zupełnie jak ZibiTakayuki pisze: Uciekł i wróci za 2 dni żeby znowu pominąć sedno czyjejś wypowiedzi i podkreślić jaki to POPIS wspaniały

Moderator: Misiek Bielsko
zupełnie jak ZibiTakayuki pisze: Uciekł i wróci za 2 dni żeby znowu pominąć sedno czyjejś wypowiedzi i podkreślić jaki to POPIS wspaniały
się wpakowałeś pomiędzy...Takayuki pisze:Bywam![]()
Merc - nie wiem.
A, zmyliło mnie te pół godziny przerwy od mojej wiadomości, normalnie też nie odpisuje temu co trzeba, ale to o minuty chodzi.bert pisze: się wpakowałeś pomiędzy...
u Ciebie to widać, choćby po tym psie
odpowiem Tobie , bo pewnieś jeszcze młody i wiele spraw cie dziwiTakayuki pisze:......................... że my przedsiębiorcy to złodzieje i się dobrej zmiany boimy.................
OK, chyba zaczyna Ciebie rozumieć (przyczyny) acz nie zgadzam się z Tobą, że obecna "wadza" ma na rzeczy interes obywatela, a Ty chyba o tym właśnie marzysz.mercg280ge pisze:odpowiem Tobie , bo pewnieś jeszcze młody i wiele spraw cie dziwiTakayuki pisze:......................... że my przedsiębiorcy to złodzieje i się dobrej zmiany boimy.................,
zatem - zacząłem swoj biznes w Polsce w 91 roku , tak sie niefortunnie złozyło ze wlazłem w taką branże , w której nie było mozliwosci tak po polsku oszukac fiskusa, płaciłem wiec podatki od całego dochodu , pensje ( pełne ) pracowników ( w szczycie okolo 20 ) zawsze byly ozusowane , na poczatku był to poprostu zwykly strach niedoswiadczonego przedsiebiorcy ale z czasem przekuło sie to w wartosc nadrzędną , podczas mojej calej przedsięiebiorczej działanosci , nigdy , powtarzam - NIGDY nie oszwabiłem fiskusa ( no moze z jednym wyjatkiem , kupilem pikapa do wozenia vaty
![]()
, a mimo to , dosc szybko stalem sie przedstwicielem klasy średniej, czyli , da sie tez grac uczciwie ...
Pierwsze schody zaczeły sie na przełomie 12/13 r gdy do gry weszły zorganizowane grupy przestępcze przy bezczynnosci peowskiego panstwa i rozpoczął sie odwrócony import leków , mozna smiało powiedzic ze panstwo poniosło straty w wysokosci od kilku do nawet kilkunastu miliardów zl , dostal tez w dupe zwykły aptekarz , nie biorący udziału w tym kryminogennym procederze , mafia lekowa zaczeła , dzieki brudnym pieniadzom wprowadzac na rynek leki i parafarmaceutyki z cenami dumpingowymi , zwykla konkurencja ( opieka farmaceutyczna pacjentów ) poszła do kosza , zakonczylem wiec biznes parenascie miesiecy temu i obecnie jestem rentierem![]()
dlaczego w moich opiniach preferuje panstwo opiekuncze ? bo zacząłem zgłebiac wiedze o biedzie w Polsce np http://www.newsweek.pl/polska/bieda-w-p ... 913,1.html bylem czesto swiadkiem jak pacjenci przychodzili z receptami na ktorych lekarze wypisywali podstawowy lek na ich schorzenia wraz z grupa leków wspomagajacych i bardzo często pacjenci nie wykupywali tych drogich leków tlumaczac ze ( jedni,- ze maja juz w domu , inni mowili prawde , ze ich poprostu nie stac ) i wierz , mi nie byly to lupmy spod budki z piwem , wprawdzie zamienialismy w miare mozliwosci oryginalne leki na generyki , ale czesto na recepcie byla pieczatka lekarza " nie zamieniac " , ale to osobna patologia i mam nadzieje ze tu tez wkroczy dobra zmiana ,
wracajac do podatków i przedsiebiorców je placących , sam dobrze wiesz ze jest wiele takich branż np. usługi , gdzie rzadko który płaci pełne podatki z całego obrotu , śmiem twierdzic ze jest to przedział około 95 % i własnie oni krzyczą najgłosniej, by utrzymac te swoje status quo , nie wnikam , czy sa one wysokie czy nie , bo sie na tym poprostu nie znam , chociaz sam sklaniałbym sie do liniowego 15 % , moze w ten sposób odbudowała by sie warstwa srednia , ktora juz prawie zanikła a wczesniej napędzała znakomitą część naszej gospodarki
tyle lużnych , nieco chaotycznych uwag , bez autocenzury , wiem ze nikogo nie obrazilem , bo przeciez zegarmistrz nie obrazi sie jak nazwe go zegarmistrzem ....![]()
powiedz im ode mnie ze wyjdzie szydło ( nomen omenMisiek Cypr pisze:................ Koledzy co maja apteki, na mafie lekowa jakos nie narzekaja................................
w punktMroczny pisze:
unikają wielcy - ci co mają 3 piętra prawników a trzyliterowe skróty boją sie ich odwiedzać
dlaczego zatem jeszcze mi sie nie zdarzylo by poproszony o fakture usługodawca ( mechanik samochodowy , tokarz , slusarz itp itd ) nie zmienił kwoty na plus o wartosc naleznego vat-u , mimo ze bylem końcowym odbiorcą jego pracy ? potrafisz to skomentowac ?Mroczny pisze:..................
my płacimy..............
.
Mam ten sam "problem" - na etacie tez moge powiedziec ze place wszelkie mozliwe podatki. I jak slysze o 500+, ulgach itp to mam dosc. Omija mnie jakakolwiek "dobra zmiana" bo sam sobie na wlasna zmiane zapracowalem. Specjalisci na etatach sa omijani przez wszelkie "dobrodziejstwa" a dodatkowo nie mamy wyboru - musimy je finansowac. Osobiscie wydaje na mozliwosc pracy ponad 2000zl - to jest koszt przedszkola i opiekunki dla dziecka ktora umozliwia mi i mojej zonie prace. Dodatkowo zebym mogl pracowac np. z domu to wedlug kodeksu pracy musze miec osobne porozumienia z pracodawca - bo kodeks pracy tez jest ukierunkowany na 8h przy maszynie. Okresy wypowiedzenia w mojej branzy sa dobrodziejstwem dla pracodawcow, praktycznie kazdy pracownik szuka pracy tuz przed osiagnieciem 3 miesiecznego bo wtedy jest bardzo pod gorke. Takie np. podwyzszone koszty uzyskania przychodu to 139,06zl miesiecznie od 2008r. - to chyba jedyne odliczenie od podatku z ktorego kozystam, byla jeszcze idiotyczna ulga "internetowa" (idiotyczna bo kompletnie niepotrzebna i nie generowala zadnej kozysci dla panstwa) z ktorej kozystalem. Kwota wolna mi zniknie calkowicie, teraz jeszcze dojdzie pewnie platnosc w pustke - czyli kontynuacja placenia ZUS'u nawet jak juz osiagniesz maksymalny, oczywiscie teoretyczna emerytura nadal maksymalna mozliwa.Misiek Cypr pisze: Nie jestem przedsiebiorca, jestem zwyklym pracownikiem. Place podatki, nie mam prawa do zadnej ulgi, ani nawet do kwoty wolnej od podatku. Dlaczego mnie sie lupi?
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości