Tutaj możesz się przywitać .

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz sty 21, 2007 11:42 pm

Spokojnie...
Akurat tak się składa, że większość postów tutaj dotyczy jednego użytkownika i jednej kijanki :)21

Awatar użytkownika
arki

Post autor: arki » pn sty 22, 2007 8:02 am

Hejka
Proponuje Ci odwiedzić fora innych aut i sprawdzić czy w większości przypadków po wczytaniu się, nie dojdziesz do tego samego wniosku.
Kijanka Leona jest egzemplarzem doświadczalnym w badaniach wytrzymałości człowieka na "złośliwość" rzeczy martwych . Tak jak od lat trwa walka dobre ze złem tak w tym przypadku trwa walka Leonem z usterkami kijanki :D
Ja Go podziwiam za wytrwałość bo jak na razie jest chyba górą :D
A tak poważniej, każde auto jak mu dasz w kość ma skłonności szybszego dobierania się do portfela właściciela ; )
Pamiętam jak kolega kupił nowego Nissana Terrano( notabene widać go na zdjęciu )...niby firmowa terenówka, a po zjechaniu z asfaltu zaczeły się schody ....padniętę łożyska w skrzyni po 60 tyś, zawieszenie, nie wspominając już o elektronice. Jedyne co jeszcze nie było poprawiane to silnik
:wink:
Jest takie powiedzenie że dobre auto to takie które psuje się , ale pod domem , w moim przypadku Kijanka zawsze dowiozła mnie pod dom i za to jestem jej wdzięczny i zgadzam się tu z Leonem że lepszy własny wróg niż obcy ;D
Fakt że często już jej nie katuje jej w terenie, ale przejechała z mną kawał europy od Łotwy przez nasze Bieszczady, aż po Rumunię.
Ja pomimo znanych i opisywanych tu wad jestem z autka zadowolony i takiego stanu rzeczy wszystkim posiadaczom aut bardziej lub mniej terenowych życzę ; )

Awatar użytkownika
talibans
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: talibans » czw sty 25, 2007 8:54 pm

Witam wszystkich urzytkownikow KIa a w szczegonosci KIA Asia Rocsta , widze ze ten post słuzy do przywitani sie z pozostałymi wiec oto krotko o mnie ;) mam na imie Paweł jestem z Tychów (okolice Katowic) posiadam aske od 6 miesiecy , w tym czasei zdarzyłęm wymeinic juz krzya kierownicy , prostowac belke podtrzymujaca skrzynei biegow (spadek po poprzednim włascicielu) neinarzekam na to autko :), mam kilku kolegow fanatykow off-u ktorzy jak zobaczyli Asie to pwoiedzieli ze w zyciu niewidzaili czegos takiego :) , przy czym ich opinie były maks pozytywne :):) jak anrazie jezdziłem w terenie 30 % wolnego czasu 70 % po asfalcie ale musze przyznac ze tak jak spodziewałem sie po terenowce z 1996 troszke wolna na drodze ale swietnei spisujaca sie w terenie :) i o to mi chodziło :P
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KUCHARZ

Post autor: KUCHARZ » czw sty 25, 2007 9:04 pm

sergio pisze:
cevinek pisze:
karolb pisze:napewno Leon
bedzie usilnie Ci to tlumaczyl , ze w błedzie jestes:)
Właśnie widziałem że większość postów należy do LEONA i w większości Potępia on Kijankę...więc dlaczego jej nie sprzeda? albo na złom odda?
skoro tak go wk....wia to niech się jej pozbędzie i po kłopocie :)
Cześć @cevinek !! :)2 Po prostu miłość do Kijanki silniejsza jest od zdrowego rozsądku, sam się przekonasz :wink: Witamy na pokładzie masz dobry silnik 2,0 to może nie będzie najgorzej... Jak chcesz zobaczyć jak wygląda Sportage w najbrzydszej budzie świata to zobacz mój topik: Kia Retona :)22 :)22 :)22 :)20
Co miłości i zdrowego rozsądku to tak mnie mówiono jak kupowałem jeepa cherokee ali gó--no prawda :P :P
Jeep Cherokee 2,5td 99r
juz jest 2"

radziel

Post autor: radziel » wt lut 06, 2007 2:39 pm

Tak sobie czytam, przeglądam forum już od kilku miesięcy, no i cóż, należałoby się chyba w końcu jakoś zameldować, przedstawić. A więc:
Witam serdecznie wszystkich użytkowników KIA !!!!!!!!
Mam na imię Radek, lat 38, żonaty, dzieciataty (dwójka chłopaków). Mieszkam w Białymstoku, posiadam od dwóch lat Kia Sportage 2.0 DOHC + LPG (reduktor, zbiornik na zewnątrz), trochę podniesiony, trochę zakręcony ale jeszcze jest co robić. Należę do grupy szczęśliwych (ale najbardziej szczęśliwe są chyba dzieci, bo mogą wybierać inne samochody i niekoniecznie terenowe) użytkowników kijanki, zakup (pewnie zabrzmi to dziwnie) jak najbardziej zamierzony, bez przypadku, zdarzeń losowych oraz wpływu faz księżyca na zdolność racjonalnego myślenia człowieka, etc.
Powiem krótko, szczególnych problemów z nią nie było. Stoi pod chmurką, do pracy, do lasu, na rybki, trochę błota, generalnie jest OK! i życzę tego wszystkim użytkownikom. Mam trochę adresów, zdjęć, pomysłów, itp., oczywiście służę pomocą.
Korzystając z okazji, pozdrawiam i dziękuję za pomoc Armonowi.
Uf...., w końcu wydusiłem
Disco_very 300, KIA Sportage`99 - była, www.landklinika.pl

Awatar użytkownika
sergio

Post autor: sergio » wt lut 06, 2007 3:44 pm

Witaj serdecznie wśród ( jak Armon napisał ) "pustynnych jaszczurek" :)20 :)2
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05 Obrazek

Awatar użytkownika
lanbert
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanbert » wt lut 06, 2007 7:48 pm

witaj :D
Sportage 95. 2.0 SOHC

cevinek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cevinek » wt lut 06, 2007 7:57 pm

Witam Cię ,

Cieszę się że mój topic przydaje się innym użytkownikom.
KIA Sportage
2,0 4x4 95' DOHC
Błękitny Grom

Awatar użytkownika
Armon

Post autor: Armon » wt lut 06, 2007 8:54 pm

Witam sedecznie i zapraszam do szerokiej wymiany myśli innowacyjnej i doświadczeń.

dzięki za specjalne podziękowania :oops: choć obiecywałem trochę bogatszą relację z dokonanych modyfikacji ... i jak zwykle skończyło się na obiecankach cacankach, ale spróbuję się poprawić :roll:
pustynna jaszczurka :)21
BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym

radziel

Post autor: radziel » wt lut 06, 2007 10:08 pm

Dziękuje, dziękuje serdecznie kolegom :D Nie często (czytaj: nie codziennie godzinami) bywam w necie ale w pracy, w weekendy zawsze tak, czy siak się podłączę. :)23
@Armon, nie ma żadnego problemu :)2 , każdy ma jakieś zajęcia (i duże i małe) a poza tym ta pogoda :lol: :lol:
Nareszcie wkleiłem te okrągłe mordki, tak na marginesie (tylko się nie śmiaciać) ja się uczę korzystać z tego dobrodziejstwa, co się zwie forum :oops:
pozdrawiam

ESOX81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ESOX81 » wt lut 20, 2007 4:55 pm

Witam Was!!JESTEM tu nowy!!!:)Też stałem sie od 2 tygodni posiadaczem Sportage 2.0 TD.Zauważyłem że nie pierwszy sie naciołem że na początek musze wymienić sprzęgiełka bo jedno było już rozsypane:(.Mam do was prośbe poradzcie!! :cry: dokupić jedno automatyczne używane sprzegiełko koszt 430zł czy kupić pare manualów nowych koszt 700zł a moze ktos ma taniej??

DZIEKI za odpowiedz!!

POzdro....
CZARNA PANTERA!!!SPORTAGE 2.0 CRDTI 97'

cevinek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: cevinek » wt lut 20, 2007 6:01 pm

Witam Cię
Ja na Twoim miejscu kupiłbym AUTOMATYCZNE

w każdym bądź razie ja tak zrobiłem.
KIA Sportage
2,0 4x4 95' DOHC
Błękitny Grom

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » wt lut 20, 2007 7:34 pm

Witaj a ja mam dwa manuale AVM i nie narzekam.
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
kijanka2.0td
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kijanka2.0td » wt lut 20, 2007 8:11 pm

też miałem ten sam problem kupiłem dwa manuale nie narzekam :)2 :)2 mam do odsprzedania jeden automat cena do dogadania :cry: :cry: Jak się sprawuje kijanka 2.0 td ile ma najechane ile pije :evil: :evil: moja posiada maleńki wyciek z pod turbiny pozatym jest ok :)2 :)2
Nie takie rzeczy się robiło i h....oo z tego wyszło

ESOX81
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ESOX81 » śr lut 21, 2007 7:45 pm

Kijanka jak na razie bardzo dobrze sie sprawuje nie zapeszając:)pali max 10 litrów był bym zainteresowany tym sprzegiełkiem to jest moje GG 1769366 jak cos to sie odezwij to pogadamy...pozdrawiam!!!
CZARNA PANTERA!!!SPORTAGE 2.0 CRDTI 97'

radziel

Post autor: radziel » pn lut 26, 2007 1:01 am

Witaj ESOX81 wśród "pustynnych jaszczurek", niech się ONO zdrowo zjeździ. Mam automatyczne sprzęgiełka i będąc w takiej sytuacji wybrałbym automaty, to jednak - co, by nie mówić - wygoda. Przy "ludzkim" traktowaniu (czyt. zawsze używaj sprzęgła przy przełączaniu napędów; zawsze przed przeszkodą, a nie dopiero gdy "wtopa", przy prędkościach wskazanych przez producenta; reduktor - bezwzględnie zatrzymać pojazd i spokojnie, bez szarpania) i konserwacji mogą pochodzić. Takie jest moje zdanie, pozdrawiam
:lol:

Camillo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Camillo » pt maja 25, 2007 7:31 pm

Ja rownież chciałem się przywitać:) Mam na imię Kamil, jestem "szczęśliwym" posiadaczem Kijanki z 1996 r. od marca tego roku. Na początku wymieniłem wszystkie standardowe rzeczy czyli: oleje, płyny i rozrząd. Niestety poza planem musiałem wymienić jeszcze wahacze. Po przejechaniu 2000 km okazalo sie, że musze wymienić uszczelkę pod głowicą:( Od tamtej pory świeci mi kontrolka check engine więc czeka mnie jeszcze wizyta w serwisie bosha a co dalej zobaczymy :evil: Być może jest to przepływomierz bo przed wymianą uszczelki miałem parę wybuchów na gazie :/ Chociaż z drugiej strony ta kontrolka cały czas się świeci a jak pisał Leon u niego się świeciala na benzynie i to chyba przy prędkości 90 km/h. Więc to może coś innego ?? Kijanka zdążyła sie już również całkowicie unieruchomić. Na szczęście po przeczytaniu paru porad na forum udało mi się ją "ożywić", chodziło o ten przewód na rozruszniku - wystarczyło poruszać i jest ok. :D Nie wiem co jeszcze mnie czeka, na pewno wymiana amorytzatorów, w koleinach aż strach nią jechać, szczegolnie jest to dotkliwe po golfie, ktorym wczesniej jezdziłem :) Mam nadzieje, że na tym zakończą się moje naprawy i będę szczęśliwym i uśmiechniętym posiadaczem Kijanki :lol:

Awatar użytkownika
BlindGuardian
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: BlindGuardian » wt maja 29, 2007 1:03 pm

Ja równiez chciałbym się oficjalnie przywitać na forum.
Mam na imię Mikołaj, mieszkam pod Krakowem (okolice Ojcowa) z Żoną i dwójką synków.
Od ok 4 miesięcy jestem właścicielem 10-letniego Sportage'a.
Przy okazji chciałbym zapytać czy na forum są osoby z moich okolic?
Pozdrawiam wszystkich
Kia Sportage 2.0 DOHC '97

radziel

Post autor: radziel » wt maja 29, 2007 2:09 pm

Cześć Camillo, Cześć BlindGuardian :)2
Witam w gronie użytkowników Kia. Mam nadzieję, że będziecie mieli więcej radości niż kłopotów z użytkowania tego autka i tego Wam życzę !!

Awatar użytkownika
Squirrel

Wkopała się kobitka.

Post autor: Squirrel » śr lip 18, 2007 5:47 pm

Witajcie, użytkownicy 4x4, kobitek tu mało, ale ja się odważnie przywitam. I od razu przyznam się do czegoś, postąpiłam typowo po babsku i kupiłam kijankę retonę. Spodobała mi się, a i okazja się trafiła, więc ... bęc i kupiłam. Teraz czekam na cięgi od szanownych kolegów. 8)

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr lip 18, 2007 5:56 pm

Ooo...
To sergio w końcu przestanie być samotny
:)23

Retona to w sumie sportage
Enyłej - witaj na pokładzie :)2

Awatar użytkownika
Squirrel

Post autor: Squirrel » śr lip 18, 2007 6:05 pm

Obrazek

Tak wygląda. Nie chce zaśmiecać forum, dlatego takie małe zdjęcie. Już nie jest za czysta, bo.... bo była jazda!!! :D

Dodam tylko, że 130.000 km, 2001 rok i kilka "drobiazgów" do zrobienia. I co dalej?

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr lip 18, 2007 6:57 pm

Co dalej?
- Cieszyć się nowym nabytkiem
- Nie przejmować się drobiazgami
- Przywyknąć do tego i owego

Ot i cała filozofia
:wink:

Awatar użytkownika
Squirrel

Post autor: Squirrel » śr lip 18, 2007 7:07 pm

Oj, cieszę się jak dziecko, chciałabym nawiązać kontakt z innymi użytkownikami retony :D .

A zaczęło się od tego, że ktoś mnie po lesie, samurajem przewiózł i wsiąkłam w terenówki. Tak mi się spodobało, że nie wyobrażam sobie teraz innego auta. Michał uduszę Cię jak wrócisz. :D :D :D , (ze szczęścia, oczywiście). A, że retona? No trudno, chociaż miękka jest, bo w samuraju mało mi wątroby nie wyrwało :D :D :D

Matthaves
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Matthaves » śr wrz 05, 2007 8:42 pm

Witam.

Mam na imię Mateusz i mieszkam w Tyńcu Małym (niedaleko Wrocławia). os dokładnie czterech dni jestem współposiadaczem Kia "Aśka" Rocsta. Na razie stoi w warsztacie na wymianach olejów i innych ważnych rzeczy (sam bym to zrobił, ale nie mam czasu). Autko mam całkowicie nieprzerobione - jedyna modyfikacja to skórzane siedzenia przednie od Rover'a ;).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”