Yaesu vx3-r

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Yaesu vx3-r

Post autor: goralski » ndz kwie 20, 2008 9:24 pm

Witam!mam kilka problemów z tym radyjkiem...najprościej byłoby dorwać jakąś polską instrukcję obsługi ale nie mogę znaleźć na necie. Radyjko to duobander i nie mogę wyłączyć tzw. (chyba) przemiennika (po wciśnięciu PTT na pewnej częstotliwości, nadawanie przeskakuje automatycznie na inną,wyższą o 600khz :o ) jak to wyłączyć (pewnie niewielu wie) albo jak to się może nazywać żeby znaleźć to w instrukcji obsługi?? no i jeszcze jedno-jak odblokować takie radio na nadawanie na wyższych częstotliwościach (w paśmie 2m) ?? słyszałem że albo wgrać nowy soft (nie mam kabla,dojścia,programu...nic :) ) albo wyciągnąć zworkę (nie wiem czy fizycznie czy odlutowywać ) ?? za wszelkie kasztany jak i czasem rzadziej pojawiające się sensowne wypowiedzi dziękuje ! :)
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Niva'94

Post autor: Niva'94 » pn kwie 21, 2008 8:01 am

VX-3 jest radiem typowo amatorskim, więc mogła się trafić Tobie wersja gdzie nadajnik pracuje wyłącznie w pasmach amatorskich. Odbiornik powinien chodzić szeroko. Opisy odblokowania VX-3 do pracy pełnopasmowej są na www.mods.dk, dostępne po zarejestrowaniu. Tam też znajdziesz instrukcję obsługi. Co do shiftu przemiennikowego, musisz wejść do menu, i tam odszukać pozycję "SHIFT" i przestawić z "+" na "-". Radio wtedy będzie nadawało o 600 kHz niżej niż słuchało, czyli będziesz mógł już normalnie pracować na amatorskich przemiennikach w paśmie 2m. Shift wyłącza się ustawiając w tej pozycji "OFF".

Pomijam kwestię legalności nadawania poza pasmami amatorskimi, jak i na pasmach amatorskich bez wymaganego pozwolenia ... Do 2 lat więzienia za to grozi. Patrz ustawa - Prawo telekomunikacyjne.
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pn kwie 21, 2008 9:30 am

operating manual masz tutaj do pobrania też i kupe innych informacji za stroną producenta, spor było i jest opinii ownerów o tym trx na forach radiowo kf`skich - wystarczy troszkę poszperać:
http://www.yaesu.com/indexVS.cfm?cmd=Di ... Archived=0

zasadniczo fajny handy, 3W też jest ok zależnie od dedykacji, jest do niego fajny pocket na 3xAAA - ale może masz tą akurat versję.

któregoś vx`a ma @Klamer, więc się z nim skontaktuj bo pewnie jest na bieżąco.
odblokowywanie i łażenie gdzieś tam uważam za chore - szczególnie w niepowołanych dłoniach i "obiema rencamy" podpisuję się pod tym co kol Niva napisał. (pozdrawiam BTW ! )
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » pn kwie 21, 2008 7:28 pm

tam trzeba wejsc w meni i wybrać rpt- i wszystko chodzi jak miło vx3 to jest to samo co vx2 tylko ma dołorzona antene ferytowa dla fal srednich

kolego google http://www.google.pl/search?q=vx3r&ie=u ... =firefox-a
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pn kwie 21, 2008 9:22 pm

no dzieki - jakos sie udalo odblokowac.Co do nadawania to radio sluzy tylko do latania a nie podsluchiwania :) manuala mam po angielsku i jakos nie moglem trafic na ta funkcje :)
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”