wada podstaw magnetycznych Anten ML 145 prod CTE

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Klamer

wada podstaw magnetycznych Anten ML 145 prod CTE

Post autor: Klamer » śr maja 28, 2008 1:33 pm

Wielu z nas używa podstaw magnetycznych do anten ML-145, wiele z nich jest produkcji CTE
Kabel wchodzący w podstawę tej anteny jest na końcu rozdwojony i jedna część jest przylutowana do "zimnego" druga do "ciepłego" końca anteny.
Obróbka tego kabla jest zrobiona na tyle nieprofesjonalnie, iż kabel obracając się w podstawie magnetycznej zwiera masę z żyłą centralną.
Przy takim zwarciu naciśnięcie gruszki w radiu może spowodować spalenie radia (spalenie tranzystora stopnia końcowego).
Rozwiązanie problemu:
Należy delikatnie zdjąć osłonę gumową podstawy (ta osłona, która chroni również dach przed porysowaniem) obrócić kabel tak aby nie było zwarcia i zaizolować (w jakikolwiek sposób - izolacją, klejem na gorąco) żyłę środkową kabla.
Przekażcie tę informację innym użytkownikom tych anten produkcji CTE
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
bundyr
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: bundyr » śr maja 28, 2008 10:05 pm

popieram poprzednika, lutowałem już 2 razy swoją ml-145, bo sie pozakręcało i robiło zwarcie, zaizolowalem, dodatkowo zacisnąłem we wnętrzu magnesu, na kablu trytytytke(opaskę zaciskową), żeby kabel się nie pracował/wysuwał, tak bardzo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”