Serbia-Kosovo nowa wojna?

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Re: Serbia-Kosovo nowa wojna?

Post autor: czarny bielsko » wt sie 02, 2022 7:49 am

rokfor32 pisze:
pn sie 01, 2022 9:45 pm
Serio nie wiedziałeś? Czy to ironia? :wink:
Roki jak najbardziej ironia ;) Na tym forum wydaje mi się, że ludzie są na tyle ogarnięci, że ogarniają taką wiedzę :)

EDYTA:
Przeczytałem resztę odpowiedzi i chyba jednak nie każdy :)21
Ostatnio zmieniony wt sie 02, 2022 7:51 am przez czarny bielsko, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » wt sie 02, 2022 7:50 am

chyba nie jest taki zły. I chyba wiekszosć europejczyków zle go pojmuje.

Awatar użytkownika
Bratproroka

Kontaktowanie:

Post autor: Bratproroka » wt sie 02, 2022 7:55 am

PiRoman pisze:
wt sie 02, 2022 6:53 am
Bałkany to konflikt sąsiedzki, płytki, mający w tle zawiść. Dopiero przy okazji pieniądz a jako ideologię i podstawy wykorzystujący religię. Przynajmniej kiedyś. To jest kilka plemion skłóconych ze sobą, jako przywódców mające głupie stare i zacietrzewiony baby oraz zacofanych nestorów z wąsami. Jak im zdjęto, nie taki znów ciasny kaganiec komunistycznego zamordyzmu i dano golfy dwójki oraz zaniedbano brzuszki i edukację to się poszarpali za koszule. Do tego doszła polityka ratujących świat i karabin w każdym domu. Obstawiam powtórkę, przynajmniej w jakiejś małej skali.
:)2

Pracowałem w Serbii 1,5 roku. W Vojvodinie. Normalni ludzie. Dokładnie wymieszani Węgrzy z Serbami, do tego Rumuni, trochę Romów, jacyś Polacy. W niemal każdym mieście zarówno kościół katolicki jak i cerkiew prawosławna. Bardzo wymieszany etnicznie region, ale z własną tożsamością.

Naloty NATO to było usuwanie nowotworu przez naświetlanie, w opinii NATO. Na miejscu to bardziej wyglądało na atak nuklearny. I tu i tu promieniowanie, ale skala zniszczenia otaczających tkanek nieporównywalna.

Potem lata sankcji i wykluczeń, polityczne wsparcie jednych grup kosztem innych. Kogoś naprawdę dziwi, że kraj w środku Europy, z połową sąsiadów w UE/NATO, zostawiony samemu sobie i zglebiony sankcjami Zachodu znalazł sobie protektora gdzie indziej?

Nie wybielam tu zbrodni reżimu Serbów, w żadnym wypadku. Ale wdeptanie całego państwa w glebę za winy konkretnie identyfikowalnych jednostek to przegięcie. Szczególnie w kontekście faktów, że i druga strona w konflikcie potrafiła nie pozostawać dłużna.

To, co tam jest teraz, to wynik lat pracy i wewnątrz i na zewnątrz. Szkoda, że dają się sprowokować a ichni politycy ze szpicy idą tą samą idiotyczną ścieżką co w latach 90tych.
Beware The Rage Of A Berserker

Monterey 3.2 LTD 31" AT - Turystycznie

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt sie 02, 2022 11:20 am

Zibi pisze:
wt sie 02, 2022 7:18 am
Mroczny pisze:
wt sie 02, 2022 7:12 am
poza buddyzmem coś jest co nie chce wbijać na pal i nawracać napalmem?
hinduizm?
Hindusi elegancko meczety równaja z ziemią .
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt sie 02, 2022 11:24 am

Bratproroka pisze:
wt sie 02, 2022 7:55 am
PiRoman pisze:
Bałkany to konflikt sąsiedzki, płytki, mający w tle zawiść. Dopiero przy okazji pieniądz a jako ideologię i podstawy wykorzystujący religię. Przynajmniej kiedyś. To jest kilka plemion skłóconych ze sobą, jako przywódców mające głupie stare i zacietrzewiony baby oraz zacofanych nestorów z wąsami. Jak im zdjęto, nie taki znów ciasny kaganiec komunistycznego zamordyzmu i dano golfy dwójki oraz zaniedbano brzuszki i edukację to się poszarpali za koszule. Do tego doszła polityka ratujących świat i karabin w każdym domu. Obstawiam powtórkę, przynajmniej w jakiejś małej skali.
:)2

Pracowałem w Serbii 1,5 roku. W Vojvodinie. Normalni ludzie. Dokładnie wymieszani Węgrzy z Serbami, do tego Rumuni, trochę Romów, jacyś Polacy. W niemal każdym mieście zarówno kościół katolicki jak i cerkiew prawosławna. Bardzo wymieszany etnicznie region, ale z własną tożsamością.

Naloty NATO to było usuwanie nowotworu przez naświetlanie, w opinii NATO. Na miejscu to bardziej wyglądało na atak nuklearny. I tu i tu promieniowanie, ale skala zniszczenia otaczających tkanek nieporównywalna.

Potem lata sankcji i wykluczeń, polityczne wsparcie jednych grup kosztem innych. Kogoś naprawdę dziwi, że kraj w środku Europy, z połową sąsiadów w UE/NATO, zostawiony samemu sobie i zglebiony sankcjami Zachodu znalazł sobie protektora gdzie indziej?

Nie wybielam tu zbrodni reżimu Serbów, w żadnym wypadku. Ale wdeptanie całego państwa w glebę za winy konkretnie identyfikowalnych jednostek to przegięcie. Szczególnie w kontekście faktów, że i druga strona w konflikcie potrafiła nie pozostawać dłużna.

To, co tam jest teraz, to wynik lat pracy i wewnątrz i na zewnątrz. Szkoda, że dają się sprowokować a ichni politycy ze szpicy idą tą samą idiotyczną ścieżką co w latach 90tych.
Dokładnie Vojvodina to specyficzna kraina.Serbia pokarana na maxa i do kości. Jakby nie było zbrodniarzy albańskich, bośniackich czy chorwackich.
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Zbowid

Post autor: Zbowid » wt sie 02, 2022 5:00 pm

Czekamy na pokaranie putlera, chociaż są inni:
Jakby nie było zbrodniarzy albańskich, bośniackich czy chorwackich.
Zbowid

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt sie 12, 2022 11:01 pm

Już cała okolica :lol:
w Czarnogórze w wyniku strzelaniny zginęło 11 osób
W historycznym centrum czarnogórskiego miasta Cetinje strzelano na ulicy. Według Radia i Telewizji Czarnogóry, powołując się na policję, 11 osób zginęło, a 6 zostało rannych.

Na stronie lokalnej publikacji Vijesti pisze, że strzelanina rozpoczęła się o godzinie 16:00 czasu lokalnego, była spowodowana konfliktem rodzinnym.

„Według nieoficjalnych informacji 34-latek zabił co najmniej 7 osób, po czym rzekomo został zabity przez policję w strzelaninie” – donosi czarnogórska telewizja Według Vijesti strzelanina miała miejsce w pobliżu domu rządowego, a wśród rannych był policjant. Władze nie skomentowały jeszcze incydentu.
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lis 16, 2022 9:35 pm

PiRoman pisze:
taaa i tylko przez przypadek cały arsenał NRD znalazł się w chorwackich rekach jak bylem tam w 94 to nawet waluta była w dojcz markach jak na plemienne waście to nie wiedziałem ze germanie żyli na balkanach :)21
primo nie ma bezinteresownych wojen wac panie
secundo religie to tylko pretekst jak prawa kobiet czy chomików
tercjo nie ma czystych wojen są tylko lepiej lub gorzej notowane przez mainstreamowe media
quarto prawdziwy facet powinien spędzić rok na wojnie w realu a nie przed kompem żeby mieć podstawy do otwierania dziobu w tych sprawach
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
PiRoman

Kontaktowanie:

Post autor: PiRoman » śr lis 16, 2022 9:41 pm

M/w to samo powiedziałem. Ale ja nie byłem rok na wojnie to mogę się faktycznie nie znać.
Nie trzymam Kobiet w domu...

erpe_roman
Za tęczowym mostem: Ranger, Fiorino, Hąda, Pajero, Frontera, Sintra

Awatar użytkownika
lesio jeep

Post autor: lesio jeep » śr lis 16, 2022 9:57 pm

PiRoman pisze:
śr lis 16, 2022 9:41 pm
M/w to samo powiedziałem. Ale ja nie byłem rok na wojnie to mogę się faktycznie nie znać.
widzisz to nie było do ciebie ale bardziej do mnie po praniu mózgów o misjach stabilizacyjnych ,pokojowych ,operacjach specjalnych ,
z początku w to wierzysz potem się zastanawiasz ,zanim się zorientujesz w realiach ze ten zły to ty mija mniej wiece rok :)21
jeśli mimo wszystko zdecydowałem się kontynuować przez 15 lat to znaczy ze pakt z diabłem był interesujący dla mnie poczucie nietykalności i dużo później niezła kasa oraz nienudząca robota to było to czego oczekiwałem w zamian za to rosyjscy poborowi to były małe miki
czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych

Awatar użytkownika
lbl78

Post autor: lbl78 » czw lis 17, 2022 11:14 pm

Przecież nikt w to nie wierzy, po prostu chcesz pojeździć/latać/pływać fajnym sprzętem postrzelać z ciekawych wynalazków i jeszcze za to zapłacą .....

ale ja tam się nie znam :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”