Sprzęgło dziwne objawy...

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

madrider5

Sprzęgło dziwne objawy...

Post autor: madrider5 » ndz maja 05, 2013 8:07 pm

Otóż że dawno się nic nie zepsuło, tej radości musiał być koniec :-? Przechodząc do rzeczy, dziś wracając do domu z przejażdżki po mieście i okolicy coś dziwnego zaczęło się dziać z pedałem sprzęgła a dokładniej zaczął mi coraz bardziej wpadać w podłogę a sprzęgło zaczynało znacznie zmniejszać zakres swego działania. W pierwszej chwili pomyślałem że płyn uciekł gdyż delikatnie mi kapie z okolic wysprzęglika, ale płynu tylko trochę ubyło od ostatniej dolewki.... Autko teraz chwilę postało i wrócił do normy zakres wciśnięcia i twardość pedału, ale kilkanaście razy go nacisnąłem i zaczynał być coraz miękciejszy, aż tez została możliwość tylko małego wciśnięcia... Ogólnie na tej możliwości tylko delikatnego wciśnięcia sprzęgło rozłącza a biegi wskakują bez zgrzytów, ale wystarczy drobne uniesienie nogi a auto rusza... Jak na razie tak się dzieje na odpalonym aucie, na zgaszonym nie patrzałem. Sam nie wiem jak ugryść temat, gdyż nie miałem auta z hydraulicznym sprzęgłem no i nie chcę pochopnie ruszać odpowietrznika na wysprzęgliku gdyż jest dość pordzewiały i albo się ułamie, albo za pewnie obrobią ścianki do klucza bo nie wieże że pójdzie po dobroci. Pedał hamulca zachowuje się bez zmian. Jakieś propozycje? :)9
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

madrider5

Re: Sprzęgło dziwne objawy...

Post autor: madrider5 » pn maja 06, 2013 4:54 am

Teraz jadac do roboty , po ok.3km pedal znow stwardnial i sprzeglo bylo jak byc powinno, ciekawe na jak dlugo. Podejzewam ze wysprzeglik konczy zywot...
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

madrider5

Post autor: madrider5 » pn maja 06, 2013 1:49 pm

Wysprzęglik zamówiony na jutro, zobaczymy czy trafiony strzał :)9
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

madrider5

Post autor: madrider5 » wt maja 07, 2013 3:47 pm

Wysprzęglik wymieniony i odpowietrzony układ 8) Zobaczymy czy będzie jak być powinno.... Zakupiłem jakiś tam zamiennik i różnica była taka, że po przykręceniu gumowego wężyka od ciśnienia, główka wysprzęglika z tłoczkiem patrzała w przeciwnym kierunku niż do łapy, czyli 180* inaczej niż na starym. Po załapaniu śrub gumowy wężyk był znacznie skręcony i próbowałem zlikwidować to naprężenie na łączeniu gumowego wężyka z pordzewiało-metalowym. Zabieg się nie powiódł bo na momencie obrabiały się ścianki pod kluczem, więc przekręciłem trochę całość, naprężenie trochę zmalało i na szczęście nic nie ukręciło/urwało (jak na razie) :wink:
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

madrider5

Post autor: madrider5 » pt maja 31, 2013 10:24 pm

Spokój był za długo, teraz kolejne objawy :)16
Jak sobie autko postoi to jak by traciło ciśnienie w układzie i pedał znów swobodnie wpada prawie w podłogę.... jak trochę popompuje to jest już ok... może się przypowietrzył, ale od czego? Hmmm.....
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”