Most niestety rozbiorę dopiero po niedzieli. brak czasu... późno wracam do domu
Oglądam rysunki mostów i patrze że dyfer w środku jest przymocowany do tej Stalowej części (czy jakieś tam części z innego stopu) dokładnie z Tyłu mostu przy wyjściu na wał. A ta reszta jak by obudowa jest aluminiowa i to właśnie ona pękła więc reasumując musiało coś w środku się ujeb... Stawiam na mocowanie jakieś.(okaże się po niedzieli jak rozbiorę)
Spodem nie walnąłem w kamień żaden ani nic żeby miał pęknąć.
Jutro wieczorem podniosę przód autka załączę sprzęgiełka zakręcę kołem jednym drugim itd i zobaczę czy zgrzytać będzie i w jakich sytuacjach.
Nowa myśl:
Poszło łożysko mechanizmu różnicowego, mechanizm różnicowy zmienił położenie z prawej strony uderzając o obudowę w wyniku czego pękła obudowa. mechanizm zmieniając swoje położenie zwiększył odstęp pomiędzy trybami powodując zgrzytanie.
Podczas jazdy z większą prędkością z zapiętym przodem na asfalcie było czuć wibrację (jazda zimą) . ale myślałem że to przez te tulejki zamiast łożysk igiełkowych. Winę wycia zrzucałem na łożysko na wyjściu z wału.
Jeszcze jedna ciekawostka

która mogła przyczynić się do padnięcia łożyska prawego na mechanizmie różnicowym . Zdawało mi się, że autko coś głośno zaczęło chodzi, jednak mi się nie zdawało.. lecz po zakupie nowych sprzęgiełek rozebrałem prawe sprzęgiełko aby je wymienić i zobaczyłem że cześć środkowa została na przegubie, a w ręku mam samą obudowę sprzęgiełka. jakimś cudem sprężyna w sprzęgiełku odczepiła się od trybka powodując zazębienie ich przez cały czas. I od prawego koła był napędzany most, więc przez cały czas to wszystko chodziło. Sprzęgiełko złożyłem oczywiście jak należy lecz zamontowałem do autka nowe, a stare poszło na półkę do warsztatu.
Jak już kiedyś opisywałem przedni most i tak swoje przeżył ponieważ poprzedni właściciel miał sprzęgiełka pneumatyczne, zazębione na stałe. Jeździłem trochę po asfalcie z takim napędem zazębionym dopóki nie poznałem tego forum;-)
Wówczas w ogóle spojrzenie na kijankę zmieniło się o 180 stopni
Wolne środki finansowe... Wsadzić inne mosty bez przegubów od innego samochodu i przerobić cały przód:)21

choć zapewne o inny pomysł chodziło
Jest dziś czas

wcześniej w domu;-) Idę wojować się z przednim mostem. Wieczorem dam znać co jak itd.