nie myślałeś o antenie z podstawą magnesową ?? ??
no wlasnie o to sie rozchodzi ze chce zamontowac na stale i zalezy mi na tej wygodzie zeby jej nie zdejmowac podczas wjazdu do garazu

Awatar użytkownika
Gerappa
Lokalizacja: Śląsk, chwilowo brak konkretnego namiaru... tu i tam, od Ameryki po Pekin
Kontaktowanie:

Post autor: Gerappa » ndz mar 16, 2008 8:47 pm

nie stresujcie chłopaka :)21
pochwale go bo pisze że 3h szuka czegoś :)2
jedni nie dość że wpadają op..ją , mądrują to jeszcze cwaniakują
kup se antenke z mozliwością pochylenia
a co do mobila 4x4, swoje chwalicie -cudzego nie znacie , każdy kupuje to co mu potrzebne , albo co mu pasi
znam takiego co ravką na rajdzie zap...ł , fakt że ją zajechał potem ale sie gościu starał i nie dał se w kaszę dmuchać :)23

http://www.allegro.pl/item324356291_ant ... szawa.html
oczywiście to z górnej półki :roll:

a ta z poziomu ręki i jakości :)2 http://www.allegro.pl/item328784185_ant ... ratis.html

osobiście mam magnesówkę http://www.allegro.pl/item329620030_cb_ ... ep_cb.html

co najlepsze robi w lesie ugina sie na tej fedrze (sprężynie ) i magnes nie puszcza , sprawdzona więc mogę polecić :)2
a wrazie wjechania w garaż magnes się oderwie
Mitsubishi Pajero 2,8 TDI
... nie ma mocnych , a Misiek jest !

http://www.bokserywpotrzebie.pl/

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » ndz mar 16, 2008 10:52 pm

kaperek pisze:
pbyra pisze:nie myślałeś o antenie z podstawą magnesową ?? ??
no wlasnie o to sie rozchodzi ze chce zamontowac na stale i zalezy mi na tej wygodzie zeby jej nie zdejmowac podczas wjazdu do garazu
antena dziala najlepiej jak jest zamocowana na stale ale najlepiej na jakiejs plaskiej powierzchni jak dach lub maska (maska z zalozenia odpada) w dodatku czym wyzej sterczy tym lepszy bedzie zasieg... dlatego montaz anteny na stale w jakims niskim miejscu, tak by nie bylo problemu z wjazdem do garazu moim zdaniem bedzie bez sensu... mozna oczywiscie zamocowac np z tylu na klapie lub zderzaku antene np taka jak ze srodkowego linka z posta ponizej (sam bat jest wyginany i mozna do pionowych plaszczyzn nawet to przykrecic) ale czy to bedzie dobrze dzialac? napewno nie tak dobrze jak chocby magnesowka z 3 linka polozona na srodku dachu. drugim rozwiazaniem jest zakup krociutkiej anteny cb, ale osiagi beda slabe w porownaniu z dluzszymi antenami. osobiscie na kilku samochodach uzywalem juz roznych anten i wlasnie na t2 gdzie zalozona jest na stale na dachu dluga antena (pressident alabama) komfort pracy jest najwiekszy (nawet majac przejsciowo dziadowskie radio cobra 19dx4 bylem zadowolony z lacznosci).
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

marek cieciuch

Re: montaz anteny w RAV4(garaz)

Post autor: marek cieciuch » czw mar 20, 2008 6:37 pm

kaperek pisze:witam
siedze juz na forum ze 3h i nie moge znalez rozwiazan mocowania na stale anten w rav 4 -dach odpada bo mam garaz...macie jakies rozwiazania lub rady???
zamontuj gdziekolwiek , nawet na zderzaku jezeli nie chcesz jej kazdorazowo skladac przed wjazdem do garazu . Wazny jest bardzo dobry kontakt elektryczny z nadwoziem / masa / W takim wypadku antena bedzie pracowala tez przyzwoicie , troche uposledzony bedzie kierunek " do przodu " w wypadku montazu na tylnym zderzaku .
Montaz na dachu w wypadku dlugosci fali 11 m / czestotliwosc CB / i traktowaniu tego dachu jako " sztucznej ziemi " nie do konca jest sluszny.
Sztuczna ziemia powinna miec promien dlugosci 1/4 fali , zeby uzyskac w pelni dookolna charakterystyke promieniowania anteny . Potrzebny jest dach o powierzchni 5.5 m x 5,5 m .

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”