Będzie wojna?

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Putin najedzie Ukrainę?

1. Tak
15
29%
2. Nie
8
15%
3. Wojny nie będzie, ale kolejny kawałek odetną
23
44%
4. Gdyby porażka nie znała kary, sukces nie byłby nagrodą.... Czyli MTV
6
12%

Liczba głosów: 52

Awatar użytkownika
Mroczny

Re: Będzie wojna?

Post autor: Mroczny » śr cze 29, 2022 8:58 pm

Zbowid pisze:
śr cze 29, 2022 4:13 pm
Wredni ukraincy się bronią, zgniły zachód pomaga, no faktycznie bez sensu. Szkoda gadać.
bestialsko się bronią za nic mając dobrostan agresora
nieludzkie

trzeba coś z tym zrobić

rokfor32

Post autor: rokfor32 » śr cze 29, 2022 9:17 pm

Bezrozumnie bronią sie za nic maja własny dobrostan.

Osobiście - mam to w zadzie. Ich cyrk. tak długo - jak mnie to nie kosztuje. Za bardzo.

Żeby była jasność - pewien poziom empatii mam. Ale ... głupoty (walki o stracone cele) - jednak nie akceptuję. Chcą - nie ma sprawy, ale sami i za swoje.

Bo alternatywa jest taka - że za chwilę może być temat wojsk Putina na Bugu. A ja zdecydowanie wole zapobiegać, niż leczyć. Zatem, jeżeli UA wybrała konfrontację - ich wybór. Ale moim interesem jest zadbać o dobro własne i współobywateli. PL - nie UA.

Zatem, jeżeli działania UA (np. konsekwentne odmawianie rokowań) postawi mnie w sytuacji zerojedynkowej - to ja nie mam najmniejszych wątpliwości co do wyboru. Chcieli - to mają. Wolny wybór - ale niestety - obowiązkowe konsekwencje.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » czw cze 30, 2022 5:50 am

Dobra, chipsów zjadłem już za dużo a colą już też mi się odbija.... :)21
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw cze 30, 2022 6:02 am

rokfor32 pisze:
śr cze 29, 2022 9:17 pm
Bezrozumnie bronią sie za nic maja własny dobrostan.

Osobiście - mam to w zadzie. Ich cyrk. tak długo - jak mnie to nie kosztuje. Za bardzo.

Żeby była jasność - pewien poziom empatii mam. Ale ... głupoty (walki o stracone cele) - jednak nie akceptuję. Chcą - nie ma sprawy, ale sami i za swoje.

Bo alternatywa jest taka - że za chwilę może być temat wojsk Putina na Bugu. A ja zdecydowanie wole zapobiegać, niż leczyć. Zatem, jeżeli UA wybrała konfrontację - ich wybór. Ale moim interesem jest zadbać o dobro własne i współobywateli. PL - nie UA.

Zatem, jeżeli działania UA (np. konsekwentne odmawianie rokowań) postawi mnie w sytuacji zerojedynkowej - to ja nie mam najmniejszych wątpliwości co do wyboru. Chcieli - to mają. Wolny wybór - ale niestety - obowiązkowe konsekwencje.
czyli mogli się nie bronić?

myślisz, że mieli taką mozliwość? Jakby to wg Ciebie wyglądało? Kwiaty przed czołgi i dziewczęta szpalerem?

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw cze 30, 2022 6:10 am

Szpalery z kwiatami to może nie. Ale..

Teorię swoją Rokfor przedstawiał już kilkukrotnie:
Rosja atakuje = jest silniejsza = należy się od razu poddać, gdyż przegrana jest i tak nieunikniona.
Atak = Zwycięstwo. Wystarczy, że jesteś "silniejszy".
Sam atak, nic więcej nie potrzeba. Bo przecież jakakolwiek obrona powoduje ofiary, a Rokfor oszczędzanie życia obywateli traktuje nadrzędnie.

Znakomicie upraszcza to logistykę prowadzenie konfliktów:
Niepotrzebne są wymiany ognia, zbrojenia itp. Wystarczy jako pierwszy zadeklarować agresję.

Eleganckie i skuteczne rozwiązanie. Kulturalny przeciwnik podda się bowiem od razu oszczędzając sobie ofiar.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw cze 30, 2022 6:24 am

niegłupie

szachy wojenne można online rozgrywać

można by wtedy ustalić jakis system - co drugi czwartek kwartału spot na zoomie, kazdy ma prawo podbić trzech kolejnych.

Kilka miesięcy i mamy jedno wszechpaństwo i możemy od nowa zaczynać

fajne w sumie

zawsze chciałem pomieszkać na wyspach owczych - może się uda wtedy. I to bez ruszania z domu.

Awatar użytkownika
jradek

Post autor: jradek » czw cze 30, 2022 6:35 am

Przypominam, że duże wojny wygrywa się gospodarką, a za Ukrainą stoją potężne gospodarki.
Rosja nie ma gospodarki, Rosja to stacja benzynowa.
Oby tylko starczyło Ukraińców, ale to już insz inszość.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw cze 30, 2022 6:45 am

przypomianam, że rosja to prymitywny barbarzyńca i wszelkie cywilizowane miary nie mają zastosowania. Do dnia wojny jasne było, że nie wybuchnie bo jest dla rosji nie na rękę. No i wybuchła. I uj

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw cze 30, 2022 6:47 am

rokfor32 pisze:
śr cze 29, 2022 8:19 pm

Po fakcie - w centrum przebywało około 1000 cywili. yebła rakieta (mi wychodzi, że pojedyncza sztuka). Ofiar - doliczono ... 20. Plus ze dwa razy więcej w szpitalu.

jprdl, ty na serio nie udajesz?
Shadow C2 aka Chujamba :)17
DR800S 8)

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw cze 30, 2022 7:02 am

Moja wersja jednak brzmi nieco inaczej:

Silniejszego przeciwnika, i w dodatku pozbawionego skrupułów - się po prostu nie prowokuje.

Jest takie stare, chyba chińskie powiedzenie: jak kogoś nie możesz pokonać - to się do niego przyłącz.

Tej wojny nie musiało być. UA mogła spokojnie prowadzić politykę dwukierunkową - udawać prorosyjskość formalnie, a z Zachodem normalnie handlować. Ale - nie.

Gdy już doszło do wojny - mieli idealną okazję do negocjacji po tym, jak wykopali wojska Putina spod Kijowa. Wówczas była szansa zatrzymania dalszej eskalacji za minimalną cenę (oddania formalnie tego, czego i tak nie kontrolowali od lat). Mogli wtedy temat rozegrać sprawnie wizerunkowo, jako "zwycięzcy". Ale - też nie.

No to teraz Putin już nie dyskutuje. Odkroi ile mu pasuje, a reszta będzie se to mogła conajwyżej ... zaakceptować.

Mylicie bohaterstwo z naiwnością i głupotą. Dla nas - to głównie ideologiczne dywagacje, ale dla Ukraińców - cóż. Ta pomyłka może być ... śmiertelna. Jako kraju.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw cze 30, 2022 7:04 am

minizbowid pisze:
czw cze 30, 2022 6:47 am
rokfor32 pisze:

Po fakcie - w centrum przebywało około 1000 cywili. yebła rakieta (mi wychodzi, że pojedyncza sztuka). Ofiar - doliczono ... 20. Plus ze dwa razy więcej w szpitalu.

Takie info podały oficjalnie media. Ukraińskie.

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw cze 30, 2022 7:17 am

rokfor32 pisze:
czw cze 30, 2022 7:04 am
minizbowid pisze:
czw cze 30, 2022 6:47 am
rokfor32 pisze:

Takie info podały oficjalnie media. Ukraińskie.
Ja rozumiem, ale dla ciebie 20 cywili to od tak o? Jest i nie ma?
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » czw cze 30, 2022 7:39 am

Raz cywile są największą wartością i dlatego UA powinna się poddać a nie wyniszczająco bronić, drugi raz 20 + zaginieni to nic.

Czego tu nie rozumieć? :)9

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw cze 30, 2022 7:41 am

Źle rozumiesz.

Odniosłem sie do działań mediów - naszych mediów. Nagłówki w stylu "niewyobrażalna zbrodnia, atak na centrum handlowe". "dramatyczna liczba ofiar" nie są przecież przypadkowe - mają wywołać określony efekt psychologiczny.

A suche fakty sa takie, że to jeden z wielu obrazów wojny. Przykry - ale wcale nie bardziej straszny, niż te z Mariupola czy Buczy.

Odniosłem sie też do celowości takiej akcji - jest po prostu bez sensu, jako działanie z premedytacją strony Rosyjskiej. Nie klei sie.

Gdyby faktycznie CELOWO chcieli przywalić w cywilów, stłoczonych cywilów, żeby zabić ich możliwie dużo - to użyli by innego sprzętu. Dużo bardziej skutecznego.

To prowadzi do wniosku, że ten atak jednak nie był celowy (albo była to samowolka, prywatna zemsta), albo pomylone namiary celu, albo rakieta sama z siebie "zgubiła" cel, i spadła w sposób zupełnie przypadkowy (każda rakieta w końcu gdzieś musi spaść).

No - albo to nie była ruska rakieta - zupełnie nie wiem, dlaczemu taki scenariusz całkowicie odrzucasz. Bo jest - niestety - bardziej prawdopodobny, niż byśmy chcieli przyznać.

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw cze 30, 2022 7:44 am

Takayuki pisze:
czw cze 30, 2022 7:39 am
Raz cywile są największą wartością i dlatego UA powinna się poddać a nie wyniszczająco bronić, drugi raz 20 + zaginieni to nic.

Czego tu nie rozumieć? :)9
A to ruscy cywile oberwali? Że strona Rosyjska ma się nad tematem rozczulać?

Od ochrony Ukraińców jest rząd UA.

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw cze 30, 2022 8:04 am

Rokfor, (tu pardon za słownictwo) pierdolisz tak od rzeczy, że jestem w szoku, że cie jeszcze nie zamkneli na żadnym oddziale chronionym. Naprawde.

Nie potrafie sibie tego wyobrazic, jak bardzo zakrzywiona jest twoja rzeczywistość.
DR800S 8)

Awatar użytkownika
Ajwen

Post autor: Ajwen » czw cze 30, 2022 8:14 am

minizbowid pisze:
czw cze 30, 2022 8:04 am
Rokfor, (tu pardon za słownictwo) pierdolisz tak od rzeczy, że jestem w szoku, że cie jeszcze nie zamkneli na żadnym oddziale chronionym. Naprawde.

Nie potrafie sibie tego wyobrazic, jak bardzo zakrzywiona jest twoja rzeczywistość.
Podziwiam Twoją wytrwałość... ja nie wytrzymałem czytania takich bzdur wyssanych z ... ( tu sobie wstaw co chcesz)
Dodanie rokiego do ignorowanych zdecydowanie poprawia samopoczucie. Szkoda zdrowia.
:)21

Eddie:
A jak na początku tematu i wojny napisałem,ze on pisze przemówienia dla Pieskowa, to nikt mi nie chciał wierzyć :)21 :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw cze 30, 2022 8:21 am

minizbowid pisze:
czw cze 30, 2022 8:04 am

to się nazywa upadek. Całkowity

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » czw cze 30, 2022 8:46 am

rokfor32 pisze:
czw cze 30, 2022 7:02 am
Moja wersja jednak brzmi nieco inaczej:

Silniejszego przeciwnika, i w dodatku pozbawionego skrupułów - się po prostu nie prowokuje.

Jest takie stare, chyba chińskie powiedzenie: jak kogoś nie możesz pokonać - to się do niego przyłącz.

Tej wojny nie musiało być. UA mogła spokojnie prowadzić politykę dwukierunkową - udawać prorosyjskość formalnie, a z Zachodem normalnie handlować. Ale - nie.

Gdy już doszło do wojny - mieli idealną okazję do negocjacji po tym, jak wykopali wojska Putina spod Kijowa. Wówczas była szansa zatrzymania dalszej eskalacji za minimalną cenę (oddania formalnie tego, czego i tak nie kontrolowali od lat). Mogli wtedy temat rozegrać sprawnie wizerunkowo, jako "zwycięzcy". Ale - też nie.

No to teraz Putin już nie dyskutuje. Odkroi ile mu pasuje, a reszta będzie se to mogła conajwyżej ... zaakceptować.

Mylicie bohaterstwo z naiwnością i głupotą. Dla nas - to głównie ideologiczne dywagacje, ale dla Ukraińców - cóż. Ta pomyłka może być ... śmiertelna. Jako kraju.
Generalnie, w pewnych okolicznościach, można by się nawet z Tobą zgodzić.
Ławrow np. na pewno taką interpretację podziela:

Ukraina przeszacowała swoje zdolności blefu, przekroczyła nieprzekraczalną linie i Rosja musiała w imię obrony własnych interesów odpowiedzieć.
Prostą konsekwencją rozszerzania powiązań Zachodnich na wschód byłaby bowiem w końcu naturalna śmierć Rosji w jej obecnej postaci...

Olewasz jedynie fakt, że to jest w gruncie rzeczy efekt słabości Rosji w konfrontacji z Zachodem - kop w planszę gracza, który w partii zbiera baty.
Ta silna Rosja, bogata w zasoby i broniąca swoich interesów mogłaby spokojnie stworzyć alternatywę dla zgniłego Zachodu - ale tego nie zrobiła.

Yuri z Saszą wolą statystycznie marudzić, jak to się Zachód na Nich zawziął zamiast wziąć się do roboty i zbudować własny dobrobyt. Ewentualnie dojechać jakieś słabsze państwo, jak klasyczny szkolny tchórz prześladowca.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » czw cze 30, 2022 9:07 am

Bratproroka pisze:
czw cze 30, 2022 6:10 am

Rosja atakuje = jest silniejsza = należy się od razu poddać, gdyż przegrana jest i tak nieunikniona.
Sam atak, nic więcej nie potrzeba. Bo przecież jakakolwiek obrona powoduje ofiary, a Rokfor oszczędzanie życia obywateli traktuje nadrzędnie.

Niepotrzebne są wymiany ognia, zbrojenia itp. Wystarczy jako pierwszy zadeklarować agresję.

Eleganckie i skuteczne rozwiązanie. Kulturalny przeciwnik podda się bowiem od razu oszczędzając sobie ofiar.
Historia zna takie przypadki. Czasem nawet najechanym to wyszło na dobre. :)12
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw cze 30, 2022 9:11 am

rokfor32 pisze:
śr cze 29, 2022 7:43 pm
Videlec pisze:
śr cze 29, 2022 7:33 pm
rokfor32 pisze:
śr cze 29, 2022 7:03 pm
(...)
Np. - tak, Rosja nie atakowała (do tej pory) celów cywilnych. Bo do tej pory było by to działanie nielogiczne, a wręcz zbędne. Zarówno wizerunkowo - jak i taktycznie.
(...)
Że niby w tej wojnie nie atakowala celów cywilnych? :)9

Czacha dymi...
Cele - tak. Cywili - niekoniecznie. Sprawdź jednak może liczby.

Tak było do czasu rozwalcowania Mariupola. Ale w tym wypadku dosyć ciężko mówić o "cywilach" - wojska rosyjskie po prostu traktowały KAŻDEGO żywego w tym mieście jako wroga (i zresztą - trudno odmówić logiki. kto normalny (neutralny) by tam został).
weź się Waść ogarnij, przywoziłem koleżankę z Irpinia, bloki ostrzelane rakietami, przedszkole zrównane z ziemią, kilka dni później weszło rosyjskie wojsko i wyrżnęło/zgwałciło wszytko, co było na ulicach, to nie jest odosobniony przypadek, tak działa ruska armia pierdolenie że celem nie byli cywile, to nie jest niedopowiedzenie, to zacieranie faktów i gloryfikowanie morderców/gwałcicieli, i ofiarami były kobiety, dziewczyny, dzieci, młodzi chłopcy, rozumiem, że ich podciągniesz pod zbrojny opór? o kradzieżach i wywiezieniu wszystkiego nawet nie wspomnę, u koleżanki w domu zostały gołe betonowe ściany, nawet kaloryfery zabrali
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw cze 30, 2022 9:17 am

Co bym jeszcze dodał do opini Rokiego , to ze Ukraińcy zastali zrobieni w wała. Oczywiście przez zachód. Dostarczanie broni albo dostarczanie tak trochę. No to moze jeszcze trochę . Dodajmy do co pisał Klucz o korupcji itp.
Jeszcze pomyslcie drodzy mądrale skoro ta Rosja taka słaba i bez gospodarki , to dlaczego na wschodniej "śpicy" NATO tyle wojska ?
Układ sił jest taki : jestesmy w strefie wpływów RU . Będą chcieli połączenia z Kali , to se wezmą i raczej nie bedzie WW3 z tego powodu.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
minizbowid

Post autor: minizbowid » czw cze 30, 2022 9:33 am

Chyba czas na przerwe od forum, bajo.
DR800S 8)

rokfor32

Post autor: rokfor32 » czw cze 30, 2022 9:42 am

lbl78 pisze:
czw cze 30, 2022 9:11 am

weź się Waść ogarnij, przywoziłem koleżankę z Irpinia, bloki ostrzelane rakietami, przedszkole zrównane z ziemią, kilka dni później weszło rosyjskie wojsko i wyrżnęło/zgwałciło wszytko, co było na ulicach, to nie jest odosobniony przypadek, tak działa ruska armia pierdolenie że celem nie byli cywile, to nie jest niedopowiedzenie, to zacieranie faktów i gloryfikowanie morderców/gwałcicieli, i ofiarami były kobiety, dziewczyny, dzieci, młodzi chłopcy, rozumiem, że ich podciągniesz pod zbrojny opór? o kradzieżach i wywiezieniu wszystkiego nawet nie wspomnę, u koleżanki w domu zostały gołe betonowe ściany, nawet kaloryfery zabrali
Tak - i zostali tam, czekając na to ruskie wojsko - bo?

Odpowiem: bo rząd UA miał w dupie zorganizowanie ewakuacji w odpowiednim czasie. Za to nie miał oporów w propagandzie sukcesu - nieprawdaż?

Powtórzę sie: dla rusków nie ma tam "cywilów". KAŻDY, kto zostaje w strefie walk jest traktowany jako wróg. To nie jest moja filozofia, ino prosty wniosek z obserwacji tej wojny. Czemu więc "cywile" nadal tam zostają? nie wiedzą, co to dla nich oznacza? Czemu rząd UA w ogóle dopuszcza do takiej sytuacji?

Ale poza strefą, czyli właściwie wszędzie, gdzie naparzają rakiety (aż do Lwowa włącznie), do tej pory nie były atakowane cele cywilne. Jeże li się mylę - to poproszę o przykłady takich ataków.

Na marginesie - ten brak naparzania w cele cywilne nie wynika z "dobroci" wojaków Putina. Wynika z ekonomii wojny - zwyczajne się to im nie opłaca. Iskander za kilka milionów dolców do zabicia kilkunastu, może kilkudziesięciu nic nie znaczących (dla taktyki wojennej) ludków - to bardzo nieekonomiczna opcja.

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » czw cze 30, 2022 9:53 am

PiRoman pisze:
czw cze 30, 2022 9:07 am
Bratproroka pisze:
czw cze 30, 2022 6:10 am

Historia zna takie przypadki. Czasem nawet najechanym to wyszło na dobre. :)12

wypowiedzmy wojnę Czechom. Oni cały czas nie mają dostępu do morza :)21
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”