Co by tak ...

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
misman

Re: Co by tak ...

Post autor: misman » wt wrz 24, 2024 10:34 am

Adamo pisze:
pn wrz 23, 2024 12:41 pm
Pick-up dla 1-2 osób jest tak bez sensu, że aż ciężko to wyrazić.
Nie da się w nim spać, bagaże zmieścisz na tylnej kanapie... ale za to będziesz miał wielką i do niczego nie potrzebną pakę, która będzie we wszystkim przeszkadzała. Bez znacznych i nie tanich przeróbek w terenie będzie naprawdę słabo.
:)2 Sens zakupu i eksploatacji pickupa występuje tylko w trzech przypadkach:
1) kosztowóz
2) wykorzystanie zgodnie z przeznaczeniem (użytkowanie przestrzeni towarowej paki)
3) bo ktoś chce mieć takie auto

:)21
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt wrz 24, 2024 10:37 am

Kabal pisze:
pn wrz 23, 2024 7:37 pm
Jak bym jeździł sam, to bym chyba to Jimny. Chociaż nie, bo już by mi się na glebie nie chciało, więc cokolwiek, co uniesie namiot dachowy i się nie wywróci od patrzenia na trawers. A to, że rozważamy węglarki to jest bardzo smutne i pokazuje jak się rynek 4x4 zwinął :roll:
Bus L2h3 awd załatwia sprawę. Właśnie się za czymś rozglądam, co miałoby stanowić bazę projektu, ale słabo mi idzie, brak sukcesów... :)21

edit: a właściwie to chodziło mi o L3H2... :roll:
Ostatnio zmieniony wt wrz 24, 2024 5:54 pm przez misman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt wrz 24, 2024 11:41 am

montero pisze:
wt wrz 24, 2024 9:48 am
Ile przejechałeś?
Ile realnie waży ?
Ad1 nie pamiętam, ale musiało to być ok 50km bo wtedy zaczyna pokazywać bardziej trasę niż miasto-trasa. Wynik oczywiście jest z trasy przy prędkości ok 80-90km/h.
Zasadniczo, po latach eksploatacji normą dla mnie jest, że trasa tym autem to 8l/100km, autostrada z przepisową prędkością nie przekracza 11l/100km.

Ad2 napisałem 2,5t. Woziłem złom do skupu to wjeżdżałem na wagę elektroniczną, wyświetlało (po rozładowaniu :wink: ) 2521 kg z kierowcą i 3/4 paliwa w baku. Ja ważę ok 80kg a bak mieści 88l + rezerwa 11l
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » wt wrz 24, 2024 12:29 pm

Videlec pisze:
wt wrz 24, 2024 8:18 am
A co Wam się nie podoba w nowej? :)21

Dla przykładu: bo od marca mam hybrydę w garażu.

Poprzedni civik był w benzynie 1,5T 182KM i palił średnio 7,5l/100km. Kosztował przy tym ok 86tys w zależności od wyposażenia.

Nowy to hybryda, ma elektryczne serce 184KM plus 2.0 benzyna jako agregat prądotwórczy. Ten agregat spala średnio 7l/100km. Kosztuje ok 180tys w zależności od wyposażenia.

Różnica w średnim spalaniu to ok 0,5l/100km ale auto kosztuje prawie 100tys więcej. Cóż, może przynajmniej Greta ma dzięki temu częściej orgazm, nie wiem. :roll:

Co ciekawe 9-cio letnie Pajero 4 które ma silnik 3,2 i masę 2,5tony z kierowcą i 3/4 paliwa w baku, potrafi zadowalać się spalaniem
Obrazek
Wklejam bo jak napisze to nikt nie uwierzy. Fakt, technicznie jest ogarnięte, Mroku widział może zaprzeczyć :)21

Jakby powiedział Forest: to wszystko co mam do powiedzenia na temat współczesnej motoryzacji :roll:

Mialem ta honde 1.5t z cvt, bardzo przyjemne auto. A ta hybryda gorzej jezdzi? Bo moc to nie do konca wierze?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt wrz 24, 2024 2:26 pm

Powiem tak, jeździ lepiej niż tamta. Ale to nie zasługa tego czym jest napędzana tylko ogólnego "zestrojenia" całego auta.
Poprzednia (to była 10 generacja) miała, jak dla mnie, za miękkie zawieszenie i gumowy układ kierowniczy do tego bez sensu zestrojoną, manualną skrzynię biegów. Jak pod diesla a nie pod 1.5T. Zdecydowanie warto ją było brać z cvt. Dizajnerski wygląd mógł się podobać lub nie ale na pewno sprawiał, że widoczność, zwłaszcza do tyłu - dramat. Na plus był seryjny, podwójny wydech, fajnie mruczał i nie męczył.

Ta obecna 11 generacja wygląda jak dla emeryta i napędzana jest silnikiem z blendera, ale jak przymkniesz na to oczy i jedziesz to robi się fajnie. Sprężyste zawieszenie, ale nadal komfortowe nawet na 18", fajny układ kierowniczy, wyczuwalny. CVT z silnikiem elektrycznym nie gryzie się a nawet można by rzec, że w poprzednim życiu musieli być parą. Minimalistyczna deska rozdzielcza sprawia, że miejsca w środku jest jak w klasie średniej, zdecydowanie więcej niż w poprzedniej. Wróciły analogowe zegary (graficznie), wróciły klasyczne pokrętła od klimy i radia, w zasadzie w środku jest trochę tak retro co mi się podoba, tylko ten blender pod maską...

Ale odpycha się dobrze, nawet lepiej niż tamta.
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt wrz 24, 2024 5:07 pm

Mroczny pisze:
wt wrz 24, 2024 7:20 am
tee e

ale wiecie, że wranglery już nie będą mieć mechanicznego napędu na 4 koła?

wozów mamy na 20 lat. Jak się kierunek utrzyma to wszysscy zostaniemy fanami starej motoryzacji i żółtych tablic
Taki jest plan na sct - V8 na żółtych plejtach :)21 Czy będzie to suv czy kolejne duże kombi nie zastanawiałem się, widzę zalety obu wersji. Bo na myśl, że mam dać stówę za Dacię albo dwie za Skodę to mnie trzepie. :roll: Na droższe auto raczej sobie nie pozwolę, a z nowych cokolwiek by mi się nie podobało to kosztuje 300+, a żeby mi się bardzo podobało to dobija do bańki :roll:
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt wrz 24, 2024 6:49 pm

A ile można było załadować na furmankę ? Gumke .
:)21
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » wt wrz 24, 2024 7:55 pm

Fajny wał z tymi SCT.
U mnie zlikwidowali ze dwa lata temu. Stacja monitorująca nadal stoi w najbardziej zaczadzonym miejscu w mieście i podobno od dawna nie pokazuje przekroczenia norm.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt wrz 24, 2024 8:25 pm

Kabal pisze:
wt wrz 24, 2024 5:07 pm

Taki jest plan na sct - V8 na żółtych plejtach :)21 Czy będzie to suv czy kolejne duże kombi nie zastanawiałem się, widzę zalety obu wersji. Bo na myśl, że mam dać stówę za Dacię albo dwie za Skodę to mnie trzepie. :roll: Na droższe auto raczej sobie nie pozwolę, a z nowych cokolwiek by mi się nie podobało to kosztuje 300+, a żeby mi się bardzo podobało to dobija do bańki :roll:
Spokojnie, da się zrobić ustawę zmieniającą ustawę o sct :)21 Jak się okaże że 90% aut w sct to zabytki... :)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt wrz 24, 2024 9:24 pm

Nie będzie potrzeby. Barany będą stały w zagrodzie i grzecznie przesiądą się do zbiórkom. Ci co muszą to kupią te Dacie.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw wrz 26, 2024 10:12 am

Kabal pisze:
wt wrz 24, 2024 9:24 pm
Nie będzie potrzeby. Barany będą stały w zagrodzie i grzecznie przesiądą się do zbiórkom. Ci co muszą to kupią te Dacie.
tępy naród to obawiam się, że właśnie tak będzie. Tu nie ma co siedzieć. Stąd trzeba zdupcać...
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw wrz 26, 2024 12:24 pm

czarny bielsko pisze:
czw wrz 26, 2024 10:12 am
Kabal pisze:
tępy naród to obawiam się, że właśnie tak będzie. Tu nie ma co siedzieć. Stąd trzeba zdupcać...
Wskazuje gdzie, bo ja też jestem zniesmaczony, ale gdzie się nie obejrzę, to u nas wcale nie tak najgorzej. Źle owszem, ale można bardziej zjebać :roll:
tel. 504126172

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw wrz 26, 2024 1:29 pm

Nie wiem jak biznesowo (kiedyś ponoć opłacalnie) ale kulturowo bym wybrał czechy. Pragmatyczny naród, dość ogarnięty gospodarczo, klimatyczny turystycznie-sportowo (biegówki, narty, rowery kajaki itp). Do tego dość dobra baza wypadowa na południe...kuchnia słaba ale piwo dobre i tanie (zresztą jak większość %), kobiety ładne, bardziej wyzwolone...
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw wrz 26, 2024 1:35 pm

Ja od zawsze jestem w Czechach zakochany. Od dawna uważam, że powinni nas napaść i okupować :)21
Ale żeby emigrować? Za blisko :)21
tel. 504126172

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw wrz 26, 2024 1:44 pm

Kabal pisze:
czw wrz 26, 2024 12:24 pm
czarny bielsko pisze:
czw wrz 26, 2024 10:12 am
Kabal pisze:
Wskazuje gdzie, bo ja też jestem zniesmaczony, ale gdzie się nie obejrzę, to u nas wcale nie tak najgorzej. Źle owszem, ale można bardziej zjebać :roll:
No właśnie, gdzie? Bo jak się tak dobrze poprzyglądać, to nie ma za bardzo dokąd... Finlandia mi się podobała (jako kraina) ale język porąbany i ludzie dziwni... :roll: :)21

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw wrz 26, 2024 2:16 pm

Kabal pisze:
czw wrz 26, 2024 1:35 pm
Ja od zawsze jestem w Czechach zakochany. Od dawna uważam, że powinni nas napaść i okupować :)21
Właśnie nie za blisko, akurat na jakiś czas. Potem proza życia zaora wyobrażenia i wypluje człowieka dalej. Życie na emigracji jest z gruntu bolesnym zderzeniem z rzeczywistością-brakiem akceptacji, językiem, ogarnięciem jako takiej renomy, wyzbyciem się Janusza-cebularza spod skóry...a na końcu i tak będzie się "tym obcym". Dlatego czechy pasują, najwyżej jakieś południowe krainy, zawsze to jakieś 300km bliżej Chorwacji (u Ciebie już 400 a to pachnie weekendami na Pagu :)21)

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw wrz 26, 2024 6:25 pm

Cypr jest całkiem ok kulturowo, ale tez ma wady. Co mnie kuwa pokusilło, żeby stamtąd wrócić? :)12
513549044

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw wrz 26, 2024 6:31 pm

Kaszanka?łazanki?kobiety?ascetyzm?długo by można.... :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw wrz 26, 2024 6:32 pm

Chory teść raczej, w sensie sparalizowany po udarze
513549044

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » czw wrz 26, 2024 6:34 pm

A to nie wiem, nie gustuje

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw wrz 26, 2024 6:58 pm

Videlec pisze:
wt wrz 24, 2024 2:26 pm
Powiem tak, jeździ lepiej niż tamta. Ale to nie zasługa tego czym jest napędzana tylko ogólnego "zestrojenia" całego auta.
Poprzednia (to była 10 generacja) miała, jak dla mnie, za miękkie zawieszenie i gumowy układ kierowniczy do tego bez sensu zestrojoną, manualną skrzynię biegów. Jak pod diesla a nie pod 1.5T. Zdecydowanie warto ją było brać z cvt. Dizajnerski wygląd mógł się podobać lub nie ale na pewno sprawiał, że widoczność, zwłaszcza do tyłu - dramat. Na plus był seryjny, podwójny wydech, fajnie mruczał i nie męczył.

Ta obecna 11 generacja wygląda jak dla emeryta i napędzana jest silnikiem z blendera, ale jak przymkniesz na to oczy i jedziesz to robi się fajnie. Sprężyste zawieszenie, ale nadal komfortowe nawet na 18", fajny układ kierowniczy, wyczuwalny. CVT z silnikiem elektrycznym nie gryzie się a nawet można by rzec, że w poprzednim życiu musieli być parą. Minimalistyczna deska rozdzielcza sprawia, że miejsca w środku jest jak w klasie średniej, zdecydowanie więcej niż w poprzedniej. Wróciły analogowe zegary (graficznie), wróciły klasyczne pokrętła od klimy i radia, w zasadzie w środku jest trochę tak retro co mi się podoba, tylko ten blender pod maską...

Ale odpycha się dobrze, nawet lepiej niż tamta.
Ja miałem z CVT i była genialna, dokąd nie depłem do dechy. Wtedy 6 tysiecy, a skrzynia robila cale przyspieszenie, bardzo sprawnie zreszta. Przy spokojniejszej jezdzie miala biegi. Strasznie malo palila i szybciej jechala niz manual.

Mi to miekkie zawieszenie bardzo pasowalo, drogi sie trzymala lepiej niz dobrze. Slowem, bardzo mi pasowala. Nie chce już twardego auta. Wyroslem.

Miejsca w niej było bardzo dużo, nawet z tyłu. Więcej niż w passacie. Ja miałem sedana, to wygląd byl grzybowy. Ale udało mi sie do niej wsadzić sprzęglo od pradnicy, 300 kilogramow i jechała bez scen. Wiozlem tez 9 wtryskiwaczy do silnika w mojej robocie, czyli ponad pól tony. Nie dobijała.

Obsługa klimy, ekranem dotykowym, slabe było

Obecna mi sie bardzo podoba z wygladu. Może namówię kobietę, żeby sobie kupiła.
513549044

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw wrz 26, 2024 7:32 pm

Kabal pisze:
ale czy pepiki was przyjmą z otwartymi rekami ? wątpię :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » czw wrz 26, 2024 8:34 pm

lesio jeep pisze:
czw wrz 26, 2024 7:32 pm
Kabal pisze:
ale czy pepiki was przyjmą z otwartymi rekami ? wątpię :)21
Też się nie spodziewam, ale nadzieja umiera ostatnia :)21
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt wrz 27, 2024 6:39 am

Misiek Cypr pisze:
czw wrz 26, 2024 6:58 pm
Ja miałem z CVT i była genialna, dokąd nie depłem do dechy. Wtedy 6 tysiecy, a skrzynia robila cale przyspieszenie, bardzo sprawnie zreszta. Przy spokojniejszej jezdzie miala biegi. Strasznie malo palila i szybciej jechala niz manual.

Mi to miekkie zawieszenie bardzo pasowalo, drogi sie trzymala lepiej niz dobrze. Slowem, bardzo mi pasowala. Nie chce już twardego auta. Wyroslem.

Miejsca w niej było bardzo dużo, nawet z tyłu. Więcej niż w passacie. Ja miałem sedana, to wygląd byl grzybowy. Ale udało mi sie do niej wsadzić sprzęglo od pradnicy, 300 kilogramow i jechała bez scen. Wiozlem tez 9 wtryskiwaczy do silnika w mojej robocie, czyli ponad pól tony. Nie dobijała.

Obsługa klimy, ekranem dotykowym, slabe było

Obecna mi sie bardzo podoba z wygladu. Może namówię kobietę, żeby sobie kupiła.
Wszystko co napisałeś jest prawdą, z cvt miała zdecydowanie większy sens niż w manualu. Ja skupiłem się głównie na mankamentach tego modelu, które jednak są subiektywne, dla kogoś mogą one nie być wadą. Wśród fanów marki ten Civic chyba cieszył się dobrą opinią o czym może świadczyć fakt, że sprzedałem ją od ręki. Zainteresowanie było duże.
PIV 3,2DiD

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pt wrz 27, 2024 9:17 am

goralski pisze:
czw wrz 26, 2024 1:29 pm
Nie wiem jak biznesowo (kiedyś ponoć opłacalnie) ale kulturowo bym wybrał czechy. Pragmatyczny naród, dość ogarnięty gospodarczo, klimatyczny turystycznie-sportowo (biegówki, narty, rowery kajaki itp). Do tego dość dobra baza wypadowa na południe...kuchnia słaba ale piwo dobre i tanie (zresztą jak większość %), kobiety ładne, bardziej wyzwolone...
Dużo osób na to wpadlo bo ceny nieruchomości im dość odjechały

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”