łozyska igiełkowe,tulejka, sprzęgiełka
Moderator: Marcin-Kraków
łozyska igiełkowe,tulejka, sprzęgiełka
ze względu na dzwonienie w przednich kołach postanowiłem wymienić łożyska igiełkowe.
po rozebraniu zdziwiłem się bo zamiast łożysk zobaczyłem tulejki mosiężne czy miedziane. i teraz moje pytanie co zastosować. czy łożyska czy tulejki, jeśli tulejki to gdzie je kupić? bo wszędzie widzę tylko łożyska.
drugie pytanie związane jest ze sprzęgiełkami automatycznymi i ich budową.
ostatnio podczas jazdy słychać wibracje czasem tak jak by się załączało sprzęgiełko. gdy jadę z włączonym napędem to te wibracje nie występują.
rozebrałem sprzęgiełko i jest w nich taka sprężynka i czy ona ma iść od dołu czy pomiędzy tymi dwoma trybkami??
bo coś mi się zdaje że poprzedni właściciel złożył je odwrotnie.
Kiedyś gdzieś słyszałem, że wystarczy odwrotnie złożyć coś w tym sprzęgiełku a będzie ono cały czas załączone.
wersja z podciśnieniem.
po rozebraniu zdziwiłem się bo zamiast łożysk zobaczyłem tulejki mosiężne czy miedziane. i teraz moje pytanie co zastosować. czy łożyska czy tulejki, jeśli tulejki to gdzie je kupić? bo wszędzie widzę tylko łożyska.
drugie pytanie związane jest ze sprzęgiełkami automatycznymi i ich budową.
ostatnio podczas jazdy słychać wibracje czasem tak jak by się załączało sprzęgiełko. gdy jadę z włączonym napędem to te wibracje nie występują.
rozebrałem sprzęgiełko i jest w nich taka sprężynka i czy ona ma iść od dołu czy pomiędzy tymi dwoma trybkami??
bo coś mi się zdaje że poprzedni właściciel złożył je odwrotnie.
Kiedyś gdzieś słyszałem, że wystarczy odwrotnie złożyć coś w tym sprzęgiełku a będzie ono cały czas załączone.
wersja z podciśnieniem.
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: łozyska igiełkowe,tulejka, sprzęgiełka
Wersje podciśnieniowe mżna zablokować na stałe. Nie wiem jak, bo nigdy nie miałem sprzęgów podciśnieniowych - tak więc nie pomogę.
A w piaście powinny być łożyska igiełkowe. Jeśli są tulejki, to znaczy że igiełki się rozsypały i ktoś coś nakombinował - chociaż głupio nie kombinował. Zapewne nie skończyło się na samej wymianie łożysk igielkowych na tulejki ślizgowe. Znając życie to wyorany był czop przegubu i zapewne został on przeszlifowany tak aby współpracował z tulejką czyli jak będziesz chciał wrócic do oryginału to może się okazać, że sie nie da tak bezproblemowo.
Dobry brąz łożyskowy być może dałby radę. W vitarze jest podobne rozwiązanie.
A w piaście powinny być łożyska igiełkowe. Jeśli są tulejki, to znaczy że igiełki się rozsypały i ktoś coś nakombinował - chociaż głupio nie kombinował. Zapewne nie skończyło się na samej wymianie łożysk igielkowych na tulejki ślizgowe. Znając życie to wyorany był czop przegubu i zapewne został on przeszlifowany tak aby współpracował z tulejką czyli jak będziesz chciał wrócic do oryginału to może się okazać, że sie nie da tak bezproblemowo.
Dobry brąz łożyskowy być może dałby radę. W vitarze jest podobne rozwiązanie.
a więc może ktoś wie jakie są wymiary czopa przegubu oryginalnego i łożyska. żeby na darmo nie kupować łożysk. moim zdaniem dobrym rozwiązaniem będzie wybicie tulejki i sprawdzenie czy nie ma pod tulejką żadnych wyoranych śladów i zmierzenie jej wymiarów również. i pużniejsza wymiana łożysk albo kombinowanie z nowymi tulejkami itd.
sprzęgiełka są całe, tryby w nich nie są połamane ani nie ukruszone wydaje się wszystko ok a więc czy te zgrzytanie, wibracje bardziej związane są z tymi sprzęgiełkami czy jakaś inna przyczyna tego może być? może wyjąć jeden tryb ze sprzęgiełka żeby nie zazębiał się z drugim trybem i przejechać się i zobaczyć czy będzie się tak dalej dziać?? czy może to łożysko na moście przednim? te zgrzyty, wibracje zdają się bardziej wydobywać od strony kierowcy. dzwięk przypomina taki dźwięk wiartarki udarowej, a czasem jest cichszy taki dzwięk jak by łożysko było rozwalone albo zatarte dokładniej takie bardziej chrzęszczenie.
a i zdjęcie tulejki zamontowanej wrzucam :
http://zapodaj.net/eecbf22ac804.jpg.html
sprzęgiełka są całe, tryby w nich nie są połamane ani nie ukruszone wydaje się wszystko ok a więc czy te zgrzytanie, wibracje bardziej związane są z tymi sprzęgiełkami czy jakaś inna przyczyna tego może być? może wyjąć jeden tryb ze sprzęgiełka żeby nie zazębiał się z drugim trybem i przejechać się i zobaczyć czy będzie się tak dalej dziać?? czy może to łożysko na moście przednim? te zgrzyty, wibracje zdają się bardziej wydobywać od strony kierowcy. dzwięk przypomina taki dźwięk wiartarki udarowej, a czasem jest cichszy taki dzwięk jak by łożysko było rozwalone albo zatarte dokładniej takie bardziej chrzęszczenie.
a i zdjęcie tulejki zamontowanej wrzucam :
http://zapodaj.net/eecbf22ac804.jpg.html
-
- jestem tu nowy...
U mnie niestety jest podobna sytuacja jak kupiłem ze dwa lata temu kijankę dzwoniło coś z lewej strony okazało sie brak igiełek kupiłem komplet wymieniłem i niestety po nie długim czasie to samo aby było łożysko trzeba zmienić przegub.Zastanawiam się aby obniżyć koszty naprawy teraz nad tulejkami z brązu czy jakiegoś tworzywa.
tulejki wybiłem okazało się że jedna ma mniejszą średnicą zewnętrzną a druga większą . jutro zajmę się dorobieniem tych tulejek oczywiście u tokarza, bo zamontowanie łożysk odpada. szukałem różnych tulejek i nie znalazłem w mieście nic co mogło by pasować. te tulejki co miałem miały rowki smarownicze.
czy jak dorobie te tulejki to nie będzie problemu ze smarowaniem?? nie przytrze się nic??
czy jak dorobie te tulejki to nie będzie problemu ze smarowaniem?? nie przytrze się nic??
podpinam się pod temat bo sam mam też ten nie przyjemny problem i myślałem nad tulejką, ale zostaje ten mały problem zwany smarowaniem no i trwałość. Jak ktoś by miał dobrego patenta to niech się pochwali
takie łożysko nawet na allegro widziałem za 50 zeta.

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
wszystko okaże się podczas eksploatacji. uszczelniacze dziś już odebrałem a tulejki będą gotowe na poniedziałek.
biorąc pod uwagę że z tym nie będzie problemu( na jakiś czas oczywiście ) pozostaje dylemat sprzęgiełek. a dokładniej ich załączania się pod wpływem powietrza. sprawdziłem że jeden przewód zasysa powietrze a z drugiej strony samochodu nie. i właśnie tu zawarte jest moje kolejne pytanie.
Z kąd jest zasysane powietrze? gdzie szukać nieszczelności( braku ssania na końcu przewodu) ?
biorąc pod uwagę że z tym nie będzie problemu( na jakiś czas oczywiście ) pozostaje dylemat sprzęgiełek. a dokładniej ich załączania się pod wpływem powietrza. sprawdziłem że jeden przewód zasysa powietrze a z drugiej strony samochodu nie. i właśnie tu zawarte jest moje kolejne pytanie.
Z kąd jest zasysane powietrze? gdzie szukać nieszczelności( braku ssania na końcu przewodu) ?
na pewno będą pasowaćlewy00_00 pisze: uszczelniacze dziś już odebrałem

podciśnienie brane jest z kolektora ssącego przez elektrozawór sterowany przez włączenie 4x4, przewody podobne do hamulcowych, często pęka wężyk gumowy przy kole.lewy00_00 pisze: Z kąd jest zasysane powietrze? gdzie szukać nieszczelności( braku ssania na końcu przewodu) ?
Tylko wtedy podciśnienie spada w obu przewodach i nie zapina żadnego sprzęgiełka, więc prędzej masz zatkany przewód syfem ciągniętym z okolic słynnego łożyska igiełkowego( w tym przypadku smarowidłem z tulejki)
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Podciśnieniowe automaty mają zdaje się jedną zaletę - po wyjebaniu ich w kosmos czyli na śmietnik i wstawieniu jedynie słusznych manuali kanał od podciśnienia można wykorzystać do podawania smaru do łożyska 

Załóż manuale, mniej komfortowe bo trzeba się ruszyć z dupskiem by je zapiąć i rozpiąć, tańsze niż oryginały no ale za to mniej zawodne.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
jedna strona ssie a druga nie.(przewody oczywiście wymieniłem bo były popękane) więc coś gdzieś jest zatkane to wiem. a działały oba sprzęgiełka pomimo że podciśnienia nie było.
rozebrałem sprzęgiełka i cały czas są zazębione ( ktoś wcześniej kombinował ) więc przeguby,most przedni kręciły się cały czas
prosta sprawa z tymi sprzęgiełkami bo tylko sprężynka jest założona w innym miejscu.
założe tulejki, złoże wszystko w całość i sprzęgiełka tak jak powinny być i naprawie problem z podciśnieniem i wówczas będzie wiadomo czy sprzegiełka do wymiany czy nie. jeśli do wymiany to kolejne kilka stówek pójdzie... główna zaleta jak wysiądziesz i włączysz to wiesz że na pewno jest włączone i jest większe prawdopodobieństwo przejechania naszych kochanych bezdroży:)
no i sprzęgiełka do wymiany. a puki zimy nie ma to trzeba jeździć z napędem tylko na tył. kase się zbierze to się kupi.
stukanie takie dzwonienie na wybojach jednak związane jest ze sprzęgiełkami to w nich właśnie coś stuka. tulejki zrobione z brązu bo miedziane sa dobra ale do wolniejszych obrotów w innych maszynach. tokarz wziął z robotą 70 zł.
a uszczelniacze łożyska igiełkowego?? nie pasują. widocznie przedni wał albo przeguby były przełożone od innej wersji. masakra jednym słowem...
a i moje pytanie gdzie najtaniej kupić sprzęgiełka manualne? wymienialiście w swoich kijankach je więc proszę o odpowiedź. Dzieki
rozebrałem sprzęgiełka i cały czas są zazębione ( ktoś wcześniej kombinował ) więc przeguby,most przedni kręciły się cały czas

prosta sprawa z tymi sprzęgiełkami bo tylko sprężynka jest założona w innym miejscu.
założe tulejki, złoże wszystko w całość i sprzęgiełka tak jak powinny być i naprawie problem z podciśnieniem i wówczas będzie wiadomo czy sprzegiełka do wymiany czy nie. jeśli do wymiany to kolejne kilka stówek pójdzie... główna zaleta jak wysiądziesz i włączysz to wiesz że na pewno jest włączone i jest większe prawdopodobieństwo przejechania naszych kochanych bezdroży:)
no i sprzęgiełka do wymiany. a puki zimy nie ma to trzeba jeździć z napędem tylko na tył. kase się zbierze to się kupi.
stukanie takie dzwonienie na wybojach jednak związane jest ze sprzęgiełkami to w nich właśnie coś stuka. tulejki zrobione z brązu bo miedziane sa dobra ale do wolniejszych obrotów w innych maszynach. tokarz wziął z robotą 70 zł.
a uszczelniacze łożyska igiełkowego?? nie pasują. widocznie przedni wał albo przeguby były przełożone od innej wersji. masakra jednym słowem...
a i moje pytanie gdzie najtaniej kupić sprzęgiełka manualne? wymienialiście w swoich kijankach je więc proszę o odpowiedź. Dzieki
poszukaj sprzęgów AVM, bodajże model 460 na allegro, ale uwaga! odradzam najtańszego sprzedawcę z Lublina.
A kombinował może ktoś z napawaniem wydartego czopa przegubu pod łożysko igiełkowe?
A kombinował może ktoś z napawaniem wydartego czopa przegubu pod łożysko igiełkowe?
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Napawanie nie bardzo.
Naprężenia cieplne
Naprężenia cieplne

hmm... no jest to jakaś teoria...
ale czy ja wiem
czy to może zaszkodzić?...
napawając elektrycznie wtapiasz się powierzchniowo.
Jeszcze jedna metoda: chromowanie techniczne i szlifowanie.
ale czy ja wiem

napawając elektrycznie wtapiasz się powierzchniowo.
Jeszcze jedna metoda: chromowanie techniczne i szlifowanie.
no przecież pisałem, że nie ma prawa pasować...lewy00_00 pisze:
było pięć wersji uszczelnień w zależności od czterech typów przegubów i trzech sposowób załączania przedniego napędu

Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
a się ucieszyłem:P bo napisałeś że na pewno będzie pasować hehe
a Tu ooo. dupa:P no po ostatnich deszczach zakup sprzęgiełek nastąpi duuużo wcześniej bo dziś ledwo do domu dojechałem.
a Tu ooo. dupa:P no po ostatnich deszczach zakup sprzęgiełek nastąpi duuużo wcześniej bo dziś ledwo do domu dojechałem.