Jeśli ...
Moderator: Misiek Bielsko
Re: Jeśli ...
jest system oceniania , nazywa się to waga oceny , możesz mieć pięć piątek o wadze np. dwa i jedną trójkę o wadzę pięć i ta rójka będzie ważniejsza niż te piątki
, głupota ale nie mamy na nią wpływu , kiedyś było prościej 2-5 i koniec , a teraz 1-6 , plus jakaś waga oceny i czasem jeszcze opis do jej wartości .

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Poza tym, że delikatnie mylisz pojęcia, to system z wagą ocen jest systemem bardziej czytelnym i sprawiedliwszym.Marci pisze: ↑pt paź 06, 2023 7:22 pmjest system oceniania , nazywa się to waga oceny , możesz mieć pięć piątek o wadze np. dwa i jedną trójkę o wadzę pięć i ta rójka będzie ważniejsza niż te piątki, głupota ale nie mamy na nią wpływu , kiedyś było prościej 2-5 i koniec , a teraz 1-6 , plus jakaś waga oceny i czasem jeszcze opis do jej wartości .
Beware The Rage Of A Berserker
Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie
Marcinie nie wnikam już w ten system oceniania co twórca miał na myśli i jak bardzo jest sprawiedliwy , czekam na dzień kiedy mnie poinformują że zostałem dziadkiem 

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
Czy bardziej czytelnym to bym polemizował. Może mniej podatny na uznaniowość. Natomiast pamiętam że studiów wynik egzaminu "pan nie wie i pan nie wie, ale drugiego z panów pytanie było dużo istotniejsze, więc pan zaliczył, a pan nie".Bratproroka pisze: ↑pt paź 06, 2023 7:32 pmPoza tym, że delikatnie mylisz pojęcia, to system z wagą ocen jest systemem bardziej czytelnym i sprawiedliwszym.Marci pisze: ↑pt paź 06, 2023 7:22 pmjest system oceniania , nazywa się to waga oceny , możesz mieć pięć piątek o wadze np. dwa i jedną trójkę o wadzę pięć i ta rójka będzie ważniejsza niż te piątki, głupota ale nie mamy na nią wpływu , kiedyś było prościej 2-5 i koniec , a teraz 1-6 , plus jakaś waga oceny i czasem jeszcze opis do jej wartości .
A destiny - it's the rising sun
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

Jako ojciec dziecka w tym pojebany systemie, acz wyjątkowo w dobrym miejscu... akurat te wagi mają w tym wszystkim najwięcej sensu.
Obecny system jest zjebany. Tak samo jak za naszych czasów, tylko w innym miejscu. Nie podejmuję się oceny co gorsze. Między dżumą a cholerą. Jedyne co mnie do imentu wyprowadza z równowagi, to ciśnienie jakie te dzieciaki sobie wkręcają, zupełnie nie dając się przekonać, że to bez sensu, a już na pewno na tym etapie życia...
Obecny system jest zjebany. Tak samo jak za naszych czasów, tylko w innym miejscu. Nie podejmuję się oceny co gorsze. Między dżumą a cholerą. Jedyne co mnie do imentu wyprowadza z równowagi, to ciśnienie jakie te dzieciaki sobie wkręcają, zupełnie nie dając się przekonać, że to bez sensu, a już na pewno na tym etapie życia...
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172

tylko widzisz.. one wiedzą, że bez tego ciśnienia nie będzie fajnego liceum bo system jest tak skonstruowany jak jest
syf nie system
i na pewno nie pomaga tym co chcą więcej. Jak zwykle premiowane jest tępe kucie
A macie choć jednego nauczyciela fizyki ogarniającego fizykę? Pamiętam, że to był jeden z największych problemów.
Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- minizbowid
-
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Każdy ma takie doświadczenie ze studiów.
Ja o mało roku nie zaliczyłem przez obrażoną profesorkę. A skończyłem w końcu mgr z pierwszą lokatą, więc to nie była kwestia umiejętności po mojej stronie.
Był też i epizod u tej samej profesor w katedrze, gdzie jej podwładny podszedł do drugiego egzaminującego (egzamin w sali dla dwóch osób jednocześnie, dwóch dr egzaminujących, sala zamknięta), bo swojego studenta już załatwił i kładąc mu rękę na ramieniu rzekł "Uwal Go". I drugi doktorek studenta uwalił pytaniai z kosmosu. Trzymaliśmy kumpla we trzech po tej akcji, bo doktorek by z kompletem uzębienia do domu nie wrócił.
Ten sam doktorek, ta sama katedra - podnosiłem ocenę końcową wbrew życzeniom pani profesor - po wyczerpaniu pytań z puli na bezbłędnych odpowiedziach dostałem pytania z poza zakresu. I tak ocenę musieli podnieść, bo z nudów przed egzaminem przypadkiem przeczytałem ten rozdział

Zgadzam się z tym, że w naszym wariancie w latach 90tych było latwiej o liceum i studia uczciwe. Egzaminy, punkty dodatkowe. Jedna matura dla wszystkich wg obecnych zasad strasznie to wszystko deformuje.
Nie zgadzam się z tekstem o kuciu. Występowało owszem, ale np w moim ogólniaku na takiej fizyce było aktywnie zwalczane, tak przy okazji nauczycieli fizyki. Miałem świetnych zawsze, od podstawówki przez LO po studia. Matma też zawsze na myślenie, wszystko ścisłe w sumie. Nawet historyków miałem zawsze raczej myślących, szczególnie w LO. Zaskakująco, znałem wymagajacych kucia nauczycieli od informatyki. Ale, wracając do kucia.
Cale lata szkoły miałem łatę kujona ze względu na wyniki, ale kucia w tym nie było nigdy, nie było potrzebne. Wbrew oczekiwaniom, zderzyłem się z tym dopiero gdzieś daleko na studiach, gdzie kilku inteligentnych inaczej prowadzących tak ustawiało materiał, że bez rycia na blachę nie dało się zaliczyć. Ale to były mocno odosobnione przypadki z jakichś ezoterycznych przedmiotów.
Oceny muszą mieć wagę, szczególnie w podstawówce, bo inaczej laski od kolorowych szlaczków w zeszytach jadą na szczycie średniej, nawet relatywnie zawalając sprawdziany. A uczciwy myślący leń mający materiał w małym palcu dołuje po pałach i trójach za notatki w zeszycie.
tylko wiesz.. durnie doprowadzili do zbiegu roczników - ostatni egzamin ósmoklasisty to 1.5 rocznika. Serio szóstka z plastyki urasta do rangi olimpiady z naszych czasów..
- Bratproroka
-
- Kontaktowanie:
Tak.
I dlatego waga ocen jest konieczna.
I dlatego waga ocen jest konieczna.
Mój Zięć ... tfu ... Wnuk ... wróć, jednak Zięć ...

Zawsze dostaje szóstki z plastyki. Ma architekturę i ASP więc potrafi. Młody nie ma tych umiejętności, ma za to Tatusia.
Na ch** takie oceny ?
***** USA
W LO miałem doskonałą fizykę, na myślenie, rozwiązywanie problemów, a nie zadań, olimpiada. Dała mi wstęp bez egzaminu na politechnikę lubelską, więc złożyłem tam kwity i dostałem się egzaminami na warszawską. Tam zderzyłem się z profesorem fizyki, który uznawał wyłącznie wzory jako wyznacznik wiedzy. Pisane z pamięci, jak znałeś około 100 różnych bezbłędnie to egzamin był twój. Zderzyłem się też z matematykiem idiotą, znów wbrew całkiem niezłej matematyce w liceum.Bratproroka pisze: ↑sob paź 07, 2023 9:38 am
Nie zgadzam się z tekstem o kuciu. Występowało owszem, ale np w moim ogólniaku na takiej fizyce było aktywnie zwalczane, tak przy okazji nauczycieli fizyki. Miałem świetnych zawsze, od podstawówki przez LO po studia. Matma też zawsze na myślenie, wszystko ścisłe w sumie. Nawet historyków miałem zawsze raczej myślących, szczególnie w LO. Zaskakująco, znałem wymagajacych kucia nauczycieli od informatyki. Ale, wracając do kucia.
Cale lata szkoły miałem łatę kujona ze względu na wyniki, ale kucia w tym nie było nigdy, nie było potrzebne. Wbrew oczekiwaniom, zderzyłem się z tym dopiero gdzieś daleko na studiach, gdzie kilku inteligentnych inaczej prowadzących tak ustawiało materiał, że bez rycia na blachę nie dało się zaliczyć. Ale to były mocno odosobnione przypadki z jakichś ezoterycznych przedmiotów.
Zbrzydziło mnie, jebnąłem to wszystko i poszedłem na akademię rolniczą

Zawodowo patrzę na ptaki
Zawodowo patrzę na ptaki

- minizbowid
-
na UP w Lublinie jest profesor Niezgoda.
Jego żona też tam uczy.
Cały czas funkcjonuje przysłowie: "zgoda buduje a Niezgoda to kurva".
Jego żona też tam uczy.
Cały czas funkcjonuje przysłowie: "zgoda buduje a Niezgoda to kurva".
Shadow C2 aka Chujamba
DR800S

DR800S

oczywiście
nigdzie z tym nie dyskutowałem
samo ocenianie z plastyki czegoś więcej niż zaangażowania jest krzywdzące bo my z takiej rodziny co tylko kółka cyrklem