Sportage ABS

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

pieniol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Sportage ABS

Post autor: pieniol » śr gru 12, 2012 7:47 am

Witam serdecznie forumowiczów. Mam pytanko dot. Kii Sportage 2,0 16V 128kM z 2000 r. Podczas jazdy po przekroczeniu ok 60 km/h z przodu (chyba pod maską) dochodzą odgłosy podobne do najechania kołem na pas oddzielający jezdnię od pobocza (chrobotanie) po trzykrotnym trwającym ok 3 sek. chrobotaniu zaświeca się się kontrolka ABS i samochód zostaje pozbawiony ABS. Po ponownym uruchomieniu pojazdu ABS działa do osiągnięcia magicznych 60 km/h. Co może być przyczyną? Proszę o poradę. Ogólnie póki co jestem Niviarzem, ale częste jazdy Sportagem zaczynają mnie do niego przekonywać. Pozdrawiam.

Paweł7

Re: Sportage ABS

Post autor: Paweł7 » śr gru 12, 2012 8:24 am

uwalony czujnik w kole lub na moście, najprawdopodobniej

pieniol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieniol » śr gru 12, 2012 1:35 pm

Uwalony czujnik. Moim zdaniem gdyby był to czujnik to błąd pokazywałby już na postoju, a nie dopiero przy prędkości ok. 60 km/h. Przynajmniej tak sądzę.

Paweł7

Post autor: Paweł7 » śr gru 12, 2012 5:36 pm

na postoju czujnik nie pracuje, więc nie zaświeci kontrolki.
jest mała szansa, że to inna przyczyna

pieniol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieniol » śr gru 12, 2012 8:00 pm

Dzisiaj zauważyłem kolejny objaw uszkodzenia ABS. Mianowicie jak samochód jedzie z niewielką prędkością np. 10 - 30 km/h i delikatnie dotknie się pedał hamulca to zaczyna co chrobotać z przodu, jakby jakiś silniczek działał (dźwięk podobny do działania ABS przy mocno wciśniętym hamulcu na śliskim podłożu). Podkreślam, że aby wywołać ten efekt nie trzeba mocno naciskać pedały hamulca jedynie go delikatnie dotknąć. Jeżeli w tym momencie spróbujemy nacisnąć hamulec z dużą siłą to samochód nie chce zahamować. Jeżeli przy tej prędkości naciśniemy od razu pedał mocno hamulce działają prawidłowo. ABS działa prawidłowo. Pozdrawiam.

pieniol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieniol » pn sty 07, 2013 8:47 am

Witam ponownie. Widzę, że brak jakichkolwiek pomysłów na awarię ABS w moim aucie? Moim drugim autem jest NiVa 1,7MPi. Tam forum działa dużo prężniej. Poydrawiam.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn sty 07, 2013 10:06 am

Ależ to elementarne... Paweł już ci podał najprawdopodobniejszą przyczynę, więc czego szukasz?

Od siebie dodam, że ABS w sportage to nieporozumienie.
Obwód ABS odłaczyć, żarówkę zbić i cieszyć się jazdą :)21

Ale...
Jakiś czas temu na forum pojawił się człowiek, który zregenerował własnoręcznie czujnik ABS... Podobno nawet działa :roll:

pieniol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieniol » ndz sty 13, 2013 8:34 pm

Jeszcze jedna próba.
Otóż wczoraj Kia odwiedziła mechanika. Po objawach stwierdził, że do wymiany pompa ABS lub taki mały rozdzielacz zlokalizowany przy serwie. Dokładnie nie jest w stanie określić. Przy delikatnym naciśnięciu pedału hamulca przy prędkości ok 30 km/h zaczynają dochodzić jakieś odgłosy z pompy ABS. Mocniejsze wciśnięcie pedału hamulca nie daje efektu hamowania (nie mam siły wcisnąć pedału- efekt jakby pedał hamulca się podnosił) samochód jedzie dalej i dopiero przy małej prędkości pedał zaczyna wpadać. Mechanik twierdzi, że to ciśnienie generowane przez pompę ABS nie pozwala na wciśnięcie pedału hamulca (nie działa ten rozdzielacz-zawór zwrotny). Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje.

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » ndz sty 13, 2013 9:10 pm

pieniol pisze: Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje.
Jeździj bez używania pedału hamulca :)21
Poważnie- to Leon dał Ci najlepszą radę :)2
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

Awatar użytkownika
lewy00_00

Post autor: lewy00_00 » pn sty 14, 2013 7:59 pm

chyba większość użytkowników kijanki tak zrobiło tylko ze może mniej drastycznie z żarówką :)21
Ja tak samo wyjąłem bezpiecznik od ABS z puszki pod maską i śmigam. A zrobiłem to ponieważ kiedyś jak zawracałem to ledwo nie przywaliłem w bramę sąsiada, a dodam że szybko nie jechałem. Pomyślałem że chcę mieć całą kijankę. Albo nie chcę potrącić pieszego wychodzącego za łuku na skrzyżowaniu.
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra

pieniol
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pieniol » pn sty 14, 2013 9:42 pm

Rozważam konieczność wyjęcia bezpiecznika. Jednak wiem, że ABS wcześniej działał całkiem całkiem, więc może uda mi się przywrócić jego poprzedni stan. Ponadto kurp to kurp, upartość mam we krwi. Jak na coś wpadnę oprócz g..wna to dam znać. Pozdrawiam.

robert_kow
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: robert_kow » śr sty 16, 2013 10:43 pm

W mojej ABS działa jak chce ale lepiej jak nie działa. Już się nauczyłem jeździć . Jak działa to często w momencie skręcania naciskając pedał hamulca po prostu ich nie ma. ale jak przed skręcaniem zacznę delikatnie hamować to autko się zatrzyma samo a nie na czymś lub kimś
Ostatnio zmieniony czw sty 17, 2013 10:20 am przez robert_kow, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lewy00_00

Post autor: lewy00_00 » śr sty 16, 2013 11:30 pm

jesli zwalniasz przed zakretem to dzilal u mnie tak samo lecz jesli gwaltownie hamujesz,cos wyskoczy czy cos to moze byc problem i pozniej nieszczescie. Dlatego ja postawilem na bezpieczenstwo i wyjalem bezpiecznik
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra

Paweł7

Post autor: Paweł7 » pn lut 04, 2013 10:45 pm

z tym włączaniem się ABS-u w ciasnym zakręcie temat mam przerobiony, wadliwy konstrukcyjnie moduł, po wymianie na poprawiny jest ok.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”