Założyłem niedawno TTI 880 + metrową magnesówkę, która posadziłem na środku dachu. Słychać spoko, ale sąsiad jeżdżący busami nastraszył mnie, że jeśli nie dostroję anteny to radio szybko się spali

Pozdrawiam
Moderator: Albert_N
Ręczniak to dopiero pomysłpiotr-stihl pisze:u mnie za skarby nie mogę zejść z swr-em poniżej 2 , mimo że i dłuższy bat zakładałem i inny przycinałem po centymetrze , [ założone na górnym rancie tylnych drzwi ] - już miałem nieprzyjemność wymieniania końcówki mocy .
Jak teraz padnie to wyrzucę to wszystko do kosza i zakupię przenośkę [ ręczniaka ]
muszę cie zmartwić ale to nie sygnał audio tylko w.czdarkman pisze:zrób fote tego mocowania, to się coś wymyśli.
(przyczyna leży chyba w nitach alu, złe mzimu połączenia elektrycznego ... ale musze zobaczyć jak to wygląda)
niezależnie od tego zrób tki bay-pass pomiarowy:
gruby drut np miedziany z ołowiem (mogą być trzy cienkie w warkoczyk) i połącz samą stopkę anteny z solidnym elementem masy z podwozia np rama - zmiarz swr i dopasuj antenę - zobaczysz czy to problem doprowadzenia masy.
darkman Wysłany: Wto Gru 09, 2008 12:10 am Temat postu:
--------------------------------------------------------------------------------
w ogóle mnie to nie martwi,
no może poza tym, że bredzisz
acha, SWR nie ma takiej wartości tylko ~!
p.s. nie bierz tego do siebie, coś tam wiesz i to się 'czyta' niewątpliwie, ale starsznie uogólniasz i koniecznie chcesz znaleźć dziurę w całym, twoja wiedza to niewątpliwie diament lecz wymaga oszlifowania.
sposób bay-pasowy jest sprawdzony dla nieprzewodzących części karoserii.
co do projektowania anten - to słyszałeś o antenach bezmasowych ?
[/quote]quote="gostcomp"]eee tam zaraz bredzę![]()
uogólniam bo nie chce się wdawać w szczegóły
co do swr to zależny jaką masz skale![]()
co do diamentu nie oszlifowanego to prędzej jest wytarty![]()
z wykształcenia elektronik kierunek rtv około 10 lat w zawodzie pracowałem
miedzy innymi przy nadajnikach i antenach
i oczywiście zajmowałem sie tez cb
ps nie istnieje cos takiego jak antena bezmasowa
jest to chwyt marketingowy na określenie zwykłej anteny półfalowej
ktora nie wymaga przeciwwagi
taka antena działa dobrze o ile jest jak najbardziej oddalona od metalowych elementów samochodu
między innymi po to te anteny mają talki długaśny uchwyt
p
nie chwyt tylko neologizm handlowy / nazwa handlowa .. jak "zwis męski" dajmy na togostcomp pisze:eee tam zaraz bredzę![]()
..) bla, bla.... czyżby kompleks wykształcenia
![]()
ps nie istnieje cos takiego jak antena bezmasowa
jest to chwyt marketingowy na określenie zwykłej anteny półfalowej
juz Ci kiedys pisalem, ze my proste wsioki zima mamy mnostwo czasu, nie to co podroznicy, publicysci, groto... itp wlazydarkman pisze:uuuu ZIMACzwarta forma pobytu na forum się ujawniła
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość