a prezes najjaśniejszej...

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
lesio jeep

Re: a prezes najjaśniejszej...

Post autor: lesio jeep » ndz mar 12, 2017 11:13 pm

Takayuki pisze: Uciekł i wróci za 2 dni żeby znowu pominąć sedno czyjejś wypowiedzi i podkreślić jaki to POPIS wspaniały :)2
zupełnie jak Zibi :)21 :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » ndz mar 12, 2017 11:13 pm

Takayuki pisze: Uciekł i wróci za 2 dni żeby znowu pominąć sedno czyjejś wypowiedzi i podkreślić jaki to POPIS wspaniały :)2
zupełnie jak Zibi :)21 :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
mercg280ge
Kontaktowanie:

Post autor: mercg280ge » ndz mar 12, 2017 11:15 pm

pijesz nie pisz - tego sie trzymam zazwyczaj , bo czasem mozna przypadkowo obrazic ktoregos pana byznesmena ...
770k

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz mar 12, 2017 11:25 pm

O właśnie tak rozmydlimy temat. Książkowy przykład. :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » ndz mar 12, 2017 11:50 pm

robisz wrażenie człowiek zgorzkniałego, pełnego obaw...
bywasz czasem szczęśliwy?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz mar 12, 2017 11:58 pm

Bywam :wink:
Merc - nie wiem.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn mar 13, 2017 1:08 am

Takayuki pisze:Bywam :wink:
Merc - nie wiem.
się wpakowałeś pomiędzy...
u Ciebie to widać, choćby po tym psie
jego pytałem
u niego nawet obrazek jest czarny
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » pn mar 13, 2017 2:27 am

bert pisze: się wpakowałeś pomiędzy...
u Ciebie to widać, choćby po tym psie
A, zmyliło mnie te pół godziny przerwy od mojej wiadomości, normalnie też nie odpisuje temu co trzeba, ale to o minuty chodzi.
Na fotce to pies się cieszy, nie ja :wink:

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn mar 13, 2017 6:19 am

i coraz częściej alkoholem się tłumaczy
Merc - mamy się martwić?

ja wiem, ze nie znajdziesz dobrych stron tych podatków, że sprzedajność swoich wybrańców już dostrzegasz, wiem że czujesz ten niesmak po tym jak Cię oszukano bo jednak mąż szydło nie siedzi a piotrowicz nadal oblizuje się na widok kamery - ale to jeszcze nie powód na zapijanie się na smutno

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pn mar 13, 2017 7:07 am

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn mar 13, 2017 7:53 am

Awatar użytkownika
mercg280ge
Kontaktowanie:

Post autor: mercg280ge » pn mar 13, 2017 9:34 am

Takayuki pisze:......................... że my przedsiębiorcy to złodzieje i się dobrej zmiany boimy.................
odpowiem Tobie , bo pewnieś jeszcze młody i wiele spraw cie dziwi :wink: ,

zatem - zacząłem swoj biznes w Polsce w 91 roku , tak sie niefortunnie złozyło ze wlazłem w taką branże , w której nie było mozliwosci tak po polsku oszukac fiskusa 8) , płaciłem wiec podatki od całego dochodu , pensje ( pełne ) pracowników ( w szczycie okolo 20 ) zawsze byly ozusowane , na poczatku był to poprostu zwykly strach niedoswiadczonego przedsiebiorcy ale z czasem przekuło sie to w wartosc nadrzędną , podczas mojej calej przedsięiebiorczej działanosci , nigdy , powtarzam - NIGDY nie oszwabiłem fiskusa ( no moze z jednym wyjatkiem , kupilem pikapa do wozenia vaty :oops: :wink: , a mimo to , dosc szybko stalem sie przedstwicielem klasy średniej, czyli , da sie tez grac uczciwie ...
Pierwsze schody zaczeły sie na przełomie 12/13 r gdy do gry weszły zorganizowane grupy przestępcze przy bezczynnosci peowskiego panstwa i rozpoczął sie odwrócony import leków , mozna smiało powiedzic ze panstwo poniosło straty w wysokosci od kilku do nawet kilkunastu miliardów zl , dostal tez w dupe zwykły aptekarz , nie biorący udziału w tym kryminogennym procederze , mafia lekowa zaczeła , dzieki brudnym pieniadzom wprowadzac na rynek leki i parafarmaceutyki z cenami dumpingowymi , zwykla konkurencja ( opieka farmaceutyczna pacjentów ) poszła do kosza , zakonczylem wiec biznes parenascie miesiecy temu i obecnie jestem rentierem :)2
dlaczego w moich opiniach preferuje panstwo opiekuncze ? bo zacząłem zgłebiac wiedze o biedzie w Polsce np http://www.newsweek.pl/polska/bieda-w-p ... 913,1.html bylem czesto swiadkiem jak pacjenci przychodzili z receptami na ktorych lekarze wypisywali podstawowy lek na ich schorzenia wraz z grupa leków wspomagajacych i bardzo często pacjenci nie wykupywali tych drogich leków tlumaczac ze ( jedni,- ze maja juz w domu , inni mowili prawde , ze ich poprostu nie stac ) i wierz , mi nie byly to lupmy spod budki z piwem , wprawdzie zamienialismy w miare mozliwosci oryginalne leki na generyki , ale czesto na recepcie byla pieczatka lekarza " nie zamieniac " , ale to osobna patologia i mam nadzieje ze tu tez wkroczy dobra zmiana ,
wracajac do podatków i przedsiebiorców je placących , sam dobrze wiesz ze jest wiele takich branż np. usługi , gdzie rzadko który płaci pełne podatki z całego obrotu , śmiem twierdzic ze jest to przedział około 95 % i własnie oni krzyczą najgłosniej, by utrzymac te swoje status quo , nie wnikam , czy sa one wysokie czy nie , bo sie na tym poprostu nie znam , chociaz sam sklaniałbym sie do liniowego 15 % , moze w ten sposób odbudowała by sie warstwa srednia , ktora juz prawie zanikła a wczesniej napędzała znakomitą część naszej gospodarki

tyle lużnych , nieco chaotycznych uwag , bez autocenzury , wiem ze nikogo nie obrazilem , bo przeciez zegarmistrz nie obrazi sie jak nazwe go zegarmistrzem .... 8) :wink:
770k

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 13, 2017 9:56 am

No i wszystko zrozumiełe. Ale niezrozumiałe jest pokładanie nadziei w dobrej zmianie, że będą próbowali zmienić stan rzeczy. Przecież jedynie kogo będą gnębić to tych uczciwie płacących podatki. Nie tych, którzy ich nie płacą.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » pn mar 13, 2017 9:57 am

Wystarczyło, abyś wyszedł do ludu i dął niższe ceny..zwiększyłbyś obrót, uszczęśliwił społeczeństwo i takie tam. Ale pewnie nie zrezygnowałeś ze swojej marży - więc przytaczanie takich przykładów wygląda mało...elegancko? :) I głupio się wtrancać w czyjąś politykę ( usługi) i mówić - a tamci to nie płacą. A może płacą stosunkowo więcej od ciebie? Takie tam luźne uwagi, nie mające na celu obrażanie nikogo.
Zbowid

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pn mar 13, 2017 10:05 am

mercg280ge pisze:
Takayuki pisze:......................... że my przedsiębiorcy to złodzieje i się dobrej zmiany boimy.................
odpowiem Tobie , bo pewnieś jeszcze młody i wiele spraw cie dziwi :wink: ,

zatem - zacząłem swoj biznes w Polsce w 91 roku , tak sie niefortunnie złozyło ze wlazłem w taką branże , w której nie było mozliwosci tak po polsku oszukac fiskusa 8) , płaciłem wiec podatki od całego dochodu , pensje ( pełne ) pracowników ( w szczycie okolo 20 ) zawsze byly ozusowane , na poczatku był to poprostu zwykly strach niedoswiadczonego przedsiebiorcy ale z czasem przekuło sie to w wartosc nadrzędną , podczas mojej calej przedsięiebiorczej działanosci , nigdy , powtarzam - NIGDY nie oszwabiłem fiskusa ( no moze z jednym wyjatkiem , kupilem pikapa do wozenia vaty :oops: :wink: , a mimo to , dosc szybko stalem sie przedstwicielem klasy średniej, czyli , da sie tez grac uczciwie ...
Pierwsze schody zaczeły sie na przełomie 12/13 r gdy do gry weszły zorganizowane grupy przestępcze przy bezczynnosci peowskiego panstwa i rozpoczął sie odwrócony import leków , mozna smiało powiedzic ze panstwo poniosło straty w wysokosci od kilku do nawet kilkunastu miliardów zl , dostal tez w dupe zwykły aptekarz , nie biorący udziału w tym kryminogennym procederze , mafia lekowa zaczeła , dzieki brudnym pieniadzom wprowadzac na rynek leki i parafarmaceutyki z cenami dumpingowymi , zwykla konkurencja ( opieka farmaceutyczna pacjentów ) poszła do kosza , zakonczylem wiec biznes parenascie miesiecy temu i obecnie jestem rentierem :)2
dlaczego w moich opiniach preferuje panstwo opiekuncze ? bo zacząłem zgłebiac wiedze o biedzie w Polsce np http://www.newsweek.pl/polska/bieda-w-p ... 913,1.html bylem czesto swiadkiem jak pacjenci przychodzili z receptami na ktorych lekarze wypisywali podstawowy lek na ich schorzenia wraz z grupa leków wspomagajacych i bardzo często pacjenci nie wykupywali tych drogich leków tlumaczac ze ( jedni,- ze maja juz w domu , inni mowili prawde , ze ich poprostu nie stac ) i wierz , mi nie byly to lupmy spod budki z piwem , wprawdzie zamienialismy w miare mozliwosci oryginalne leki na generyki , ale czesto na recepcie byla pieczatka lekarza " nie zamieniac " , ale to osobna patologia i mam nadzieje ze tu tez wkroczy dobra zmiana ,
wracajac do podatków i przedsiebiorców je placących , sam dobrze wiesz ze jest wiele takich branż np. usługi , gdzie rzadko który płaci pełne podatki z całego obrotu , śmiem twierdzic ze jest to przedział około 95 % i własnie oni krzyczą najgłosniej, by utrzymac te swoje status quo , nie wnikam , czy sa one wysokie czy nie , bo sie na tym poprostu nie znam , chociaz sam sklaniałbym sie do liniowego 15 % , moze w ten sposób odbudowała by sie warstwa srednia , ktora juz prawie zanikła a wczesniej napędzała znakomitą część naszej gospodarki

tyle lużnych , nieco chaotycznych uwag , bez autocenzury , wiem ze nikogo nie obrazilem , bo przeciez zegarmistrz nie obrazi sie jak nazwe go zegarmistrzem .... 8) :wink:
OK, chyba zaczyna Ciebie rozumieć (przyczyny) acz nie zgadzam się z Tobą, że obecna "wadza" ma na rzeczy interes obywatela, a Ty chyba o tym właśnie marzysz.

Wytłuszczenia:
1 - nie pierwsza, nie jedyna, nie ostatnia tego typu sytuacja. Gdybyś miał szersze możliwości dostrzegania tego rodzaju patologii to wiedziałbyś, że podobnych do tej Twojej branżowej przed Twoją (Twoją umownie) i po Twojej było na kopy i nie ma takiej branży w której władza każda przez ostanie ćwierćwiecze by nie stworzyła sytuacji patologicznych w SWOIM własnym INTERESIE. Ci którzy są obecnie u steru nie są od tego wolni, przykro mi ale obawiam sie, że Twoje nadzieje niebawem się rozwieją
2 - bieda... tak tu masz racje, zrobiono wszystko by ludzie żyjący w tym kraju nie wzbogacili się uczciwą rzetelna pracą, by nie zbudowali społeczeństwa zamożnego, gotowego na poświęcenie dla interesów ogółu i kraju jako takiego, ale winy w tym ludzi (szarych) niewiele. To władza dyktuje warunki w jakich musimy się na co dzień obracać. Ci którzy dziś są u steru nie wzięli się z powietrza, oglądamy ich i ich poczynania lub zaniechania od ćwierćwiecza, i łudzenie się, że nagle się zmienili to niestety) tylko łudzenie. Wolałbym by wyszło na Twoje, ale wiem, że ni wyjdzie

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pn mar 13, 2017 10:06 am

Ciekawe co zrobil PIS, zeby ten proceder z lekami ukrocic?

Dalej jest bajzel, a apteki padaja przez markety apteczne dosc skutecznie. Koledzy co maja apteki, na mafie lekowa jakos nie narzekaja, tylko na sprzedaz lekow w marketach oraz na te samoobslugowe pharm costam.

Nie jestem przedsiebiorca, jestem zwyklym pracownikiem. Place podatki, nie mam prawa do zadnej ulgi, ani nawet do kwoty wolnej od podatku. Dlaczego mnie sie lupi?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn mar 13, 2017 10:20 am

Merc - przykre coś opisał..

pomyśl, ze "Twoja" władza właśnie ten sam los gotuje sektorom: budowlany, motoryzacja, spożywka, reszta medycznego, rolniczy i kilka innych

Rozumiesz nasz wkurw? Jesteśmy w tym miejscu co Ty kiedyś

Awatar użytkownika
mercg280ge
Kontaktowanie:

Post autor: mercg280ge » pn mar 13, 2017 10:38 am

powtórze zawsze placiłem podatki od pełnego obrotu i dlatego uzurpuje sobie prawo do pisania o tych patologiach 8)
770k

Awatar użytkownika
mercg280ge
Kontaktowanie:

Post autor: mercg280ge » pn mar 13, 2017 10:43 am

Misiek Cypr pisze:................ Koledzy co maja apteki, na mafie lekowa jakos nie narzekaja................................
powiedz im ode mnie ze wyjdzie szydło ( nomen omen :wink: ) z worka , juz niedlugo , narzedzia juz są :)21

z pewnoscią zrozumieją :)21
770k

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn mar 13, 2017 10:43 am

jak wszyscy mali

ja, Ty, Piotr i podobni - my płacimy

unikają wielcy - ci co mają 3 piętra prawników a trzyliterowe skróty boją sie ich odwiedzać
i Ci co blisko władzy - czyli mężowie szydło..

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » pn mar 13, 2017 10:56 am

Mroczny pisze:
unikają wielcy - ci co mają 3 piętra prawników a trzyliterowe skróty boją sie ich odwiedzać
w punkt :)2
to samo mi mówi koleżanka co w US pracuje ....wolą do małych chodzić bo wyniki mają :)11

Awatar użytkownika
mercg280ge
Kontaktowanie:

Post autor: mercg280ge » pn mar 13, 2017 11:03 am

Mroczny pisze:..................
my płacimy..............

.
dlaczego zatem jeszcze mi sie nie zdarzylo by poproszony o fakture usługodawca ( mechanik samochodowy , tokarz , slusarz itp itd ) nie zmienił kwoty na plus o wartosc naleznego vat-u , mimo ze bylem końcowym odbiorcą jego pracy ? potrafisz to skomentowac ?

zakladam ze lwia czesc usług dla przeciętnego Kowalskiego , idzie pod stołem i prowadzona jest podwójna ksiegowosc dopasowujaca danine tak, by nie czepiali sie w skarbówce , przeciez to jest stary numer jak swiat , zaprzeczysz ? eetem to retorycznie :wink: :)21
770k

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » pn mar 13, 2017 11:11 am

Bo najważniejszym kryterium dla Ciebie była cena... Mi na prawdę zwisa czy ja ten vat wezmę i puszczę dalej czy nie wezmę i nie puszczę. Ale przeciętna Janina chce taniej i jej nie interesuje jak to zrobię.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
bsh

Post autor: bsh » pn mar 13, 2017 11:14 am

Misiek Cypr pisze: Nie jestem przedsiebiorca, jestem zwyklym pracownikiem. Place podatki, nie mam prawa do zadnej ulgi, ani nawet do kwoty wolnej od podatku. Dlaczego mnie sie lupi?
Mam ten sam "problem" - na etacie tez moge powiedziec ze place wszelkie mozliwe podatki. I jak slysze o 500+, ulgach itp to mam dosc. Omija mnie jakakolwiek "dobra zmiana" bo sam sobie na wlasna zmiane zapracowalem. Specjalisci na etatach sa omijani przez wszelkie "dobrodziejstwa" a dodatkowo nie mamy wyboru - musimy je finansowac. Osobiscie wydaje na mozliwosc pracy ponad 2000zl - to jest koszt przedszkola i opiekunki dla dziecka ktora umozliwia mi i mojej zonie prace. Dodatkowo zebym mogl pracowac np. z domu to wedlug kodeksu pracy musze miec osobne porozumienia z pracodawca - bo kodeks pracy tez jest ukierunkowany na 8h przy maszynie. Okresy wypowiedzenia w mojej branzy sa dobrodziejstwem dla pracodawcow, praktycznie kazdy pracownik szuka pracy tuz przed osiagnieciem 3 miesiecznego bo wtedy jest bardzo pod gorke. Takie np. podwyzszone koszty uzyskania przychodu to 139,06zl miesiecznie od 2008r. - to chyba jedyne odliczenie od podatku z ktorego kozystam, byla jeszcze idiotyczna ulga "internetowa" (idiotyczna bo kompletnie niepotrzebna i nie generowala zadnej kozysci dla panstwa) z ktorej kozystalem. Kwota wolna mi zniknie calkowicie, teraz jeszcze dojdzie pewnie platnosc w pustke - czyli kontynuacja placenia ZUS'u nawet jak juz osiagniesz maksymalny, oczywiscie teoretyczna emerytura nadal maksymalna mozliwa.

Nie wierze ze jakikolwiek rzad wprowadzi chocby jeden przepis/zmiane ktora bede mogl opisac jako "dobra" dla mnie i mojej rodziny...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 13, 2017 11:31 am

Merc - ciekawe bo w twoim temacie.

Wygrana wyborcza obozu Zjednoczonej Prawicy przyniosła nadzieję na poprawę warunków życia polskich seniorów. Jednym ze sztandarowych haseł wyborczych była powszechna refundacja leków dla osób powyżej 75. roku życia. Chodzi o tzw. listę „S”. Ministerstwo Zdrowia niemal natychmiast przystąpiło do prac nad nowym programem refundacji. Środki na refundację miały pochodzić z budżetu samego Ministerstwa. Urzędnicy sami decydowali, na które leki pójdą wydawane przez nich pieniądze. Program pilotował wiceminister zdrowia Krzysztof Łanda, który przewodzi departamentowi polityki lekowej w Ministerstwie Zdrowia.
Jeszcze w marcu tego roku minister Krzysztof Łanda na antenie jednej ze stacji radiowych, tak relacjonował prace nad listą „S”: „Dzięki ustawie mamy kryteria, mamy system. Teraz trwają prace, jakie leki możemy wpisać na wykaz darmowych leków dla seniorów, tak żeby mieć system pod kontrolą i żebyśmy się zmieścili w budżecie”. Minister zapowiedział wówczas, że pierwszy projekt obwieszczenia zostanie opublikowany pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Program miał zacząć działać od 1 września 2016 roku. W międzyczasie wybuchł skandal związany z ministrem Łandą, którego fundacja otrzymywała pieniądze od zagranicznych koncernów. W latach 2010-2014 fundacja Watch Health Care otrzymała od firm farmaceutycznych prawie 2 mln złotych. Mimo to minister zapytany o fundusze fundacji twierdził, że sytuacja była aż tak zła, że sam z własnej kieszeni dokładał, aby starczyło na pensje pracowników. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach „nie przypominał sobie” o pieniądzach pochodzących od zagranicznych koncernów. Chociaż wystąpił ewidentny konflikt interesów, minister zdrowia Konstanty Radziwiłł pozostawił Łandę na stanowisku. Został on jedynie odsunięty od spraw związanych z refundacją leków. Jednak dalej pozostał szefem departamentu odpowiedzialnego za politykę lekową. To jakby odsunąć ministra finansów od polityki fiskalnej państwa. Jest to po prostu niewykonalne. Nadal pozostaje sieć wzajemnych powiązań oraz koneksji ludzi, którzy do tej pory współpracowali z ministrem Łandą.

Rynek insyliny w polsce to 650 mln złotych. Dzięki departamentowi kierowanemu przez Krzysztofa Łandę, budżet Ministerstwa Zdrowia jest jednym z tych odbiorców. Stało się tak pomimo tego, że koszt dziennej dawki refundowanych insulin jest kilkanaście razy większy niż koszt insulin naturalnych produkowanych przez polskich producentów. Dzienny koszt terapii insuliny firmy Eli Lilly to 1,43 złotego. W wypadku firmy Sanofi to kwota 1,95 złotego. Jeżeli chodzi o firmę Novo Nordisk to już kwota prawie 2,96 złotych. Tymczasem koszt dziennej kuracji insuliną polskiego producenta należącego do Skarbu Państwa – Polfy Tarchomin to kwota 0,11 złotych. Niemal 27 razy tańsza insulina nie została uwzględniona przez urzędników Ministerstwa Zdrowia.

Możesz to skomentować?? i żródło - http://gf24.pl/wydarzenia/kraj/item/347 ... ie-zdrowia

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”