a prezes najjaśniejszej...
Moderator: Misiek Bielsko
Re: a prezes najjaśniejszej...
Moj okoloczny sukienkowy robil taka mine jakbym mu powiedzial tychuju. W szkole spotykalem.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Ja młodej nie puściłem. Pomału jej tłumaczę, że to w ramach uczulenia na hipokryzję. Im więcej kuma i obserwuje tym bardziej do niej dociera. A już hitem było jak się od koleżanek dowiedziała, że kucyki pony są pomiotem szatana. I hello kitty też.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Zły to ptak co własne gniazdo kala...
Dla równowagi macie pana którego w niektórych kręgach zwią królem naszego Batustanu.
http://wyborcza.pl/duzyformat/7,127290, ... tu-na.html
Lobbował by Morawiecki był w rządzie ......
To chyba nie był dobry pomysł, bo to nawet nie podchodzi pod "niech sama wybierze"
to że jesteśmy w dupie, to jasne
..problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.
Kisielewski.
Kisielewski.
całe szczęście że dostęp płatny bo i tak mam ten periodyk w d...piotrck pisze: ↑pt mar 16, 2018 6:44 pmDla równowagi macie pana którego w niektórych kręgach zwią królem naszego Batustanu.
Szechterowi tęskno do starych dobrych czasów
-
-
A niby czemu nie? Wybierze - jak będzie gotowa wyboru dokonać. Czyli świadoma tegoż wyboru. Jako dziecko tenże wybór nie jest w pełni świadomy - a konsekwencje, przynajmniej wg doktryny KK - nieodwracalne.
Skoro nieletni nie maja pełnego prawa decydowania o sobie w sprawach cywilnoprawnych - to i nic nienormalnego, że nie powinni decydować w kwestiach religijnych. I - tak po prawdzie - nie decydują. Decydują za nich rodzice/opiekunowie. Czyli tak czy siak - to nie ich wybór (dzieciaków).
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
http://www.jozefswieradow.pl/index.php/ ... erzmowania
Tu nie było mowy o gotowości, a nakłanianiu do rezygnacji.
Tu nie było mowy o gotowości, a nakłanianiu do rezygnacji.
Kisielewski.
Kisielewski.
-
-
Równie dobrze indoktrynację religijną można potraktować jako nakłanianie do tegoż czynu. W czym jedno "nakłanianie" mam być lepsze/gorsze od przeciwnego?
Moje kuzynki brały chrzest jako dorosłe osoby. I - to był niewątpliwie ich suwereny wybór. Nawet, jeżeli był to wybór pod pewną presją - bo ich wybrankowie byli katolikami - to nie zmienia faktu, że wybór był świadomy. Mogły poszukać innych partnerów, na przykład. I tak to powinno wyglądać: religia jako deklaracja DOROSŁEGO człowieka.
Jako dziecko nie ma się żadnego wyboru. Jako nastolatek podlega się presji środowiska, i jest się podatnym na "autorytety". A gdzie jak gdzie - ale w religii, to powinna być wybitnie autonomiczna decyzja, a nie kalka czyjejś ideologii.
No - chyba że przyjmiemy, że chodzi o ilość (wyznawców), a nie ich "jakość" ...
Moje kuzynki brały chrzest jako dorosłe osoby. I - to był niewątpliwie ich suwereny wybór. Nawet, jeżeli był to wybór pod pewną presją - bo ich wybrankowie byli katolikami - to nie zmienia faktu, że wybór był świadomy. Mogły poszukać innych partnerów, na przykład. I tak to powinno wyglądać: religia jako deklaracja DOROSŁEGO człowieka.
Jako dziecko nie ma się żadnego wyboru. Jako nastolatek podlega się presji środowiska, i jest się podatnym na "autorytety". A gdzie jak gdzie - ale w religii, to powinna być wybitnie autonomiczna decyzja, a nie kalka czyjejś ideologii.
No - chyba że przyjmiemy, że chodzi o ilość (wyznawców), a nie ich "jakość" ...

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
każde jedno dziecko przychodzi na świat ateistą i tyle w temacie 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Nikitol - jak uzna, że chce to pójdzie. Nie zabraniam z dziadkami do kościoła iść. Pokazuję kościoły, synagogi, meczety i świątynie wszelakich innych wyznań, opowiadając co wiem o tych bogach i obrzędach. Uczę czym jest wiara, ateizm czy agnostycyzm. Wierzę, że sama wybierze swoją drogę bez lęku przed diabłami czy grzechem zakorzenionego od niemowlęctwa.
Edyta. Może bym i wysłał, gdyby nie [cenzura] katechetka w zerówce, która korzystając z roztrzepania wychowawczyni zrobiła pranie mózgu 5 letniemu dziecku i kazała przekonać rodziców, żebyśmy się zgodzili na religię...
Ostatnio zmieniony pt mar 16, 2018 9:57 pm przez Kabal, łącznie zmieniany 1 raz.
tel. 504126172
tel. 504126172
Dobrze, że masz dziewuchę..bo chłopak to mógłby wybierać dla kasy... 

Zbowid

Dostała gifty z okazji niekomunii

tel. 504126172
tel. 504126172
Moje pierworodne nie było dziewczynką...to tak jak u św. Józefa 

Zbowid

też niepokalane poczęcie

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Też nie puściłem i z dala od gili i wesołowskich tego świata trzymam
A to co Nikitol pisze to ciekawe jest. Nienarzucenie jakiejś religii to ograniczenie wyboru. Przepiękne. Tylko widzisz Nikitolu - nie wszyscy muszą płynąć z prądem w imię świętego spokoju. Niektórzy dają sobie radę i myślą sami.
A to co Nikitol pisze to ciekawe jest. Nienarzucenie jakiejś religii to ograniczenie wyboru. Przepiękne. Tylko widzisz Nikitolu - nie wszyscy muszą płynąć z prądem w imię świętego spokoju. Niektórzy dają sobie radę i myślą sami.
Aż się na usta ciśnie ( do Tomka) - "byś kiedyś spróbował" 

Zbowid

Kto po bierzmowaniu rozstał się z kościołem ......nie wiarą. Rączka w górę.......?.dobra żartowałem z tą łapką 

Najpierw mówisz że nie puściłeś, by zaraz stwierdzić- jak chce to pójdzie?Kabal pisze: ↑pt mar 16, 2018 9:52 pmNikitol - jak uzna, że chce to pójdzie. Nie zabraniam z dziadkami do kościoła iść. Pokazuję kościoły, synagogi, meczety i świątynie wszelakich innych wyznań, opowiadając co wiem o tych bogach i obrzędach. Uczę czym jest wiara, ateizm czy agnostycyzm. Wierzę, że sama wybierze swoją drogę bez lęku przed diabłami czy grzechem zakorzenionego od niemowlęctwa.
Edyta. Może bym i wysłał, gdyby nie [cenzura] katechetka w zerówce, która korzystając z roztrzepania wychowawczyni zrobiła pranie mózgu 5 letniemu dziecku i kazała przekonać rodziców, żebyśmy się zgodzili na religię...
Kisielewski.
Kisielewski.
Co młodzież zrobi, to zależy od nas.
Tak było, jest i będzie.
Nawet jeśli nie zdajemy sobie z tego sprawy.
Żródło tego zjawiska sięga początku ludzkości, natomiast potencje destrukcyjne nie występują i nie rozwijają się u zwierząt, w przeciwieństwie do homo sapiens.
Kisielewski.
Kisielewski.
To wszystko pikuś 
Co powiecie o sakramencie spowiedzi świętej czy jak jej tam
A małżonki ?

Co powiecie o sakramencie spowiedzi świętej czy jak jej tam

A małżonki ?

Nic gorszego od deklaracji podatkowej.
Kisielewski.
Kisielewski.
Tak. Nie puściłem, bo ciężko, żeby 5 latka miała swój pogląd na sprawę. Po akcji z katechetką zaparłem się do komunii. Teraz to już będzie wymagało wysiłku. Jak uzna, że to jej droga to pójdzie. Na razie jednak się nie wyrywa. Szczególnie jak widzi obłudę dookoła i dzieciory co zarzuciły po komunii praktykowanie.Nikitol pisze: ↑pt mar 16, 2018 11:13 pmNajpierw mówisz że nie puściłeś, by zaraz stwierdzić- jak chce to pójdzie?Kabal pisze: ↑pt mar 16, 2018 9:52 pmNikitol - jak uzna, że chce to pójdzie. Nie zabraniam z dziadkami do kościoła iść. Pokazuję kościoły, synagogi, meczety i świątynie wszelakich innych wyznań, opowiadając co wiem o tych bogach i obrzędach. Uczę czym jest wiara, ateizm czy agnostycyzm. Wierzę, że sama wybierze swoją drogę bez lęku przed diabłami czy grzechem zakorzenionego od niemowlęctwa.
tel. 504126172
tel. 504126172