Co zgrzyta?

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
sergio

Post autor: sergio » śr sty 30, 2008 8:26 pm

leon zet pisze:To co opisałeś ze sprzegiełkami jest jak najbardziej możliwe (sprawdzone na organizmie mojej kijanki).
w pełni sie zgadzam, najpewniej chce się zazębić sprzęgiełko i z jakiś przyczyn nie może. Jeśli automaty to poszedł taki gówniany element plastikowo-stalowy lub sprężynka na dnie kołpaczku. Wymień na manuale najpierw sprawdzając czy nie ma w sprzęgiełku syfu. Jeśli jest to od razu wymień łożysko koła i uszczelniacz (najlepiej z łożyskiem igiełkowym na półosi i dalszymi dwoma uszczelniaczami). Cały komplet łożysk i uszczelniaczy kosztuje do mojej Retonki 150 zł zatem nie warto oszczędzać bo koszt automatu to ok 1700 zł (manuala ok. 800). Błoto i woda to najgorszy wróg koreańskiej stali zatem cała nadzieja w koreańskiej gumie uszczelniaczy :wink:
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05 Obrazek

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr sty 30, 2008 8:32 pm

I jeszcze jedno - u mnie przeguby wewnętrzne też się kiwają. I nic się nie dzieje

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » śr sty 30, 2008 8:40 pm

leon zet pisze:I jeszcze jedno - u mnie przeguby wewnętrzne też się kiwają. I nic się nie dzieje
No to mnie chociaż w tym punkcie pocieszyłeś.
Wygląda więc na to , że trzeba będzie jedak rozebrać sprzęgiełko w sobotę i trochę mu się przyjrzeć.Mam jeszcze nadzieję , że winny za wszystko może być nadmiar smaru , bo gdy mi pierwszy raz zazgrzytało(w okresie mrozów) , nie wiedziałem jeszcze że w żółtym samochodzie nadmiar smaru szkodzi i dołożyłem tawotu co nieco , a więc jest nadzieja że nic się nie urwało i po umyciu oraz ponownym nasmarowaniu - z umiarem- jednak będzie dobrze (przynajmniej do soboty będę żył tą nadzieją).Jeśli nie , to trzeba będzie chyba zainwestować w manuale.
Pozostaje jeszcze temat żółtego paskudztwa...

Awatar użytkownika
sergio

Post autor: sergio » śr sty 30, 2008 8:44 pm

a właśnie! Tam gdzie się kończy ramię mostu a półoś "zaczyna" jest igiełkowe łożysko podporowe i raczej jest niemożliwością aby je szlag trafił. Aby sie do niego dostać trzeba mnóstwo rzeczy rozkręcić ale co to nie wiem bo sam tego w życiu bym nie zrobił :oops: Tam też jest uszczelniacz pilnujący tego łożyska... ale to raczej bym odpuścił. Stawiam na sprzęgiełka :wink:
Ostatnio zmieniony śr sty 30, 2008 8:52 pm przez sergio, łącznie zmieniany 1 raz.
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05 Obrazek

Awatar użytkownika
sergio

Post autor: sergio » śr sty 30, 2008 8:50 pm

Klas pisze:, a więc jest nadzieja że nic się nie urwało i po umyciu oraz ponownym nasmarowaniu - z umiarem- jednak będzie dobrze (przynajmniej do soboty będę żył tą nadzieją).
Nie liczyłbym na szczęśliwe zakończenie. Zgrzyt sprzęgiełka automatycznego oznacza przeważnie jego ostatnie tchnienie. Jesli jeszcze przejechałeś na zgrzytającym kilka km to kaplica :cry: Napisz w sobotę w nocy co było! Powodzenia :)2
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05 Obrazek

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » śr sty 30, 2008 9:09 pm

Przejechać , to trochę przejechałem ale to to zgrzyta tylko od czasu do czasu i w dodatku tylko i wyłącznie przy ruszaniu!

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr sty 30, 2008 9:44 pm

Smaruj z umiarem - gdzieś na forum podawany był nawet rodzaj smaru jaki należałoby najlepiej zastosować - chyba chodziło o smar molibdenowy

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » pt lut 01, 2008 10:41 pm

No to se znowu odpowiem , bo nudno na forum :wink:
Poczytałem troche starych postów i natrafiłem na informację , że check kontrol świeci również , gdy przepali się bezpiecznik odpowiedzialny za ogrzewanie sondy lambda (?).Nie wiem , który to bezpiecznik ale profilaktycznie wyjąłem każdy po kolei i przeczyściłem styki (żaden nie był przepalony).Nie chciałbym tryumfalnie ogłaszać zwycięstwa ale od wczoraj żółte nie zapaliło się ani razu.Wygląda więc na to , że odpowiedzialne za żółtą dyskotekę są (lub były) jakieś złącza , a nie sama sonda.Jeśli zaś chodzi o zgrzyty , to chyba się przestraszyły i same na razie ucichły ale nie daruję -i tak wymontuję sprzęgiełko i sprawdzę jutro co jest grane , bo pewnie po wekendzie znów się odezwie :evil:

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » sob lut 02, 2008 7:52 pm

I się wyjaśniło:
za piekielne zgrzyty odpowiedzialne było jednak sprzęgiełko , a właściwie jedna z jego "wypustek" załączających mechanizm , która się ułamała i czasami klinowała w wielowypuście piasty.Przedni napęd działa , bo jest załączany przez drugą , całą jeszcze "wypustkę" (jak to nazwać? ).
Pozostaje więc jeżdzić dopóki wszystko działa , a w tzw. międzyczasie odkładać na nowe sprzęgiełka :(
Chętnie kupiłbym to jedno uszkodzone , aby na własnej skórze przekonać się ile to ustroistwo jest w stanie wytrzymać ale obawiam się , że ze znalezieniem jednego działającego automatu mogą być pewne kłopoty.
Właściwie to się nawet cieszę , że winne wszystkiemu było sprzęgiełko , bo nie muszę już kombinować gdzie leży przyczyna zgrzytów i martwić się o most skrzynię i inne elementy.Wynika z powyższego również , że mam typową kijankę ;)
A tak na pocieszenie dodam , że żółte nadal milczy - może będzie dobrze ?

Awatar użytkownika
sergio

Post autor: sergio » sob lut 02, 2008 9:28 pm

Hi, hi BINGO! :P Zatem zanim rozsypie Ci się do reszty jak najszybciej zaopatrz się w manuale albo automaty zepnij na sztywno. Kurna widziałem te wypustki w sprzęgiełku u mojego kolegi. :o Normalnie Retona ma zupełnie inne dużo prymitywniejsze za to działające :o :roll:
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05 Obrazek

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » sob lut 02, 2008 10:06 pm

Bo to sprzęgiełko to z szajsmetalu jest zrobione. Manuale pod tym względem są lepsze

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » sob lut 02, 2008 10:12 pm

Zastanawia mnie jedno : czy nie można dokupić samego tego pierścienia z wypustkami?Trochę to chore , że sprzęgiełko składa się z iluś tam elementów rozbieralnych , a jak któryś pęknie , to trzeba wymieniać całe ?!A nie próbował ktoś pogadać z jakimś tokarzem lub frezerem o dorobieniu takiego elementu ?

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » sob lut 02, 2008 10:23 pm

Jak masz kijankę z pierwszej serii to tego gówna nie dostaniesz. Powód jest prosty - mechaniczne automatyczne sprzęgiełko z rocznika dajmy na to 1995 jest inne niż automatyczne mechaniczne sprzęgiełko z rocznika dajmy na to 1998 (chyba wtedy była zmiana). I tego starego typu za cholerę nie dostaniesz, nowy typ podobno w przyrodzie występuje. Tak mnie kiedyś uświadamiali w serwisie, aczkolwiek serwis KIA w odniesieniu do Sportage :roll:

A czy można to dorobić? Pewnie można tylko czy się będzie opłacało

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » sob lut 02, 2008 10:28 pm

Na alledrogo przed chwilą widziałem automaty za 5 stów. Tylko nie wiem czy to przypadkiem nie jest to podciśnieniowe badziewie

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » sob lut 02, 2008 10:42 pm

leon zet pisze:Na alledrogo przed chwilą widziałem automaty za 5 stów. Tylko nie wiem czy to przypadkiem nie jest to podciśnieniowe badziewie
Ja też je oglądałem i też mi się wydaje , że to te podciśnieniowe.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz lut 03, 2008 11:21 am

Jak byś się upierał przy automatach to ta propozycja chyba byłaby do rozważenia
http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/37 ... tml&foto=2

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » ndz lut 03, 2008 11:42 am

leon zet pisze:Jak byś się upierał przy automatach to ta propozycja chyba byłaby do rozważenia
Rozważam taką możliwość , pytanie tylko co z trwałością tych automatów , bo jest to chyba nowość i trudno znależć jakąś opinię na ich temat.

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz lut 03, 2008 11:45 am

No to prawda. Ludzie zwykle biorą manuale i zapominają o problemie na dłużej

Awatar użytkownika
sergio

Post autor: sergio » ndz lut 03, 2008 1:50 pm

leon zet pisze:Jak byś się upierał przy automatach to ta propozycja chyba byłaby do rozważenia
a to ciekawostka! :o może w wykonaniu AVM nie będą sie sypać. Ciekawe czy do Retonki by podeszły... :roll:
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05 Obrazek

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » ndz lut 03, 2008 2:23 pm

sergio pisze:
a to ciekawostka! :o może w wykonaniu AVM nie będą sie sypać. Ciekawe czy do Retonki by podeszły... :roll:
Z danych na stronie producenta wynika , że do Retony też pasuja
http://www.avm.com.br/products4.htm

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz lut 03, 2008 4:13 pm

Kiedyś chciałem zakupić takie automaty, ale Chermol akurat nie miał ich na składzie. Stanęło więc na manualach. I mogę o nich powiedziec dużo dobrego i trochę złego. I coś mi się zdaje, że niedłuigo znów będę musiał poprawiać fabrykę :roll:

Awatar użytkownika
sergio

Post autor: sergio » ndz lut 03, 2008 4:48 pm

Dzięki @Klas :)2
@Leon czy Ty masz te manuale?
http://www.rajdy4x4.pl/sklep/produkt/37/256.html
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05 Obrazek

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz lut 03, 2008 4:51 pm

Dokładnie te. Jak chcesz to służę doświadczeniami płynącymi z 4 letniego użytkowania :wink:

Tylko nie wiem czy za opublikowanie własnej opinii nieco innej niż ta oficjalna laurka nie dostanę czasem bana
:roll:
Sam kiedyś powiedziałeś, że spece od marketingu KIA powinni mi płacić za milczenie
:)21

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » ndz lut 03, 2008 8:16 pm

Również mam te sprzęgiełka i poza badziewnym odlewem wierzchnim są OKI :)2
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
megadeth

Post autor: megadeth » ndz lip 20, 2008 9:14 am

witam, coś mi chrobocze przy załączonym napędzie. Pewnie coś popsułem przy gwałtowniejszym ruszaniu do tyłu :( Jak myślicie sprzegiełka to czy łożyska bo chrobocze jak zmieniam kierunek jazdy to słychać to zgrzytanie. Kupował ktoś ostatnio takie podzespoły? Niewiem jak się do tego zabrać
Sportage'99 lift - był
Sorento'08 3,3V6 - klasa sport
KZJ 95 wyprawówka... - klasa adventure

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”