Antena TRIFLEX SIRIO - CB i zwykłe radio.

radia, anteny, dodatki, strojenie, wybór itp.

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
ArturoK4

Kontaktowanie:

Antena TRIFLEX SIRIO - CB i zwykłe radio.

Post autor: ArturoK4 » śr wrz 02, 2009 9:38 am

Zastanawiam się czy ktoś to testował i jak toto działa /

czy warto to zakupić , bo ma parę zalet:

nie widać że jest CB radio

nikt jej nie ukradnie (bo wyglada na zwykłą radiówkę)

problem z montażem odpada (mam taką samą z wyglądu na dachu w pasku kombi)

tylko bym podmienił anteny...

http://www.allegro.pl/item726138213_ant ... emowa.html

taką jak ta SIRIo Performer 600 PL posiadam na busie od roku i jest super a zysk ten sam co w tej uniwersalnej

więc sie zastanawiam czy będzie odbierać i nadawać tak samo jak SIRio Performer 600 PL

http://www.allegro.pl/item726593466_ant ... _nowa.html

w osobówce nie oczekuję żadnych rewelacyjnych osiągów więc dla tego zwróciłem na nią uwagę , jeżdżę osobówką tylko lokalnie i lokalne zasięgi mi wystarczą...

miał ktoś z nią jakieś doświadczenia , porównania ?
zmuttowane korando K4 na BFG MT 33 do sprzedania
GPS-360.pl / www.forumkk.eu

Awatar użytkownika
Marcin_75
Kontaktowanie:

Re: Antena TRIFLEX SIRIO - CB i zwykłe radio.

Post autor: Marcin_75 » pt wrz 04, 2009 7:11 pm

Gdzieś w gazecie czytałem test tej anteny - nie wiem, na ile był uczciwy - i wypadła całkiem dobrze. Tzn. oczywiście cudów nie ma się co po niej spodziewać, ale do normalnego użytkowania była wystarczająca.
Pozdrawiam!
Marcin

Awatar użytkownika
Jarek_

Post autor: Jarek_ » ndz wrz 06, 2009 9:30 pm

Witam mam taka antene tez w pasku kombi,
zaleta jest wyglad, wada maly zasieg , ale moim zdaniem wystarczajacy do poruszania sie okolo 5 km , ( w trasie na wakacje na dwa auta, porownywalem z hustylerem i prawie nie bylo roznicy )
zasieg anteny radiowej troche slabszy, ,
sporo roboty zeby kable ladnie poukladac 8)

Awatar użytkownika
Zielony&Załoga
Kontaktowanie:

Post autor: Zielony&Załoga » ndz wrz 06, 2009 9:34 pm

a jak toto się stroi?
PIMPEK albinos - brudna świnia :)21

Awatar użytkownika
Jarek_

Post autor: Jarek_ » ndz wrz 06, 2009 9:49 pm

Zielony&Załoga pisze:a jak toto się stroi?
koncowka krecisz ( oczywiscie na swoja :wink: )
wynik okolo 1,2

Awatar użytkownika
ArturoK4

Kontaktowanie:

Post autor: ArturoK4 » wt wrz 08, 2009 9:02 am

Jarek_ pisze:Witam mam taka antene tez w pasku kombi,
zaleta jest wyglad, wada maly zasieg , ale moim zdaniem wystarczajacy do poruszania sie okolo 5 km , ( w trasie na wakacje na dwa auta, porownywalem z hustylerem i prawie nie bylo roznicy )
zasieg anteny radiowej troche slabszy, ,
sporo roboty zeby kable ladnie poukladac 8)
No to jest powód żeby to kupić , jak działa na 5km to wiecej mi nie potrzeba :D

ale powiedz czy starczyło ci kabla (ile metrów go jest przy tej antenie)

swoją chciałbym zamntować z tyłu w pobliżu klapy (miejsce orginalnej anteny) a z tamtego miejsca do deski wychodzi prawie 4m do radia na desce i 4,5 do cb z prawej strony na półce

i jeszcze jedno , pewnie nie zbiera syfu bo jest krótka a w moim Presidencie Harrym Clasic na antenie 1,8m mam niezły burdel i to mnie też wkurza
zmuttowane korando K4 na BFG MT 33 do sprzedania
GPS-360.pl / www.forumkk.eu

Awatar użytkownika
Jarek_

Post autor: Jarek_ » wt wrz 08, 2009 7:49 pm

Miejsce oryginalnej anteny ma tez otwór kwadratowy ( idealnie pod sirio)
Kabel położyłem jak oryginał tzn: do lewego tylnego słupka stamtąd do dołu i do przodu pod boczkiem tylnym, później na wysokości nog pasażera z tylu ( za kierowca ) do środka i tunelem do przodu ( cala lewa stronę trzeba wybebeszyć nawet fotel kierowcy )

Awatar użytkownika
Klamer

Post autor: Klamer » sob paź 31, 2009 10:40 am

nie wierzę, że na CB ta antena robi na 5 km, Hustler ledwo robi na 5km a jak są górki i dołki to będzie to typowe walkie-talkie - jak mnie widzisz tak mnie słyszysz - wg mnie max 2km, ale ja się nie znam
Nadal ześwirowany...

Awatar użytkownika
Unix

Post autor: Unix » sob paź 31, 2009 11:42 am

Sirio Tajfun jest lepszy - miałem obie i Triflex'a nie polecam - nie dość, że zajebiście drogi to zasięg 1-1,5 km :(

Teraz mam Tajfuna
http://www.radiokomunikacja.com/product ... cts_id/101

Do tego kupujesz antenkę radiową wewnętrzną przyklejaną do szyby i wszystko działa jak należy ;)

Pozdr
Toyota LJ73

Awatar użytkownika
gostcomp

Post autor: gostcomp » sob paź 31, 2009 11:53 am

taka antena będzie działać niewiele lepiej od przenośki
pragnę zauważyć że w paśmie cb długość fali wynosi 11 metrów
a ta antena ma 0.5 m
to jak to ma dobrze działać ?

edit
zysk +3 dB wow
w stosunku do czego ? pralki ? parapetu ?
Ignorancji, nieróbstwu i niechlujstwu stanowcze nie KARWA nie

Awatar użytkownika
Unix

Post autor: Unix » sob paź 31, 2009 12:31 pm

No tak samo jak działają metrowe, 2-metrowe itp :)

Zwróć uwagę, że to antena helikalna i montowana w dziurkę więc jest pewne różnica. Mam Tajfuna w plaskaczu i nie mam żadnych problemów z porozumiewaniem się z innym, pytając o drogę bo to nie tylko kwestia anteny ale trzeba mieć dobre radio. ~3 km leci bez problemu i czysto a więcej km to mi na ch.. potrzeba :)

Pytając o drogę, i tak odpowiadają ci, co się z tobą rozmijają więc jak ktoś montuje 2,5 metrowy bat do auta to raczej ma nieco poprzestawiane tu i uwdzie ... :D

W Vitarze mam helikalną Sirtel Gamma http://polkompsa.9com.pl/product_info.p ... ts_id=8741 i robi zajebiście mimo, że ma niecały 100 cm :)

Prosze bardzo :)
Obrazek

Pozdr
Toyota LJ73

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » sob paź 31, 2009 1:04 pm

Unix pisze:W Vitarze mam helikalną Sirtel Gamma http://polkompsa.9com.pl/product_info.p ... ts_id=8741 i robi zajebiście mimo, że ma niecały 100 cm :)
Potwierdzam... Założyłem w Pajero i jest zajefajna... Bardzo fajny odbiór/nadawanie, a w terenie gałęzie i krzaki nie są dla niej straszne... :)2
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
gostcomp

Post autor: gostcomp » sob paź 31, 2009 2:25 pm

sprawność anteny rośnie wykładniczo wraz z długością
w praktyce antena mająca około 1 m na WYSTARCZAJĄCĄ sprawność
a 2,5 km to właśnie odległość na jaką rozmawia się bezproblemowo z przenośki

Awatar użytkownika
Unix

Post autor: Unix » sob paź 31, 2009 3:13 pm

Zgadzam się z Tobą, jednak zdecydowanie wolę mocowaną w dziurkę niż magnesówkę bo nie rzuca się w oczy a o wyglądzie nie wspominając :)

Pozdr
Toyota LJ73

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » ndz lis 01, 2009 12:04 am

Każda antena czy ma 50 cm długości czy 1,5metra musi mieć "wyrównaną długość" do długości fali czy to cewką czy poprzez pojemnosciową przeciwwagę. Już gdzies pisałem o reczniakach i antenach do nich wiec tu powtórzę: ręczniaki z antenami o długości w granicach 40-50 cm spokojnie daja rade do 7-8 km w lesie i na nierównym terenie. Samchodowe radio z anteną takiego typu spokojni eteż da rade na podobnej odległości. Kolejnym wartym rozjaśnienia "problemem" jak widzę jest kwestia górek i przeszkód między nadajnikiem a odbiornikiem - CB nie jest łącznością pracujacą na "prostych" jak np radiotelefony PMR pracujące na częstotliwościach 400-500 MHz które w lesie dają rade na max 500-1000 metrów.

Nie testowałem tego typu anteny z prostej przyczyny mam antenę do radia osobno, do CB kolejną i jest mi z tym dobrze. Ale jestem pewien że jeżeli jest dobrze zrobiona to w trasie nie będzie w znaczący sposób odbiegała od dedykowanych tylko dla CB batów. Jak ktoś wspominał rzadkością jest łączność w trasie na wiecej niż 2-4 km. Jak ktoś chce sobie gadać z międzynarodową stacją kosmiczną albo kumplem na Alasce to na pewno kupi dedykowaną antenę stacjonarną o długości 1/2 lub 5/8 fali i postawi ją sobie na maszcie o wysokości 10 metrów. Ale żeby zapytac o fotoradar stojący na 324 kilometrze spokojnie taki "wynalazek" da radę.
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
gostcomp

Post autor: gostcomp » ndz lis 01, 2009 11:00 am

Nahen pisze:Każda antena czy ma 50 cm długości czy 1,5metra musi mieć "wyrównaną długość" do długości fali czy to cewką czy poprzez pojemnosciową przeciwwagę.
nie odpowiedziałeś mi na pytanie co z tego wynika
Ostatnio zmieniony ndz lis 01, 2009 10:37 pm przez gostcomp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Unix

Post autor: Unix » ndz lis 01, 2009 12:04 pm

Dyskusja jest o antenach nie do terenówki lecz do plaskacza, a do terenu to one się nie nadają z racji swojej konstrukcji i wytrzymałości (w zasadzie jej braku) ;)

Więc raczej będzie pytał w większości o misiaków i w tym te anteny się sprawdzają :)

I myślę, że możemy zakończyć na tym dyskusję :)
Toyota LJ73

Awatar użytkownika
Jureq

Kontaktowanie:

Post autor: Jureq » ndz lis 01, 2009 3:02 pm

Unix pisze:Sirio Tajfun jest lepszy - miałem obie i Triflex'a nie polecam - nie dość, że zajebiście drogi to zasięg 1-1,5 km :(

Teraz mam Tajfuna
http://www.radiokomunikacja.com/product ... cts_id/101

Do tego kupujesz antenkę radiową wewnętrzną przyklejaną do szyby i wszystko działa jak należy ;)

Pozdr
Tajfun jest 2x tańszy od triflexa, ma troche lepsze osiągi ale również jedną zasadniczą wade - nie jest elastyczna jak triflex i wcześniej czy później odczuwa się tego skutki w postaci: złamanego promiennika (rzadko), przepuszczania wody pod uszczelką (często), wyrwania anteny jeśli o coś zaczepi przy cofaniu (najcześciej)

Jak chce się mieć małą przyzwoitą antenkę to polecam Midlanda super-mini:

Obrazek
Głodny przez wioskę przejdziesz, goły - nie.

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » ndz lis 01, 2009 4:19 pm

mówisz kolego 7-8 km hmmm
to rzadki musiałby być ten las, zresztą las lasowi nie równy
dlatego w praktyce przyjmuję się że przenośką osiągasz zasięg do 5Km
oczywiście jeśli widzisz nadajnik to może i to być 20 czy nawet 60 km ze o dx np z włochami nie wspomnę
niestety las a zwłaszcza liściasty bardzo tłumi fale tej długości
podobnie jest w mieście
A jaki chcesz las? od nadmorskich rzadkich lasow przez różne rejony borów tucholskich po lasy w górach kilkanaście/kikadziesiąt razy w roku uzywam w takich warunkach radiotelefonów przenośnych czy to PMR czy CB czy np niemieckich wojskowych SEMów. CB bez problemów w każdych z tych warunków osiaga minimum zasie w przedziale 5-8 km w górach czy nad samym brzegiem morza potrafi dobić do 20-30 km bez czarów typu "dx" który nie wiem czym jest... Bo to nie jest ani radio, ani pasmo, ani częstotliwość tylko określenie/nazwa "dalekiej łączności" które kompletnie nie rozumeim po co wplatasz w dyskusję o antenach? Moze chcuiałeś wspomieć o "bandach" w przypadku częstotliwości około 27 MHz i łącznościach z wykorzystaniem odbitych fal od górnych warst atmosfery?? Tylkonadal eni wiem co to ma do rzeczy?

Jeszcze raz powtórze jeżeli ktoś używa ręczniaka ze standardową antena niech nie porównuje go do takeigo samego z anteną lepszej klasy którą trzeba sobie niestety dokupić. Ja nie używam ręczniaków CB na zwykłych antenach bo do moich zastosowań potrzebuję sprawnego radia. Na antnach które mają długość 40-50cm z zasiegiem jest tak jak pisałem. Łącznosć miedzy ręczniakiem a samochodem w borach tucholskich to odległości rzędu 10-12 km bez większych problemów. Tak wieć antena tego typu-tej długości w zupełności wystarczy w samochodzie w któym ma służyć do komunikacji z innymi kierowcami na tej samej trasie czy nawet dla "fachowców" o których tu wspomniałeś którzy montują na samochodach terenowych radia CB do łączności tak profesjonalnej jak międzygwiezdne transmisje radiowe na odległość zawrotnych 10-20 km. Wystarczy tylko wyżej wyjechać autkiem. ;)

Przy okazji może mi podpowiesz do jakich to poważnych zastosowań używasz CB w terenówce? Pytani zadane na podstawie tego:
tyle że nie każdy używa CB tylko do pytania o fotoradar
zwłaszcza jeśli zamontował radio w terenówce
:D
mam Trooperka 2,6i i 3.0 DTi (problemy "nowego" się skończyły zobaczymy na jak długo ;) )

Awatar użytkownika
Unix

Post autor: Unix » ndz lis 01, 2009 4:42 pm

Nahen pisze:
mówisz kolego 7-8 km hmmm
to rzadki musiałby być ten las, zresztą las lasowi nie równy
dlatego w praktyce przyjmuję się że przenośką osiągasz zasięg do 5Km
oczywiście jeśli widzisz nadajnik to może i to być 20 czy nawet 60 km ze o dx np z włochami nie wspomnę
niestety las a zwłaszcza liściasty bardzo tłumi fale tej długości
podobnie jest w mieście
A jaki chcesz las? od nadmorskich rzadkich lasow przez różne rejony borów tucholskich po lasy w górach kilkanaście/kikadziesiąt razy w roku uzywam w takich warunkach radiotelefonów przenośnych czy to PMR czy CB czy np niemieckich wojskowych SEMów. CB bez problemów w każdych z tych warunków osiaga minimum zasie w przedziale 5-8 km w górach czy nad samym brzegiem morza potrafi dobić do 20-30 km bez czarów typu "dx" który nie wiem czym jest... Bo to nie jest ani radio, ani pasmo, ani częstotliwość tylko określenie/nazwa "dalekiej łączności" które kompletnie nie rozumeim po co wplatasz w dyskusję o antenach? Moze chcuiałeś wspomieć o "bandach" w przypadku częstotliwości około 27 MHz i łącznościach z wykorzystaniem odbitych fal od górnych warst atmosfery?? Tylkonadal eni wiem co to ma do rzeczy?

Jeszcze raz powtórze jeżeli ktoś używa ręczniaka ze standardową antena niech nie porównuje go do takeigo samego z anteną lepszej klasy którą trzeba sobie niestety dokupić. Ja nie używam ręczniaków CB na zwykłych antenach bo do moich zastosowań potrzebuję sprawnego radia. Na antnach które mają długość 40-50cm z zasiegiem jest tak jak pisałem. Łącznosć miedzy ręczniakiem a samochodem w borach tucholskich to odległości rzędu 10-12 km bez większych problemów. Tak wieć antena tego typu-tej długości w zupełności wystarczy w samochodzie w któym ma służyć do komunikacji z innymi kierowcami na tej samej trasie czy nawet dla "fachowców" o których tu wspomniałeś którzy montują na samochodach terenowych radia CB do łączności tak profesjonalnej jak międzygwiezdne transmisje radiowe na odległość zawrotnych 10-20 km. Wystarczy tylko wyżej wyjechać autkiem. ;)

Przy okazji może mi podpowiesz do jakich to poważnych zastosowań używasz CB w terenówce? Pytani zadane na podstawie tego:
tyle że nie każdy używa CB tylko do pytania o fotoradar
zwłaszcza jeśli zamontował radio w terenówce
:D
:)2 :D
Toyota LJ73

Awatar użytkownika
gostcomp

Post autor: gostcomp » ndz lis 01, 2009 10:36 pm

Nahen pisze: A jaki chcesz las? od nadmorskich rzadkich lasow przez różne rejony borów tucholskich po lasy w górach kilkanaście/kikadziesiąt razy w roku uzywam w takich warunkach radiotelefonów przenośnych czy to PMR czy CB czy np niemieckich wojskowych SEMów. CB bez problemów w każdych z tych warunków osiaga minimum zasie w przedziale 5-8 km w górach czy nad samym brzegiem morza potrafi dobić do 20-30 km bez czarów typu "dx" który nie wiem czym jest... Bo to nie jest ani radio, ani pasmo, ani częstotliwość tylko określenie/nazwa "dalekiej łączności" które kompletnie nie rozumeim po co wplatasz w dyskusję o antenach? Moze chcuiałeś wspomieć o "bandach" w przypadku częstotliwości około 27 MHz i łącznościach z wykorzystaniem odbitych fal od górnych warst atmosfery?? Tylkonadal eni wiem co to ma do rzeczy?{/quote]
jezzzzu co to za bełkot ?
widzisz kolego tylko często się zdarza że jak potrzebujesz użyć CB to nie jesteś w stanie przesunąć ani o centymetr.
odpowiedź na to masz wyżej

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » ndz lis 01, 2009 11:38 pm

Jezeli bywasz często w sytuacjach w któryh nei da rady sie przesunąć autkiem o centymetry to pronuję jednak porządnego ręczniaka z dobra anteną zakąłdam że wyjsć z samochodu i podrepatać gdzieś "wyżej" czy to na wzniesienie czy szczyt góry czy wdrapać się na drzewo zawsze można. A jeżeli ktoś bardzo często potrzebuje wołać pomocy przez radio do kumpli którzy są o 10 i więcej kilometrów dalej to proponuję zrobic licencję na "2 metry" i po sprawie. ;)

Awatar użytkownika
gostcomp

Post autor: gostcomp » ndz lis 01, 2009 11:55 pm

a nie lepiej mieć porządną antenę ?
jakoś nie widzi mi się ganianie z przenośką
a licencja na 2 m to niby w czym ma pomóc ?
po pierwsze jakoś mało tego w samochodach a po drugie las baaardzo tłumi transmisje w tym paśmie
no chyba że chodziło ci o pasmo 80m
tu bym się zgodził, ale z pewnych oczywistych względów tego pasma używa się raczej stacjonarnie :)21

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » ndz lis 01, 2009 11:58 pm

Tak pomijając już ten zasięg to chciałbym zobaczyć terenówkę jeżdżącą po lesie z anteną 2m... :)21 Dwie anteny 1,5 już połamałem (dokładniej cewki) więc wiem co mówię... :)11
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
Nahen

Post autor: Nahen » pn lis 02, 2009 12:15 am

Tak pomijając już ten zasięg to chciałbym zobaczyć terenówkę jeżdżącą po lesie z anteną 2m... Dwie anteny 1,5 już połamałem (dokładniej cewki) więc wiem co mówię...
:)21 :)21 na pewno wiesz co mówisz? ;)

"2m" zdecydowanie lepiej "wychodzi" zza przeszkód terenowych niż prawie 12 metrowe CB ;) Przy podobnej mocy (2-4 W) dużo ciekawsze zasięgi gwarantują właśnie "2metry". Do tego jak masz szczęście możesz skorzystac z przemiennika i takie tam ;)
Ostatnio zmieniony pn lis 02, 2009 12:19 am przez Nahen, łącznie zmieniany 3 razy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB radio”