Świat i najbliższa okolica politycznie

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
montero

Re: Świat i najbliższa okolica politycznie

Post autor: montero » wt cze 25, 2024 8:34 am

Mroczny pisze:
wt cze 25, 2024 6:22 am
lesio jeep pisze:
pn cze 24, 2024 5:20 pm
tak wracając do tematu banderowcy zgodnie z tradycjom ostrzelali cywili na plaży amunicjom kasetową mam nadzieje ze Putin wyśle ich w kosmos i to jak najszybciej czas skończyć z faszystami :)3
a jak putin przejdzie do dalszej części planu i zechce przywrócić granice które ławrow uparcie pokazuje na propagandowych mapach? To wtedy my będziemy faszystami a Ty po stronie sowieckiego oprawcy?

sowiet się Lesiu nie zmienia. Ciągle to ten sam sowiet. Od zaborów, Wołynia, łagrów, zsyłek na Sybir i całego 1000lat historii tego plugawego miltikulturowego tworu barbarzyńców
Te Ruskie to zło wcielone :)21
Innych złych nie było ... zaborcòw itp.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » wt cze 25, 2024 9:51 am

Tak tak, Adolf nie był zły, bo Stalin był gorszy... :roll:
Skurwysyństwo jednego nie jest usprawiedliwieniem drugiego, po co tak bezsensownie upraszczasz?
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt cze 25, 2024 11:01 am

goralski pisze:
wt cze 25, 2024 9:51 am
Tak tak, Adolf nie był zły, bo Stalin był gorszy... :roll:
Skurwysyństwo jednego nie jest usprawiedliwieniem drugiego, po co tak bezsensownie upraszczasz?
Nic nie upraszczam .Ale 30 lat antyruskiej propagandy zrobiło swoje . Nie powinno być wojny na Ukrainie . A my nie powinniśmy z Ruskimi wojować . Taki scenariusz był możliwy .
Ale pisany jest inny dla nas scenariusz .

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » wt cze 25, 2024 11:04 am

montero pisze:
wt cze 25, 2024 11:01 am
Nic nie upraszczam .Ale 30 lat antyruskiej propagandy zrobiło swoje . Nie powinno być wojny na Ukrainie . A my nie powinniśmy z Ruskimi wojować . Taki scenariusz był możliwy .
Ale pisany jest inny dla nas scenariusz .
Dlaczego?
I kiedy był ten scenariusz możliwy i na jakich wg Ciebie zasadach?
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt cze 25, 2024 11:12 am

Na zmiennych zasadach - tzn. takich które uznaje ruski, a druga strona nie ma nic do gadania. Jeżeli ktokolwiek śmie twierdzić, że ruska władza jest przyjazna i humanitarna dla człowieka, to sam sobie stawia znak równości z ... i tu wpisujemy zależnie od przekonań :)21.

PS. Ja bym wpisał: "debilem" :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » wt cze 25, 2024 11:40 am

Ciekaw jestem zwyczajnie uzasadnienia.

Rodzinna historia mnie nie skłania do jakiegokolwiek optymizmu w relacji z Rosją.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt cze 25, 2024 4:38 pm

tak za rok dwa będziecie się zapierać swojego poparcia dla takich akcji ofiary to dzieci poszarpane amunicjom kasetową notabene zakazaną jako nie humanitarna gdyby ostrzelali ruskie koszary czy jakąś fabrykę no cóż powiedziałbym wojna to wojna ale plaże z dziećmi to typowo banderowskie
tak jak Wołyń i inne osiągnięcia banderowskie co do referendum to naprawdę zaoranej bani nie starczy by stwierdzić ze wyniki były sfałszowane
jak po puczu zwanym tez yevromajdanem banderowcy potraktowali mniejszości u siebie to chyba logiczne ze ta gówniana republika bananowa musiała się rozpaść taki nazistowski kraik złożony z alkoholików kurwiszonów i złodziei przypomnę zamach na białych w Burknie Faso wśród ofiar same ukraińskie kurwy być może wasze siostry , mamy, kuzynki itp :)21
a tu dla potomności o bestialstwie banderowców to bydło nie ma nic z człowieczeństwa i dlatego Putin ma moje błogosławieństwo
https://frallik.livejournal.com/781599.html
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » wt cze 25, 2024 7:31 pm

jakie to szczęście kiedy widzi się konflikty wyłącznie przez pryzmat czerni i bieli, po jednej stronie są tylko diabły, po drugiej tylko aniołki.
Można ustalić sobie jedyną słuszną wizję świata i nie zadręczać umysłu analizowaniem różnych źródeł informacji, przedstawiających wydarzenia z różnych punktów widzenia.

...tak na marginesie - kiedy ONZ powinno wznowić bombardowania Serbii? Chorwację i Bośnię też można by 'liznąć' za czystki etniczne. Początek lat '90 w tamtym regionie był tak przesiąknięty zezwierzęceniem że te nacje powinny byc wymazane z mapy europy.*

* jakby ktoś nie odczytał tego tekstu w sposób prawidłowy, to proszę przypomnieć sobie takie pojęcia jak sarkazm itp.
Suzuki SJ510 LWB '85 "Kozunia"
SAT4x4 Szczecin & http://www.reconnet.pl

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » wt cze 25, 2024 7:49 pm

Taak, lesio, taak.

Rosja podpisała konwencję o zakazie użycia amunicji kasetowej? Przypomnij.
Polska podpisała konwencję o zakazie użycia amunicji kasetowej? Przypomnij.

Cele wojskowe w okolicy możesz też od razu przypomnieć. Główny port Floty Czarnomorskiej jest 6km w linii prostej od miejsca a filmu. Pewnie wokół tylko parki i restauracje.

A na koniec wytłumacz, dlaczego na miejscu są tylko szczątki rosyjskiej rakiety przeciwlotniczej, a nie ma żadnych śladów ATACMS, że o zniszczeniach charakterystycznych dla amunicji kasetowej M39 Block I/M39A1 Block IA (takie dostała Ukraina) nie wspomnę. Możesz przytoczyć domniemane nagranie z ataku ATACMS z subamunicją M74 kompletnie niezgodne ze znanymi wzorcami rażenia tym typem amunicji.

Idź wylewać żale na brak oddzwaniania z Wagnera gdzie indziej.

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt cze 25, 2024 8:57 pm

tanto pisze:
wt cze 25, 2024 7:31 pm
jakie to szczęście kiedy widzi się konflikty wyłącznie przez pryzmat czerni i bieli, po jednej stronie są tylko diabły, po drugiej tylko aniołki.
Można ustalić sobie jedyną słuszną wizję świata i nie zadręczać umysłu analizowaniem różnych źródeł informacji, przedstawiających wydarzenia z różnych punktów widzenia.

...tak na marginesie - kiedy ONZ powinno wznowić bombardowania Serbii? Chorwację i Bośnię też można by 'liznąć' za czystki etniczne. Początek lat '90 w tamtym regionie był tak przesiąknięty zezwierzęceniem że te nacje powinny byc wymazane z mapy europy.*

* jakby ktoś nie odczytał tego tekstu w sposób prawidłowy, to proszę przypomnieć sobie takie pojęcia jak sarkazm itp.
ONZ bombardowało Serbię ?
Czy może raczej nap... bez żadnego ONZ.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » wt cze 25, 2024 9:24 pm

NATO bombardowało. Bez mandatu ONZ.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt cze 25, 2024 10:11 pm

Bratproroka pisze:
wt cze 25, 2024 7:49 pm
Taak, lesio, taak.

Rosja podpisała konwencję o zakazie użycia amunicji kasetowej? Przypomnij.
Polska podpisała konwencję o zakazie użycia amunicji kasetowej? Przypomnij.

Cele wojskowe w okolicy możesz też od razu przypomnieć. Główny port Floty Czarnomorskiej jest 6km w linii prostej od miejsca a filmu. Pewnie wokół tylko parki i restauracje.

A na koniec wytłumacz, dlaczego na miejscu są tylko szczątki rosyjskiej rakiety przeciwlotniczej, a nie ma żadnych śladów ATACMS, że o zniszczeniach charakterystycznych dla amunicji kasetowej M39 Block I/M39A1 Block IA (takie dostała Ukraina) nie wspomnę. Możesz przytoczyć domniemane nagranie z ataku ATACMS z subamunicją M74 kompletnie niezgodne ze znanymi wzorcami rażenia tym typem amunicji.

Idź wylewać żale na brak oddzwaniania z Wagnera gdzie indziej.
Polska podpisała de fakto zakazem obowiązującym UE ,Ukraina podpisała Rosia nie podpisała i nie użyła pomyłka o 6km to mogla się przytrafić podczas wojen Napoleońskich a nie dzisiaj jeśli będzie jakieś międzynarodowe sledzctwo to poczekam na wyniki a nie propagandę

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » wt cze 25, 2024 10:17 pm

Nie ma pomyłki o 6km. Jest salwa na cel wojskowy i próba przechwycenia przez RUS. Z salwy kilku sztuk jedną trafili i szczątki tej trafionej poszły na plażę.

Zniszczenia i pole rażenia z kolportowanego filmu nie zgadzają się z wzorcem rażenia celowego odpalenia kasety. Jest zbyt duży rozsiew i słabe pokrycie obszaru.

Są za to doniesienia o szczątkach rosyjskiej rakiety OPL na miejscu.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt cze 25, 2024 10:24 pm

ale o czym my tu..

ruski napadł. Nie Ukrainiec ruskiego tylko ruski Ukraińca. Jakby nie ruski to by nie było wojny i jej rykoszetów...

Montero - 30 lat antysowieckiej propagandy? Czy 30 lat odkąd ostatnie jednostki sowieckiej armii opuściły nasz kraj?

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » wt cze 25, 2024 10:39 pm

Mroczny pisze:
wt cze 25, 2024 10:24 pm
ale o czym my tu..

ruski napadł. Nie Ukrainiec ruskiego tylko ruski Ukraińca. Jakby nie ruski to by nie było wojny i jej rykoszetów...

Montero - 30 lat antysowieckiej propagandy? Czy 30 lat odkąd ostatnie jednostki sowieckiej armii opuściły nasz kraj?
ja to widzę inaczej to banderowcy zaczęli mordować od 2014 cywili jak na Wołyniu i przypomnę ze w 1992 ludność Krymu podczas rozpadu ZSRR glosowała za oddzieleniem od bander landu :)21
co do reszty to poczekam na wyniki sledzctwa najlepiej międzynarodowego

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr cze 26, 2024 6:29 am

mogli sobie to referendum rozpisać w 14
to fakt

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » śr cze 26, 2024 8:14 am

montero pisze:
wt cze 25, 2024 8:57 pm
ONZ bombardowało Serbię ?
Czy może raczej nap... bez żadnego ONZ.
Przyznaję się do błędu, myślałem o jednym, napisałem o drugim. Dokonania 'błękitnych hełmów' też mi przyszły do głowy jak tamto pisałem, zwłaszcza ich niezmierna skuteczność w zapewnianiu bezpieczeństwa ludności cywilnej, np, jednemu z polityków.
8 stycznia 1993 r. Turajlić udał się na międzynarodowe lotnisko w Sarajewie, aby przywitać się z Orhanem Sefą Kilercioğlu, który towarzyszył wysyłce pomocy z Turcji. Aby wrócić do Sarajewa, musiał przejść przez terytorium kontrolowane przez Serbów, dla którego UNPROFOR miał zapewnić ochronę. Konwój ONZ, który zabierał Turajlić do Sarajewa, został zatrzymany przez serbskich żołnierzy na blokadzie drogi kilka kilometrów od lotniska.[3] Po 90-minutowym starciu francuski oficer UNPROFOR otworzył drzwi do transportera opancerzonego, w którym siedział Turajlić, a serbski żołnierz otworzył ogień AK-47. Turajlić został trafiony 7–8 pociskami. Wojska francuskie nie oddały ognia, nie wezwały do posiłków - mniej niż sześćset jardów dalej - ani nie zatrzymały zabójców. Brytyjskim żołnierzom, którzy przybyli na miejsce, nakazano wyjechać.[3] Kiedy ci sami francuscy żołnierze sił pokojowych wrócili do Francji, zostali odznaczeni za heroizm.
Tłumaczenie z kiepskiego translatora, ale oryginał tekstu jest tu https://en.wikipedia.org/wiki/Hakija_Turajli%C4%87

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr cze 26, 2024 8:03 pm

to naucz się w końcu jakiegoś języka bo historia wyglądała zgoła inaczej ty podajesz wersie probanderowską i w ogóle pomieszały ci się wojny
bombardowanie Serbi przez NATO to zupełnie inny konflikt i nie miał nic wspólnego z Sarajewem tylko z Kosowem gdzie przy precedensie zbliżonym do Krymu wszyscy byli zgodni ze nalezy bombardować Serbie bo ameryka dala przyzwolenie ale co głupiemu tłumaczyć

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » czw cze 27, 2024 2:42 am

czym różni się wersja 'probanderowska' od wersji 'prorosyjskiekj'? Są tak samo nastawione na wykazanie że jedna ze stron konfliktu jest dobra, a druga to samo zło. Obydwie są mniej lub bardziej wytworem propagandy.
"Historia wyglądała inaczej" - historia przedstawiana przez kogo? i skąd masz pewność że to jest ta trzecia, obiektywna wersja historii. Rozumiem że w 2014 byłeś uczestnikiem wydarzeń w Odessie, na Krymie, w Doniecku, pod Iłowajskiem itp., możesz z czystym sumieniem powiedzieć 'tak było bo to widziałem'. Ja aż tyle odwagi w formułowaniu twierdzeń że znam jedyną najprawdziwszą historię nie mam. Znam ją tylko z przekazów i niektóre jej wyrywki z bezpośrednich rozmów z uczestnikami. W 2014 obserwowałem ten konflikt bardziej z ruskiego punktu widzenia już wtedy było oczywiste dlaczego potrzebna była im kontrola nad Krymem i korytarz lądowy do półwyspu. Jasne też było że takie pierdoły jak ratowanie 'uciśnionego ludu ruskiego' to tylko usprawiedliwienie przejęcia terytorium innego państwa. Rozumiałem dlaczego nie mogą pozwolić sobie na utratę kontroli nad niektórymi rzeczami, kibicowałem niektórym ich działaniom w Syrii (i nadal uważam że gdyby nie ich zaangażowanie w tłuczenie ISIS to siły zachodnie do dziś, a dokładniej do upadku Asada, udawały by że walczą z islamistami), ale tego co odpieprzyli w 2022 nie da się w żaden sposób usprawiedliwić.

Nie, nie pomieszały mi się wojny, Kosowo traktuję jako przedłużenie wcześniejszej wojny domowej w byłej Jugosławii, podobnie 2014 i 2022 na Ukrainie to dla mnie ten sam konflikt. Co do bombardowań Serbów - wiesz może jakie znaczenia dla NATO ma data 30 sierpnia 1995? Owszem w 1999 robili to na dużo większą skalę ...i o ironio ówczesne działania/cele NATO były podobne do tego co Putin robi aktualnie w Ukrainie. Można się pokusić o stwierdzenie że skopiował ich taktykę, tylko ma do dyspozycji inne środki.

W jednym muszę przyznać ci rację - głupi jestem ...bo marnuję czas na dyskutowanie z tobą

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw cze 27, 2024 4:39 pm

tanto pisze:
czw cze 27, 2024 2:42 am

W jednym muszę przyznać ci rację - głupi jestem
tu się możemy zgodzić ale już całkiem wszystko pomieszałeś ze się pogubiłem :)21
w 93 bylem w jugoslawi i wiele widziałem w 95 bylem przeciwny bombardowania serbi i zajęcia Kosowa
ale pisząc o historyce z wikipedi to miałem na myśli sprzeczności merytoryczne takie faktyczne fakty choćby jak ten ze drzwi w francuskim transporterze nie otwierają się na przedział pasażerski za kierowcom jest silnik pasażerowie wchodzą i wychodzą przez trapy na dachu albo właz desantowy to raz dwa oddziały serbskie nie używały AK47 bo ich nie mieli tam były karabinki zastawa dla laika to każda terenówka to dzip a karabin to kalach i właśnie taki specjalista pisał ten artykuł jedyne AK w konflikcie to niemieckie dary z NRDowskich zapasów dla niepoznaki zwane pomocom humanitarną dla Chorwacji i bosni zresztą walutom w Sarajewie były dojczmarki żeby nie było wątpliwości kto stal za imprezom :)21

ty pewnie jeszcze byś banderowców za Wołyń przepraszał

Krzysiek_MM

Post autor: Krzysiek_MM » czw cze 27, 2024 5:05 pm

Tego sprzetu z ddr to chorwaci mieli jakims dziwnym trafem sporo. I to głownie oni. A czemu nato ot tak bombardowało tylko serbow to też...

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » czw cze 27, 2024 8:53 pm

lesio jeep pisze:
czw cze 27, 2024 4:39 pm
To że ty całujesz stopy putinowi nie oznacza że ja mam robić to samo w stosunku do kogokolwiek.
Ci cali banderowcy to jakiś twój fetysz czy co?

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » czw cze 27, 2024 10:05 pm

tanto pisze:
czw cze 27, 2024 8:53 pm
lesio jeep pisze:
czw cze 27, 2024 4:39 pm
To że ty całujesz stopy putinowi nie oznacza że ja mam robić to samo w stosunku do kogokolwiek.
Ci cali banderowcy to jakiś twój fetysz czy co?
przykro mi ale 3 posty wyżej przypisałeś Wołyń ruskim to tak dla przypomnienia :)21
ja tylko staram się być obiektywnym

Awatar użytkownika
tanto

Post autor: tanto » pt cze 28, 2024 1:47 am

lesio jeep pisze:
czw cze 27, 2024 10:05 pm
przykro mi ale 3 posty wyżej przypisałeś Wołyń ruskim to tak dla przypomnienia :)21
z przyjemnością przeczytam jak mnie przepraszasz

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » pt cze 28, 2024 1:32 pm

Mroczny pisze:
wt cze 25, 2024 6:22 am
lesio jeep pisze:
pn cze 24, 2024 5:20 pm
tak wracając do tematu banderowcy zgodnie z tradycjom ostrzelali cywili na plaży amunicjom kasetową mam nadzieje ze Putin wyśle ich w kosmos i to jak najszybciej czas skończyć z faszystami :)3
a jak putin przejdzie do dalszej części planu i zechce przywrócić granice które ławrow uparcie pokazuje na propagandowych mapach? To wtedy my będziemy faszystami a Ty po stronie sowieckiego oprawcy?

sowiet się Lesiu nie zmienia. Ciągle to ten sam sowiet. Od zaborów, Wołynia, łagrów, zsyłek na Sybir i całego 1000lat historii tego plugawego miltikulturowego tworu barbarzyńców
przepraszam to był Mroku ale macie zaaplikowaną lobotomie w tym samym systemie wiec wychodzi na jedno

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”