nie chce odpalić po wymianie akumulatora
Moderator: Marcin-Kraków
nie chce odpalić po wymianie akumulatora
Jestem tu nowy. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!
Mam pytanko wymieniłem akumulator na nowy i autko nie chce zapalić. Mam kia sportage r.1999 2.0 benzyna. Proszę o podpowieź, co można zrobić we własnym zakresie. Czy holować do serwisu? :roll:
Mam pytanko wymieniłem akumulator na nowy i autko nie chce zapalić. Mam kia sportage r.1999 2.0 benzyna. Proszę o podpowieź, co można zrobić we własnym zakresie. Czy holować do serwisu? :roll:
-
chudzielec

I jak tam udało się coś wymyślić prześwietnemu serwisowi KIA. Jeśli nie to spróbuj resecik komputera. Robi się go w ten sposób, że zdejmujesz minusową klemę z akumulatora i wciskach pedał hamulca na około 30 sekund. Po czym zakładasz klemę minusową z powrotem. Dodaję że klema plusowa jest cały czas na aku. Powinno pomóc, gdyż komp zaprogramuje się od nowa.
Serdeczne dzięki za podpowiedź. Autko jeszcze nie naprawione. Podjadę do warsztatu i powiem zeby spróbowali, tak, jak radzisz, napiszę o efektach.
Podejrzewają jakiś element z elektryki, ale nie ma go na składzie i muszą poszukać kogoś kto ma sportaga żeby przełożyć i sprawdzić czy to rzeczywiście ten element.
Może dzięki twojej poradzie autko zapali. Pozdrawiam
))
Podejrzewają jakiś element z elektryki, ale nie ma go na składzie i muszą poszukać kogoś kto ma sportaga żeby przełożyć i sprawdzić czy to rzeczywiście ten element.
Może dzięki twojej poradzie autko zapali. Pozdrawiam
- czesław&jarząbek
-

- Kontaktowanie:
mlodyy pisze:I jak tam udało się coś wymyślić prześwietnemu serwisowi KIA. Jeśli nie to spróbuj resecik komputera. Robi się go w ten sposób, że zdejmujesz minusową klemę z akumulatora i wciskach pedał hamulca na około 30 sekund. Po czym zakładasz klemę minusową z powrotem. Dodaję że klema plusowa jest cały czas na aku. Powinno pomóc, gdyż komp zaprogramuje się od nowa.
#noichuj
czesław&jarząbek pisze:mlodyy pisze:I jak tam udało się coś wymyślić prześwietnemu serwisowi KIA. Jeśli nie to spróbuj resecik komputera. Robi się go w ten sposób, że zdejmujesz minusową klemę z akumulatora i wciskach pedał hamulca na około 30 sekund. Po czym zakładasz klemę minusową z powrotem. Dodaję że klema plusowa jest cały czas na aku. Powinno pomóc, gdyż komp zaprogramuje się od nowa.
pozdrawiam Marek
offpoje team
offpoje team
nie wiem jak jest w kijance , ale w niektorych modelach sie tak robi zeby auto wskoczyło na program awaryjnymlodyy pisze:I jak tam udało się coś wymyślić prześwietnemu serwisowi KIA. Jeśli nie to spróbuj resecik komputera. Robi się go w ten sposób, że zdejmujesz minusową klemę z akumulatora i wciskach pedał hamulca na około 30 sekund. Po czym zakładasz klemę minusową z powrotem. Dodaję że klema plusowa jest cały czas na aku. Powinno pomóc, gdyż komp zaprogramuje się od nowa.
o wciskanym pedale to jeszcze nie słyszałem
Niestety ale ta metoda w tym przypadku nie pomogła. Przekaźniki są dobre, przełożone do drugiego sportaga działają. Mówią, że to może być coś grubszego z komputerem.
Autko przewiezione do serwisu Bosha. Jak naprawią to napiszę, co było i ile kosztowało.
Macie rozeznanie ile kosztuje naprawa koputera, bądź nowy? KiA Sportage 2.0. benzyna r.1999
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.
Autko przewiezione do serwisu Bosha. Jak naprawią to napiszę, co było i ile kosztowało.
Macie rozeznanie ile kosztuje naprawa koputera, bądź nowy? KiA Sportage 2.0. benzyna r.1999
Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi.
W kwestii wciśniętego pedału hamulca to doradzają to spece od MAZDY, a nasze cuda mają silniczki w prostej linii od 626. Używany sprawny komputer na allegro można kupić za około 400 zł. Mówię o kompie do SOHC. W mojej super machinie też swego czasu zdechł komp tylko jego awaria objawiała się w dziwny sposób bo zapalał i po 30 sekundach z zegarkiem w ręku gasł.
IMMO
Miałem to samo 2.0 benz 99r. po wyjeciu akumulatora immo zwariował a wciskali mi różni spece bajery w stylu komputer do wymiany (nie wspomnę jaki to koszt), dopiero w serwisie KIA Ankol w Chorzelowie k/Mielca zaprogramowali od nowa immo i jest ok. cena 350 PLN 
- lanbert
- jestem tu nowy...

Re: IMMO
Chorzelów!!!queeno pisze:Miałem to samo 2.0 benz 99r. po wyjeciu akumulatora immo zwariował a wciskali mi różni spece bajery w stylu komputer do wymiany (nie wspomnę jaki to koszt), dopiero w serwisie KIA Ankol w Chorzelowie k/Mielca zaprogramowali od nowa immo i jest ok. cena 350 PLN
to Jaślany zapewne wiesz gdzie są
Sportage 95. 2.0 SOHC