Sprzęgło i pokrewne
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Sprzęgło i pokrewne
A co do reduktora to jaka jest akustyczna prawidłowa jego praca? U mnie pod obciążeniem jest dźwięk przypominający chrobotanie.....
Z tego co wiem to jeśli pada łożysko oporowe w sprzęgle to przy puszczonym pedale słychać stuki z tamtych okolic a wciskając go - stuki znikają
Zatarte łożysko dość znacznie osłabia moc w aucie.
Nie chwaląc się to mnie czeka wymiana sprzęgła bo jadąc na 4H i lepiej depnąć to łapie już poślizg, na 2H tego nie ma, ale nie mam zamiaru czekać aż coś więcej się zesra.... Zestaw będę zamawiał z allegro i firmy Valeo, jest za rozsądne pieniądze i znana firma a znajomy mechanik skasuje mnie za wymianę koło 150zł
ale będziemy w 2 walczyć z tym ustrojstwem 

Nie chwaląc się to mnie czeka wymiana sprzęgła bo jadąc na 4H i lepiej depnąć to łapie już poślizg, na 2H tego nie ma, ale nie mam zamiaru czekać aż coś więcej się zesra.... Zestaw będę zamawiał z allegro i firmy Valeo, jest za rozsądne pieniądze i znana firma a znajomy mechanik skasuje mnie za wymianę koło 150zł

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Profilaktycznie wymien uszczelniacz na wale. 10 min wiecej roboty a mniejsze szanse na wyciek tydzien po robocie 

Pozdro
Troopek
### Trooper 2,6i LPG Blos powered ###
### Sportek małżowiny
###
Troopek
### Sportek małżowiny

no nie koniecznie
oby teraz nie zaczęło Ci lecieć

oby teraz nie zaczęło Ci lecieć
Zawsze klientom wymieniam przy okazji sprzegla i jeszcze nie zdarzylo sie , aby cieklo po wymianie . Natomiast raz u siebie w Trooperze stwierdzilem , ze przeciez nigdy nie cieklo to po co wymieniac ...no i po 2 tyg zaczelo 
Glupio wyjezdzac ze skrzynia lub silnikiem aby wymienic uszczelniacz za 15 pln .

Glupio wyjezdzac ze skrzynia lub silnikiem aby wymienic uszczelniacz za 15 pln .
Pozdro
Troopek
### Sportek małżowiny
###
Troopek
### Sportek małżowiny

Dzięki za rade
Teraz czekać do Matki Boskiej Pieniężnej 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Sprzęgło wymienione, było zabawy z tym ale już był czas na stare.... tarcza była wytarta do nitów a łożysko oporowe brzęczało. Po demontażu okazało się że poza sprzęgłem do wymiany było łożysko w wale w które wchodzi główny wałek od skrzyni, zatarło się całkowicie i zaczynało wycierać rowek na tym wałku. Łożysko o wymiarze 6202 kosztowało 6zł więc jak ktoś będzie wymieniał sprzęgło to i polecam te łożysko. Po naprawach autko lepiej się zbiera, nie szumi w skrzyni, ale i rozrusznik bardzo ochoczo kręci, same plusy 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Dawno był spokój na forum więc pora ponarzekać
Co do wymiany uszczelniacza na wale przy wymianie sprzęgła nie zawsze się sprawdza ta porada, po jakimś czasie od wymiany nie leciało, potem jak zaczęło cieknąć to prawie ciurkiem, wymieniłem na inny jakiś silikonowy który nawet 2 dni nie wytrzymał i puścił
A stary nawet dobrze trzymał 
Obecnie chciałem poruszyć taką sprawę iż ostatnio zaczął dobiegać mi z dołu auta dziwny pisk przy pracującym silniku. Pisk przypomina metal ocierany o metal. Z początku myślałem że to pasek się kończy któryś, ale co z czasem wyszło że ten pisk znikał podczas naciskania (nie mylić z wciskania) pedału od sprzęgła i się znów pojawiał po jego całkowitym puszczeniu. Osobiście by mi to nie przeszkadzało, ale ten dźwięk jest dość głośny i psuje wizerunek Sportka
Po odpaleniu samochodu tego nie ma, tylko po przejechaniu kawałka drogi i wciśnięciu bardziej energiczniej pedału gazu. Tak się zastanawiam czy to może nie zaciera się łożysko oporowe....psikłem WD40 przez otwór przy łapie na te łożysko i nie pomogło w żaden sposób. Tak się zastanawiam czego to wina.....zapewne nie ominie mnie wizyta u mechanika
Macie jakiegoś pomysła co może tam tak hałasować?

Obecnie chciałem poruszyć taką sprawę iż ostatnio zaczął dobiegać mi z dołu auta dziwny pisk przy pracującym silniku. Pisk przypomina metal ocierany o metal. Z początku myślałem że to pasek się kończy któryś, ale co z czasem wyszło że ten pisk znikał podczas naciskania (nie mylić z wciskania) pedału od sprzęgła i się znów pojawiał po jego całkowitym puszczeniu. Osobiście by mi to nie przeszkadzało, ale ten dźwięk jest dość głośny i psuje wizerunek Sportka

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
łożysko oporowe dotyka do łapy lub słoneczka
Oglądałem ostatnio filmy na necie i przyznać się komu spaliło się sprzęgło w kijance?
Patrze pomysł na światła dzienne takie same jak i w mojej kijance.
4:35 minuta filmu
https://www.youtube.com/watch?v=aJBUira035Q

Patrze pomysł na światła dzienne takie same jak i w mojej kijance.
4:35 minuta filmu
https://www.youtube.com/watch?v=aJBUira035Q
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
- don_Philippe
To moja
...a światełk już od dwóch latek mam tak zrobione 

Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
- don_Philippe
a tak w ogóle to było zajefuckenbiście, walić sprzęgło, ale jakie dzieciaki były zadowolone! 

Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98
A dokładniej: https://www.youtube.com/watch?v=uv9-fgPVspg
Szkoda że żabka nie pokazała pazura.
Szkoda że żabka nie pokazała pazura.
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F