Ordo Piździelis

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Re: Ordo Piździelis

Post autor: czarny bielsko » czw lut 03, 2022 8:20 am

Nikomu nie powiemy i nigdzie nie będziemy dzwonić ;) ciiiiii :)21
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw lut 03, 2022 8:40 am

piotrck pisze:
czw lut 03, 2022 7:47 am
Krees pisze:
śr lut 02, 2022 7:39 pm

Piotr, była parę (naście?) lat temu ostra moda na laby. Wtedy miały wszystko - zaprogramowane nowotwory, dysplazję od 3 roku życia, agresję wbitą w system, niektóre nawet miały kwity. Widziałem 1 czy 2. Widziałem berneńczyka, który startował do dowolnego psa z dystansu 30m, a właściciel wbijał się wtedy w ziemię, żeby go utrzymać. Różnie jest.
Nie wiem na co była moda. Laba mam dlatego że nie szczekają, nie odchodzą od przewodnika dalej niż zasięg wzroku, nie mają agresji. Umieją dzielić, mnożyć i całkować. Reszta jest jak piszesz, spieprzone są zdrowotnie i już w Polsce ciężko kupić psa który nie będzie chorował. Obecnego wziąłem z jednej z najlepszych hodowli w Polsce, ojciec z Finlandii matka z Ukrainy i już dawno jest po operacji na dysplazję stawów. Następnego ściągnę gdzieś za Uralu i jest szansa że nie będzie chorował.( taki jest plan ) Agresywnego jeszcze nie widziałem.
Agresywnego Labsa nie widziałem, ale widziałem szkolonego przewodnika dla niewidomych, koleżanka nie widzi i ma takiego Labsa. Jak prowadzi pies cudowny, ale jak puścić wolno, ADHD :)21

Znaczy pies mądry i jak jest sam z Natalą, jest jak najbardziej odpowiedzialny. Ale jak sie pojawiają widzący towarzysze, inny pies.

Aha, nie jest to pierwszy pies i naprawde był układany bardzo starannie. Wcześniejszy pies, oczywiscie z dysplazją i po prostu na rencie jest. Ale przecudowne psiaki.
Ostatnio zmieniony czw lut 03, 2022 8:42 am przez Misiek Cypr, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
piotrck

Post autor: piotrck » czw lut 03, 2022 8:41 am

Misiek Cypr pisze:
czw lut 03, 2022 8:40 am
Ale jak sie pojawiają widzący towarzysze, inny pies.
Nie mów że nie wyprężasz klaty na widok ponętnej MILF. :)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw lut 03, 2022 8:43 am

piotrck pisze:
czw lut 03, 2022 8:41 am
Misiek Cypr pisze:
Ale jak sie pojawiają widzący towarzysze, inny pies.
Nie mów że nie wyprężasz klaty na widok ponętnej MILF. :)21
Generalnie i wicewersja, ale ja raczej na milf nie wygladam i pies raczej nie ma przed kim sie popisywać.

Po prostu, chce zabawy i wie, że z Natalą nie może sie wybiegać.
513549044

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw lut 03, 2022 8:43 am

i brzuch wciąga :)21

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw lut 03, 2022 8:55 am

Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » czw lut 03, 2022 9:58 am

Kabal pisze:
śr lut 02, 2022 5:25 pm
Romuś tą rasę zwie Multidog
Laska pisze:
śr lut 02, 2022 3:14 pm
Mroczny pisze:
śr lut 02, 2022 1:54 pm
małe jazgotniki są zajebiaszcze

jak widzę chińskieo psa na szczury wyprowadzanego na spacer w kubraczku czy niesionego na poduszce to wiem na pewno, że zbłądziliśmy
zwłaszcza przez napompowanego i wydziaranego koksa w rurkach :)21

No uroczy widok...jak jeszcze jazgotnik ma jakieś ciekawe imię to robi to dzień 8)
To teraz nieco zakrąglony włoch z Brochowa, w moro, ale za to z różową smyczką...
A na końcu smyczki świnka wietnamska. :)21

Tego nikt nie przelicytuje.
A tak mi się przy okazji Romusia i multidoga Dizla przypomniało :)21
nie dane mnie było na żywo, ale zdjęciami się chwalił :)10 świnki znaczy się..dzieła dopełniła plastyczna wyobraźnia :lol:

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw lut 03, 2022 10:04 am

PiRoman pisze:
czw lut 03, 2022 8:55 am
ihuj :)21 ochronili

https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... hp&pc=U531
no i patrz już nawet alfonsem online nie można być bo od razu ścigają za sutenerstwo :)21
i jak od razu się bezpieczniej w republic of bolanda czuje :)21

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw lut 03, 2022 10:05 am

że normalnie, ze świnią? :)9
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw lut 03, 2022 10:06 am

czarny bielsko pisze:
czw lut 03, 2022 10:04 am
PiRoman pisze:

no i patrz już nawet alfonsem online nie można być bo od razu ścigają za sutenerstwo :)21
A będzie śmiesznie jak Henry_k nagle zniknie z forum :lol:
DR800S 8)

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw lut 03, 2022 10:06 am

no wiesz? tak koledze z forum życzyć... :lol: :lol: :lol: :)21

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » czw lut 03, 2022 10:35 am

minizbowid pisze:
czw lut 03, 2022 10:05 am
ale mówisz o właścicielce czy o zwierzątku :roll: :)21

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw lut 03, 2022 10:43 am

Laska pisze:
czw lut 03, 2022 10:35 am
minizbowid pisze:
czw lut 03, 2022 10:05 am
ale mówisz o właścicielce czy o zwierzątku :roll: :)21
o pupilu :)21
DR800S 8)

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw lut 03, 2022 11:19 am

Określenie "dziki pies" lub "dziki kot" wobec udomowionych gatunków nie oznacza że chodzi o ich przodków sprzed kilkunastu/dziesięciu tysi lat :wink:

Oznacza zwierzaka żyjącego bez powiązania z konkretnym człowiekiem, urodzonego i wychowanego bez udziału człowieka. Acz oczywiście w dużej bliskości człowieka, jako gatunku symbiotycznego. Te zwierzęta nauczyły się żyć po prostu w miastach/wsiach, między ludźmi - ale nie z ludźmi. Nie tworzą z ludźmi stada - ino rodzaj symbiozy. Podobnie jak dajmy na to gołębie w Kraku :wink:

I takie zwierzaki wykazują cokolwiek inny zestaw zachowań (w tym preferencja "ciszy"), niż te, które trzymamy w domach/we własnym stadzie.

Może i nie każdy ma możliwość takowej obserwacji, szczególnie psów "bezpańskich", bo obecnie nie jest to zbyt częsty widok - ale mi sie jeszcze nie udało zaobserwować bezpańskiego/dzikiego pasa który by przedstawiał zestaw zachowań, w tym agresywnych właśnie, typowy dla psów domowych.

Mam nawet takowego po sąsiedzku - "adoptowany" ze schroniska, ale ewidentnie wychowany na dziko. Jest nie do utrzymania w zamknięciu, jak się tylko bramka otworzy - idzie na "obchód". Czasem do mnie na podwórko, jak brama jest akurat otwarta. I o ile jak jest w zamknięciu, to kopiuje (idiotyczne) zachowanie drugiego psa (którego sąsiedzi mają od szczeniaka - ten nie wyjdzie na krok poza linię podwórka :wink: ) - to jak biega solo po mieście zachowuje się jak typowy "dziki" pies. Zero agresji do ludzi, zero do innych psów, zero do kotów.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 03, 2022 11:25 am

Misiek Cypr pisze:
piotrck pisze:
czw lut 03, 2022 7:47 am
Krees pisze:
śr lut 02, 2022 7:39 pm

Piotr, była parę (naście?) lat temu ostra moda na laby. Wtedy miały wszystko - zaprogramowane nowotwory, dysplazję od 3 roku życia, agresję wbitą w system, niektóre nawet miały kwity. Widziałem 1 czy 2. Widziałem berneńczyka, który startował do dowolnego psa z dystansu 30m, a właściciel wbijał się wtedy w ziemię, żeby go utrzymać. Różnie jest.
Nie wiem na co była moda. Laba mam dlatego że nie szczekają, nie odchodzą od przewodnika dalej niż zasięg wzroku, nie mają agresji. Umieją dzielić, mnożyć i całkować. Reszta jest jak piszesz, spieprzone są zdrowotnie i już w Polsce ciężko kupić psa który nie będzie chorował. Obecnego wziąłem z jednej z najlepszych hodowli w Polsce, ojciec z Finlandii matka z Ukrainy i już dawno jest po operacji na dysplazję stawów. Następnego ściągnę gdzieś za Uralu i jest szansa że nie będzie chorował.( taki jest plan ) Agresywnego jeszcze nie widziałem.
Agresywnego Labsa nie widziałem, ale widziałem szkolonego przewodnika dla niewidomych, koleżanka nie widzi i ma takiego Labsa. Jak prowadzi pies cudowny, ale jak puścić wolno, ADHD :)21

Znaczy pies mądry i jak jest sam z Natalą, jest jak najbardziej odpowiedzialny. Ale jak sie pojawiają widzący towarzysze, inny pies.

Aha, nie jest to pierwszy pies i naprawde był układany bardzo starannie. Wcześniejszy pies, oczywiscie z dysplazją i po prostu na rencie jest. Ale przecudowne psiaki.
Spotkałem jednego, czy dwa labradory z problemem (jak na tę rasę) poważnym. Szczęśliwie moda krótka, pies za duży, robi wielką kupę i lubi się taplać w błocie - nijak się nie nada dla wątłej ośmiolatki, damy z kryzysem ani by siać grozę na blokowisku :)21 Generalnie - doskonałe psy, pracujące, nastawione na współpracę z człowiekiem i przez kierunek hodowli (do wyławiania strzelonych kaczek) - delikatne. :)2
Dysplazja jest niemal u wszystkich obecna, zdaje się, że w hodowli rejestrowanej (psy z papierami) wymagane są badania pod tym kątem u rodziców i w przypadku gdy mają poważną - nie powinny być dopuszczane do rozrodu. W praktyce... Trzeba pytać. Nie przypomnę sobie teraz, czy i jakie było powiązanie podatności na dysplazję z umaszczeniem.

Misiek, w tym, co opisujesz nie ma nic dziwnego ani złego. Gdy pies prowadzi właścicielkę - pracuje, robi to, czego został nauczony. Szkolenie psów przewodników w dużej mierze skupia się na tym, żeby ich uwagi nie odciągały bodźce z zewnątrz - inne zwierzęta, ludzie, dźwięki itp. Pies ma być skupiony na prowadzonej osobie i monitorować otoczenie pod kątem najistotniejszych parametrów. A jak jest zwolniony z pracy, to jest po prostu psem - bawi się, gania itp. Praca jest też stresem, więc rozładowanie tego jest potrzebne. :)2
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lut 03, 2022 11:28 am

jak ładnie przeszliście od ruchania pozamałżeńskiego czystych jak łza konserwatystów do behawiorystyki psiej ;)
pięknie :)21
co do ras pierwotnych to bzdura że nie szczekają, nawet jedna się nazywa szczekaczka (łajka) to samo z malamutami i huskimi, szczekają, do tego gadają i wyją :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw lut 03, 2022 11:35 am

I chciałbyś to zrównać z napierdzielaniem yorka, do którego ktoś zgubił wyłącznik? :)21
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lut 03, 2022 11:42 am

powiem Ci że jak się moja łajka włączy to jorki i inne piździelaszki wymiękają, szczeka jak pies 2 razy większy :)21 Brunon (wilczo-malamut) jak jeszcze głosu nie stracił to też napierdalał aż miło, sąsiedzi jak mieszkają 300m ode mnie potrafili wyjść do obejścia sprawdzić co się dzieje :)21 o 2-3 w nocy :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 03, 2022 11:44 am

rokfor32 pisze:
czw lut 03, 2022 11:19 am
Określenie "dziki pies" lub "dziki kot" wobec udomowionych gatunków nie oznacza że chodzi o ich przodków sprzed kilkunastu/dziesięciu tysi lat :wink:

Oznacza zwierzaka żyjącego bez powiązania z konkretnym człowiekiem, urodzonego i wychowanego bez udziału człowieka. Acz oczywiście w dużej bliskości człowieka, jako gatunku symbiotycznego. Te zwierzęta nauczyły się żyć po prostu w miastach/wsiach, między ludźmi - ale nie z ludźmi. Nie tworzą z ludźmi stada - ino rodzaj symbiozy. Podobnie jak dajmy na to gołębie w Kraku :wink:

I takie zwierzaki wykazują cokolwiek inny zestaw zachowań (w tym preferencja "ciszy"), niż te, które trzymamy w domach/we własnym stadzie.

Może i nie każdy ma możliwość takowej obserwacji, szczególnie psów "bezpańskich", bo obecnie nie jest to zbyt częsty widok - ale mi sie jeszcze nie udało zaobserwować bezpańskiego/dzikiego pasa który by przedstawiał zestaw zachowań, w tym agresywnych właśnie, typowy dla psów domowych.

Mam nawet takowego po sąsiedzku - "adoptowany" ze schroniska, ale ewidentnie wychowany na dziko. Jest nie do utrzymania w zamknięciu, jak się tylko bramka otworzy - idzie na "obchód". Czasem do mnie na podwórko, jak brama jest akurat otwarta. I o ile jak jest w zamknięciu, to kopiuje (idiotyczne) zachowanie drugiego psa (którego sąsiedzi mają od szczeniaka - ten nie wyjdzie na krok poza linię podwórka :wink: ) - to jak biega solo po mieście zachowuje się jak typowy "dziki" pies. Zero agresji do ludzi, zero do innych psów, zero do kotów.
Nie dzikie, a zdziczałe. To zasadnicza różnica. Psy jako gatunek uformowały się w drodze udomowienia - nie ma i nie było czegoś takiego jak dziki pies.
Wolno biegające psy i koty są gatunkami inwazyjnymi (koty są tak np. opisywane w nomenklaturze IUCN) - przynoszą duże szkody w środowisku, nie są jego naturalną częścią. Gołębie (miejskie - Columba livia) w miastach tak samo.
Symbioza jest oddziaływaniem, które żadnemu z gatunków nie szkodzi, a co najmniej jeden korzysta - nie widzę korzyści dla człowieka z tego, że w środowisku są zdziczałe psy, natomiast jeśli chodzi o brak strat... Zależnie od sytuacji wahałbym się pomiędzy komensalizmem, protokooperacją (rodzaje symbiozy), a pasożytnictwem psów na ludziach (wykradanie pożywienia, czasami tworzą zagrożenie dla osób lub inwentarza, zwiększają stres...). Pasożytnictwo niekoniecznie musi oznaczać bezpośrednio, że jeden organizm żywi się drugim bez zabijania go.

Co do ciszy - zwierzęta mają znacznie czulszy słuch od ludzi, więc odbierają dźwięki wyraźniej, mają większy zakres rejestrowanych częstotliwości. Bioakustyka to jest temat rzeka, fascynujący. Psy w domu nie mają wyjścia i muszą żyć w otoczeniu dźwięków, co nie znaczy, że im się to podoba. Mam w domu zwierzęta, więc z definicji nie słucham głośnej muzyki bez słuchawek i unikam hałasowania. Nie poważyłbym się na porównywanie preferencji względem tła akustycznego u dwóch grup, z których jedna jest siłowo utrzymywana w konkretnym otoczeniu.

Pominę ekstrapolację jednostkowego przykładu na całość populacji. Natomiast psy zdziczałe prezentują podobne wzorce socjalne w swoich stadach/zgrupowaniach, osobniki agresywne są przeważnie wykluczane, co zmniejsza ich szanse na przeżycie i reprodukcję. Natomiast w obecności ludzi zdziczałe psy zachowują się w inny sposób - człowiek nie jest stadem, a konkurencją lub zagrożeniem, w ostateczności jest obojętny. Dodatkowo większość psów zdziczałych dawno już połączyło kropki "człowiek-schyla się-prostuje się-jest uderzenie kamieniem" i starają się nie dopuścić do takiej interakcji.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw lut 03, 2022 11:51 am

rokfor32 pisze:

Może i nie każdy ma możliwość takowej obserwacji, szczególnie psów "bezpańskich", bo obecnie nie jest to zbyt częsty widok - ...
Pisałem Wam, że sie nudzi albo ....
Zbowid

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw lut 03, 2022 11:56 am

Zbowid pisze:
czw lut 03, 2022 11:51 am
rokfor32 pisze:

Może i nie każdy ma możliwość takowej obserwacji, szczególnie psów "bezpańskich", bo obecnie nie jest to zbyt częsty widok - ...
nie dotarły do niego delikatne sugestie, że polemika mu zbytio nie wychodzi
DR800S 8)

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw lut 03, 2022 12:00 pm

czarny bielsko pisze:
czw lut 03, 2022 10:04 am
PiRoman pisze:

Pisałem na pejsbuku o podobnym wydarzeniu, ale wtedy roksę zamknęli...
Największe zwolnienie grupowe w historii Banana Repablik of Bolanda.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 03, 2022 12:04 pm

minizbowid pisze:
czw lut 03, 2022 11:56 am
Zbowid pisze:
czw lut 03, 2022 11:51 am
rokfor32 pisze:

nie dotarły do niego delikatne sugestie, że polemika mu zbytio nie wychodzi
Przesadzasz :roll:

:)21

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » czw lut 03, 2022 2:11 pm

Krees pisze:
czw lut 03, 2022 11:25 am

Misiek, w tym, co opisujesz nie ma nic dziwnego ani złego. Gdy pies prowadzi właścicielkę - pracuje, robi to, czego został nauczony. Szkolenie psów przewodników w dużej mierze skupia się na tym, żeby ich uwagi nie odciągały bodźce z zewnątrz - inne zwierzęta, ludzie, dźwięki itp. Pies ma być skupiony na prowadzonej osobie i monitorować otoczenie pod kątem najistotniejszych parametrów. A jak jest zwolniony z pracy, to jest po prostu psem - bawi się, gania itp. Praca jest też stresem, więc rozładowanie tego jest potrzebne. :)2
Jasne, że fajne i bardzo mądre obydwa. Ten stary, cholernie mądry pies i spokojny. Tylko nie wolno mu pozwalać biegać, bo potem cieżko do domu wrócić z nim, bo sie ruszać nie może. Tak jak nie biega, za dużo, to nawet długie spacery ogarnia. Jest na tyle mądry, że pokazuje iż dalej nie da rady. Wtedy pada słowo kolacja. Pies nabiera wigoru i spokojnie do domu dociagnie. Pies absolutnie przewidywalny.

Ta młodsza, tez kochana i mądra, ale lubi szaleć jak nie jest na służbie. Jak najbardziej ma prawo.

Niewidomi nie mają wyboru psa, pies jest przydzielany przez związek i szkolony jest pod konkretna osobę. Od momentu przydziału do dostania psa, coś koło 2 lat trwa, a psa wybierają jak ma rok.
513549044

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » czw lut 03, 2022 2:34 pm

lbl78 pisze:
czw lut 03, 2022 11:28 am
jak ładnie przeszliście od ruchania pozamałżeńskiego czystych jak łza konserwatystów do behawiorystyki psiej ;)
pięknie :)21
co do ras pierwotnych to bzdura że nie szczekają, nawet jedna się nazywa szczekaczka (łajka) to samo z malamutami i huskimi, szczekają, do tego gadają i wyją :)21
Wiesz... W całej tej aferze od której się wątek zaczął, zważywszy na obszar działalności i promowane powiązania międzynarodowe, jedyne, co może zaskakiwać, to różnica płci i zbliżony wiek uczestników. :roll:

:)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”