powoli i im...

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
Krees

Re: powoli i im...

Post autor: Krees » czw gru 02, 2021 8:39 pm

200 m od zabudowań
pewność celu
zakaz wstępu na teren ogrodzony lub oznakowany takim zakazem

I dalej już z górki.
A destiny - it's the rising sun

Zawodowo patrzę na ptaki :)21

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw gru 02, 2021 8:42 pm

poborcapodatkowy pisze:
czw gru 02, 2021 8:34 pm
Zbowid pisze:
czw gru 02, 2021 7:32 pm
bert pisze:
czw gru 02, 2021 7:13 pm
nawiązuje do sytuacji. Pies nie biegał po lesie tylko po prywatnej posesji na dodatek pod nadzorem właściciela.

co do orz3eszów czy czipsów, zalecam laksigen :)21 Dużo laksigenu :)21 :)21 :)21
Nie czytasz dokładnie, albo bez zrozumienia 8) Miejsce publiczne, to między innymi takie, gdzie jest więcej niż trzy osoby...nikt nie mówił o lesie, bo pewnie wiesz, że tam nie wolno :)21, w parkach też nie wolno. Z tym laksigenem, to literatura czy wiedza nabyta? Nie odpowiadaj - a jak już musisz, to ziółka lub co tam Cię uspokaja :)2 :lol:
W przepisach nie ma ścisłej definicji "miejsca publicznego", więc uzasadnione wydaje się korzystanie z definicji sjp: "miejsce publiczne «teren lub pomieszczenie przeznaczone dla wszystkich ludzi, np. ulica, park, teatr»". Mam nieodparte wrażenie, że prywatne pole ("gdzie byłem nie tylko ja, ale także inni ludzie wykonujący prace polowe" - cytat z artykułu) nijak się pod tę definicję nie łapie.
Obawiam się, że cwana papuga wykorzysta tę sentencję - jeżeli był tam właściciel i inni pracujący w polu, to mógłby być tam każdy, bo teren był nieogrodzony, czyli ogólnie dostępny, czyli publiczny? A przecież wszyscy wiedzą, że tam są ambony, bo widać je z daleka, a na ambonach myśliwi, itd itd. Są jakieś "precedensy" w innych sprawach, gdzie właśnie trzy osoby to już miejsce publiczne. Co też jest kolejną bzdurą.
Zbowid

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » czw gru 02, 2021 8:45 pm

poborcapodatkowy pisze:
czw gru 02, 2021 8:39 pm
klucz13 pisze:
czw gru 02, 2021 8:34 pm
Zbowid pisze:
czw gru 02, 2021 8:21 pm

I powinni to egzekwować do bólu.
psy kłusujące i koty puszczone luzem w lesie czy na polu powinno się strzelać obowiązkowo, tak jak był kiedyś. Wystarczy chwila żeby ocenić skowyra czy kłusuje, czy się zerwał z chaty pohasać , czy zapiernicza do suczki dwie wiochy dalej bo się goni, do tych ostatnich nikt nie strzelał, ale nastały czasy zjebów w każdej dziedzinie i mamy to co mamy
Słyszałem (ale zaznaczam, że to niepotwierdzona pogłoska), że dzikie/zdziczałe koty traktowane są jak dobro narodowe, ze względu na zwalczanie gryzoni. Prawda to?
Nie wiem jak zdziczałe w mieście aktualnie - kiedyś w każdej piwnicy były miski dla kotów, ale na wsi, ludzie dokarmiają dzikie koty - przynajmniej ja i moi sąsiedzi ( jak przyjdą na posesję - koty :)). Bażanty też dokarmiam :)21
Zbowid

Awatar użytkownika
Henry_k

Post autor: Henry_k » pt gru 03, 2021 11:28 am

poborcapodatkowy pisze:
Słyszałem (ale zaznaczam, że to niepotwierdzona pogłoska), że dzikie/zdziczałe koty traktowane są jak dobro narodowe, ze względu na zwalczanie gryzoni. Prawda to?
Nie, chociaż tak. Wszystkie wolno żyjące są pod ochroną, więc koty też. Nie ze względu na gryzonie, ale tak po prostu, bo człowiek cywilizowany szanuje zwierzęta.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt gru 03, 2021 11:39 am

Henry_k pisze:
pt gru 03, 2021 11:28 am
poborcapodatkowy pisze:
Nie, chociaż tak. Wszystkie wolno żyjące są pod ochroną, więc koty też. Nie ze względu na gryzonie, ale tak po prostu, bo człowiek cywilizowany szanuje zwierzęta.
serio?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt gru 03, 2021 12:34 pm

Australijczycy zaczynają zauważać, że koty domowe odławiają jakieś nieprawdopodobne ilości ptaków. Słyszałem też o jednej wyspie, gdzie kotek latarnika odjebał wiele endemicznych gatunków zanim właściciel się połapał. O tym, że były endemiczne wiemy z rysunków i opisów owego latarnika, który fanem ptaszków był :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt gru 03, 2021 12:43 pm

Kabal pisze:
pt gru 03, 2021 12:34 pm
Australijczycy zaczynają zauważać, że koty domowe odławiają jakieś nieprawdopodobne ilości ptaków. Słyszałem też o jednej wyspie, gdzie kotek latarnika odjebał wiele endemicznych gatunków zanim właściciel się połapał. O tym, że były endemiczne wiemy z rysunków i opisów owego latarnika, który fanem ptaszków był :)21
Sprawa kotów i ptaków jest znana od dawna i jest to paskudny temat. Jednym problemem są zdziczałe koty, które są w ekosystemach i funkcjonują jako jeszcze jeden drapieżnik (parę dni temu w dyskusji o Kampinoskim PN wyszło, że w samym środku parku odławia się do żywołapek więcej kotów niż norek amerykańskich). Te zdziczałe koty faktycznie zabijają mnóstwo ptaków i plądrują naziemne gniazda.

Drugim problemem są koty domowe wychodzące - nie da się ludziom przetłumaczyć, że jak mają kotka w domu, to niech on w tym domu jest. Więc kotek kopa w dupę za okno i niech sobie radzi, a nawet jak ma michę w domu, i tak poluje.

Szacunki Brytyjczyków (RSPB) mówią o około 27 milionach ptaków zabijanych przez koty w GB w okresie wiosna-lato każdego roku.

Oczywiście kotki są małe, puchate, słodkie, śmieszne i w żadnym razie nie ma mowy o redukcji ich liczebności. :roll:

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt gru 03, 2021 2:25 pm

Ptaki też dają radę. Jedna babka opowiadała o koleżance że kaczka jej zabiła psa (!). Się pytam jak ? Ano to był jork i skakał do kaczki na blacie kuchennym , która była zamrożona. Spadła w końcu na niego i trup.
Drugiego psa , ciłałe , zabrała na działkę i tam porwał go jaszczomp. :)21
Następnie kupiła rotwailera...
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt gru 03, 2021 2:46 pm

Tych mitów o porwaniu psa, kota, dziecka, uj wie czego, przez "jastrzębia" to się nasłuchałem sporo :)21

Poza tym, wg tych opowieści w naszym kraju występują 2 gatunki ptaków drapieżnych: jastrząb (obejmuje około 6-7 gatunków szponiastych) i orzeł (kolejne 3-4 gatunki, zależnie od jakości wzroku opowiadającego, jeśli jest taki sobie to czasem jeszcze z jeden).

Awatar użytkownika
heniu

Post autor: heniu » pt gru 03, 2021 2:55 pm

No moja córkę dziadki też straszą "jaszczembiem" jak idzie na pole z Yorkiem :)21
Adrenalina uzależnia
MTM Profi

Awatar użytkownika
poborcapodatkowy

Post autor: poborcapodatkowy » pt gru 03, 2021 4:55 pm

Krees pisze:
pt gru 03, 2021 12:43 pm
Kabal pisze:
Sprawa kotów i ptaków jest znana od dawna i jest to paskudny temat. Jednym problemem są zdziczałe koty, które są w ekosystemach i funkcjonują jako jeszcze jeden drapieżnik (parę dni temu w dyskusji o Kampinoskim PN wyszło, że w samym środku parku odławia się do żywołapek więcej kotów niż norek amerykańskich). Te zdziczałe koty faktycznie zabijają mnóstwo ptaków i plądrują naziemne gniazda.

Drugim problemem są koty domowe wychodzące - nie da się ludziom przetłumaczyć, że jak mają kotka w domu, to niech on w tym domu jest. Więc kotek kopa w dupę za okno i niech sobie radzi, a nawet jak ma michę w domu, i tak poluje.

Szacunki Brytyjczyków (RSPB) mówią o około 27 milionach ptaków zabijanych przez koty w GB w okresie wiosna-lato każdego roku.

Oczywiście kotki są małe, puchate, słodkie, śmieszne i w żadnym razie nie ma mowy o redukcji ich liczebności. :roll:
Znam kilka przypadków kotów niewychodzących - każdy pierdolnięty :roll: Zamknięcie psychice tych zwierzaków wybitnie nie służy.

Poza tym, na wsi koty na podwórzu bardzo się przydają - inaczej gryzonie zeżarły by wszystko z szop i garaży :wink:
Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » pt gru 03, 2021 5:39 pm

https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » pt gru 03, 2021 6:22 pm

poborcapodatkowy pisze:
pt gru 03, 2021 4:55 pm
Krees pisze:
pt gru 03, 2021 12:43 pm
Kabal pisze:

Znam kilka przypadków kotów niewychodzących - każdy pierdolnięty :roll: Zamknięcie psychice tych zwierzaków wybitnie nie służy.

Poza tym, na wsi koty na podwórzu bardzo się przydają - inaczej gryzonie zeżarły by wszystko z szop i garaży :wink:
Wszystkie koty są pierdolnięte...
Moja kotka jest niewychodząca i luz. Nie sika na złość, nie gryzie bez powodu, tylko szafy przesuwne musieliśmy zabezpieczyć, bo uwielbiała się wpierdalać i wspinać po ciuchach.
Koty wychodzące zwykle krótko żyją.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt gru 03, 2021 6:25 pm

Chyba Harris... Nie jestem pewien. Ale widać pęta - to nie jest dziki ptak.
poborcapodatkowy pisze:
pt gru 03, 2021 4:55 pm

Stan zwierzęcia domowego jest pochodną stanu właściciela... To się w zasadzie zawsze sprawdza. Znane mi koty są/były normalne, co najwyżej za grube.
Co do wsi, to wiem - to jeden z punktów nie do przeskoczenia w tych negocjacjach.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » śr gru 08, 2021 7:45 pm

Awatar użytkownika
lysy76

Post autor: lysy76 » pt gru 10, 2021 9:26 am

Wujek Dobra Rada 8)

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » pt gru 10, 2021 9:35 am

:)21 :)2
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt sty 14, 2022 10:11 pm

Nosił wilk razy kilka, prawie ponieśli i wilka :roll:

https://www.lublin112.pl/z-pewnoscia-ni ... oka-wideo/
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Krees

Post autor: Krees » pt lut 25, 2022 7:15 am

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pt lut 25, 2022 7:29 am

Nawet trudno komentować ...
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”