Moderator: Misiek Bielsko
Agresywnego Labsa nie widziałem, ale widziałem szkolonego przewodnika dla niewidomych, koleżanka nie widzi i ma takiego Labsa. Jak prowadzi pies cudowny, ale jak puścić wolno, ADHDpiotrck pisze: ↑czw lut 03, 2022 7:47 amNie wiem na co była moda. Laba mam dlatego że nie szczekają, nie odchodzą od przewodnika dalej niż zasięg wzroku, nie mają agresji. Umieją dzielić, mnożyć i całkować. Reszta jest jak piszesz, spieprzone są zdrowotnie i już w Polsce ciężko kupić psa który nie będzie chorował. Obecnego wziąłem z jednej z najlepszych hodowli w Polsce, ojciec z Finlandii matka z Ukrainy i już dawno jest po operacji na dysplazję stawów. Następnego ściągnę gdzieś za Uralu i jest szansa że nie będzie chorował.( taki jest plan ) Agresywnego jeszcze nie widziałem.Krees pisze: ↑śr lut 02, 2022 7:39 pm
Piotr, była parę (naście?) lat temu ostra moda na laby. Wtedy miały wszystko - zaprogramowane nowotwory, dysplazję od 3 roku życia, agresję wbitą w system, niektóre nawet miały kwity. Widziałem 1 czy 2. Widziałem berneńczyka, który startował do dowolnego psa z dystansu 30m, a właściciel wbijał się wtedy w ziemię, żeby go utrzymać. Różnie jest.
Nie mów że nie wyprężasz klaty na widok ponętnej MILF.
Generalnie i wicewersja, ale ja raczej na milf nie wygladam i pies raczej nie ma przed kim sie popisywać.
nie dane mnie było na żywo, ale zdjęciami się chwaliłKabal pisze: ↑śr lut 02, 2022 5:25 pmRomuś tą rasę zwie MultidogTo teraz nieco zakrąglony włoch z Brochowa, w moro, ale za to z różową smyczką...
A na końcu smyczki świnka wietnamska.![]()
Tego nikt nie przelicytuje.
A tak mi się przy okazji Romusia i multidoga Dizla przypomniało![]()
no i patrz już nawet alfonsem online nie można być bo od razu ścigają za sutenerstwoPiRoman pisze: ↑czw lut 03, 2022 8:55 amihujochronili
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... hp&pc=U531
A będzie śmiesznie jak Henry_k nagle zniknie z forumczarny bielsko pisze: ↑czw lut 03, 2022 10:04 amno i patrz już nawet alfonsem online nie można być bo od razu ścigają za sutenerstwoPiRoman pisze: ↑czw lut 03, 2022 8:55 amihujochronili
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... hp&pc=U531![]()
i jak od razu się bezpieczniej w republic of bolanda czuje![]()
ale mówisz o właścicielce czy o zwierzątku
Spotkałem jednego, czy dwa labradory z problemem (jak na tę rasę) poważnym. Szczęśliwie moda krótka, pies za duży, robi wielką kupę i lubi się taplać w błocie - nijak się nie nada dla wątłej ośmiolatki, damy z kryzysem ani by siać grozę na blokowiskuMisiek Cypr pisze: ↑czw lut 03, 2022 8:40 amAgresywnego Labsa nie widziałem, ale widziałem szkolonego przewodnika dla niewidomych, koleżanka nie widzi i ma takiego Labsa. Jak prowadzi pies cudowny, ale jak puścić wolno, ADHDpiotrck pisze: ↑czw lut 03, 2022 7:47 amNie wiem na co była moda. Laba mam dlatego że nie szczekają, nie odchodzą od przewodnika dalej niż zasięg wzroku, nie mają agresji. Umieją dzielić, mnożyć i całkować. Reszta jest jak piszesz, spieprzone są zdrowotnie i już w Polsce ciężko kupić psa który nie będzie chorował. Obecnego wziąłem z jednej z najlepszych hodowli w Polsce, ojciec z Finlandii matka z Ukrainy i już dawno jest po operacji na dysplazję stawów. Następnego ściągnę gdzieś za Uralu i jest szansa że nie będzie chorował.( taki jest plan ) Agresywnego jeszcze nie widziałem.Krees pisze: ↑śr lut 02, 2022 7:39 pm
Piotr, była parę (naście?) lat temu ostra moda na laby. Wtedy miały wszystko - zaprogramowane nowotwory, dysplazję od 3 roku życia, agresję wbitą w system, niektóre nawet miały kwity. Widziałem 1 czy 2. Widziałem berneńczyka, który startował do dowolnego psa z dystansu 30m, a właściciel wbijał się wtedy w ziemię, żeby go utrzymać. Różnie jest.![]()
Znaczy pies mądry i jak jest sam z Natalą, jest jak najbardziej odpowiedzialny. Ale jak sie pojawiają widzący towarzysze, inny pies.
Aha, nie jest to pierwszy pies i naprawde był układany bardzo starannie. Wcześniejszy pies, oczywiscie z dysplazją i po prostu na rencie jest. Ale przecudowne psiaki.
Nie dzikie, a zdziczałe. To zasadnicza różnica. Psy jako gatunek uformowały się w drodze udomowienia - nie ma i nie było czegoś takiego jak dziki pies.rokfor32 pisze: ↑czw lut 03, 2022 11:19 amOkreślenie "dziki pies" lub "dziki kot" wobec udomowionych gatunków nie oznacza że chodzi o ich przodków sprzed kilkunastu/dziesięciu tysi lat![]()
Oznacza zwierzaka żyjącego bez powiązania z konkretnym człowiekiem, urodzonego i wychowanego bez udziału człowieka. Acz oczywiście w dużej bliskości człowieka, jako gatunku symbiotycznego. Te zwierzęta nauczyły się żyć po prostu w miastach/wsiach, między ludźmi - ale nie z ludźmi. Nie tworzą z ludźmi stada - ino rodzaj symbiozy. Podobnie jak dajmy na to gołębie w Kraku![]()
I takie zwierzaki wykazują cokolwiek inny zestaw zachowań (w tym preferencja "ciszy"), niż te, które trzymamy w domach/we własnym stadzie.
Może i nie każdy ma możliwość takowej obserwacji, szczególnie psów "bezpańskich", bo obecnie nie jest to zbyt częsty widok - ale mi sie jeszcze nie udało zaobserwować bezpańskiego/dzikiego pasa który by przedstawiał zestaw zachowań, w tym agresywnych właśnie, typowy dla psów domowych.
Mam nawet takowego po sąsiedzku - "adoptowany" ze schroniska, ale ewidentnie wychowany na dziko. Jest nie do utrzymania w zamknięciu, jak się tylko bramka otworzy - idzie na "obchód". Czasem do mnie na podwórko, jak brama jest akurat otwarta. I o ile jak jest w zamknięciu, to kopiuje (idiotyczne) zachowanie drugiego psa (którego sąsiedzi mają od szczeniaka - ten nie wyjdzie na krok poza linię podwórka) - to jak biega solo po mieście zachowuje się jak typowy "dziki" pies. Zero agresji do ludzi, zero do innych psów, zero do kotów.
Pisałem Wam, że sie nudzi albo ....
nie dotarły do niego delikatne sugestie, że polemika mu zbytio nie wychodzi
Pisałem na pejsbuku o podobnym wydarzeniu, ale wtedy roksę zamknęli...czarny bielsko pisze: ↑czw lut 03, 2022 10:04 amno i patrz już nawet alfonsem online nie można być bo od razu ścigają za sutenerstwoPiRoman pisze: ↑czw lut 03, 2022 8:55 amihujochronili
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/po ... hp&pc=U531![]()
i jak od razu się bezpieczniej w republic of bolanda czuje![]()
Przesadzaszminizbowid pisze: ↑czw lut 03, 2022 11:56 amnie dotarły do niego delikatne sugestie, że polemika mu zbytio nie wychodzi
Jasne, że fajne i bardzo mądre obydwa. Ten stary, cholernie mądry pies i spokojny. Tylko nie wolno mu pozwalać biegać, bo potem cieżko do domu wrócić z nim, bo sie ruszać nie może. Tak jak nie biega, za dużo, to nawet długie spacery ogarnia. Jest na tyle mądry, że pokazuje iż dalej nie da rady. Wtedy pada słowo kolacja. Pies nabiera wigoru i spokojnie do domu dociagnie. Pies absolutnie przewidywalny.Krees pisze: ↑czw lut 03, 2022 11:25 am
Misiek, w tym, co opisujesz nie ma nic dziwnego ani złego. Gdy pies prowadzi właścicielkę - pracuje, robi to, czego został nauczony. Szkolenie psów przewodników w dużej mierze skupia się na tym, żeby ich uwagi nie odciągały bodźce z zewnątrz - inne zwierzęta, ludzie, dźwięki itp. Pies ma być skupiony na prowadzonej osobie i monitorować otoczenie pod kątem najistotniejszych parametrów. A jak jest zwolniony z pracy, to jest po prostu psem - bawi się, gania itp. Praca jest też stresem, więc rozładowanie tego jest potrzebne.![]()
Wiesz... W całej tej aferze od której się wątek zaczął, zważywszy na obszar działalności i promowane powiązania międzynarodowe, jedyne, co może zaskakiwać, to różnica płci i zbliżony wiek uczestników.lbl78 pisze: ↑czw lut 03, 2022 11:28 amjak ładnie przeszliście od ruchania pozamałżeńskiego czystych jak łza konserwatystów do behawiorystyki psiej
pięknie![]()
co do ras pierwotnych to bzdura że nie szczekają, nawet jedna się nazywa szczekaczka (łajka) to samo z malamutami i huskimi, szczekają, do tego gadają i wyją![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość