Moje motania z Kijanką i kijanki ze mną
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Re: Moje motania z Kijanką i kijanki ze mną
nie wiem przy ilu stopniach się załącza ale temp w mojej kijance nie przekracza połowy skali-wentylator pracuje jakieś 10-15 sekund i temp spada.czujnik dostaniesz na każdym szrocie za grosze.co do zdjęć to jeszcze nie naumiałem się ich wstawiać ale wieczorem wrzucę może krótki filmik z moją kijanicą
zaadoptowałem czujnik i trójnik od rury ze starej fiesty której jeszcze nie wywiozłem na szrot. na czujniku pisze 90 C. jak zrobię zdjęcie to dodam. dziś nie zdążyłem zrobić testu.
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
Czujnik 90 C nie zdał egzaminu.
Zastosowałem czujnik 82 C teraz temp nie podskakuje jest pod kreską tak jak dawniej.
Testów w terenie pod obciążeniem jeszcze nie było.
Zastosowałem czujnik 82 C teraz temp nie podskakuje jest pod kreską tak jak dawniej.
Testów w terenie pod obciążeniem jeszcze nie było.
Pytam się jak to możliwe??
Ścieły się prawie wszystkie śruby w sprzęgiełku avm w lewym kole. pozostała jedna. na szczęście dzięki wielkiej ilości silikonu zastosowanego przy montarzu do uszczelnienia spzęgielko nie zgubiło się. Dziś na parkingu zdawalo mi się że jest luźno, pomyślałem że dokręce w między czasie, po poruszeniu ręką okazało się że jednak nie zdaje m się było ono oczywiście luźno. po otwarciu schowka i wyjęciu klucza imbusowego oraz torx`a i szekli która posłuzyła jako zastępczy młotek. Ze względu że zawsze ciężko je odkręcić kilka uderzeń szeklą w klucz imbusowy poprawiło ich ochotę do odkręcenia śrub na klucz torx. po wzięciu imbusa w rękę i próbie dokręcenia śruby mógł bym kręcić nią wieczność, lecz wyciągnąłem jedną śrubę ręką złapałem po kolei za każdą i robiłem to samo, zapakowałem do samochodu i poszłem do sklepu, kupić wiertła orz rozwiertaki. Po powrocie do domu udalo mi się wszystkie przewiercić lecz jak na razie jedynie dwie udało mi się wyciągnąć. Traktowałem je i młotkiem z wierzchu i co tylko lecz pozostałe śruby nie idą, i nie mam pojęcia jak je wyciągnąć??
Ścieły się prawie wszystkie śruby w sprzęgiełku avm w lewym kole. pozostała jedna. na szczęście dzięki wielkiej ilości silikonu zastosowanego przy montarzu do uszczelnienia spzęgielko nie zgubiło się. Dziś na parkingu zdawalo mi się że jest luźno, pomyślałem że dokręce w między czasie, po poruszeniu ręką okazało się że jednak nie zdaje m się było ono oczywiście luźno. po otwarciu schowka i wyjęciu klucza imbusowego oraz torx`a i szekli która posłuzyła jako zastępczy młotek. Ze względu że zawsze ciężko je odkręcić kilka uderzeń szeklą w klucz imbusowy poprawiło ich ochotę do odkręcenia śrub na klucz torx. po wzięciu imbusa w rękę i próbie dokręcenia śruby mógł bym kręcić nią wieczność, lecz wyciągnąłem jedną śrubę ręką złapałem po kolei za każdą i robiłem to samo, zapakowałem do samochodu i poszłem do sklepu, kupić wiertła orz rozwiertaki. Po powrocie do domu udalo mi się wszystkie przewiercić lecz jak na razie jedynie dwie udało mi się wyciągnąć. Traktowałem je i młotkiem z wierzchu i co tylko lecz pozostałe śruby nie idą, i nie mam pojęcia jak je wyciągnąć??
Chyba PJL ;-D a nie DJL
DJL- Dokładnie Jak Leon
Poczytaj jego bloga- tam jest wszystko z czym Ty teraz walczysz a on to opisał jak zrobić.
Jedyny minus- nie ma spisu treści

Poczytaj jego bloga- tam jest wszystko z czym Ty teraz walczysz a on to opisał jak zrobić.
Jedyny minus- nie ma spisu treści

Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!
Kolego studiowałem tego bloga, nie miał on takiej sytuacji.
A propo Leona: po przemyśleniu różnych sytuacji prawdopodobnie śruby musiały się trochę poluzować ponieważ mają taką tendencję (a z rok czasu nie rozbierałem już sprzęgiełek ani nic w okolicy kola więc nie zaglądałem do nich) i musiały zerwać się podczas wyścigu z Leonem na 1/8 mili ;-P lub z innymi uczestnikami podczas Ogólnopolskiej terenowej integracji dla Choinki u mnie w okolicy. Ale później jeszcze jeździliśmy na żwirowni i było ok. a już później w terenie nie byłem ani z napędem nigdzie indziej nie jeździłem. Więc sam nie mam pojęcia czy to tam się stało czy nie.
Dodatkowo dodam że łożysko w prawy przednim kole huczało, jęczało więc zajechałem w mieście do sklepu, po drodze spowrotem łożysko padło, powoli nie przekraczają 50 km/h doczłapałem się do domu. dziś zająłem się sprzęgiełkiem a jutro łożyska i dokończenie walki ze śrubami.
A pomyśleć że ten wolny czas miałem przeznaczyć na zrobienie czegoś innego, lecz nie zdradzę szczegółów, powiem jedynie że chodzi o przednie lampy, jak zrobię to pokaże
zima długa jeszcze jest 
A propo Leona: po przemyśleniu różnych sytuacji prawdopodobnie śruby musiały się trochę poluzować ponieważ mają taką tendencję (a z rok czasu nie rozbierałem już sprzęgiełek ani nic w okolicy kola więc nie zaglądałem do nich) i musiały zerwać się podczas wyścigu z Leonem na 1/8 mili ;-P lub z innymi uczestnikami podczas Ogólnopolskiej terenowej integracji dla Choinki u mnie w okolicy. Ale później jeszcze jeździliśmy na żwirowni i było ok. a już później w terenie nie byłem ani z napędem nigdzie indziej nie jeździłem. Więc sam nie mam pojęcia czy to tam się stało czy nie.
Dodatkowo dodam że łożysko w prawy przednim kole huczało, jęczało więc zajechałem w mieście do sklepu, po drodze spowrotem łożysko padło, powoli nie przekraczają 50 km/h doczłapałem się do domu. dziś zająłem się sprzęgiełkiem a jutro łożyska i dokończenie walki ze śrubami.
A pomyśleć że ten wolny czas miałem przeznaczyć na zrobienie czegoś innego, lecz nie zdradzę szczegółów, powiem jedynie że chodzi o przednie lampy, jak zrobię to pokaże

No domyślam się, dzienne taśma LED wewnątrz reflektora i mijania na LED SMD.
Niestety nie zgadłeś Kolego, żadnych badziewnych taśm led, które w okresie świąt można sobie powiesić na choinkę to nie wieś tuning z pod remizy;-P
A więc wyznaj jak na spowiedzi co to będzie bo opuszczam wątek 

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Mówisz o tych ujowych śubach z łbem stożkowym i torxem w środku?
Dżizas... zakażenie to okrutne było i do dziś jak se pomyślę to mnie obrzydzenie chwyta
Dawno temu dwie się zapiekły tak że nie szło niczym ruszyć torxy się poobmykały gniazda w łbach też. Zadecydowałem, że należy łby odwiercić i tak też zrobiłem. Co ważne - należy w tym przypadku użyć wiertła lewoskrętnego i stosownych co do kierunku obrotów wiertarki. W wielu przypadkach taka konfiguracja działa jak wykrętak.
A potem...
Pierścień dociskający...
Śruby M4
Chociaż nie jestem pewien czy tam aby na pewno jest gwint metryczny
Dżizas... zakażenie to okrutne było i do dziś jak se pomyślę to mnie obrzydzenie chwyta

Dawno temu dwie się zapiekły tak że nie szło niczym ruszyć torxy się poobmykały gniazda w łbach też. Zadecydowałem, że należy łby odwiercić i tak też zrobiłem. Co ważne - należy w tym przypadku użyć wiertła lewoskrętnego i stosownych co do kierunku obrotów wiertarki. W wielu przypadkach taka konfiguracja działa jak wykrętak.
A potem...
Pierścień dociskający...
Śruby M4
Chociaż nie jestem pewien czy tam aby na pewno jest gwint metryczny

Niestety to nie te śruby, chodzi o śruby imbusowe, które ścieły się w piaście koła.
Śruby torx zawsze traktuje młotkiem przez jakiś pręt lub inny przedmiot z płaską powierzchnią przed odkręceniem, kiedyś jak tak nie robiłem to ukręciłem kilka kluczy-śrubokrętów torx t-15 bodajże. A jak kiedyś wyrobiło mi się gniazdo to nabiłem większy torx lekko zeszlifowany i później odkręciłem jakoś upierdliwą śrubę, po czym wymieniłem na nową.
śruby torx trzymają jedynie dekielek wiec nie miały by raczej tendencji odkręcania się.
Widziałem u Ciebie jak masz przerobione te śruby.
Śruby torx zawsze traktuje młotkiem przez jakiś pręt lub inny przedmiot z płaską powierzchnią przed odkręceniem, kiedyś jak tak nie robiłem to ukręciłem kilka kluczy-śrubokrętów torx t-15 bodajże. A jak kiedyś wyrobiło mi się gniazdo to nabiłem większy torx lekko zeszlifowany i później odkręciłem jakoś upierdliwą śrubę, po czym wymieniłem na nową.
śruby torx trzymają jedynie dekielek wiec nie miały by raczej tendencji odkręcania się.
Widziałem u Ciebie jak masz przerobione te śruby.

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Sprzęgiełko jak rozumiem zdjąłes i pozostaje kwestia wykrecenia tego co zostalo w piascie. Sruby sa sciete na równo czy cokolwiek wystaje? Jak wystaje to problem zaden - zlapac szczypcami albo dospawac nakretke i chwycic kluczem. Jak nie wystaje to wiertlo lewoskretne i ewentualnie wykretak - ale taki profi a nie gownolit.
Jesli pacjent jest uparty i odmawia kolaboracji... pozostaje zdjac piaste i potraktowac zlamasa elektrodrążarką.
Jesli pacjent jest uparty i odmawia kolaboracji... pozostaje zdjac piaste i potraktowac zlamasa elektrodrążarką.
Sruby zerwały się na początku gwintu w piaście czyli ok 0,6 -1 cm poniżej powierzchni płaskiej, czyli nie ma czym złapać za śrubę, rozwierciłem wszystkie śruby i po próbach wyjęcia wyszły jedynie dwie, w pozostałych dwóch złamany klucz torx ( wyczytałem ze nabicie torx i próba wykręcenia udaje się w wielu przypadkach, w moim jednak nie:( ) Założyłem piastę spowrwotem na auto, Przykręciłem stare sprzęgielko-oryginalne na cztery otwory które udało mi się odzyskać, w razie zgubienia mniejsza strata finansowa od AVM. Stwierdziłem że temat skończy się zakupem używanej piasty.
Piasta razem z tarczą hamulcową, nakrętkami przyszła dziś. cena 7 dyszek. Napotkałem się jedynie na jeden problem- tarcza od ABS. W wersji 2000 diesel jest większa, reszta Plug&Play. Z racji że ABS mam odłączony to odkręciłem czujnik, a kabel wypiąłem z kostki w komorze silnika.
Sprzegiełko znów na swoim miejscu
Sprzegiełko znów na swoim miejscu

Oto część tajemnicy, tego co będzie w przednich lampach. Narazie czekam na resztę części
https://drive.google.com/file/d/0B-RBuy ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0B-RBuy ... sp=sharing
Lsd ożywione
tylko jeszcze będzie trzeba zwiększyć docisk o ok 0,2 mm.
Przeróbka lamp narazie czeka na cieplejsze czasy, w tym momencie szukam większych opon. 31" tylko muszę się pozbyć swoich kumho kl71 235/75/15. Jak by ktoś był chętny to priv.

Przeróbka lamp narazie czeka na cieplejsze czasy, w tym momencie szukam większych opon. 31" tylko muszę się pozbyć swoich kumho kl71 235/75/15. Jak by ktoś był chętny to priv.
No i zgrzewy i nawet trochę więcej sklepane. Może trochę za dużo he he pewnie i 32" by weszło
wszystko zakonserwowane czeka na oponki
https://drive.google.com/file/d/0B-RBuy ... cslist_api

Masz znacznie większy niż ja body lift i podkładki pod McPersona to poprawi sytuację. Ja musiałem znacznie bardziej radykalnie zadziałać a i tak czasem przyciera. Plastykowe nadkola były rozgrzewane i spłaszczone giętarką do blachy. Plastykowe poszerzenia były też cięte i naciągane. Lepiej poczekaj na opony wtedy dokładnie będziesz wiedział ile i co modelować.lewy00_00 pisze:No i zgrzewy i nawet trochę więcej sklepane. Może trochę za dużo he he pewnie i 32" by weszłowszystko zakonserwowane czeka na oponki
![]()
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.
Tylko ze kumho kl71 31" nie ma w rzeczywistości 31"
A ty jakie odsadzenie felgi masz?tzn et.
Na wiosnę poszerzenia, progi i zderzaki będą malowane czarnym raptorem, dojdą metalowe progi z rury. I poszerzenia oryginalne będą poszerzane i dorabianie z włókna szklanego Więc rzeźba na ciepło w plastikach bez obaw jest do ogarnięcia.
A ty jakie odsadzenie felgi masz?tzn et.
Na wiosnę poszerzenia, progi i zderzaki będą malowane czarnym raptorem, dojdą metalowe progi z rury. I poszerzenia oryginalne będą poszerzane i dorabianie z włókna szklanego Więc rzeźba na ciepło w plastikach bez obaw jest do ogarnięcia.
Dziś podczas jazdy w terenie po zdobyciu góry zatrzymałem się po czym zrobiło się w samochodzie szaro, pod maską też. Poszła nagrzewnica. Nie wiem czemu. Ale wyjście z nagrzewnicy się ulamalo.Na szybko zdjąłem węże od nagrzewnicy i wypiąlem z obiegu nagrzewnice, po jakimś czasie zalałem woda, każdy miał ze sobą coś w butelkach;-) Po wizycie na stacji zakup płynu i dojazd do domu. W aucie zimno, mokro bo płyn uciekł do środka podczas awarii. spuściłem w domu wodę zalalem płynem i trzeba ze dwa dni poczekać zanim przyjdzie nowa nagrzewnica.
W kiajance trzeba całą deskie rozdzielcza ściągać aby do nagrzewnicy się dostać?
W kiajance trzeba całą deskie rozdzielcza ściągać aby do nagrzewnicy się dostać?
Chociaż nie zamarznie wykładzina w aucie, w przeciwieństwie gdyby to było moczenie auta w wodzie. Tylko że śmierdzi
Chyba są że dwa rodzaje nagrzewnicy? Z klimą inna bez klimy inna? Kiedyś w seacie ściągnąłem deskie rozdzielcza więc nie będzie problemu i z kijanką. Żeby to było lato to bym poczekal z robotą lecz jest zima. Zzzzzzimno...
Całe szczęście że mam maty grzewcze na siedzeniach

Chyba są że dwa rodzaje nagrzewnicy? Z klimą inna bez klimy inna? Kiedyś w seacie ściągnąłem deskie rozdzielcza więc nie będzie problemu i z kijanką. Żeby to było lato to bym poczekal z robotą lecz jest zima. Zzzzzzimno...

Całe szczęście że mam maty grzewcze na siedzeniach

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Kozę wstaw 
Nagrzewnice faktycznie występują w dwóch wersjach.
Drogie są.
Musisz wypruć deskę, wyciągnąć junit z wentylatorem i drugi z nagrzewnicą.
Swego czasu kombinowałem aby przeflancować tam nagrzewnicę z lanosa. Fajna, metalowa, tania. Niestety za duża.

Nagrzewnice faktycznie występują w dwóch wersjach.
Drogie są.
Musisz wypruć deskę, wyciągnąć junit z wentylatorem i drugi z nagrzewnicą.
Swego czasu kombinowałem aby przeflancować tam nagrzewnicę z lanosa. Fajna, metalowa, tania. Niestety za duża.