bestialsko się bronią za nic mając dobrostan agresora
nieludzkie
trzeba coś z tym zrobić
Moderator: Misiek Bielsko
czyli mogli się nie bronić?rokfor32 pisze: ↑śr cze 29, 2022 9:17 pmBezrozumnie bronią sie za nic maja własny dobrostan.
Osobiście - mam to w zadzie. Ich cyrk. tak długo - jak mnie to nie kosztuje. Za bardzo.
Żeby była jasność - pewien poziom empatii mam. Ale ... głupoty (walki o stracone cele) - jednak nie akceptuję. Chcą - nie ma sprawy, ale sami i za swoje.
Bo alternatywa jest taka - że za chwilę może być temat wojsk Putina na Bugu. A ja zdecydowanie wole zapobiegać, niż leczyć. Zatem, jeżeli UA wybrała konfrontację - ich wybór. Ale moim interesem jest zadbać o dobro własne i współobywateli. PL - nie UA.
Zatem, jeżeli działania UA (np. konsekwentne odmawianie rokowań) postawi mnie w sytuacji zerojedynkowej - to ja nie mam najmniejszych wątpliwości co do wyboru. Chcieli - to mają. Wolny wybór - ale niestety - obowiązkowe konsekwencje.
Takie info podały oficjalnie media. Ukraińskie.
Ja rozumiem, ale dla ciebie 20 cywili to od tak o? Jest i nie ma?rokfor32 pisze: ↑czw cze 30, 2022 7:04 amTakie info podały oficjalnie media. Ukraińskie.
A to ruscy cywile oberwali? Że strona Rosyjska ma się nad tematem rozczulać?
Podziwiam Twoją wytrwałość... ja nie wytrzymałem czytania takich bzdur wyssanych z ... ( tu sobie wstaw co chcesz)minizbowid pisze: ↑czw cze 30, 2022 8:04 amRokfor, (tu pardon za słownictwo) pierdolisz tak od rzeczy, że jestem w szoku, że cie jeszcze nie zamkneli na żadnym oddziale chronionym. Naprawde.
Nie potrafie sibie tego wyobrazic, jak bardzo zakrzywiona jest twoja rzeczywistość.
to się nazywa upadek. Całkowityminizbowid pisze: ↑czw cze 30, 2022 8:04 amRokfor, (tu pardon za słownictwo) pierdolisz tak od rzeczy, że jestem w szoku, że cie jeszcze nie zamkneli na żadnym oddziale chronionym. Naprawde.
Nie potrafie sibie tego wyobrazic, jak bardzo zakrzywiona jest twoja rzeczywistość.
Generalnie, w pewnych okolicznościach, można by się nawet z Tobą zgodzić.rokfor32 pisze: ↑czw cze 30, 2022 7:02 amMoja wersja jednak brzmi nieco inaczej:
Silniejszego przeciwnika, i w dodatku pozbawionego skrupułów - się po prostu nie prowokuje.
Jest takie stare, chyba chińskie powiedzenie: jak kogoś nie możesz pokonać - to się do niego przyłącz.
Tej wojny nie musiało być. UA mogła spokojnie prowadzić politykę dwukierunkową - udawać prorosyjskość formalnie, a z Zachodem normalnie handlować. Ale - nie.
Gdy już doszło do wojny - mieli idealną okazję do negocjacji po tym, jak wykopali wojska Putina spod Kijowa. Wówczas była szansa zatrzymania dalszej eskalacji za minimalną cenę (oddania formalnie tego, czego i tak nie kontrolowali od lat). Mogli wtedy temat rozegrać sprawnie wizerunkowo, jako "zwycięzcy". Ale - też nie.
No to teraz Putin już nie dyskutuje. Odkroi ile mu pasuje, a reszta będzie se to mogła conajwyżej ... zaakceptować.
Mylicie bohaterstwo z naiwnością i głupotą. Dla nas - to głównie ideologiczne dywagacje, ale dla Ukraińców - cóż. Ta pomyłka może być ... śmiertelna. Jako kraju.
Historia zna takie przypadki. Czasem nawet najechanym to wyszło na dobre.Bratproroka pisze: ↑czw cze 30, 2022 6:10 amSzpalery z kwiatami to może nie. Ale..
Teorię swoją Rokfor przedstawiał już kilkukrotnie:
Rosja atakuje = jest silniejsza = należy się od razu poddać, gdyż przegrana jest i tak nieunikniona.
Atak = Zwycięstwo. Wystarczy, że jesteś "silniejszy".
Sam atak, nic więcej nie potrzeba. Bo przecież jakakolwiek obrona powoduje ofiary, a Rokfor oszczędzanie życia obywateli traktuje nadrzędnie.
Znakomicie upraszcza to logistykę prowadzenie konfliktów:
Niepotrzebne są wymiany ognia, zbrojenia itp. Wystarczy jako pierwszy zadeklarować agresję.
Eleganckie i skuteczne rozwiązanie. Kulturalny przeciwnik podda się bowiem od razu oszczędzając sobie ofiar.
weź się Waść ogarnij, przywoziłem koleżankę z Irpinia, bloki ostrzelane rakietami, przedszkole zrównane z ziemią, kilka dni później weszło rosyjskie wojsko i wyrżnęło/zgwałciło wszytko, co było na ulicach, to nie jest odosobniony przypadek, tak działa ruska armia pierdolenie że celem nie byli cywile, to nie jest niedopowiedzenie, to zacieranie faktów i gloryfikowanie morderców/gwałcicieli, i ofiarami były kobiety, dziewczyny, dzieci, młodzi chłopcy, rozumiem, że ich podciągniesz pod zbrojny opór? o kradzieżach i wywiezieniu wszystkiego nawet nie wspomnę, u koleżanki w domu zostały gołe betonowe ściany, nawet kaloryfery zabralirokfor32 pisze: ↑śr cze 29, 2022 7:43 pmCele - tak. Cywili - niekoniecznie. Sprawdź jednak może liczby.
Tak było do czasu rozwalcowania Mariupola. Ale w tym wypadku dosyć ciężko mówić o "cywilach" - wojska rosyjskie po prostu traktowały KAŻDEGO żywego w tym mieście jako wroga (i zresztą - trudno odmówić logiki. kto normalny (neutralny) by tam został).
Tak - i zostali tam, czekając na to ruskie wojsko - bo?lbl78 pisze: ↑czw cze 30, 2022 9:11 am
weź się Waść ogarnij, przywoziłem koleżankę z Irpinia, bloki ostrzelane rakietami, przedszkole zrównane z ziemią, kilka dni później weszło rosyjskie wojsko i wyrżnęło/zgwałciło wszytko, co było na ulicach, to nie jest odosobniony przypadek, tak działa ruska armia pierdolenie że celem nie byli cywile, to nie jest niedopowiedzenie, to zacieranie faktów i gloryfikowanie morderców/gwałcicieli, i ofiarami były kobiety, dziewczyny, dzieci, młodzi chłopcy, rozumiem, że ich podciągniesz pod zbrojny opór? o kradzieżach i wywiezieniu wszystkiego nawet nie wspomnę, u koleżanki w domu zostały gołe betonowe ściany, nawet kaloryfery zabrali
PiRoman pisze: ↑czw cze 30, 2022 9:07 amHistoria zna takie przypadki. Czasem nawet najechanym to wyszło na dobre.Bratproroka pisze: ↑czw cze 30, 2022 6:10 amSzpalery z kwiatami to może nie. Ale..
Teorię swoją Rokfor przedstawiał już kilkukrotnie:
Rosja atakuje = jest silniejsza = należy się od razu poddać, gdyż przegrana jest i tak nieunikniona.
Atak = Zwycięstwo. Wystarczy, że jesteś "silniejszy".
Sam atak, nic więcej nie potrzeba. Bo przecież jakakolwiek obrona powoduje ofiary, a Rokfor oszczędzanie życia obywateli traktuje nadrzędnie.
Znakomicie upraszcza to logistykę prowadzenie konfliktów:
Niepotrzebne są wymiany ognia, zbrojenia itp. Wystarczy jako pierwszy zadeklarować agresję.
Eleganckie i skuteczne rozwiązanie. Kulturalny przeciwnik podda się bowiem od razu oszczędzając sobie ofiar.![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości