Gaz

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Re: Gaz

Post autor: rakso70 » czw cze 10, 2010 9:53 am

Kubbaas jedzie we środę, a ja w najbliższy poniedziałek:) Gaz zakładam w miejscowości Krępa- Autosytemy-Kliczkowski k/Zawady, lub precyzyjniej , blisko Zielonej Góry. Zakład ma dość dobrą opinię (przeważają pozytywne). Cena za sekwencję od 2100 do 2500 PLN. Wiele lat temu zakładałem u nich gaz do Renault 12, ale czy ktoś pamięta jeszcze takie samochody :) ?
Jednak "butelkę" załaduję do paki.....

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » pn cze 14, 2010 7:46 pm

@rakso70

i jak zagazowałeś kijankę ??

ja poczytałem forum gazowników i wyszło na to, że kazdy kto nie gazuje samochodu za pierdyliard kasy to ch.j, debil i idiota...
według znawców to trzebaby co najmniej 3500 zapłacic zeby taki samochód wogóle chciał jeździc na gazie...

debile :)21

pozostane przy instalacji tańszej, jaką znam w kilku już autach i świetnie dają sobie rade... :lol:
we środe się okaże co i jak...
pojade tylko do gazownika z nowym filtrem powietrza i świecami...
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
Armon

Post autor: Armon » wt cze 15, 2010 7:46 am

z tą dobitną oceną drogich gazowników to moim zdaniem trochę się zagalopowałeś
ogólnie nie mam dobrego zdania o tej grupie rzemieślników ale są chlubne wyjątki
ja co prawda założyłem sobie sekwencje sam (nie jestem gazownikiem tylko inżynierem :wink: ) i wszystko działa od 2 lat cacy :)2 ale żeby się komuś chciało zrobić to w ten sposób to musiałby "myśleć" i wziąć zdecydowanie więcej niż 2000 złociszy
pustynna jaszczurka :)21
BFG AT 31", lift 2", bodylift 2"
Suza GV 2.7 po czarnym

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: rakso70 » wt cze 15, 2010 8:04 am

kubbaas pisze:@rakso70

i jak zagazowałeś kijankę ??
Tak. Wczoraj o 7:30 zaprowadziłem auto i o 15:00 odebrałem :) Wszystko kosztowało 2300 zł. O typie instalacji napiszę coś bliżej wieczorem. Postaram się wrzucić zdjęcia. W chwili obecnej jestem w pracy i spodziewam się niespodziewanej kontroli!
O parametrach "jezdnych" nie mogę teraz jeszcze nic powiedzieć z wiadomych względów. Wspomnę jednak, że gdy wczoraj sięgałem do portfela na stacji LPG to robiłem to z mniejszym grymasem bólu na licu niż wcześniej na stacjach których jakości strzeże orzeł BIELIK:)
Firma która montowała mi instalację, współpracuje z http://www.ac.com.pl/

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » wt cze 15, 2010 8:34 am

@Armon
masz racje, debile to może za mocno powiedziane
ale naciągacze to już bardziej pasuje...
za te same elementy instalacji gazowej w \warszawie wychodzi od 1000 do prawie 2000 wiecej
troche to za duża różnica zeby sie na to godzić...
traktowanie klienta, który chce założyć gaz do \kii jako kompletnego idioty - "panie a toto wogóle jeździ na benzynie?? na gazie to chyba wogóle stanie..."
pomijam samouwielbienie montarzystów z forum gazowego i jedno określone zdanie na temat instalacji wyraźnie poparte przez jednego z producentów...

@rakso70
no bardzo jestem ciekaw tego co załozyli ci do wozu i jak to śmiga...
Wdupiemamto 4x4 Team
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
kilofazer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kilofazer » wt cze 15, 2010 8:48 am

ac to firma z mojego miasta podobno jedna z lepszych w kraju jak nie najlepsza ..:)mówimy o produktach polskich.....a ja kupiłem swoją kijanke z założoną sekwencją firmy BRC i śmiga na tym aż miło spalanie trasa na szosowych oponach rozmiar salonowy 10 gazu przy 100-120km/h , a na oponach a/t 215/75 prędkość taka sama włączona klima 11,4-13,4 może zależy jaki gaz na jakiej stacji , miasto w zależności od temp. zew. 13litrów lpg(bez klimy)-15,9 (na klimie)i tu doliczyć trzeba benzyne więcej prz zużyciu 13 gazu i mniej benzyny w cieplejsze dni(szybciej się przełacza na gaz)przy zużyciu 15,9 . to takie moje obserwacje.
YAMAHA KILOFAZER serduszko od R1 -- na czarne
KIA SPORTAŻ +A/T -- poza czarne

Awatar użytkownika
Armon

Post autor: Armon » wt cze 15, 2010 3:23 pm

biorąc pod uwagę "dowcipne" komentarze i "wiedzę" techniczna większości tych panów - to rzeczywiście "debile" :)9
biorąc pod uwagę standard montażu i cenę za tę usługę - to w większości "naciągacze" :)11

osobiście z forum gazowego "wyciągnąłem" sporo wiedzy (startując od 0 w temacie montażu instalacji z pudełka) choć przesianie i odcedzenie istotnych informacji to tez niemała praca :roll:
z tego co pamiętam to bodaj dwóch piszących wiedziało co piszą i dlaczego robią coś tak a nie inaczej :o

nie dogadałem się z chłopakami monitorującymi BRC więc postawiłem na AC (stag 300 i wtryskiwacze indywidualne PlaniJet - też polskie) i nie żałuję tego wyboru, teraz przede mną gazowanie Suzuki V6 :D
możliwość podłączenia kompa, aktualizacji oprogramowania, dopieszczenia kalibracji - BEZCENNA :)2
Suza GV 2.7 po czarnym

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: rakso70 » wt cze 15, 2010 9:18 pm

Mam chwilę spokoju to napiszę co mi wszczepiono pod maskę i do bagażnika:)
a. reduktor ZAVOLI model ZETA N,
b. układ sterujący STAG 300 -4 (w sumie hmmm, to nie wiem co oznacza ta cyfra 4 po myślniku, ale tak instalator wpisał do karty gwarancyjnej- odręcznie. W spisie sterowników wtrysku na stronie ac.com.pl występują STAGI z liczbowym rozszerzeniem 300, ale żaden z nich nie ma w nazwie "4". Jakaś heheh hybryda? Zapytam przy okazji pierwszego przeglądu co Pan Kliczkowski miał na myśli.
c. wtryskiwacz- ALEX Rail Type 30
d. butla V=50l

Porobiłem zdjęcia i postaram się je wrzucić najrychlej jak się da. http://picasaweb.google.pl/rakso70/KIA#
Ostatnio zmieniony wt cze 15, 2010 10:01 pm przez rakso70, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Armon

Post autor: Armon » wt cze 15, 2010 9:34 pm

"4" oznacza wersję sterownika serii 300 dla czterocylindrowego silnika
Suza GV 2.7 po czarnym

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: rakso70 » wt cze 15, 2010 9:58 pm

Armon pisze:"4" oznacza wersję sterownika serii 300 dla czterocylindrowego silnika
No to wszystko jasne :)

Awatar użytkownika
tona1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tona1 » śr cze 16, 2010 1:36 am

Kurne pany powiedzcie no mi po jaka cholere jest taka puszka kolektorze ssacym co kolo podszybia.????? bo wlasie sobie ogladam jak kolega rakso70 zalorzyl gaz i no mnie tu zaskoczenie dopadlo :-? bo ja takiego cudenka nie mam.Mam tylko ten waz co dochodzi do tej puszki, ale jest on zaslepiony. Zaslepka na sprzezynce mozna ja pociagnac i sie otworzy a jak sie pusci to sprerzyna ja zamyka.Osobiscie doprowadzilem tan samostart wezykiem z kabiny ,bo moja kila nie pali na benzynie wcale nie lubi jej :lol: a jak nie lubi benzyny to musi startowac na gazie. A z tym to kiepsko tak wiec ja jej mala dawke samostartu ktory mam w schowku wezykiem z kroplowki zasowa do kolektora ssacego i kila pali jak ta lala.Oczywiscie jest to dorazne bo ja dopiero co kupilem ,w niedalekiej przyszlosci zamierzam to naprawic.Po przeczytaniu ,,rekopisu Leona zet ,,obiecalem mojej kile ze jej pomoge wrocic do zycia.
Chevy Blazer S10 95

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr cze 16, 2010 6:35 am

To tak zwany rezonator - element mający za zadanie zwiększenie pojemności dolotu oraz wyciszenie odgłosów zasysania powietrza. Przy sekwencji może w dolocie zostać, przy instalacji II generacji - raczej nie, bo przy pierwszym strzale zostają z niego strzępy (gromadzi się w nim gaz). Dlatego kijanki zagazowane instalacją II generacji zwykle go nie mają. Króciec zostaje zaślepiony korkiem lub zamontowany jest tam grzybek antywybuchowy.

Awatar użytkownika
tona1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tona1 » śr cze 16, 2010 6:54 am

dzieki Leon bo jeszcze nie do konca ja opanowalem :wink: teraz to przez 4 week to tylko forum czytam bo kijanka w domu a ja w pracy :)3.Ale jak wroce toooooooooo kijanko strzez sie :)17
Chevy Blazer S10 95

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » śr cze 16, 2010 9:43 pm

no i sie zgazowałem...
komplet stag 4 z wtryskami zavoli czerwonymi...
butla walcowa w bagażniku...
do wiercenia zdjęty był kolektor, listwa wtryskowa schowana i wszystkie wężyki równej długosci...
wgrywanie map i strojenie instalacji statyczne i dynamiczne - podczas jazdy.

jak na razie jest nieźle... jedzie fajnie, nie brakuje mocy i tankowanie to prawdziwa przyjemnośc... 35 litrów za 70 złociszy...

raporty ze spalania będą później...

:)21
Wdupiemamto 4x4 Team
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » czw cze 17, 2010 11:21 am

Jakbyś umieścił butlę pod bagażnikiem to tankowałbyś 54 litry...
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

Awatar użytkownika
Armon

Post autor: Armon » czw cze 17, 2010 11:27 pm

z opisu wynika, że trafiłeś (a właściwie twoja Kijanka) w dobre ręce :)2
Suza GV 2.7 po czarnym

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » pn cze 21, 2010 5:59 pm

pierwsze tankowanie gazu i po 250 km weszło 30 litrów... nie chciałem do końca się wyjechać z gazu... głównie trasa ale z malowniczym zakopaniem sie w bagiennym torfowisku... (wyciągał mnie z duzymi kłopotami duży ciągnik) i kręceniem się po mazurskim teranie...

kończe kolejny zbiornik i zobaczymy jazde trasa/miasto pół na pół...

gazownik niby dobry ale juz poprzez druciarstwo warsztatu miałem małą awarię z przewodami wody... udało się na szczęście szybko opanować samemu...
no i oczywiście nie działa wskażnik poziomu gazu - ten diodowy... niby na regulacji mają poprawić - podobno słabo działa w większości przypadków...

generalnie jeździ nieżle i ciężko doszukiwać sie teraz złych stron gazu...
Wdupiemamto 4x4 Team
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
diesel2007

Post autor: diesel2007 » wt cze 29, 2010 6:36 pm

ja tam gaz mam od roku i nie narzekam. Instalacja sekwencyjna jak w waszych przypadlach stag 4 tylko ze butle mam 70l w bagazniku. Ale pod klapa malo co widac bo listwa jest gdzies schowana tylko parownik sie swieci i komp na podszybiu. Gazu mi pali ok 12 litrow i ciezko mi uwierzyc ze komus bierze 10 litrow max 8) chyba sie ktos sam oklamuje :lol: roznicy w mocy pomiedzy gazem a bezyna nie zauwazylem. I przez ten rok zrobilem 20 tys na tej instalacji i jak na razie odpukac nic sie nie dzieje. I mam nadzieje ze tak pozostanie :)2
Dodam jeszcze ze za instalacje zaplacilem 2500zl zima bylo taniej ale nie myslalem o tym bo rok temu zima benzyna byla po 3,2zl. Ale przy tych cenach benzyny co teraz i zapowiedziach dalszych podwyzec gazownicy pewnie beda mieli mase roboty :)13

rakso70
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: rakso70 » wt cze 29, 2010 9:28 pm

Dobry wieczór.
Wróciłem przed paroma chwilami z gazowni i obliczyłem, nie bez trwogi ile wchłania moja kia. Wyszło mi, że wciągnęła 13,6 litra. Jazda głownie w mieście z dwoma wyjazdami: trasa =20km + miasto (wojewódzkie :) ) + trasa=20km (powrót do domu), prawie przez cały czas załączone air condition. Nie jest to moim zdaniem jakiś strasznie zły rezultat.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw lip 08, 2010 9:54 pm

Podjechałem sobie dzisiaj do zaprzyjaźnionego gazownika, bo zamontowana w kijance instalacja gazowa wkurza mnie coraz bardziej - palący się "check" na LPG i późniejsze dziwne jazdy na benzynie. Powiedziałem mu, że zastanawiam się nad sekwencją, bo już mam szczerze dosyć tego badziewia.
Polecił mi instalkę KME z wtryskiwaczami horizon lub Keihin (?). Te drugie są podobno bardzo ciche, pierwsze zaś są rozbieralne. Staga nie polecał.
I tak się zastanawiam, bo "box" KME jest tańszy niż "box" staga :roll:

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » czw lip 08, 2010 11:19 pm

Leonie, weź sobie tą centralkę wymień na Bingo s4, bo widzę chłopino że się męczysz, i zrób regeneracje reduktora albo wymień na nowy bo pisałeś już o przebiegu jaki zrobiłeś na gazie. No chyba że jesteś pewny że sprawny. Ja mam centralkę bingo s4 i żadnego problemu z nią nie mam , kabelek (pod coma, bo pod USB nie gada) centralka - komp, bez problemu ustawiasz emulacje i krokowca. Solidna elektronika, miałem tą centralkę przecież zalaną i nic. Nie chce się popsuć. Niech twój znajomy gaziarz ci użyczy na próbę. Ale jak już zdecydowałeś się na sekwencję to czekamy na sprawozdanie porównawcze.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw lip 08, 2010 11:58 pm

Reduktor jest po regeneracji - przejechałem może ze 20 tysięcy, może ciut więcej.
Innej centralki nie chcę - nie jestem pewien ale chyba nie podejdzie pod okablowanie autronica. Więc oprócz centralki dochodzi i wiązka. Montaż. Regulacja. Wkurw jak nie zagada pod USB (autronic nie gada). Lapcioka z comem nie mam podobnie jak nie mam interfejsu pod coma. Wypadałoby kupić jednego i drugiego, bo czymś regulować trzeba. Znowu kasa.

Dlatego potrzebuję czegoś pozytywnie sprawdzonego - a instalacja II generacji w mojej opinii zweryfikowala się negatywnie. Nawet z blossem.

Z drugiej zaś strony to przy blosie i tak ta elektronika II generacji na [cenzura] jest potrzebna.

Awatar użytkownika
PUPPY
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PUPPY » pt lip 16, 2010 8:33 am

Witam
po kilku miesiącach uruchomiłem gazownię w mojej Kijance. Najpierw chciałem doprowadzić ją do porządku na benzynie. Auteczko w końcu zaczęło działać normalnie. W związku z tym pojechałem do gazowników, żeby ustawili i wyregulowali gazownię. Z regulacją właściwie nie było większych problemów. Na gazie jeździ bez problemów i właściwie oprócz delikatnego szarpnięcia przy przełączeniu na gaz nie ma prawie żadnej różnicy.
PRAWIE.
Po przejechaniu ok. 20 km zaczął się znowu palić wkurwiacz. Po szybkiej diagnozie wyszło 36 a więc przepływka. I teraz moje pytanie: który numer błędu wyskakiwał wam przy gazie. Bo jakoś nie udało mi się znaleźć tej informacji w tym temacie.
Gdy miałem Voyagera to w momencie, gdy przełączałem na gaz też zaczynał palić się CHECK, ale gdy wracałem na benzynę to gasł. A w Kijance pali się cały czas. Czy zgaśnie po jakimś czasie, czy już będzie się palił do kasacji błędów?

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt lip 16, 2010 9:04 am

36 i 17

panonia123
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: panonia123 » pt lip 16, 2010 11:43 pm

Witam
Od kiedy błąd 36 oznacza błąd przepływomierza?? 36 przynajmniej w moim przypadku to jest sonda lambda , tak samo jak 37 , 15 i 17. Ostatnio jak mi padła sonda to takie właśnie miałem błędy. A po jej wymienieniu nie mam żadnych. Cały czas śmigam na gazie, a od czasu do czasu przegonię ją na benzynce i jest gitara. Co do tych czterech błędów powyżej jestem przekonany że dotyczy on sondy. Żeby nie było że twierdzę iż tak ma być u innych, ja wypowiadam się o swoim doświadczeniu z kjaneczką.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”