opony
Moderator: Marcin-Kraków
Re: opony
Tylko Sportage ma szpilki a nie śruby wymienne.
Zresztą lift budy nie jest potrzebny do 31 tylko bardziej podcięcie zderzaka i przedniego progu a raczej "przedproża" za przednim kołem.
Bez żadnych modyfikacji 30 wchodzi na styk...
Zresztą lift budy nie jest potrzebny do 31 tylko bardziej podcięcie zderzaka i przedniego progu a raczej "przedproża" za przednim kołem.
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!
Tzn śruboszpilki czy wycinasz oryginalne i wspawujesz dłuższe?Dżem pisze:Akurat śruby przy podciągnięciu kiecy w górę to najmniejszy problem. Idziesz i kupujesz od ręki relatywnie niedrogo odpowiedniej twardości.
BTW jakby ktoś wiedział gdzie można kupić takie śrubo-nakrętki do nakręcenia na śruby górnych mocowań McPersona, albo kto to dorobi z rysunku i prześle mi w paczce.
wojteusz pisze:Tylko Sportage ma szpilki a nie śruby wymienne.

Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Ja u siebie nie podcinałem ani nie zaginałem bo mam 265/70R15 czyli 30" a szerokość jakby 10,5.
Ale myślę, że wystarczy zagiąć i zaklepać i ewentualnie zanitować żeby się trzymało.
Masz wersję z plastikowymi nakładkami? Jeśli tak to one pierwsze będą wadzić...
Ale myślę, że wystarczy zagiąć i zaklepać i ewentualnie zanitować żeby się trzymało.
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!
Plastyki można przemodelować. Boję się raczej o to żeby blacharka nie była w kolizji. Jakoś mam niechęć do bodylifta. Nie chce się wdrapywać do auta i po drabinie wrzucać klamoty na dach. Rower pewnie już będzie trudno wstawić. Nie mówiąc o przeróbkach drążków, przewodów itp...wojteusz pisze:Ja u siebie nie podcinałem ani nie zaginałem bo mam 265/70R15 czyli 30" a szerokość jakby 10,5.
Ale 31" kusi...

Ok, na razie postaram się doprowadzić do końca Stage I i założyć 235//75R15 AT na 7J15 ET3 i pomierzyć, pojeździć podumać o większości 31" nad 30"wojteusz pisze:Zatem zakładaj

Przy feldze et 3 można założyć większe kółka. u mnie przy et -10 opona kumho kl71 235/75/15 z liftem i boodyliftem i podcięciu plastików przy max wykrzyżach potrafi leciutko obcierać, opona przy et bliższemu 0 nie było by tego problemu, czym et więcej na "-" tym bardziej trzeba rzeźbić nadkola.
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
lewy00_00 pisze:Przy feldze et 3 można założyć większe kółka. u mnie przy et -10 opona kumho kl71 235/75/15 z liftem i boodyliftem i podcięciu plastików przy max wykrzyżach potrafi leciutko obcierać, opona przy et bliższemu 0 nie było by tego problemu, czym et więcej na "-" tym bardziej trzeba rzeźbić nadkola.

Przy tzw. Zgrzewie. Wystarczy zaklepac Zgrzewy i zabezpieczyć antykorozyjnie i można spokojnie jeździć. Nie powinno obiecać wówczas.
Sprzedałem stare 235/75/15 z połowa bieżnika i doplacilem coś ok 100 zł bo znajomy sprzedawał prawie nowe kumho kl71 w takim samym rozmiarze. Więc grzechem było nie wziąść takich opon z przebiegiem ok 1000 km. W przyszłości oczywiście będzie 31" 

lewy00_00 pisze:....W przyszłości oczywiście będzie 31"

Nie mogę się powstrzymać żeby się nie pochwalić:

Wygląda na to że wejdą bez dramatu. Oczywiście do zmodyfikowania nakole za kołem (przód progu):

Największy problem jak mam to mój blacharz nie ma dla mojej kijanki czasu. Konserwuje ramę i podwozie sam i przygotowuje "front" a i tak auto stoi już ponad miesiąc w warsztacie

Podpinam się do tematu. Czy ktoś miał styczność z tymi oponami : http://www.sklepopon.com/opona-letnia/e ... 96-s-57757.
W różnych sklepach podają jako opona całoroczna.
Rozmiar do osobówki i chińszczyzna wcale nie tak tanio.minn81 pisze:Podpinam się do tematu. Czy ktoś miał styczność z tymi oponami : http://www.sklepopon.com/opona-letnia/e ... 96-s-57757.
Jak już chcesz takie malutkie kółka to przynajmniej 1 cm wyższe i sprawdzona maraka uniwersalnej opony która daje radę też w zimie (sprawdzone):
http://www.sklepopon.com/opona-letnia/g ... 97-t-61378
Jestem po pierwszych kilometrach na 31" GY Duratrac, i ....
O dziwo piec daje radę, nawet na 5-ce przyspiesza. Wiadomo, że zmuloy jest troszkę, ale po mieście jest bez problemu i na ekspresówce też daje radę.
Niestety przy sprężynach Lovells i body lifcie około 2 cm i przy sklepanym rancie oraz przeformowanych na ciepło nadkolach przód przyciera na dobiciu i na skręcie o nadkole
.
Trzeba motać dalej
. Spróbuje dociągnąć dodatkowymi blacho-wkrętami nadkole do budy a jak nie pomoże to trzeba będzie dać jeszcze podkładkę pod kolumnę resorującą.
O dziwo piec daje radę, nawet na 5-ce przyspiesza. Wiadomo, że zmuloy jest troszkę, ale po mieście jest bez problemu i na ekspresówce też daje radę.
Niestety przy sprężynach Lovells i body lifcie około 2 cm i przy sklepanym rancie oraz przeformowanych na ciepło nadkolach przód przyciera na dobiciu i na skręcie o nadkole

Trzeba motać dalej

Na moje oko nowe amory KYB są dłuższe od serii a sprężyna jest znacząco wyższa, jak dam jak Ty masz 3,5 cm to będzie porażka: manszetę przegubu będę zmieniał co wyjazd w teren a geometria się rozjedzie...leon zet pisze:Od razu daj podkładkę.
Załatwisz dwa tematy od razu.

Miejsca na dystans nie jest za wiele:

Myślę o dystansie z Eralonu 1,5-2 cm

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Geometrię ogarniesz z małym zapasem.
Manszety - no cóż... jak znajdziesz jakieś z większą harmonijką to nie będzie źle.
U siebie mam 3,5cm - jakbym teraz robił, to jednak niższe. 2,5 cm max.
Manszety - no cóż... jak znajdziesz jakieś z większą harmonijką to nie będzie źle.
U siebie mam 3,5cm - jakbym teraz robił, to jednak niższe. 2,5 cm max.
Przejechane z 2 tysiące na tych oponach i uważam że te opony to strzał w 10-kę przy moich oczekiwaniach:Masmo pisze:Klamka zapadła zapłaciłem za GY Duratrac w rozmiarze 31/10,5/15.![]()
.....
Rozmiar umożliwia bezproblemową jazdę nawet w solidnej koleinie. Na reduktorze w terenie moment na kołach jest wystarczający. Po mieście jeździ się bez problemu. Trzeba jednak pamiętać że mamy duże koła i nie katować sprzęgła. Cofając pod górkę warto włączyć reduktor. Na autostradzie na 5-tce trudno się rozpędzić powyżej licznikowe 100-110. Z nawet małej górki rozpędza się nawet powyżej licznikowe 120 czyli realnie pewnie ponad 130 km/h.
Co do producenta i rodzaju opony to jestem zachwycony że udało się Goodyear'owi zrobić tak uniwersalną oponę która na czarnym zachowuje się jak AT-ek a w terenie jak MT-ek.

Generalnie dobrze wydane pieniądze i dobrze że nie odpuściłem i nie pozostałem przy 30"