wzmacniacz CB KL200

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

wzmacniacz CB KL200

Post autor: JackY61 » ndz kwie 20, 2008 7:46 pm

Witam,
zastanawiam sie nad kupnem takiego oto wzmacniacza do CB. Moze ktos jakas opinie o nim powiedziec ?

http://www.allegro.pl/item347055682_wzm ... rakow.html

zastanawia mnie co na to antena - zeby koloru na czerwony nie zaczela zmieniac :D

no i imho te 100W to chyba duzo za duzo - zeby nie siac w promieniu 100km

'J

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » ndz kwie 20, 2008 8:17 pm

Pytanie pomocnicze: na ch.. Ci to, pomijając że nielegalne.
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » ndz kwie 20, 2008 8:20 pm

Nie pytam sie po co mi to tylko czy ktos cos moze o tym opowiedziec.
ps
Jazda 60kmh w terenie zabudowanym tez jest nielegalna...
pps
prosze o niezadawanie wiecej bezsensownych pytan "pomocniczych"

Awatar użytkownika
A.F.

Post autor: A.F. » ndz kwie 20, 2008 8:31 pm

Przepraszam - już nigdy więcej..... :oops: :cry: :)16
VW T4 syncro, 2.4D, long :)13

sq1gzg
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

wzmacniacz=kiepska inwestycja

Post autor: sq1gzg » ndz kwie 20, 2008 8:57 pm

jesli masz sprawne radio a nie szumofon i dobrą dobrze zestrojoną antene to jesli interesuja cie łacznosci lokalne to wzmacniacz ci nie jest potrzebny,
co z tego ze bedzie cie slychac kilka kilometrow dalej (nie łudz sie ze wiecej) to ty i tak nie uslyszysz korespondenta bez wzmaciacza
a pozatym wiecej mocy wiecej zaklocen bedzie razem z toba leciec (cb radia to nie sa jakies hiper super sprzety radiowe),
a wystarczy lekko niedopasowana antena i twoj wzmaciacz zrbi sie czerwony w srodku i juz nie bedzie dzialal a prz okazji moze i ucierpiec radyjko,
do dalekich lacznosci na tym pasmie a wlasiwie ciut wyzej sa radyjka amatorskie za spora kase ktore same w sobie maja 100wat mocy ale o niebo lepsze odbiorniki wyrafinowane ulady typu DSP I takie tam
bbodzio

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » ndz kwie 20, 2008 9:08 pm

Hej SQ1GZG,
widze po nicku, ze krotkofalowiec. Dzieki za konkretna odpowiedz. Tez postaram sie konkretnie.
Zastanawialem sie nad radiem KF do samochodu, ale bardziej skalanialbym sie ku temu rozwiazaniu z paru powodow.
- zeby uzywac takie radio musialbym zrobic licencje - przynajmniej teoretycznie
- kazdy jadacy w grupie samochod musialby posiadac takie samo - nie kazdego na to stac
- wole zasmiecac pasmo CB w ostatnich latach wieszkosc kanalow i tak jest nieuzywana niz czestotliwosci prawdziwym krotkofalowcom - chyba mniejsza szkoda tak na moje oko
- wzmacniacz posiada przycik on/off czyli siedzac na 19tym mozna go sobie wylaczyc a gdy potrzeba zasiegu na innym kanale moze zrobic ON

Rozwiazanie to jest o tyle ciekawe ze ma tez jakis przedwzmacniacz do odbiornika - cokolwiek to znaczy, ale na moj chlopski rozumum powino to tez "zwiekszyc" zasieg odbioru - dlatego o tym wogole mysle.

Radio to President Herbert.

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Re: wzmacniacz CB KL200

Post autor: wojtek_kom » ndz kwie 20, 2008 9:12 pm

JackY61 pisze:Witam,
zastanawiam sie nad kupnem takiego oto wzmacniacza do CB. Moze ktos jakas opinie o nim powiedziec ?
http://www.allegro.pl/item347055682_wzm ... rakow.html
zastanawia mnie co na to antena - zeby koloru na czerwony nie zaczela zmieniac :D
no i imho te 100W to chyba duzo za duzo - zeby nie siac w promieniu 100km
'J
Pomijając aspekty prawne... według mnie szkoda kasy:
- przedwzmacniacz ma swoje wady - nad drodze bezużyteczny, silny sygnał będzie powodował powstanie zakłóceń w obwodzie wejściowym przedwzmacniacza, sądząc po wzmocnieniu, zbudowany na dwóch tranzystorach pod kątem maksymalnego wzmocnienia,
- wzmacniacz - cóż nie jest to klasa A ;), nie spodziewaj się dużo, niskie napięcie zasilania, mały radiator - to gwarancja generowania niezapomnianych zakłóceń w różnych pasmach... realnie może uda się wyciągnąć 8-10W przy AM, pod 20W dla SSB... wszystko przy całej masie zakłóceń...

Jak chcesz to kup... mogę go później sprawdzić :)21 - według mnie to porażka. Zaraz się znajdzie taki co powie mam używam, rewelacja ;)
Nissan-y

Awatar użytkownika
Gerappa
Lokalizacja: Śląsk, chwilowo brak konkretnego namiaru... tu i tam, od Ameryki po Pekin
Kontaktowanie:

Post autor: Gerappa » ndz kwie 20, 2008 9:16 pm

mam taki wzmacniacz jeszcze z czasów pierwszych cb zakładanych do aut , był założony w plaskaczu -założenie było takie żeby był kontakt ze stacjonarnym cb w domu u kumpla - i sie nadało :)2 .
obecnie gdzieś leży przykryty kurzem - lepsze radio cb i nie jest potrzebny , no i zasięg też ,tak jak kolega wspomniał im dalej tym więcej zbierasz szumów i innych badziewi :)3
:)23 dziś zamiast tego lepiej za tę kasę dofinansować zakup jakiegoś modelu z wyższej półki
Mitsubishi Pajero 2,8 TDI
... nie ma mocnych , a Misiek jest !

http://www.bokserywpotrzebie.pl/

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » ndz kwie 20, 2008 9:19 pm

wojtek_kom pisze:Jak chcesz to kup... mogę go później sprawdzić :)21 - według mnie to porażka. Zaraz się znajdzie taki co powie mam używam, rewelacja ;)
wydatek 200 pare zlotych nie powala. mysle, zeby zaryzykowac. Najwyzej sie okaze, ze 250pln poszlo w kosz - nie pierwsze i pewnie nie ostatnie. Czesto przejezdzam obok bielska - moge wpasc :)

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » ndz kwie 20, 2008 9:25 pm

JackY61 pisze: wydatek 200 pare zlotych nie powala. mysle, zeby zaryzykowac. Najwyzej sie okaze, ze 250pln poszlo w kosz - nie pierwsze i pewnie nie ostatnie. Czesto przejezdzam obok bielska - moge wpasc :)
Zapraszam :) jak coś to na PW...
Nissan-y

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn kwie 21, 2008 9:51 am

Kiedyś bawiłem się czymś takim:
http://www.allegro.pl/item326362398__wz ... czem_.html
Całkiem ładnie to chodziło, w paśmie CB także. Solidność wykonania znacznie lepsza niż tego wzmacniacza w Chinach robionego, a i czystość widmowa sygnału znacznie lepsza, z uwagi na obecność ostro strojących się 2 obwodów rezonansowych. Możesz dostroić go do każdej anteny, nawet i zastępczej (np. DWzO). Pozostaje nadal tylko kwestia legalności ... Ale myślę że w jakimś weteranie to by się nawet nieźle prezentowało.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pn kwie 21, 2008 10:32 am

JackY61 pisze:
wojtek_kom pisze:Jak chcesz to kup... mogę go później sprawdzić :)21 - według mnie to porażka. Zaraz się znajdzie taki co powie mam używam, rewelacja ;)
wydatek 200 pare zlotych nie powala. mysle, zeby zaryzykowac. Najwyzej sie okaze, ze 250pln poszlo w kosz - nie pierwsze i pewnie nie ostatnie. Czesto przejezdzam obok bielska - moge wpasc :)
Jacku, zakup kompletnie pozbawiony sensu i logiki, odradzam zdecydowanie szczególnie do pracy AM, FM.
Zadzwoń jak Ci sie chce, bo mi się nie chce publicznie Ciebie zniechęcać 8)
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » śr kwie 23, 2008 10:31 pm

również nie polecam zakupu wzmacniacza do auta :wink:
miałem kilka różnych "dopałów" i w samochodzie nie wiele pomogą, a przedwzmacniacz antenowy (odbiorczy) też nie wiele da gdyż wraz ze wzrostem sygnału bardzo dużo wzrosną zakłócenia których w aucie nie brakuje. To zdaje egzamin tylko na stacji bazowej.

Nie wiem jaki masz samochód ale jeżeli ma dużo elektroniki, ESP Airbagi, itd. wzmacniacz może spowodować zakłócenia pracy któregoś z tych układów, mało prawdopodobne lecz możliwe :roll:
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » czw kwie 24, 2008 4:55 pm

ja ostanio wsadziłem icoma 706... do mobila nowego i dałem 100W w antene i w samochodzie zaczeły dziać się cuda z elektroniką była tzw dyskoteka, silnika nie odpalaliśmy bo baliśmy sie o kompa
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » czw kwie 24, 2008 5:50 pm

JackY61 pisze:
Jacku, może czas na jakiś serwis tego radia co masz, albo strojenie, może się nieco zużyło. Raczej bym szedł w tym kierunku. Pamiętam, że Ciebie zawsze było słychać, ale problemy były z odbiorem po Twojej stronie. (Pomijam historię na Maramureszu, jak mi się antena rozkręciła ;))

Awatar użytkownika
KJarosław
Kontaktowanie:

Post autor: KJarosław » ndz maja 04, 2008 4:33 pm

U mnie w samochodzie wisi coś podobnego o mocy 30W, na dalsze odległości się to sprawdza, ale ogólnie używałem tego z 5 razy kiedy było naprawde potrzebne. 100 watowy dopał nadaje się tylko na baze i to też do użytku w nocy, bo zaraz przylecą babcie że wchodzisz im w radio M. Moim zdaniem lepiej zainwestować w dobry mikrofon z echem i wzmocnieniem.
Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » śr maja 07, 2008 5:32 pm

OK, to napiszę jak sprawa sie skończyła.
Grzechu, strojenia nie będzie, zakupiłem nowe radyjo za namową Darkaman'a, a Ty ta antene to przykreć w końcu :)21 :wink:
Jednak Darek nie będzie do końca zadowolony bo kupiłem rozblokowanego Jacksona II i planuję kupić do tego częstotliwościomierz. Z czestotliwosciomerzem były dwa rada Magnum oraz General Grant. Oba mocno mocne jednak miały taką wadę, że po pierwsze primo wtyki do mikrofonu miały z boku - co mocno utrudniałoby montaż i po drugie primo no kurna za ładne do terenowki.
Do tego kupiłem mikrofon ASTATICA Road Devil i całość działa z anteną Santiago 1200.
Przy dobrej propagacji słyszałem francuzów i hiszpanów jak nadają na DX'ach. Prób lacznosciowych na SSB jeszcze nie robilem, jednak nie mysle by mnie gdzies uslyszano poza opolem woj. opolskim.
Wzmacniacz jednak tez kupilem dla kierowcy do Ducato. Podzielilem sie z nim kiedys moim zamiarem kupna takowego i powiedzial, ze chetnie takiego przyjmie... no to dostal co chcial. Dzisiaj zrobilsmy test. Ja z moim zestawem, on ze wzmacniaczem, radio Presidenty Harry II ASC, antena na dachu w dziurce.
Wynik jest taki jak co niektórzy pisali ale nie az tak zły. Wzmacniacz nie powodował jakiś dodatkowych szumów, modulacja była czysta. Bez wzmacniacza korowcę z ducato trciłem po 7km. Po właczeniu wzmacniacza dojechalem na odleglosc 12km (mierzone wg GPSa), zanim zaczal mi znikac.
No i to tyle. Dodam jeszcze, ze teren miedzy samochodami to w polowie las i w polowie zabudowania.

Takie pytanie ile z Was ma radia z SSB w samochodzie ?
'J

Awatar użytkownika
grzegorzh

Post autor: grzegorzh » śr maja 07, 2008 7:07 pm

JackY61 pisze:Grzechu, strojenia nie będzie, zakupiłem nowe radyjo
Tak coś czułem, że czas na zmiany ;) Miałeś dobre radio, ale mogło się już po prostu zużyć ;)
JackY61 pisze:a Ty ta antene to przykreć w końcu :)21 :wink:
Już dawno problem rozwiązany. Może nie pięknie, ale działa ;)
Kurcze, dawnośmy się nie widzieli, słyszałem coś o jakichś Chinach... A Murmańsk odpuszczasz?

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » śr maja 07, 2008 7:13 pm

grzegorzh pisze: Tak coś czułem, że czas na zmiany ;) Miałeś dobre radio, ale mogło się już po prostu zużyć ;)
no z wygladu juz sie takie nudne zrobilo. Nowe ma wiecej pokretel :-)
grzegorzh pisze: Kurcze, dawnośmy się nie widzieli, słyszałem coś o jakichś Chinach... A Murmańsk odpuszczasz?
No cos Ty. Do Murmanska jedziemy. W koncu ktos musi w Serii kola pompowac :wink: Rozmawialem z Piotrkiem ostatnio. Mowi, że taki jeden (nie bede z ksywy wymienial :)21 ) troszke mu krokodyla na warsztacie przetrzymuje i jest obwa czy do czerwca się wyrobi :lol:
A Chiny swoją drogą sierpien/wrzesien dopiero.
A... i trzeba sie jakos spotkac, bo mam te 50GB map do skopiowania dla Ciebie, ale z ladowaniem tego na DVD sie poddalem.

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » czw maja 08, 2008 1:05 pm

Marci pisze:ja ostanio wsadziłem icoma 706... do mobila nowego i dałem 100W w antene i w samochodzie zaczeły dziać się cuda z elektroniką była tzw dyskoteka, silnika nie odpalaliśmy bo baliśmy sie o kompa
Marcin coś masz z instalacją lub samym podłączeniem. 2 lata woziłem 706kę w dysko i całkiem bez problemów, mocy dawaj max 90 pozycja 8-9, lepiej pracuje. Najlepiej sprawdza się podłączenie direct do aku na grubych kablach z bezpiecznikami oczywiście. (jestem zaskoczony twoją informacją, a co za auto?)

JackY, generalnie obleci.. :D , ale rzeczony częstotliwościomierz to będzie jedynie wyświetlacz częstotliwości, którego wskazania wykazując sporą "bezwładność" i małą stabilność nie łatwo będzie ustawić ritem twojego radia. O co chodzi z grubsza ?
O to, że ważniejsze dla pracy TRX jest wstrojenie radia w stosowną częstotliwość niż odczytanie jej z wyświetlacza szczególnie przy odstępie kanałowym 5kHz.

p.s. kwas... do bocznych gniazd są wtyczki kątowe i przedłużacze nawet.. itd, itp 8)
p.s.2 - będzie słychać znacznie dalej niż w opolu.

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » czw maja 08, 2008 2:06 pm

darkman pisze: p.s. kwas... do bocznych gniazd są wtyczki kątowe i przedłużacze nawet.. itd, itp 8)
tak wiem darku, tylko i tak by je zamontowac musialbym ciac deske rozdzielcza :(
darkman pisze: p.s.2 - będzie słychać znacznie dalej niż w opolu.
zobaczymy, za dnie bedziem testowac

Tak wogole Darku, pamietasz jak Ci w Ustroniu mowilem, ze nie widze nic ciekawego w tych Twoich DX'ach ? Teraz czuje, że zaczyna mnie to wciagac coraz bardziej. Zastanawiam sie nad instalacja bazy i wtedy ewentualnie tego granta czy magnum bym sobie zakupil.
Zreszta, jak tylko bede znal jakis termin wolnego weekendu to zaraz dzwonie.

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pt maja 09, 2008 2:23 pm

no ba..,
telefon jak zwykle very łelkom.

p.s. deskę jakby co to tnij :)16 ... przecież to tylko patrol :D

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » ndz maja 11, 2008 12:55 pm

zrobilismy z Jegorkiem mały test na A4 (wrocław - opole) no i tak czy siak kupa.

sprzęt:
2x 2 metrowa antena zamocowana na zderzaku patrola + radio Jackson II (AM-10W, FM-10W, SSB-21W) ASC + z mojej strony mikrofon ze wzmocnieniem Astatic Road Devil, który swoją drogą chyba i tak specjalnie niewiele dawał.

Ja stałem na parkingu za zajadem z autostrady, Slwek oddalał się w kierunku wroclawia. Do 10km łączność zarówno na AM i SSB czysta w zasadzie bez szumów. Na plus dla AM, ze względu na przyjemniejszą modulację.
-> Gdy odległość zwiększyła się mniejwiecej do 13km było słychać już tylko w zasadzie na USB/LSB.
-> Gdy odgległość zwiększyła się do ok. 15km w zasadzie łącznosc stała się już mocno uciazliwa i więcej szumów było słychać niż mówiącego Slawka.
W tym momencie sam zjechałem z parkingu i udalem sie w kierynku przeciwnym czyli do opola.
-> gdy odleglosc miedzy samochodami wyniosla ok. 18km znow uslyszalem slawka glosno i wyrazie.
-> Gdy odleglosc wyniosla 20km znow slyszalnosc zmalala praktycznie do zera i postanowilismy zakonczyc test.

Tak się zastanawiam czy lepsza slyszalnosc w odleglosci 18km nie miala czegos wspolnego z ustawieniem samochodow do siebie tylem, dzieki czemu sygnal z anteny zamocowanej na przednim zderzaku byl dodatkowo odbijany przez maske silnika.

Jako ciekawostke. Jechalem wczoraj przed poludniem do poznania i cala droge bardzo wyraznie i glosno bylo slychac wlochow jak nadawali na 27,555 i pobliskich czestotowliwosciach. Nadawali poprostu non-stop. Popoludniu w zasadzie ucichlo.

Powaznie zastanawiam sie czy nie zdjac bagaznika dachowego i wsadzic tam antene. Problem bedzie jednak taki, ze koniec anteny bedzie na 4m - polowa wiaduktow bedzie moja.

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » ndz maja 11, 2008 1:47 pm

to takie kanały wywoławcze tzw.monitory 26,285 27,455 27,555 wołasz podajesz częstotliwość i tam słuchasz czy cie ktoś woła jezeli tak to robisz z nim łączność i możecie sie wymienić kartami qsl moje pierwsze qsl były z pocztówek mojego miasta. odsyłam na radio.org.pl To wciąga jak chodzenie po bagnach :lol:
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
JackY61
Kontaktowanie:

Post autor: JackY61 » ndz maja 11, 2008 4:37 pm

Marci pisze:To wciąga jak chodzenie po bagnach :lol:
I to w tym tak naprawdę najgorsze :)21
Tak jak juz wpominalem. Kiedys mowilem Darkmanowi, ze ni jak nie rozumiem po co on siedzi przy tym radiu, co on w tym widzi itp. Cala zabawa dla jakiejs karteczki... :)21
Coprawda nadal nie kapuje po co ludziom te karteczki, jednak samo pogadanie z kims z drugiej strony europy czy chocby kraju to no.... TO JEST TO ! :D

W miedzy czasie zasiegnalem wiedzy i doczytalem, ze fale krotkie 3-30MHz:
Ze względu na krzywiznę Ziemi i tłumienie tego zakresu fal przez powierzchnię terenu zasięg fali powierzchniowej w zakresie fal krótkich jest niewielki: od kilkudziesięciu kilometrów od nadajnika (fale rzędu 100 m) do kilku kilometrów (fale rzędu 10 m).
dla CB to 11m czyli osiągnięcie 15km po ziemi w tym kontekscie i takl wydaje sie nielzym wynikiem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”