Będzie wojna?
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Będzie wojna?
No też coś...!?

Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra
erpe_roman
Widzę że więcej ruskich lokajów jest na forum. Płacą Wam onuce za deprecjacje pobytu bratnich sojuszników w kraju nad Wisłą ?
- Bratproroka
-

- Kontaktowanie:
Gość jak ryba Piotrze. Po jakimś czasie każdy zaczyna śmierdzieć.
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
W Kielcach i pod Kielcami, nie ma bazy - tam nie ma co ochraniać? 
Zbowid
- minizbowid
-

- czarny bielsko
-

- Kontaktowanie:
szczególnie taki, który nieproszony pakuje się nam buciorami do salonu i nie za bardzo chce z niego wyjść... Ruskie też do nas wpadły na chwilę po 45Bratproroka pisze: ↑czw gru 29, 2022 12:46 amGość jak ryba Piotrze. Po jakimś czasie każdy zaczyna śmierdzieć.
New idea in progress...
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
- minizbowid
-

Mroku już napisał, nie robią nikomu krzywdy, powodują ewentualny dyskomfort psychiczny, że pod blokami jeżdżo hamery.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S
DR800S
nie, nie..
ja nie jestem fanem obcych wojsk
ja pisałem, że przez kryzys nam pomagają przejść. Gorzej jak nastepny wygenerują sami.
Czyli - wolę amerykańską niż ruską armię u siebie. Ale najbardziej wolę to u siebie mieć na jakiejś fajnej wyspie z dala od obydwu
ja nie jestem fanem obcych wojsk
ja pisałem, że przez kryzys nam pomagają przejść. Gorzej jak nastepny wygenerują sami.
Czyli - wolę amerykańską niż ruską armię u siebie. Ale najbardziej wolę to u siebie mieć na jakiejś fajnej wyspie z dala od obydwu
Nie wczytywałem się w warunki umowy poza ogólnie znanyni z mediów. Nie wydaje się podbiegajaca od standardowej, zwłaszcza, że podobno opiera się na umowie pomiędzy krajami Nato z 1951 roku. Nie widze tutaj wiekszego zagrożenia. Wg. mnie zdecydowanie większym zagrozeniem dla naszego kraju była koncepcja miedzymorza z wojskami sojuszniczymi poza naszymi granicami za to z traktowaniem polskich terenów jako miejsca ewentualnego konfliktu z Rosją z granica na Odrze. Obecnośc stacjonujących wojsk ( a zwłąszcza zapis o szybkim uzupełnieniu o kilkadziesiąt tysiecy w razie atakiu) raczej wyklucza taką ewentualność i przesuwa taką granicę na wschodnią czesć kraju. I patrząc dalej przesuwanie tej granicy dalej na wschód jest w naszym interesie. To takie moje przemyślenia.Bratproroka pisze: ↑śr gru 28, 2022 10:22 pmSą obcym elementem. Elementem siłowym.
Pobyt wojsk sojuszniczych, wspólne ćwiczenia, jasne.
Ale stałe bazy bez ustalonych warunków granicznych pobytu, na wieki wieków, i jeszcze za naszą kasę - to pomysł idiotyczny.
Diabeł tkwi w szczegółach, a nie w samym fakcie. A w tym przypadku w braku warunków z naszej strony. Swoboda decydowania i prawo do takiego decydowania, także w zakresie odmowy, to podstawy suwerenności. Oddaliśmy to za darmo. I będziemy ponosić tego koszty latami. W szerokim rozumieniu kosztów.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Wiatru na dworcu będziesz pilnował?
Piotr serio stracił wiele polotu. Może trzeba już powoli kończyć te święta?
Co do wojsk.
Wszystko pięknie na teraz, jak wojna za płotem, to oczywista, że NATO w jakiś sposób zabezpiecza nam teren i te deklaracje (może nawet znajdujące w miarę pełne pokrycie w działaniach) pozwalają patrzeć w przyszłość z mniejszymi obawami.
Pytanie, czy (kiedy) taka obecność stanie się formą okupacji z delikatnymi sugestiami kursu? Chciałbym wierzyć, że w spokojnym czasie lub gdy nasza własna armia będzie w stanie przejąć temat, wojska sojusznicze zwiną się i pojadą w inne miejsce. Ale to się nie wydarza.
Oczywiście, lepiej mieć u siebie wojsko USA niż ruskie, ale optymalnie byłoby mieć własne, wyszkolone, zorganizowane i potrafiące coś więcej niż sadzić drzewka pod domem parafialnym.
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
i spięte systemem sojuszy, paktów i powiązań przede wszystkim gospodarczych. Wspólne pieniądze, wspólne rynki - nic tak nie cementuje relacji jak wspólny kredyt
A nad tym mądry rząd i uśmiechnięte społeczeństwo
czyli się nie da, można się rozejść
- minizbowid
-

Mariusz - piłem do tego, że Amerykany są w ramsztajn i nie narobiły tam syfu.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S
DR800S
Ale jesteś świadomy, że partnerstwo z Niemcami a z Polską to... No nieporównywalne jest. Pod względem politycznym, gospodarczym, geograficznym, stabilności relacji, wzajemnej oferty - nie da się tego porównać.minizbowid pisze: ↑czw gru 29, 2022 10:35 amMariusz - piłem do tego, że Amerykany są w ramsztajn i nie narobiły tam syfu.
Mroku też kiedyś wspominał o aspekcie społecznym jak się instalowali w Rzeszowie. Chwilę już są, więc zapewne pierwsze skutki społeczne też widać
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
- minizbowid
-

no tak, ale dalej są, nie szkodzą. A przynajmniej nie tak jak onuce.
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S
DR800S
Zawsze możesz próbować ale patrząc na Twój dorobek to wiele lat pracy przed Tobą.
Niektóre zaraz pójdą do przedszkola.
Nie trzymam Kobiet w domu...
erpe_roman
erpe_roman
- czarny bielsko
-

- Kontaktowanie:
raczej do żłobka
New idea in progress...
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
Navara D40 - była
Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było
I tu się, widzisz, różnimy. Ty już masz szczyt dawno za sobą, a zjazd coraz wyraźniejszy. Mnie mój dorobek pozwala patrzeć w przyszłość z optymizmem.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
Ziew.
- minizbowid
-

- minizbowid
-

Poziom kultury dysputy nie pozawala na tak emocjonalne podejście 
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki
dwa flmiki.. pierwszy to noworoczne życzenia...drugi z frontu...UWAGA - drastyczne sceny.
https://twitter.com/nexta_tv/status/1608912949544116224
https://www.youtube.com/watch?v=usRRNFX ... PECIALUNIT
https://twitter.com/nexta_tv/status/1608912949544116224
https://www.youtube.com/watch?v=usRRNFX ... PECIALUNIT
- minizbowid
-

Wczoraj siedziałem i oglądałem filmiki. Głównie z Legii Międzynarodowej, ale zahaczyłem też o Szwedów, chłopaki robią zajebistą robote, i nie robią bohaterszczyzny. Mają ogromny problem, i to bardzo ogromny - bariera językowa.
Widziałem filmik jak robili szturm na wioske w której siedzieli ruscy. Wjazd kolumną, kilku na piechote za pojazdami, pierwszy w kolumnie (chyba humvee) z .50, skończyła się jedna taśma, strzelec krzyczał: "ammo, ammo", to mu dali NLAWa, potem drugiego, aż po chwili zastanowienia zlazł na dół i sam sobie wziął całą taśme. Napomkne tylko, że cały czas w nich napierniczali ruscy
Zara poszukam filmu i podrzuce.
Widziałem filmik jak robili szturm na wioske w której siedzieli ruscy. Wjazd kolumną, kilku na piechote za pojazdami, pierwszy w kolumnie (chyba humvee) z .50, skończyła się jedna taśma, strzelec krzyczał: "ammo, ammo", to mu dali NLAWa, potem drugiego, aż po chwili zastanowienia zlazł na dół i sam sobie wziął całą taśme. Napomkne tylko, że cały czas w nich napierniczali ruscy
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S
DR800S