OK, to napiszę jak sprawa sie skończyła.
Grzechu, strojenia nie będzie, zakupiłem nowe radyjo za namową Darkaman'a, a Ty ta antene to przykreć w końcu

Jednak Darek nie będzie do końca zadowolony bo kupiłem rozblokowanego Jacksona II i planuję kupić do tego częstotliwościomierz. Z czestotliwosciomerzem były dwa rada Magnum oraz General Grant. Oba mocno mocne jednak miały taką wadę, że po pierwsze primo wtyki do mikrofonu miały z boku - co mocno utrudniałoby montaż i po drugie primo no kurna za ładne do terenowki.
Do tego kupiłem mikrofon ASTATICA Road Devil i całość działa z anteną Santiago 1200.
Przy dobrej propagacji słyszałem francuzów i hiszpanów jak nadają na DX'ach. Prób lacznosciowych na SSB jeszcze nie robilem, jednak nie mysle by mnie gdzies uslyszano poza opolem woj. opolskim.
Wzmacniacz jednak tez kupilem dla kierowcy do Ducato. Podzielilem sie z nim kiedys moim zamiarem kupna takowego i powiedzial, ze chetnie takiego przyjmie... no to dostal co chcial. Dzisiaj zrobilsmy test. Ja z moim zestawem, on ze wzmacniaczem, radio Presidenty Harry II ASC, antena na dachu w dziurce.
Wynik jest taki jak co niektórzy pisali ale nie az tak zły. Wzmacniacz nie powodował jakiś dodatkowych szumów, modulacja była czysta. Bez wzmacniacza korowcę z ducato trciłem po 7km. Po właczeniu wzmacniacza dojechalem na odleglosc 12km (mierzone wg GPSa), zanim zaczal mi znikac.
No i to tyle. Dodam jeszcze, ze teren miedzy samochodami to w polowie las i w polowie zabudowania.
Takie pytanie ile z Was ma radia z SSB w samochodzie ?
'J