Świat i najbliższa okolica politycznie

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
lbl78

Re: Świat i najbliższa okolica politycznie

Post autor: lbl78 » pt lis 22, 2024 2:14 pm

Bratproroka pisze:
czw lis 21, 2024 10:07 pm

Zadziwiające, ile głupot i marketingu zarządzania podażą mają wspólnego narzędzia bezprzewodowe i strzelectwo :)17
przy strzelaniu jednak większy wybór dobrej jakości zamienników i akcesoriów nawet lepszych niż te robione przez producenta :)21
więc czasem zmiana czy zakup innego ma sens (zwłaszcza jak umisz w customowe składanie badziewia) w narzędziach niestety nie działą top tak dobrze :wink:
no i pozostaje również jednak przepaść cenowa :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt lis 22, 2024 3:05 pm

Też. Masz rację.

Ale równie łatwo się wpakować w jeden ekosystem. Wymiana 100% wszystkich dupereli bo zmieniasz standard szyny boli. A tu też masz +100% za markę, +20% za widoczne logo tejże, +50% za niewidoczne :)21 , + 10% za licencję na wzór kamuflażu itd itp. Aaaa: i +200% za Barry compliant :)17 . Na szczęście nie musimy.

Tak, są adaptery, przejściówki etc. Każda jest kompromisem w stosunku do dedykowanych gratów, szczególnie w zakresie wagi.

Ale odbiegamy. Ja używam Ryobi i na razie chwalę, ale ja mam tego pojedyncze sztuki. Najczęściej używam reflektora LED i kompresora do kół. Potem, wiertarko- wkrętarka i ostatnio klucz udarowy.

Głośniki Bluetooth, radia i ekspresy do kawy traktuję wyłącznie jako gadżety i nawet nie mam zamiaru testować.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt lis 22, 2024 3:40 pm

My tu gadu gadu a rakiety latają, kolejne podobno mają być kierowane na lokalizacje w krajach NATO.

Taki trochę militarny poker, niby na zachód mina atomowo poważna ale podobno w stronę Azji z tym pomysłem się za bardzo ruski gracz nie afiszuje.

Uważacie, że jest bliżej niż w momencie kryzysu kubańskiego?
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pt lis 22, 2024 3:59 pm

Bratproroka pisze:
Światy wielokrotne akcesoriów pasujących wyłącznie do jednej marki/systemu mocowania, firmowe torby za zylion, jeszcze droższe sztywne skrzynki. Do tego jakieś uchwyty, czy tam pasy do noszenia pod ręką. Pokrowce.

Zadziwiające, ile głupot i marketingu zarządzania podażą mają wspólnego narzędzia bezprzewodowe i strzelectwo :)17
Niektórzy tym na życie robią.
I nie mówię o marketingu.
:)21
Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » pt lis 22, 2024 4:49 pm

Videlec pisze:
pt lis 22, 2024 3:40 pm
My tu gadu gadu a rakiety latają, kolejne podobno mają być kierowane na lokalizacje w krajach NATO.

Taki trochę militarny poker, niby na zachód mina atomowo poważna ale podobno w stronę Azji z tym pomysłem się za bardzo ruski gracz nie afiszuje.

Jak rakieta jebnie to będą dwie opcje:

1. olanie tematu i zgonienie na pomyłke gps
2. USA podniesie znowu Enola Gay i się skończy troche straszno a troche śmieszno.
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » pt lis 22, 2024 9:50 pm

a z godz wcześniej ruscy nato poinformowali ze będą odpalać w kierunku ukr , żeby nie czego nie odpalali bo to nie w nato
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt lis 22, 2024 9:50 pm

Videlec pisze:

Zdecydowanie nie. Nikt nie użyje atomówki. A jeśli nawet, to taktyczną. Odparują ewentualnie Mrocznego i Brataproroka. Będzie nam smutno, ale otrzemy łzy, bo Bitcoin podrożeje. :roll:
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt lis 22, 2024 10:06 pm

lysy76 pisze:
pt lis 22, 2024 3:59 pm
Bratproroka pisze:
Światy wielokrotne akcesoriów pasujących wyłącznie do jednej marki/systemu mocowania, firmowe torby za zylion, jeszcze droższe sztywne skrzynki. Do tego jakieś uchwyty, czy tam pasy do noszenia pod ręką. Pokrowce.

Niektórzy tym na życie robią.
I nie mówię o marketingu.
Znamy i takich :)17 I tych drugich też. :)21
Kabal pisze:
pt lis 22, 2024 9:50 pm
Videlec pisze:

Zdecydowanie nie. Nikt nie użyje atomówki. A jeśli nawet, to taktyczną. Odparują ewentualnie Mrocznego i Brataproroka. Będzie nam smutno, ale otrzemy łzy, bo Bitcoin podrożeje. :roll:
Też uważam, że szansa na rozpiernicz... ekhhmm...
Że atomowa iskra skrzesana ludzką ręką szybko wyrwie się spod kontroli, że włócznie nuklearnego ognia spadną z nieba jak deszcz...

No wątpię. Wątpię w pełnoskalową zawieruchę.
Szansę na lokalne grzybobranie w UA jednak chyba niestety powoli rosną. Jeszcze nie do poziomu "prawdopodobne", ale trend jest raczej zwyżkowy.

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt lis 22, 2024 10:10 pm

Obstawiam, że ruski więcej straci niż zyska. Byłby to akt totalnej desperacji i przyznanie do tego, że konwencjonalnie są w dupie. Chiny też raczej nie poklepią po plecach za taki numer.
Poczekajmy też na realne decyzje gabinetu Trumpa. To nam da jakiś pogląd jak bardzo w dupie sami jesteśmy :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » pt lis 22, 2024 10:20 pm

Też uważam, że tabu nie złamią.

Ale obiektywnie podgrzewają atmosferę wszyscy.

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob lis 23, 2024 6:52 am

Sonda w jednym z tematów, "mówiła" że wojny na UA nie będzie...
Zbowid

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob lis 23, 2024 6:53 am

a jak myślicie czy tym razem drzordrze i kewiny będą umierać jak za gdanisk ? jeśli Putin użyje atomówki to obstawiam Lwow efektem będzie wycowka lamusów z nato w tym lachociągów z polen i to z podkulonym ogonem w efekcie czego zwiekrzy się zapotrzebowanie na kredki w wolnym świecie :)21 a i chinczykom będzie na rękę ze to nie oni będą musieli być pierwsi jak dla mnie zimna wojna skończy się cieplutko i uj w dupe yewropu :)10 Niemce już się przetarguja kto ma naprawić nord stream i wszystko będzie po staremu a frajerzy obudza się na wielkim kacu z rekom w nocniku
niestety dla was rzadko się mylę w moich analizach geopolitycznych :)21 a i koszty wojenki poniesie państewko ze styropianu bonne chance :)21
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » sob lis 23, 2024 9:14 am

Bratproroka pisze:
pt lis 22, 2024 3:05 pm
Też. Masz rację.

Ale równie łatwo się wpakować w jeden ekosystem. Wymiana 100% wszystkich dupereli bo zmieniasz standard szyny boli. A tu też masz +100% za markę, +20% za widoczne logo tejże, +50% za niewidoczne :)21 , + 10% za licencję na wzór kamuflażu itd itp. Aaaa: i +200% za Barry compliant :)17 . Na szczęście nie musimy.

Tak, są adaptery, przejściówki etc. Każda jest kompromisem w stosunku do dedykowanych gratów, szczególnie w zakresie wagi.

Ale odbiegamy. Ja używam Ryobi i na razie chwalę, ale ja mam tego pojedyncze sztuki. Najczęściej używam reflektora LED i kompresora do kół. Potem, wiertarko- wkrętarka i ostatnio klucz udarowy.

Głośniki Bluetooth, radia i ekspresy do kawy traktuję wyłącznie jako gadżety i nawet nie mam zamiaru testować.
z tą wagą zawsze mnie ciut śmieszy, to może ma znaczenie w dynamicznym sportowym strzelaniu na bardzo wysokim poziomie :)21 ale dobieranie szpeju pod kątem wagi potem wieszanie na tym zyliona przydasiek to tak widzę standard :)21 jak kogoś stać i to bawi, to jak najbardziej fajnie, tylko dorabianie ideologii do tego i marudzenie, że drogo to trochę śmieszy potem, zwłaszcza jak ktoś robi replikę tego co miał w woju czy ogólnie replikę "service rifle" którejś specjalki i marudzi, że drogo :)21

co do narzędzi to ja tam tylko hobbystycznie używam, jak mnie stać to se kupie DeWalta czy coś w deseń, ale nie jestem absolutnie ortodoksem, i w domu wygodniej mieć 2 ładowarki i 2 różne zestawu baterii, bo jest to ogólnie wygodniejsze w używaniu, firmowo gdzie możesz sobie pozwolić na zakup baterii i ładowarek za 10K to jest zupełnie inna sprawa, no i też poświęcenie kilkunastu sekund dłużej na zrobienie jednej rzeczy nie jest problemem, jak robi się tego w dziesiątki czy setki to ten czas ma już znaczenie
staram się kupować DeWalta jeśli muszę kupić coś nowego, chyba że cena zaporowa a konkurencja ma podobny szpej w cenie niższej (zwłaszcza jak mam kompatybilną baterię albo przejściówkę) ogólnie mam Makite i DeWalta i niestety niewydarzoną wkrętarkę Parksida :)21 którą zamierzam zutylizować jakoś ;)
no i mam wiele dobrych narzędzi na sznurku, których utylizować nie zamierzam, domowo, kabel mniejszym upierdlistwem jest niż w firmie, która robi poza jednym miejscem

a co do rakiet itp, to myślę, że obezna wojna zostanie konwencjonalna, a szybciej niż Ruskie atomu użyją na bliskim wschodzie
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » sob lis 23, 2024 9:17 am

Kabal pisze:
pt lis 22, 2024 10:10 pm
Obstawiam, że ruski więcej straci niż zyska. Byłby to akt totalnej desperacji i przyznanie do tego, że konwencjonalnie są w dupie. Chiny też raczej nie poklepią po plecach za taki numer.
Poczekajmy też na realne decyzje gabinetu Trumpa. To nam da jakiś pogląd jak bardzo w dupie sami jesteśmy :)21
Na rynku jest paru graczy, u których nie do końca wiadomo co zrobią jak się okaże, że "już można"
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » sob lis 23, 2024 9:55 am

lbl78 pisze:
sob lis 23, 2024 9:14 am
z tą wagą zawsze mnie ciut śmieszy, to może ma znaczenie w dynamicznym sportowym strzelaniu na bardzo wysokim poziomie :)21 ale dobieranie szpeju pod kątem wagi potem wieszanie na tym zyliona przydasiek to tak widzę standard :)21 jak kogoś stać i to bawi, to jak najbardziej fajnie, tylko dorabianie ideologii do tego i marudzenie, że drogo to trochę śmieszy potem, zwłaszcza jak ktoś robi replikę tego co miał w woju czy ogólnie replikę "service rifle" którejś specjalki i marudzi, że drogo :)21
https://youtu.be/GQpfQd1397E?si=vjC9i99MaasLuyJn

Awatar użytkownika
ZbychoS

Post autor: ZbychoS » sob lis 23, 2024 11:24 am

Zbowid pisze:
sob lis 23, 2024 6:52 am
Sonda w jednym z tematów, "mówiła" że wojny na UA nie będzie...
Głosowałem, że to jedynie podgrzewanie atmosfery, że wojna nie ma najmniejszego sensu.
Okazało się, że sens i logika nie dotyczą Chujtina.
Mam nadzieję, że doczeka się zgodnie z radziecką tradycją strzału w tył głowy. Putin jak ktoś nie pojął.
***** USA

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob lis 23, 2024 12:35 pm

Zbychu...obawiam się, że tu nie ma romantyzmu. Zasiądzie inny betonowy dziadek, przestraszony, że straci przywileje...innego świata przecież nie zna.
Zbowid

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » sob lis 23, 2024 1:08 pm

Ruscy to akurat naród, który nie jest w stanie funkcjonować na zasadach zbliżonych do demokracji, to naród chamów, który ma we krwi życie mocno trzymane za ryj, inaczej nie potrafią egzystować. Tam rządzić musi jakiś stalin albo inny putin, zawsze dokąd będą istnieć.

Niestety cała ta sytuacja jakoś mi przypomina wydarzenia roku 38. Ta historia jakby już się wydarzyła. Hitler, aneksja, Austria, obrona mniejszości niemieckiej, Czechosłowacja, porozumienia monachijskie, sojusze, miękka postawa zachodu. Analogia jest uderzająca.

Ciekawe czy Trump okaże się współczesnym Chamberlain'em, sprzeda Ukrainę i ogłosi jak tamten: "przyniosłem pokój naszym czasom" czy jakoś tak. Jaki był tego finał wszyscy wiemy - 39 i wolne miasto Gdańsk, wybuch IIWŚ. Wtedy też większość uważała, że hitler nie jest taki głupi, że to nie ma sensu.

Moim zdaniem polityka ustępstw wobec putina przyniesie to samo. Jeśli teraz dostanie części Ukrainy (lub całą) następnym krokiem będzie obwód Kaliningradzki i jego połączenie z rosją. Dalej zapewne przywrócenie stanu z przed 97 roku. Gdzieś tam po drodze Gruzja i takie tam.

Wydaje mi się, że w tej sytuacji trzeba iść na ostro wobec ruskich, nie liczyć się z tym, czym to grozi, bo to i tak nadejdzie, jeśli tego nie zrobimy. Będzie przynajmniej szansa, że zmiękną, ustępstwa niczemu nie zapobiegną, utwierdzą jedynie ruskich w przekonaniu, że warto.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » sob lis 23, 2024 1:49 pm

no to idę po popcorn :)21
ciemna strona mocy będzie wałczyć do ostatniego polaczka ostatni polaczek będzie z tego dumny do samego końca :)21
jakaś atomówka na lwow lub kijów jestem w stanie zaakceptować jako cenę za koniec NOWO wolny świat i tak wygra :)2
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob lis 23, 2024 2:21 pm

Videlec pisze:
sob lis 23, 2024 1:08 pm
Ruscy to akurat naród, który nie jest w stanie funkcjonować na zasadach zbliżonych do demokracji, to naród chamów, który ma we krwi życie mocno trzymane za ryj, inaczej nie potrafią egzystować. Tam rządzić musi jakiś stalin albo inny putin, zawsze dokąd będą istnieć.

Niestety cała ta sytuacja jakoś mi przypomina wydarzenia roku 38. Ta historia jakby już się wydarzyła. Hitler, aneksja, Austria, obrona mniejszości niemieckiej, Czechosłowacja, porozumienia monachijskie, sojusze, miękka postawa zachodu. Analogia jest uderzająca.

Ciekawe czy Trump okaże się współczesnym Chamberlain'em, sprzeda Ukrainę i ogłosi jak tamten: "przyniosłem pokój naszym czasom" czy jakoś tak. Jaki był tego finał wszyscy wiemy - 39 i wolne miasto Gdańsk, wybuch IIWŚ. Wtedy też większość uważała, że hitler nie jest taki głupi, że to nie ma sensu.

Moim zdaniem polityka ustępstw wobec putina przyniesie to samo. Jeśli teraz dostanie części Ukrainy (lub całą) następnym krokiem będzie obwód Kaliningradzki i jego połączenie z rosją. Dalej zapewne przywrócenie stanu z przed 97 roku. Gdzieś tam po drodze Gruzja i takie tam.

Wydaje mi się, że w tej sytuacji trzeba iść na ostro wobec ruskich, nie liczyć się z tym, czym to grozi, bo to i tak nadejdzie, jeśli tego nie zrobimy. Będzie przynajmniej szansa, że zmiękną, ustępstwa niczemu nie zapobiegną, utwierdzą jedynie ruskich w przekonaniu, że warto.
Ruscy zadabali o to, aby obywatel był niemyślącą istotą - a tych co myślą, trzeba piętnować. Za służalczość nagradzać. Są też pożyteczni idioci, którzy ulegli propagandzie. Propagandzie ponad 100 letniej! Tam masz cały system "dobrowolnego" poddaństwa - tak było i u nas, ale teraz jest, jak jest. Polecam kanał Andromedy na YT, fajnie dziewczyna podsumowuje i pokazuje różne oblicza ruskiego miru. Różne.
Najgorsza swołocz to ci najświętsi, najeżdżający na zachód, kapitalizm itd - ale dzieci posyłają do Anglii i na zachodnie uniwersytety - zarówno ruscy jak i Ukraińcy. To konsekwecnja wielkiego brata i dysonasu poznawczego osób, które gdzieś pojechały i coś zobaczyły. W Polsce też nie brakuje poddaństwa - niektórzy wyemigrowali. Wisieńką na torcie jest wyjechać na obczyznę i głosować na piśdzielców :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » sob lis 23, 2024 2:59 pm

Zdaję się że cały atak na Ukrainę był potrzebny tylko do wewnętrznych interesów Rosji, bo zaczął pojawiać się rozłam na terenach m.in Tatarów czy Mongołów. Ukraina też zmieniła kurs na zachód, dlatego zaatakował żeby innym wybić z głowy. Po atomie raczej sami by go zjedli, o ile tego nie zrobią przez rozpędzającą się inflację.
Wycofać się z kolei też będzie ciężko, żeby nie pokazać skali porażki, dlatego dla świętego spokoju odetną kawałek już zajmowany a w zamian Ukraina będzie aspirowała do zachodu (choć o NATO i UE raczej ciężko im będzie).
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » sob lis 23, 2024 3:36 pm

I to jest głos rozsądku :)2
Zbowid

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 23, 2024 3:56 pm

Kabal pisze:
pt lis 22, 2024 9:50 pm
Videlec pisze:

żadnemu amerykańskiemu żołnierzowi nie ma prawa spaść włos z głowy. Zatem my jesteśmy bezpieczni.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 23, 2024 3:58 pm

Videlec pisze:
sob lis 23, 2024 1:08 pm

:)2

jebany sowiecki podgatunek istnieje po to aby nas napadać i kraść co się da
świat współczesny nie potrzebuje sowiecji do niczego więcej niż kopania nimi kopalin. Trzymam mocno kciuki żeby się tam pozagryzali o to masło co im za umieranie obiecali

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob lis 23, 2024 3:59 pm

goralski pisze:
sob lis 23, 2024 2:59 pm
Zdaję się że cały atak na Ukrainę był potrzebny tylko do wewnętrznych interesów Rosji, bo zaczął pojawiać się rozłam na terenach m.in Tatarów czy Mongołów. Ukraina też zmieniła kurs na zachód, dlatego zaatakował żeby innym wybić z głowy. Po atomie raczej sami by go zjedli, o ile tego nie zrobią przez rozpędzającą się inflację.
Wycofać się z kolei też będzie ciężko, żeby nie pokazać skali porażki, dlatego dla świętego spokoju odetną kawałek już zajmowany a w zamian Ukraina będzie aspirowała do zachodu (choć o NATO i UE raczej ciężko im będzie).
gdyby sowiet był rozumnym gatunkiem to może i tak. Ale że z tymi skurwlami nic nie przewidzisz to może być różnie. Zależy ile oligarchowie trzymający w łapie zarząd tego kraju mają do stracenia i gdzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”