Straszne ocieplenie klimatu

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Adamo

Re: Straszne ocieplenie klimatu

Post autor: Adamo » pn mar 03, 2025 9:43 am

Zibi pisze:
pn mar 03, 2025 9:35 am
czlowiek inteligentny zestawi sobie np. ostatnie 30 lat i porówna to z okresem wielokrotnie większym do tyłu. Możesz spokojnie cofnąć się million lat
Mógłbyś podrzucić linka do pomiarów temperatury z tego ostatniego miliona lat, bo coś nie mogę znaleźć ?
No chociaż ze 100 tys.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 03, 2025 9:50 am

dobrze wiesz, ze to są symulacje. Obliczane na różne sposoby. dokłądne pomiary mamy z ostatnich 250 lat.

Adamo

Post autor: Adamo » pn mar 03, 2025 10:03 am

Zibi pisze:
pn mar 03, 2025 9:50 am
dobrze wiesz, ze to są symulacje. Obliczane na różne sposoby. dokłądne pomiary mamy z ostatnich 250 lat.
Pewnie, że tak. Podobnie jak Ty. Więc po co piszesz żeby porównać coś z czymś jak nie ma takiej możliwości ?
Prawda jest gdzieś po środku. Ludzie zasyfili planetę co jest bezsprzeczne. Dobrze by było ten proceder zmniejszyć jak najbardziej. Inni przy okazji robią biznes manipulując danymi i koloryzując pod swoją narrację.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 03, 2025 10:17 am

Przeczytaj jeszcze raz uwaznie mój wpis. Zaznaczyłem okres - 30 lat. Możesz porównać to z dowolnym okresem historycznym. Chodzi o wzrost poziomu CO2. Jaka to jest skala, jaka szybkość przyrostu.
Oczywiście - w czasach mówiąc potocznie dinozaurów - ziemia była cieplejsza około 8 stopni. A poziom CO2 był 16 razy większy. Ale zmiany w ilosci CO2 i wzrost temperatury następował w okresach liczonych w miliony lat. W miliony. Jeszcze 20 lat temu wydawało się, ze obecnie wzrost CO2 będzie liczony w setkach lat ( w porównaniu do tych milionów). Niestety - przyśpieszenie jest znaczne i teraz są to już dziesiątki lat,
Klima zmieniający się przez miliony lat pozwala na przystosowanie się. Zarowno zwierzętom jak i roślinom. Wzrost CO2 w tak którkim okresie nie pozwola na odpowiednie przystosowanie się. Wzrost temperatury nawet o 1 stopień oznacza katastrofalne susze. Susza oznacza brak jedzenia, brak jedzenia oznacza wędrówkę ludów. A to oznacza globalne wojny. Naprawdę trzeba trochę szerzej spojrzeć na problem. Jest tyle ciekawych opracowań że nie chce mi się tego opisywać bo nie mam odpowiedniego zasobu wiedzy i słów. Niech każdy robi jak uważa. Ja tam staram się uniezależnić energetycznie. Mam już swój prąd, swoją wodę i swoje wino. Właściwie tyle mi wystarczy :)

mazeniak

Post autor: mazeniak » pn mar 03, 2025 10:31 am

Adamo pisze:
pn mar 03, 2025 10:03 am
Prawda jest gdzieś po środku. Ludzie zasyfili planetę co jest bezsprzeczne. Dobrze by było ten proceder zmniejszyć jak najbardziej. Inni przy okazji robią biznes manipulując danymi i koloryzując pod swoją narrację.
producenci a nie jacystam "ludzie" nasyfili
i nie "przy okazji" tylko po to wlasnie by zarobic

kupujesz mleko w kartonie bo juz nie ma szklanych butelek na wymiane
nie oplacaly sie wielorazowe
a ty nie masz wyjscia

kupujesz auta z gownolitu
bo stare wytrzymale nie oplacaly sie producentom
a ty nie masz wyjscia

etc etc

Adamo

Post autor: Adamo » pn mar 03, 2025 11:25 am

Zibi pisze:
pn mar 03, 2025 10:17 am
Chodzi o wzrost poziomu CO2. Jaka to jest skala, jaka szybkość przyrostu.
Ja to się nie znam na klimacie... ale czasem czytam opracowania specjalistów klimatologów.

W atmosferze mamy 0,04 % CO2, za 5% z tego odpowiada cały przemysł (czyli za 0,002 %)... no nie wygląda na ogromną skalę.

Adamo

Post autor: Adamo » pn mar 03, 2025 11:38 am

No i produkcja CO2 nie będzie cały czas dalej wzrastała tak jak od początku ery industrialnej. To był wzrost od zera do aktualnego przemysłu. Teraz już się tak przemysł nie rozwija, nie wzrasta dramatycznie wydobycie paliw kopalnych i rozwój technologii powoduje znaczne zmniejszenie emisji.
Tak więc przedłużenie kreski na wykresie od początku przemysłu do dzisiaj nie będzie rzeczywistą prognozą.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn mar 03, 2025 4:45 pm

Zibi pisze:
i wzrost temperatury następował w okresach liczonych w miliony lat. W miliony.
...
Wzrost temperatury nawet o 1 stopień oznacza katastrofalne susze.
...
Właściwie tyle mi wystarczy :)
Miliony, miliardy, setki. Kto by się przejmował skalą czasu, skoro budzik i tak na 7 rano :)21
Czytałeś linka który ostatnio podałem, czy z założenia nie czytujesz nic co nie potwierdza twojego zdania?
Ze względu na to, że zmiany klimatu związane ze „średniowiecznym optimum klimatycznym” oraz „małą epoką lodową” mają duże implikacje dla obecnego ocieplenia, gdyż wskazują na naturalne fluktuacje klimatu w skali setek lat, terminy te stały się przedmiotem debaty naukowo-politycznej
Według dostępnych 71 krzywych paleoklimatycznych zmiany temperatury podczas ostatnich 2000 lat osiągały amplitudę od 0,5 °C do 4 °C (średnio 1,5–2 °C), gdzie najlepiej zaznaczyły się okresy ŚOK i małej epoki lodowej oraz obecne ocieplenie.
Ujmujące, że fakty naukowe dyskutuje się w debacie politycznej (bo może lobby producentów pomp ciepła ma ochotę zarobić przy okazji)
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn mar 03, 2025 4:53 pm

Zibi pisze:
pn mar 03, 2025 9:35 am
W komplecie z zbiornikiem CWU dobrej klasy plus filtry, naczynia przeponowe itd jesteś w stanie zbudować kotłownię za mniej niż 15 tyś złotych.
To jest myśl :)2
Teraz tylko przekonać żonę że zbiornik cwu, filtry, naczynia przeponowe itd, to modne elementy tzw wystroju industrialnego i będą się dobrze komponować w salonie albo w sypialni :lol:

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn mar 03, 2025 5:02 pm

Ciekawostki dla rozluźnienia pośladów
W marcu 2009 firma McAfee opublikowała marketingowy raport przypisujący niezamówionej poczcie elektronicznej (spam) emisję CO2 w wysokości 0,3 g na jeden list i wyliczający korzyści, jakie z jego filtrowania wyniosłoby środowisko
W lutym 2009 Jonathon Porritt[w innych językach], były szef brytyjskiej Partii Zielonych powiedział, że pary, które mają więcej niż dwoje dzieci są nieodpowiedzialne bo powodują tym obciążenie dla środowiska.
Czyli wszystko przez spamerów z wielodzietnych rodzin. Maczetami... !!

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 03, 2025 5:22 pm

Adamo pisze:
pn mar 03, 2025 11:25 am
Zibi pisze:
Chodzi o wzrost poziomu CO2. Jaka to jest skala, jaka szybkość przyrostu.
Ja to się nie znam na klimacie... ale czasem czytam opracowania specjalistów klimatologów.

W atmosferze mamy 0,04 % CO2, za 5% z tego odpowiada cały przemysł (czyli za 0,002 %)... no nie wygląda na ogromną skalę.
No to popatrzy na tą skalę.
Obrazekhttps://zapodaj.net/plik-zhd5z3Wmxv

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn mar 03, 2025 5:26 pm

Kostuch pisze:
pn mar 03, 2025 4:45 pm
Zibi pisze:
i wzrost temperatury następował w okresach liczonych w miliony lat. W miliony.
...
Wzrost temperatury nawet o 1 stopień oznacza katastrofalne susze.
...
Właściwie tyle mi wystarczy :)
Miliony, miliardy, setki. Kto by się przejmował skalą czasu, skoro budzik i tak na 7 rano :)21
Czytałeś linka który ostatnio podałem, czy z założenia nie czytujesz nic co nie potwierdza twojego zdania?
Ze względu na to, że zmiany klimatu związane ze „średniowiecznym optimum klimatycznym” oraz „małą epoką lodową” mają duże implikacje dla obecnego ocieplenia, gdyż wskazują na naturalne fluktuacje klimatu w skali setek lat, terminy te stały się przedmiotem debaty naukowo-politycznej
Według dostępnych 71 krzywych paleoklimatycznych zmiany temperatury podczas ostatnich 2000 lat osiągały amplitudę od 0,5 °C do 4 °C (średnio 1,5–2 °C), gdzie najlepiej zaznaczyły się okresy ŚOK i małej epoki lodowej oraz obecne ocieplenie.
Ujmujące, że fakty naukowe dyskutuje się w debacie politycznej (bo może lobby producentów pomp ciepła ma ochotę zarobić przy okazji)
Setek, miliardó, milionów. Tymczasem mówimy o zmianie następującej w ciągu 3 pokoleń. Czwartego może już nie być.

mazeniak

Post autor: mazeniak » pn mar 03, 2025 6:10 pm

Zibi pisze:
pn mar 03, 2025 5:22 pm
ciach wykres jak planeta plonie
w ciagu prawie pol wieku
80 czatek na milion
ponizej granicy bledu

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » pn mar 03, 2025 7:10 pm

Zibi pisze:
pn mar 03, 2025 5:26 pm
Tymczasem mówimy o zmianie następującej w ciągu 3 pokoleń. Czwartego może już nie być.
Gdzieś miałem klej. Chcesz się przykleić do asfaltu?
Użytkownikom pojazdów ev też się wydaje, że prąd się bierze z gniazdka. A posiadacze pomp ciepła to już wogóle wyższa rasa.
Co prawda pompa działa na prąd z węgla (często dostarczanego ekologicznym morskim transportem z drugiej półkuli), ale dumnie można się obnosić z zieloną nalepką.

Bajdełej.
W końcu temat gdzie można przy pomocy statystyk, wykresów i innych manipulacji udowodnić każdą tezę.
Kurde, jak z czasów covida i awantur o szczepionki :)21

mazeniak

Post autor: mazeniak » pn mar 03, 2025 11:57 pm

a na czym polega manipulacja powyzszego wykresu
tak on powinien wygladac

Obrazek

a to i tak 10x razy mniej CO2 oraz srednio 6-9*C mniej niz przykladowo w mezozoiku (4000ppm)
gdy zycie wybuchlo jak nigdy pozniej
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3706001979

juz nie wspomne ze 4mld lat nazad atmosfera glownie skladala sie z CO2
i to dalo poczatek zyciu
a nie pozarowi planety

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt mar 04, 2025 6:07 am

Jest wzrost emisji, jest zmiana, to ok.
Ujmują mnie zawsze dwie rzeczy - święte przekonanie o prawidłowości pomiarów do dziesiątych stopnia lata i tysiące lat wstecz, gdzie w latach 1800-1900 mieliśmy pełno legalizowanych stacji pomiarowych, tak. I nikt _zupełnie_ nie mówi np. o tym, że stacja co była w 1800 czy 1900 na obrzeżu aglomeracji jest teraz jest w centrum - a wjeżdżając z zadupia do centrum temperatura rośnie +1-2 stopnie. Ale to obserwacja na chłopski rozum, i niedobra o tym mówić.
Dwa, za ułamek hajsu na panele, ev, pompy itp można by przestać wypieprzać śmieci do rzeki i morza w Albanii czy innych Indiach, co rząd wielkości więcej zrobi dobrostanowi planety niż co2 za rząd wielkości mniejszą kwotę. Ale to znowu chłopski rozum, kurde no.

W niczym już dzisiaj się nie da spokojnie niż iść po bandzie w jedną albo drugą stronę :)21

Adamo

Post autor: Adamo » wt mar 04, 2025 9:23 am

mazeniak pisze:
pn mar 03, 2025 11:57 pm
a na czym polega manipulacja powyzszego wykresu
tak on powinien wygladac

Obrazek

a to i tak 10x razy mniej CO2 oraz srednio 6-9*C mniej niz przykladowo w mezozoiku (4000ppm)
gdy zycie wybuchlo jak nigdy pozniej
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3706001979

juz nie wspomne ze 4mld lat nazad atmosfera glownie skladala sie z CO2
i to dalo poczatek zyciu
a nie pozarowi planety
Gdyby było niebieską kreską to mniej porusza niż czerwoną... badania psychologów tego dowodzą.
No i nie wiemy gdzie były robione pomiary. Jak zmierzymy np. w Seulu (nie zdarza się zobaczyć niebieskiego nieba) to wynik będzie zgoła inny niż w miejscu nisko uprzemysłowionym. Jak w miejscu pomiarowym, przy rozpoczęciu pomiarów nie będzie fabryki, a w trakcie powstanie i zacznie działać, to skok będzie co najmniej o rząd wielkości. Ten CO2 nie rozprzestrzenia się tak idealnie.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt mar 04, 2025 9:49 am

mazeniak pisze:
pn mar 03, 2025 6:10 pm
Zibi pisze:
pn mar 03, 2025 5:22 pm
ciach wykres jak planeta plonie
w ciagu prawie pol wieku
80 czatek na milion
ponizej granicy bledu
20 procent w 40 lat.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt mar 04, 2025 9:52 am

Kostuch pisze:
pn mar 03, 2025 7:10 pm
Zibi pisze:
Tymczasem mówimy o zmianie następującej w ciągu 3 pokoleń. Czwartego może już nie być.
Użytkownikom pojazdów ev też się wydaje, że prąd się bierze z gniazdka. A posiadacze pomp ciepła to już wogóle wyższa rasa.
Co prawda pompa działa na prąd z węgla (często dostarczanego ekologicznym morskim transportem z drugiej półkuli), ale dumnie można się obnosić z zieloną nalepką.

Bajdełej.
W końcu temat gdzie można przy pomocy statystyk, wykresów i innych manipulacji udowodnić każdą tezę.
program mój prąd w praktyce oznacza montowanie zestawów wyłącznie z magazynem energii. Ja w praktyce nie pobieram energii z sieci nawet w pochmurne dni. Zielonej energii jest dużo. Wystarczy po nią sięgnąć. Dzisiaj od rana z węgla generujemy 10 MW, z wiatru i fotowiltaiki ponad 13. I z roku na rok te proporcje są lepsze.

mazeniak

Post autor: mazeniak » wt mar 04, 2025 9:56 am

a ile energii potrzeba bylo do wyprodukowania tych wiatrakow i fotowoltaik

tak tylko nadmienie
kilo stali to 300 litrow samej wody
czyli tona stali to 300 ton wody
energia
4-5 mwh na tone stali

slup wiatraka to srednio 500 ton
nie liczac turbiny
i wloknoszklanych/weglowych smigiel /i tu utylizacja nie wchodzi w rachube/

kuruwa zielono jak hoojjasny

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt mar 04, 2025 10:40 am

Zibi pisze:
wt mar 04, 2025 9:52 am
Kostuch pisze:
Zibi pisze:

Bajdełej.
program mój prąd w praktyce oznacza montowanie zestawów wyłącznie z magazynem energii. Ja w praktyce nie pobieram energii z sieci nawet w pochmurne dni. Zielonej energii jest dużo. Wystarczy po nią sięgnąć. Dzisiaj od rana z węgla generujemy 10 MW, z wiatru i fotowiltaiki ponad 13. I z roku na rok te proporcje są lepsze.
Tak, tak
Stan na 2024
Obrazek

I ch... że ktoś robi energię OZE, bo i tak często je wyłączają żeby klasyczne elektrownie mogły kotłować węgiel.
https://www.money.pl/gospodarka/interwe ... 0912a.html

Aaaa...
I jeszcze napisz ile kosztuje domowy magazyn energii, taki żeby np naładować z niego wieczorem elektryka. No, tak w granicach 100kWh :)21

Adamo

Post autor: Adamo » wt mar 04, 2025 11:15 am

Kostuch pisze:
wt mar 04, 2025 10:40 am
Tak, tak
Stan na 2024
Obrazek

I ch... że ktoś robi energię OZE, bo i tak często je wyłączają żeby klasyczne elektrownie mogły kotłować węgiel.

Aaaa...
I jeszcze napisz ile kosztuje domowy magazyn energii, taki żeby np naładować z niego wieczorem elektryka. No, tak w granicach 100kWh :)21
Gdzieś wcięło kotły na pelet w elektrowniach... no chyba, że wrzucone w OZE...

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt mar 04, 2025 4:33 pm

Kostuch pisze:
wt mar 04, 2025 10:40 am
Zibi pisze:
wt mar 04, 2025 9:52 am
Kostuch pisze:

Bajdełej.
Tak, tak
Stan na 2024
Obrazek

Aaaa...
Ja rozumiem, że stary jesteś, niedołężny i nie potrafisz w internecie odszukać. To może młodzieży poproś.
Codzienne dane oraz archiwalne produkcji energii masz tu. https://www.pse.pl/dane-systemowe

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt mar 04, 2025 6:32 pm

Zibi pisze:
wt mar 04, 2025 4:33 pm
Ja rozumiem, że stary jesteś, niedołężny i nie potrafisz w internecie odszukać. To może młodzieży poproś.
Codzienne dane oraz archiwalne produkcji energii masz tu. https://www.pse.pl/dane-systemowe
Sprawdzam.
Co ja tam widzę. Hmmm...

GENERACJA [MW] 22 800
el. cieplne 15 416
el. wodne 1 326
el. wiatrowe 6 059
el. fotowoltaiczne 0
el. inne odnawialne 0

Gdybyś nie wiedział: "el. cieplne" to właśnie głównie węgiel.
Dobrze wiało dzisiaj, więc z wiatru sporo. A słońce świeciło i co? Zero z fotowoltaiki? Jak to ?? Wyłączają jednak eko zieloność, bo okablowanie nie wydala ?? :)21

trocin

Post autor: trocin » śr mar 05, 2025 6:01 am

na pewno nie zero, wczoraj u mnie chodziło dobrze 8)

Obrazek
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”