Komputer uniwersalny do Sportage 2.0TD

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
pingpong
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Komputer uniwersalny do Sportage 2.0TD

Post autor: pingpong » pt lip 19, 2013 11:29 am

Po zamiarze, bo i na co, skoro nie pomierzy przepływu paliwa... Rzeźbić w brązie z jakimiś przetwornikami piezoelektrycznymi nie będę. Skoro producent urządzenia tak pisze, to znaczy że się zna ;)
EleMot pisze:Witam,

Na podstawie informacji które posiadam, nie jestem w stanie stwierdzić czy EKS będzie działał w Pana aucie.
Do pomiarów spalania paliwa musi być dedykowany sygnał spalania o charakterystyce "PWM". W większości diesle z elektronicznie sterowaną pompą wtryskową EKS działa poprawnie.

Pozdrawiam
Drugi producent wcześniej pytał się jaka jest pompa, tzn. chyba chodziło mu o model. Takowej wiedzy niestety (jeszcze) nie posiadam. Wiecie Koledzy co to za egzemplarz, kto to produkuje, ew. może jakaś rozpiska pinów? Może jeszcze sprawa nie jest całkiem przegrana... Kontrola najwyższą formą zaufania - taki zawodowy żarcik ;)
Ostatnio zmieniony pt lip 19, 2013 11:38 am przez pingpong, łącznie zmieniany 1 raz.
Dogorywający Peugeot 309 1.9D 92r.
Sportage 2.0 TD 2Kr.

madrider5

Post autor: madrider5 » pt lip 19, 2013 11:34 am

W końcu ta elektryczność w tej pompie musi za coś odpowiadać i coś dawkować.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Awatar użytkownika
TOOM444
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: TOOM444 » pt lip 19, 2013 11:42 am

Hejka
odnośnie spalania, ja też przed kupnem kianki sportage 1997 (benz+gaz) przeglądałem raporty spalania w necie i niemal wszystkie oscylowały w granicach 8-12 litrów gazu na 100km. pomyślałem że OK, przy delikatnej jeździe i ewentualnym ustawieniu to może nawet zjadę do 10 litrów w trasie. I gó...o prawda, pali mi 14-16 gazu i nie da się zejść niżej i jak czytam Wasze posty to okazuje się że to norma dla kianki.
Tak przy okazji poprzednio miałem Ładę Nivę 1995 jeszcze gaźnik ale z gazem, wszyscy mówili ze powinna palić 15-16 litrów gazu ale jak się nie szalało i po ustawieniach silnika itp mnie paliła 10l gazu na trasie i ok 12 w mieście.
kianki nie umiem ustawić - wszystko jest w kompie i samo się ustawia :(
Pozdrawiam
Daihatsu Terios I

Awatar użytkownika
pingpong
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pingpong » pt lip 19, 2013 11:48 am

Na zdrowy rozum tak by było. Ale weź znajdź gdzie jakie info co i jak...

Na forum mojasportage.pl ktoś przy okazji pytania o dostał link do fragmentu schematu na rosyjskich stronach, zajrzałem tam, ale nie idzie się połapać co gdzie jest.

Jak się trochę ogarnę w domu ze sprzętem, to zainstaluję AutoDatę - może tam coś będzie, choć to chyba dość pobożne życzenie.

Wcześniej zadałem pytanie czy jest jakiś soft diagnostyczny na laptopa pozwalający na odczyt parametrów pracy silnika. Ale jak widać pozostało ono bez echa :(

Naturalnie nie zamierzam jeździć z laptopem na siedzeniu ;) niemniej testowo w ruchu możnaby sprawdzić czy wszystko jest OK czy KO.
TOOM444 pisze:Hejka
...
kianki nie umiem ustawić - wszystko jest w kompie i samo się ustawia :(
Pozdrawiam
Nie jestem specjalistą od gazu i szczerze: nie bardzo lubię mędrkować w tematach, w których nie za dobrze się czuję... Z tego co Chłopaki pisali, to dużo się ma rodzajem instalacji gazowej, i to od jej komputerka pośrednio zależy dawkowanie gazu.
Kiedyś dawno, dawno temu na jakimś form Skody (brat jeździł Favorit'ą z przeszczepionym silnikiem z Felicji 1.3MPI) doczytałem się, że producent ustawił w komputerze 2 składy mieszanki, próg przełączania był bodaj przy 4k obr/min. Gostek co z tym walczył pozmieniał progi przełączania składu co 1000 obr. w granicach 2k-5k. Z tego co pisał to autko stało się bardziej dynamiczne, silnik elastyczny i automatycznie zaczął mniej palić.
Czyli wraca jak bumerang temat softu diagnostycznego... Czy to jest non public czy nikt go nie ma??
Sportage 2.0 TD 2Kr.

Błażej

Post autor: Błażej » pt lip 19, 2013 9:05 pm

Tak wracając do komputerów pokładowych, to tutaj mają dość ciekawe:
http://www.multitronics.ru
To, że jesteśmy w dupie, to jasne. Problem w tym, że zaczynamy się w niej urządzać.

Awatar użytkownika
don_Philippe

Post autor: don_Philippe » pn lip 22, 2013 10:08 am

Podstawowe pytanie, po co Tobie uterenowione (bo bez motania to w terenie slabo) autko? Chcesz by palilo mniej niz plaskacz, to proponuje smarta.
Auto terenowe ma robic, a nie dlawic sie z braku paliwa.
I musze Cie zmartwic, na zbiorniku LPG robi 400km.
Grand Cherokee ZJ '97 V8 5,2 + KUMHO KL71 35X12,5X15
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pn lip 22, 2013 10:23 am

400?? :o
To jaki baniak tam masz? 80 litrów?
Ja przeciętnie nie robię więcej niż 230 km - czasem więcej czasem mniej.

Awatar użytkownika
don_Philippe

Post autor: don_Philippe » pn lip 22, 2013 7:24 pm

Widzisz Rafał ja Żabką nie muszę wozić innych klamotów niż liny, taśmy, zblocza i szekle :)21
A baniaczek jest odpowiedni i nie zamieniłbym na mniejszy nigdy! Autko ma robić a nie stać przy dystrybutorze i wyglądać na terenowe, a faktycznie spędza 60% czasu na dojazdy po waszke :wink:
Zmotka poszła w kierunku wyprawy to i wszystko jest na miejscu i odpowiednich rozmiarów :)21
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98

Awatar użytkownika
pingpong
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pingpong » pn lip 22, 2013 10:52 pm

don_Philippe pisze:Podstawowe pytanie, po co Tobie uterenowione (bo bez motania to w terenie slabo) autko? Chcesz by palilo mniej niz plaskacz, to proponuje smarta.(...)
Nie wiem co to plaskacz i motanie(...)
Autko kupiłem aby w miarę bezstresowo móc dostać się w zimę z garażu do cokolwiek czarnego i ew. na wypadek powodzi (ostatnio coraz częściej rzeczka wylewa) nie stanąć w większej kałuży na drodze przez las. Zimy ostatnio coraz bardziej śnieżne, droga wąska i jak trzeba się minąć, to ktoś musi zjechać. A jak zjedzie osobówką, to najczęściej o własnych siłach na drogę nie wróci... W 2010 r. dwa razy wylała rzeka; na drodze utwardzonej tłuczniem było ok 50-70cm wody. Pugiem zrobiłem małą przeprawkę - całe szczęście, że nie stanął ;) - i na jesieni odezwał się rudy rozrusznik, w zimę dała znać o sobie tylna belka skrętna. Wiem, moja wina, wielka wina. Na alternatywnej drodze przez las była kałuża, tak ze 20m długości. Sąsiad posiadający Cherokee zasugerował, aby pokonywać ją na dwójce, więcej obrotów i nie próbować zatrzymywać się na środku - udało się. Zresztą daleko szukać; tej zimy po opadach śniegu (15cm na dachu autka) 15 min wyjeżdżałem z parkingu. Już możesz drzeć łacha, ze ze mnie ( | ) nie kierowca - ok. rozumiem - masz rację.
Nie wiem tylko skąd przekonanie [cyt.:"Auto terenowe ma robic(...)"], że każdy posiadacz 4x4 kupił je z zamiarem bobrowania;) Czy takim samochodem nie można normalnie jeździć?? Sąsiadka ma nowe Q5 i jej pali 6,5l ON. Kupiła je, bo miała fantazję - mnie nie stać. Choć teraz pewnie jej się przyda, zima niedługo, na jej dróżkę odśnieżarka dotychczas nie zaglądała, a po każdym deszczu droga miękka - do niej jeszcze nie sypali tłucznia :/
40% - zabawa, 60% tankowanie - fajne masz współczynniki. Po wachę jeździsz już pewnie z zamkniętymi oczami ? ;)
Co do Smarta; na drugim komputerze powinienem mieć zapisaną aukcję aledrogo, jak gość sprzedawał swojego ;) Jak znajdę to się podzielę - nie da się opisu streścić - trzeba przeczytać w oryginale.

Wracając do tematu. Jeszcze drążę temat. Jak dowiem się czegoś konkretnego, to z pewnością dam znać.
Sportage 2.0 TD 2Kr.

Awatar użytkownika
don_Philippe

Post autor: don_Philippe » wt lip 23, 2013 12:38 am

pingpong pisze:40% - zabawa, 60% tankowanie - fajne masz współczynniki.
Czytaj uważnie, to współczynniki dla Ciebie, ja nie mam problemów ze spalaniem.
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98

Awatar użytkownika
don_Philippe

Post autor: don_Philippe » wt lip 23, 2013 12:43 am

I jeszcze jedno, 4x4 to wcale nie oznacza terenowe auto, mają tak i plaskacze i SUVy, a w terenówce ekonomii nie szukaj.
Kupiłeś ORV motaj i się ciesz, albo kup SUVa...
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98

madrider5

Post autor: madrider5 » wt lip 23, 2013 2:11 pm

Z czasem sam stwierdzi że po 1 zimie, przydało by się te 5cm liftu na zawiasie żeby być spokojniejszym o wyjazd, po 2 zimie też by się przydało kolejne parę centymetrów by być jeszcze spokojniejszym :)21 no i przede wszystkim opony, nie mówię tu o zwykłych szosówkach bo to wogóle nie robi :)3 Sam też mam kiepski wyjazd z domu zimą i wiosną więc znam ten ból, gdyż obecna Kijanka jest moim pierwszym 4X4, zakupionym eksperymentalnie na te pory roku 8) Sprawdza się wyśmienicie :wink: Lałeś ten dodatek do czyszczenia wtrysków?
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Awatar użytkownika
lewy00_00

Post autor: lewy00_00 » wt lip 23, 2013 4:05 pm

sam tez mieszkam w terenie ktory znajduje sie zdala od asfaltu wiec czy to jesien czy wiosna jest problem z wyjazdem. A o zimie nie wspomne. Wiec zakup padl na kia niska cena w stosunku do standardu autka. No ale tu nie czas i pora o pisaniu o tym. Lift narazie sobie odpusc do tego trzeba dorosnac, przekonac sie, pare razy zakopac itd. To wowczas zmobilizuje CIe w pierwszej koljnosci do zakupu opon. Wowczas polowa sukcesu za Toba.
Ale ogolnie wyglada to tak
1. Sprzegielka avm
2 . Opony
3...
I pozniej podniesienie samochodu czesto wynikajace ze zuzycia starych podzespolow. Pekajaca tylna sprezyna.
Ponizej masz galerie zdjec. Jednej zimy jak widac byly stare opony autko niskie. Wiekszy snieg i kopalo sie autkiem. Choc w moim przypadku byl najpierw lift to wynikal on ze zuzycia starych podzespolow. Oponki w miare uzbierania kasy i dodatkowo lift. Nie wspomne w miedzy czasie o roznych innych drobnych naprawach ale ogolnie autko latwo sie naprawia wystarcza checi.
https://plus.google.com/app/basic/10570 ... 2832/posts
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra

Awatar użytkownika
pingpong
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pingpong » śr lip 24, 2013 12:05 am

Witajcie!

Dla zainteresowanych co kupiłem http://allegro.pl/kia-sportage-2-0td-20 ... 92904.html - wkrótce przeniosą do archiwum

=> lewy00_00
Galeria zacna ;)
Co do liftu; nie wiem czy dorosłem; parę dni po zakupie skorciło mnie, aby przejechać się przez las, sprawdzić napędy, itp. Przed lasem trochę błocka, koleiny... W jedną stronę przejechałem, ale już nie wróciłem :( Autko oparło się orurowaniem osłaniającym silnik o glebę i ani do przodu ani do tyłu. Sąsiad z C-30 pomógł :)
Mierzyłem prześwit i od twardego podłoża do dolnej krawędzi rury pod silnikiem mam 15cm - mało. Obejrzałem sobie autko od spodu i już wiem, że czeka mnie wymiana poduszek ramy. 4 dolne z przodu są skruszone, z tyłu chyba były wymieniane, górnej nie mam ani jednej ;( Orientowałem się już w serwisie - są dostępne na zamówienie, cena jeszcze do zniesienia - 480/za kpl na całą ramę. Skoro już i tak muszę to zrobić, to kupować oryginały czy włożyć coś innego? Co polecacie? Szkoda byłoby robić 2x lub więcej to samo, tym bardziej, że jestem skazany na mechaników, a rh kosztują...
Tak samo stoję przed zakupem opon zimowych. Jakie wybrać?

Dodatek do czyszczenia wtrysków będzie dziś rano. Przetestuję, zobaczymy czy ew. coś to dało. Póki co dojeżdżam Puga, Kijanka przejedzie się w drugi weekend sierpnia do Olsztyna.
Sportage 2.0 TD 2Kr.

Awatar użytkownika
lewy00_00

Post autor: lewy00_00 » śr lip 24, 2013 6:16 am

co do poduszek pod rame a bude. Rob standardowo czyli nie to co w serwisie bo to zdzierstwo. Kup odboje od przyczepy czy innej maszyny. Niektorzt nazywaja to bałwankami. Takie gumowe bałwanki tniesz na poł i wsadzasz. Po zalozeniu i pierwszej jezdzie nawet na asfalcie roznica wielka. Komfort jazdy sie poprawia. Lepsza amortyzacja itd.
Co do opon odezwij sie na priv. I nie baw sie w zimowki nie warta zabawa w przekladanie. Opona caloroczna z dobrym bierznikiem i nie martwisz sie o nic.
I jeszcze jedno jakie masz sprzegiełka w przednich kołach? Takie z pokretlem czy jakies inne?
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra

Awatar użytkownika
don_Philippe

Post autor: don_Philippe » śr lip 24, 2013 11:17 am

Ten rocznik najpewniej pneumatyk, wymiana na AVM 460. Zdjęcia tak wykonanne że najważniejszych elementów nie widać :P
Pannonia TLF de Luxe '61
R.I.P. - Sportek '98

Awatar użytkownika
pingpong
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: pingpong » wt lip 30, 2013 4:24 pm

Kijanka więcej odpoczywa niż jeździ... Choć ostatnio była trasa Dom - Wyszków (pozdrowienia Rafał ;) ) - Olsztyn - Dom z dodatkiem do czyszczenia wtrysków (sic!?!) :)11 . Przed trasą miałem jakieś 180 km przejechanych. Od domku jazda raczej dynamiczna, wyższe obroty - trzeba było odmulić autko ;) I tak się odmuliło, że stanęło na 591 km na zegarku. Siłą rozpędu udało się wtoczyć na stację paliw.
Dlaczego dodatek czyszczący sic? Nie jestem pewien na co on pomógł; jak przed aplikacją Kijanka odpalała po ok. 3sek kręcenia po jednokrotnym grzaniu świec, tak teraz zaskakuje po 6-8 sek. choć nie za każdym razem. Po drugim grzaniu raczej bez problemu. Nie ma znaczenia czy silnik rozgrzany czy zimny. I pytanie: co jej teraz dolega?

Co do komputerka; mniej intensywnie ale nadal szukam pinout'u komputerka ECU bądź kompletnego schematu instalacji elektrycznej. Jak to mówią w naszej branży: KONTROLA NAJWYŻSZĄ FORMĄ ZAUFANIA ;)

Jak coś się ruszy - będę meldował :lol:
Sportage 2.0 TD 2Kr.

madrider5

Post autor: madrider5 » czw sie 01, 2013 8:26 pm

Inny skład paliwa i inny skład mieszanki przez ECU. Pojeździć trochę na czystym paliwku by się bak przepłukał, reset ECU i powinno być po staremu.
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”