KIA Sportage 2.0 benzyna - Wymiana sprzęgła
Moderator: Marcin-Kraków
KIA Sportage 2.0 benzyna - Wymiana sprzęgła
Witam
Za tydzień wybieram się w góry a dzisiaj miałem wymieniane sprzęgło kompletne w mojej kijance z 2000r. I jestem trochę bardzo zdziwiony. Jak wrzucę bieg i puszczam sprzęgło to od razu auto rusza po puszczeniu jakieś 0,5 cm. Nie wiem czy tak ma być i nawet nie specjalnie mi to przeszkadza ale martwi mnie to że pedał sprzęgła bardzo miękko chodzi. Mógłbym to porównać jakby kręcić kierownicą w aucie bez wspomagania i przesiąść się do ze wspomaganiem. W-g mnie jest bardzo miękkie. Może ktoś mi powiedzieć czy tak ma być czy lepiej odwiedzić innego mechanika?
pozdrawiam
cakluk
Za tydzień wybieram się w góry a dzisiaj miałem wymieniane sprzęgło kompletne w mojej kijance z 2000r. I jestem trochę bardzo zdziwiony. Jak wrzucę bieg i puszczam sprzęgło to od razu auto rusza po puszczeniu jakieś 0,5 cm. Nie wiem czy tak ma być i nawet nie specjalnie mi to przeszkadza ale martwi mnie to że pedał sprzęgła bardzo miękko chodzi. Mógłbym to porównać jakby kręcić kierownicą w aucie bez wspomagania i przesiąść się do ze wspomaganiem. W-g mnie jest bardzo miękkie. Może ktoś mi powiedzieć czy tak ma być czy lepiej odwiedzić innego mechanika?
pozdrawiam
cakluk
Re: KIA Sportage 2.0 benzyna - Wymiana sprzęgła
A długo tak będzie się układać, bo aż mam małe obawy w góry jechać kijanką?
cakluk
cakluk
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Trudno powiedzieć. Ale bez obaw - na początku zawsze chodzi przyjemnie i miękko. Potem robi się standard, albo człowiek przywyka.
Dziękuję za odpowiedzi leon zet
Jednak trudno będzie mi się przyzwyczaić do tego sprzęgła. Praktycznie nie ma żadnego oporu gdy wciskam pedał. pozdrawiam

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
A tak przy okazji...
Mechanik odpowietrzył wysprzęglik?
nie powinno "brac" tuż przy podłodze.
może tarcza jest założona odwrotnie
może tarcza jest założona odwrotnie
hmmm nie mam pojęcia nie pytałem ale skoro pracuje jako mechanik już ileś lat to chyba wiedział o tym ale ręki sobie za to nie dam uciąć. A powiedzcie mi jak można sprawdzić to bądź odpowietrzyć to samemu ?leon zet pisze:A tak przy okazji...
pozdrawiam
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Zastanawiam się czy aby Paweł nie ma racji.
Zapowietrzony bądź zapowietrzający się wysprzęglik powoduje, że nie można np. rano po odpaleniu wbić jakiegokolwiek biegu, a dopiero po kilkakrotnym naciśnięciu sprzęgła pedał rośnie na tyle, że sprzęgło zaczyna działać. Czyli objawy inne niż u Ciebie
Przy wysprzęgliku jest odpowietrznik jak przy cylinderku hamulcowym. Procedura podobna jak przy odpowietrzaniu hamulców, tyle że pompujemy sprzęgłem. Zbiornik płynu do wysprzęglika jest w zbiorniczku płynu hamulcowego.
Zapowietrzony bądź zapowietrzający się wysprzęglik powoduje, że nie można np. rano po odpaleniu wbić jakiegokolwiek biegu, a dopiero po kilkakrotnym naciśnięciu sprzęgła pedał rośnie na tyle, że sprzęgło zaczyna działać. Czyli objawy inne niż u Ciebie
Przy wysprzęgliku jest odpowietrznik jak przy cylinderku hamulcowym. Procedura podobna jak przy odpowietrzaniu hamulców, tyle że pompujemy sprzęgłem. Zbiornik płynu do wysprzęglika jest w zbiorniczku płynu hamulcowego.
- don_Philippe
Mam właśnie brać się za jedną z baaaaaardzo miękkim sprzęgłem, na szczęście nie moja, trochę mnie to niepokoi... ...pedał leci aż do podłogi i bierze przy samej ziemi, dodatkowo co jakiś czas trzeba dolewać płynu, mam nadzieje że jest to wina wysprzęglika i jakiejś nieszczelności w jego okolicy... ...jeszcze nie kładłem się pod nią...
Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Sprzęgło tak samo jak hamulec można wyregulować żeby brało niżej lub wyżej. robi to się przy pedale w kabinie pod deską rozdzielczą. Odkręca się pedał, wyjmuje zabezpieczenie i bolec. Wkręca lub wykręca mocowanie które idzie do pompki. U mnie po zakupie samochodu sprzęgło brało u u samej góry. a po przesiadce ze starego samochodu było bardzo dziwne. Obniżyłem pedał po czym drugą śrubą obniżyłem położenie sprzęgła w stanie "spoczynku".
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
U mnie po wymianie kompletu sprzęgła też miałem się ciężko przyzwyczaić do lekkiej pracy pedału. Osobiście mi to nie przeszkadza
A z ciekawostek to przed i po wyminie sprzęgło zaczyna ciągnąć w podobnym położeniu.

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Witam jadąc ostatnio Kijanką trochę szybciej a konkretnie zmieniając bieg przy obrotach rzędu 4 tyś i wyżej wciskając sprzęgło słyszę a właściwie bardziej czuję pod nogą takie dziwne tarcie. Co może być przyczyną takiego dziwnego zachowania ?
pozdrawiam
pozdrawiam
Nie wiem jak u innych ale i u mnie jest taki specyficzny dźwięk jak by zassania podczas wciśnięcia sprzęgła na wyższych obrotach.
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
prawdopodobnie trzeszczy łapa sprzęgła lub słoneczko w docisku. Można spróbować odchylić gumę na łapie i psikać smarowidłem licząc na łut szczęścia, że trafi się tam gdzie się pragnie a nie tam gdzie smaru nie powinno być. 

Zakładając że był wymieniany cały komplet sprzęgła, to raczej nic z tym związane. Jak u siebie to raczej obstawiam na już mniej szczelny układ hydrauliczny (pompki). Najważniejsze że działa i się nie ślizga 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
chyba właśnie mamy coś podobnego a więc jest Nas więcej. Może Leon zet się wypowie ?madrider5 pisze:Nie wiem jak u innych ale i u mnie jest taki specyficzny dźwięk jak by zassania podczas wciśnięcia sprzęgła na wyższych obrotach.
pozdrawiam
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Nie wypowiem się. U pedał sprzęgła przy wciskaniu trzeszczy niby XVII wieczny galeon. Sprawę olałem.
Kiedyś piszczało coś jakby łożysko oporowe - bezpośrednio po wymianie sprzęgła. Piski cichły po dosłownie dotknięciu pedału sprzęgła. Poza tym nie działo się nic. Postąpiliśmy po rzeźnicku wstawiając w wysprzęglik nieco rozciągnięta sprężynę
Kiedyś piszczało coś jakby łożysko oporowe - bezpośrednio po wymianie sprzęgła. Piski cichły po dosłownie dotknięciu pedału sprzęgła. Poza tym nie działo się nic. Postąpiliśmy po rzeźnicku wstawiając w wysprzęglik nieco rozciągnięta sprężynę

W sobotę zaliczyłem rajdzik koło Świecia i w połowie przy dość "wykrzyżowym" i technicznym miejscu straciłem praktycznie całkiem sprzęgło. Objawy były takie: pedał jakby nie chciał wracać, całkiem puszczałem sprzęgło i auto ruszało z lekkim opóźnieniem i na poślizgu. W pewnym momencie pomimo włączonego biegu i puszczonego sprzęgła nie było napędu. Nie było charakterystycznego smrodu palonego sprzęgła
Były temperatury afrykańskie więc poczekałem z 20 min z otwartą maską i jakoby wszystko wróciło do normy. Dokończyłem rajd robiąc wszystkie pieczątki i wróciłem do domu.
Co to może być
? Płyn się zagotował
? Wyprzęgnik
Pompa
Na pewno trzeba wymienić płyn ale czy warto profilaktycznie wywalić wysprzęglik 

Były temperatury afrykańskie więc poczekałem z 20 min z otwartą maską i jakoby wszystko wróciło do normy. Dokończyłem rajd robiąc wszystkie pieczątki i wróciłem do domu.
Co to może być

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Być może blokowało się łożysko wycisku sprzęgła na prowadzeniu wskutek tego przegrzania, sprzęgło rozłączone nie przenosi napędu ale i nie śmierdzi...
Raz tylko miałem tak przegrzane sprzęgło, że pedał był ewidentnie miękki jak przy zapowietrzonych hamulcach. Efekt był jednak inny- oczywisty- nie wysprzęglało do końca i biegi ciężko było zmieniać. Ale nie ślizgało.
Po wystygnięciu wszystko wróciło do normy.
Raz tylko miałem tak przegrzane sprzęgło, że pedał był ewidentnie miękki jak przy zapowietrzonych hamulcach. Efekt był jednak inny- oczywisty- nie wysprzęglało do końca i biegi ciężko było zmieniać. Ale nie ślizgało.
Po wystygnięciu wszystko wróciło do normy.
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!
To wyglądałoby na to że trzeba się dobrać od sprzęgła. Kurka ale mi się nie chce walczyć z wyjęciem skrzyni
...
A jakby przyszło wymienić to jakiej firmy polecacie sprzęgło, docisk i łożysko?

A jakby przyszło wymienić to jakiej firmy polecacie sprzęgło, docisk i łożysko?
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
W jednej dałem fabryczny zestaw a w drugiej Valeo PHC Korea łamiąc zasadę oryginału z braku dostępności.
Oba działają idealnie...
Wymiana sprzęgła czysta przyjemność...
Oba działają idealnie...
Wymiana sprzęgła czysta przyjemność...

Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!