deklaracja

czyli wszystko o wszystkim...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
misman

Re: deklaracja

Post autor: misman » wt sie 23, 2022 12:25 pm

Zibi pisze:
wt sie 23, 2022 11:39 am
Przyjmowanie deklaracji na o innym wzorze nić opublikowany z rozporządzeniu jest nieskuteczne prawnie. I na kopii takiego dokumentu nikt o zdrowych zmysłach nie przystawi pieczatki o wpływie
Już było:
misman pisze:
ndz sie 21, 2022 7:45 pm
proszę o wytłuszczenie (i na czerwono, i wężykiem) które z cytowanych wyrazów mówią: "masz złożyć deklarację na ministerialnym wzorze i chvj!"? Bo sam nie odnajduję. Lub podaj podstawę (ustawę) nakazującą ogólnie wykorzystanie wzorów i formularzy w sprawach wszelakich oraz zakaz pisania na kartce.
I wysyła się pisma poleconym, mają skuteczność wpływu.
Jak się sprawa rozwinie, poinformuję Was, jak poszło. Chociaż sam nie wierzę w sensowność tego (informowania, nie przedsięwzięcia :lol: )
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » wt sie 23, 2022 12:54 pm

misman pisze:
wt sie 23, 2022 12:25 pm
Ja łaziłem osobiście [przecież tak chcesz] mając dwa takie same i na jednym prosiłem o pieczątkę - przeszło, o zgrozo, ze 3 razy w życiu w jakiś normalnych sprawach a nie trolingu, tam Ci mogą specjalne procedury na poczekaniu wymyślić :)21

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » wt sie 23, 2022 1:56 pm

Kabal pisze:
sob sie 20, 2022 4:05 pm
misman pisze:
sob sie 20, 2022 3:18 pm
Taki temat mam, chciałbym się rozejrzeć w postrzeganiu prawa przez ogół (lub - mając na uwadze to forum - margines, jak kto woli :)21 )
Jest ustawa, dajmy na to piecowa. Jest zapis, że należy złożyć deklarację. Jest zapis, co powinna taka deklaracja zawierać.
no i złożyłem deklarację w postaci zwyczajnego pisma, z tytułem "deklaracja" ze szczególnym uwzględnieniem aby zawartość była zgodna z zapisem o zawartości. Tak, zrobiłem to specjalnie 8)
Urząd domaga się złożenia deklaracji na spec-druku z setką pól do wypełnienia. Brakuje tylko rozmiaru małego :lol:
Ustawa zawiera wprawdzie zapis że "Minister właściwy do spraw [...] określi wzór formularza deklaracji [bla, bla,bla]". Nie ma natomiast nigdzie (i w żadnej chyba ustawie) że mus jest deklarować na wzorach. Co Państwo myślą? Mus czy nie mus? Po mojemu, to jest tylko zobowiązanie ministra do sporządzenia wzoru... :wink:
Jak w każdej ustawie, jest odniesienie, że minister bla, bla, bla. Dokumentem wykonawczym jest rozporządzenie ministra, i nie możesz traktować ustawy jako prawa, w oderwaniu od rozporządzenia 😉
Ale znam lepszego asa od Ciebie w tym zakresie. W sumie to najlepszego i trudnego do pobicia :lol:
taa kiepska podróbka naszego drogiego kolegi :)21 :lol:

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt sie 23, 2022 4:19 pm

Laska pisze:
wt sie 23, 2022 1:56 pm
Kabal pisze:
misman pisze:
sob sie 20, 2022 3:18 pm
Taki temat mam, chciałbym się rozejrzeć w postrzeganiu prawa przez ogół (lub - mając na uwadze to forum - margines, jak kto woli :)21 )
Jest ustawa, dajmy na to piecowa. Jest zapis, że należy złożyć deklarację. Jest zapis, co powinna taka deklaracja zawierać.
no i złożyłem deklarację w postaci zwyczajnego pisma, z tytułem "deklaracja" ze szczególnym uwzględnieniem aby zawartość była zgodna z zapisem o zawartości. Tak, zrobiłem to specjalnie 8)
Urząd domaga się złożenia deklaracji na spec-druku z setką pól do wypełnienia. Brakuje tylko rozmiaru małego :lol:
Ustawa zawiera wprawdzie zapis że "Minister właściwy do spraw [...] określi wzór formularza deklaracji [bla, bla,bla]". Nie ma natomiast nigdzie (i w żadnej chyba ustawie) że mus jest deklarować na wzorach. Co Państwo myślą? Mus czy nie mus? Po mojemu, to jest tylko zobowiązanie ministra do sporządzenia wzoru... :wink:
Jak w każdej ustawie, jest odniesienie, że minister bla, bla, bla. Dokumentem wykonawczym jest rozporządzenie ministra, i nie możesz traktować ustawy jako prawa, w oderwaniu od rozporządzenia 😉
Ale znam lepszego asa od Ciebie w tym zakresie. W sumie to najlepszego i trudnego do pobicia :lol:
"Kiepska podróbka" toż to obraza.
Misman jeszcze nie skrystalizował stylu , jak ww. domyślany i niezastąpiony R czy K.
Rzymu nie zbudowano w ciągu jednego dnia ...
:)21
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

trocin

Post autor: trocin » wt sie 23, 2022 4:26 pm

ale do rzymu już niedługo będzie można polecieć z...

radomia :)21
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » wt sie 23, 2022 4:34 pm

A co ? Złożyli Boeinga z części ?
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt sie 23, 2022 4:59 pm

Zmontowali go z rozbitych BMW :)21
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » wt sie 23, 2022 7:45 pm

montero pisze:
wt sie 23, 2022 4:19 pm
Laska pisze:
Kabal pisze:

Misman jeszcze nie skrystalizował stylu , jak ww. domyślany i niezastąpiony R czy K.
aż boję się tego rozwoju :)21
ale próbuj, próbuj
Przynajmniej odciągniesz uwagę od wywodów Rokiego, zawsze to jakaś odmiana :)21

Awatar użytkownika
Kabal

Post autor: Kabal » wt sie 23, 2022 7:54 pm

montero pisze:
wt sie 23, 2022 4:19 pm
Laska pisze:
Kabal pisze:

Misman stwarza wrażenie takiego, któremu noty za styl dyndają i powiewają. A nasz szanowny As, to wręcz przeciwnie. Tylko noty za styl i nagroda publiczności :)21
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt sie 23, 2022 8:20 pm

W punkt, rozszyfrowałeś mnie, Cherlaku Szelmesie :lol: :)21 "Ja przede wszystkim jestem... estetą. Jestem bezwzględnie... inteligentny" :lol:

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » wt sie 23, 2022 8:31 pm

Takayuki pisze:
wt sie 23, 2022 12:54 pm
misman pisze:
wt sie 23, 2022 12:25 pm
Ja łaziłem osobiście [przecież tak chcesz] mając dwa takie same i na jednym prosiłem o pieczątkę - przeszło, o zgrozo, ze 3 razy w życiu w jakiś normalnych sprawach a nie trolingu, tam Ci mogą specjalne procedury na poczekaniu wymyślić :)21
Em... Czy Ty przypadkiem aby nie podejrzewasz mnie o nieznajomość takich procedur? :o
Powinienem się obrazić, czy jak? Bo nie wiem... :)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt sie 23, 2022 10:15 pm

Zibi pisze:
wt sie 23, 2022 11:39 am
To moze kolejno:

Konstytucja: rozdział drugi
KON-STY-TU-CJA :)22

A ja nadal nie wiem, czy:
Art. 27h. 1. Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie składa w terminie deklaracji, podlega karze grzywny.
To jak to jest, Zibi? Podlega, czy nie podlega? Czy może podlegać, ale nie musi? A może jak bardzo chce, to nie podlega? Albo jak go nie przyłapią, to jest ok (coś jak z tym przekraczaniem prędkości albo np wyrzucaniem śmieci do lasu).
Jak dla opóźnionego przedszkolaka poproszę. Możesz swobodnie używać inwektyw i argumentów ad personam - ryra mnie to.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr sie 24, 2022 7:36 am

Dalej trzymasz poziom pzredszkolaka. NIe można wyrywać sobie jednego zdania czy punktu z ustawy. Trzeba czytać całość.

Dz.U.2022.438 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 11 sierpnia 2022 r. do: 30 grudnia 2024 r.
Art. 27h. [Kara za niezłożenie w terminie deklaracji o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw]
1.
Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie składa w terminie deklaracji, podlega karze grzywny.
2.
Nie podlega karze, o której mowa w ust. 1, sprawca, który złożył deklarację po terminie, jeżeli złożenie deklaracji nastąpiło przed dniem, w którym wójt, burmistrz lub prezydent miasta powziął wiadomość o popełnieniu wykroczenia.
3.
Orzekanie w sprawach o czyn określony w ust. 1 następuje na podstawie przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U. z 2021 r. poz. 457, 1005, 1595 i 2328).

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sie 24, 2022 8:07 am

Zibi pisze:
śr sie 24, 2022 7:36 am
Dalej trzymasz poziom pzredszkolaka. NIe można wyrywać sobie jednego zdania czy punktu z ustawy. Trzeba czytać całość.

Art. 27h. [Kara za niezłożenie w terminie deklaracji o źródłach ciepła lub źródłach spalania paliw]
1.
Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie składa w terminie deklaracji, podlega karze grzywny.
2.
Nie podlega karze, o której mowa w ust. 1, sprawca, który złożył deklarację po terminie, jeżeli złożenie deklaracji nastąpiło przed dniem, w którym wójt, burmistrz lub prezydent miasta powziął wiadomość o popełnieniu wykroczenia.
3.
Orzekanie w sprawach o czyn określony w ust. 1 następuje na podstawie przepisów ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. - Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U. z 2021 r. poz. 457, 1005, 1595 i 2328).
Nie zawiodłem się co do ad personam :) :)2
Jesteś w stanie odpowiedzieć na proste pytanie, czy tylko potrafisz przekleić tekst ustawy?

trocin

Post autor: trocin » śr sie 24, 2022 8:13 am

słowo "sprawca" brzmi tu groźnie :lol:
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr sie 24, 2022 8:23 am

Kostuch pisze:
śr sie 24, 2022 8:07 am
Zibi pisze:

1.
2.
3.
Jesteś w stanie odpowiedzieć na proste pytanie, czy tylko potrafisz przekleić tekst ustawy?
to poza popziomu przedszkolaka masz jeszcze problem ze zrozumieniem prostego tekstu? nie ptrafisz odróznic kary obligatoryjnej od fakultatywnej?

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » śr sie 24, 2022 8:45 am

misman pisze:
wt sie 23, 2022 8:31 pm
Em... Czy Ty przypadkiem aby nie podejrzewasz mnie o nieznajomość takich procedur? :o
Powinienem się obrazić, czy jak? Bo nie wiem... :)21
Ja też nie wiem... z jednej strony gada z sensem, z drugiej wierzy, że zawojuje system zygając do pani z okienka tabelką namalowaną kredkami... no ciężko stwierdzić :)21

:wink:

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » śr sie 24, 2022 11:59 am

Celem moim nie jest zmiana system. Z zabetonowanymi poglądami znakomitej większości obywateli nie da się tego przeprowadzić. W skrócie: nie mam najmniejszego zamiaru rozbijać własnej głowy na obywatelskim betonie. Jak w większości dyscyplin - trening pozwala utrzymać dobrą formę :lol: . I niewiele mnie obchodzi, że ktoś tego może nie chcieć/móc rozumieć. Ważne, że ja dzięki temu w tym szambie jestem (jeszcze) w stanie utrzymywać głowę nad powierzchnią. Tak mnie się wydaje, i co interesujące (wiem, niepojęte :)21 ) mam (jeszcze) prawo do własnego zdania nawet, gdy jest błędne :)21 Ale jest moje 8) , a nie Twoje czy Zibiego czy kogokolwiek :wink: Fajnie, że istnieją konformiści. Gdyby nie oni, to dopiero byłby chaos... :)21

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sie 24, 2022 2:20 pm

Zibi pisze:
śr sie 24, 2022 8:23 am
Kostuch pisze:
śr sie 24, 2022 8:07 am
Zibi pisze:

1.
2.
3.
to poza popziomu przedszkolaka masz jeszcze problem ze zrozumieniem prostego tekstu? nie ptrafisz odróznic kary obligatoryjnej od fakultatywnej?
Sorry. Nie dam rady zejść do Twojego poziomu. Zostanę przy przedszkolaku.
Ustawa: Kto, wbrew ciążącemu na nim obowiązkowi, nie składa w terminie deklaracji, podlega karze grzywny.
Zibi: To, ze termin minał nie oznacza, że automatycznie nakładana jest kara.

Na tej zasadzie, jak wyrzucisz śmieci do lasu i cię nie złapią za rękę, nie dostaniesz kary. Jak policja nie złapie na przekroczeniu prędkości, nie dostaniesz kary. Itd.
Oczywistym jest że większość (brakujących) deklaracji nie będzie komu sprawdzić i nałożyć grzywny. Ale to zasługa kartonowo-gruzowego państwa a nie precyzyjnych zapisów prawa.
Większość tego prawa jest martwa i wycieranie sobie gęby legalizmem, konstytucją i kodeksami jest bardzo słabe.
Przemyśl to sobie powoli, tak jak i ja teraz powoli piszę :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr sie 24, 2022 6:55 pm

jprd. Twoje niezrozumienie prawa i systemu prawnego jako cąłości jest po prostu żenujące. Już nawet nie chce mi się odnosić do tego, ze od 2 stron dwie czy trzy osoby tłumaczą Ci że nie można sobie wyrywać zdania z kontekstu ustawy i kara w przypadku ceeb nie jest obligatoryjna ( sprawdz sobie co to słowo oznacza).
Większość zapisów ustawowych w krajach rozwiniętych polega na zobowiazaniu obywatela a nie wprowadzeniiu obowiązku ( mimo że różni się jedną literką to jednak ma inne znaczenie prawne). Ale nieee, zapomniałem że musze rozmawiac jak z przedzkolakiem. To może jaśniej, zapewne w domu wpojono Ci podstawy religine więc wytlumaczę jak małemu siusiakowi. Człowiek popełnia grzechy - i każdy grzech jest zapisany w niebie. I z każdego grzechu pózniej będziesz przed majestatem boskim rozliczony. Ale prawo materialne działa inaczej - grzechy nie są zapisywane. Zapisywane sa tylko i wyłącznie te ujwanione lub zgłoszone do odpowiednich organów ( ku rwa chyba za trudne słowo). I to w odpowiednim czasie ( bo inny termin jest na pzredawnienie wykroczenia inny na przestepstwa).

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » śr sie 24, 2022 11:12 pm

Spuść troszkę ciśnienie, bo odpływasz i zaczyna Ci wysypywać się z butów słoma...
Cóż ja poradzę, że zamiast merytoryki wolisz inwektywy :roll:
Masz taki guzik "Dodaj do ulubionych" (wróć, do ignorowanych :)21 ). Polecam go użyć.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw sie 25, 2022 7:10 am

Uzyj w zastepstwie pewnego organu, którego przy pisaniu tekstów nie używasz.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » czw sie 25, 2022 9:14 am

U nas w przedszkolu, jak po leżakowaniu bawimy się z kolegami w klocki, to też mamy takie coś że wygrywa ten który powie "A moje bardziejsze niż twoje" i ucieknie żeby nikt nie mógł powiedzieć "A moje jeszcze bardziej" :)20

Awatar użytkownika
misman

Post autor: misman » czw sie 25, 2022 9:58 am

Kostuch... Trzymaj fason i "nie rzucaj pereł swych [...]"... :wink:

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » wt sie 30, 2022 7:08 pm

Od kilku tygodni dynamicznie rośnie liczba małżeństw deklarujących faktyczną separację, a także skonfliktowanych domowników oraz usamodzielnionych dorosłych dzieci. To nie trend socjologiczny, ale wpływ…dodatku węglowego. Dostrzega to Ministerstwo Klimatu i Środowiska, które chce uszczelnić przepisy, bo dziś, nie przyznając się do rodziny, można wziąć od państwa nie 3 tys. zł, ale nawet kilka razy więcej na jeden piec węglowy – informuje Prawo.pl.

Jak przypomina serwis, Sejm przyjął ustawę o dodatku węglowym 5 sierpnia 2022 r. Na jej mocy gospodarstwa domowe ogrzewające węglem kamiennym lub paliwem węglopochodnym, zawierającym co najmniej 85 proc. węgla kamiennego, mogą ubiegać się o dodatek węglowy w wysokości 3 tys. zł, składając wnioski w urzędach gmin i miast. Ministerstwo oparło się, na tzw. kulturze oświadczeń, czyli założeniu, że obywatele są uczciwi. Nie muszą więc składać dokumentów dodatkowych – zauważa Prawo.pl.
samorządowcy w gminie Niedźwiedź w powiecie limanowskim zaobserwowali, że na trzy tysiące pieców zgłoszonych do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków, jest aż 15 tys. gospodarstw domowych.

Całość tutaj:

https://www.lublin112.pl/rosnie-liczba- ... a-systemu/
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Towarzyskie”