Spotkanie uzytkowników ASIA ROCSTA !!! !!!

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » wt mar 07, 2006 8:26 pm

no mi sie podobało! asia spisała sie na medal!! mialem cos na kształt łancochow na kołach i szła jak przeciag! no ..ale juz w domu strzeliła mi uszczelka pod głowica... ale jutro mam nadzieje ze bezdie juz chodzidzic, w vandall-u mi to zrobia pozadnie! wiec sie nie martwie, ale bylo fajnie asie do 3 w nocy przed wyjazdem skladalem, bo mialem problem z tylnym mostem, beda pewnie niedlugo jakies fotki na rajdach wiec sobie poogladacie! Tarsa w lesie calkiem sympatyczne ale załog strzasnie duzo, i troche sie czekalo, no i Vandall4x4 nie zdobyl pierwszej nagrody...bo organizator dosc ,delikatnie mowiac, dyskusyjnie klasyfikował wyniki poszczególnych konkurencji, ale ... kierowca zasiał strach , gdzie miał sasiać:) Bylo fajnie krotko mowiac!
Pozdrawiam
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres
HONDA on road:)

Awatar użytkownika
Trapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trapper » wt mar 07, 2006 10:16 pm

Zazdroszcze Wam tych rajdow. Ja niestety nie moge sie od pracy opedzic.
Do tego wszystkiego w mojej Asience tez wydmuchalo uszczelke pod glowica. Niestety to juz drugi raz. Poprzednio w grudniu. Tak wiec jest jakas powazna przyczyna. Mam nadzeje ze to glowica a nie blok silnika. Napisz Karol co z Twoim silnikiem. Troche jestem nerwowy bo 19 marca musze Asie pogonic az do Finlandji a tam wasztaty drogie.

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » śr mar 08, 2006 12:25 am

najprawdopodobniej masz blok krzywy w asi czasem sie zapad blok na srodku ! jak dobrze ja przegrzejesz!! umnie okazal sie ze to tylko termostat jest zepsuty :) wiec mam luz! pozdrawiam! a ja moja asie musze pogonic...i w swiat jade !
Pozdrawiam!
karol
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres

Awatar użytkownika
x. Maslak

Post autor: x. Maslak » śr mar 08, 2006 9:36 am

Ahoj!
Ponieważ się zdecydowałem na przeszczep silnika (gniazda zaworowe i krzywki już dostały za swoje), mam na sprzedaż dla potrzebującego profesjonalnie splanowaną głowicę do R2 (2.2D). Gdyby ktoś z Was potrzebował, oddam za 500. Sądzę, że w ten sposób obie strony zyskają.
x. Maslak & Volvo XC70 D5 '05
Frontera 2.2 DTi '98 - u szwagra
Rocsta 2.2D '91 - u harcerzy

Awatar użytkownika
RAV.

Kontaktowanie:

Post autor: RAV. » śr mar 08, 2006 10:56 am

-Że zapytam,a co zasewrujesz za silniczek w zamian swojego Asiowego?Moja też już się leczy w warsztacie ale rozważam zamiane silnika.szukałem tego FORDA I MAZDY ale bezskutecznie.
PABLO/FUNMOG
http://www.rc.trial.pl
kiedyś XJ4.0, ASIA ROCSTA, obecnie JIMNY

Awatar użytkownika
x. Maslak

Post autor: x. Maslak » śr mar 08, 2006 2:27 pm

Zostaję przy R2, z Mazdy E2200, zważywszy potrzeby wystarczy. Gwarancję dali praktycznie rozruchową, bo na 3 miesiące.

Awatar użytkownika
Trapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trapper » śr mar 08, 2006 6:29 pm

No widze ze sie troche dzieje w tym temacie. Nie czuje sie tak osamotniony patrzac na te zwloki w warsztacie.
Maslak, jestem potencjalnie zainteresowany ta glowica jesli nie jest peknieta.
W mojej jest niewielkie pekniecie ale na probie szczelnosci nic nie wykazalo.
Z decyzja musze sie wstrzymac dzien lub dwa.
Inna mozliwosc to nowy silnik.
MAM PYTANIE, czy silnik MazdyE2200 jest identyczny, czy wymaga przerobek na wale itd.
Moj mechanik twierdzi ze na oko Aska ma identyczny simik jak Mazda 626. W niej jest coprawda 2.0l ale nowsze roczniki wyciagaja 74KM, czyli ze kompresja wieksza. Czy ktos z was wie czy te silniki sa takie same??? Mysle oczywiscie o zamianie bez przerabiania walow i zawiesia silnika???

Jak nie to pewnie skonczy sie na planowaniu bloku i tulejowaniu trzeciego cylindra bo kiepski. Pewnie masz Karol racje z tym zapadnieciem sie bloku.
Czekam do jutra co takiego wymysli Pan Mechanik. Maslak, przytrzymaj prosze to glowice dla mnie ze dwa - tzry dni.
Pozdrowienia

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » czw mar 09, 2006 4:24 pm

Nie wiem jak reszta silnika, ale jak mi walneła głowica to wsadziłem od mazdy 2.0 D i pasuje idealnie.Ino jakby moc siadła ale równolegle założyłem inne buty wiec pewny związku nie jestem...
Merc G wolf i Pinzgauer 710M

Awatar użytkownika
RAV.

Kontaktowanie:

Post autor: RAV. » ndz mar 12, 2006 2:31 pm

SZYKOWAĆ AŚKI,WIOSNA IDZIE. :)2
PABLO/FUNMOG

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » ndz mar 12, 2006 11:47 pm

Ja swoja perełke sprzedaje... i jak wroce zza małej wody ( baltyku) to dopiero z Wami na przyszła wiosne sie wybiore:) jak Bóg da... :)
Pzodrawiam
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres

Awatar użytkownika
irekddd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: irekddd » pt mar 17, 2006 7:00 pm

Do tego wszystkiego w mojej Asience tez wydmuchalo uszczelke pod glowica. Niestety to juz drugi raz. Poprzednio w grudniu. Tak wiec jest jakas powazna przyczyna. Mam nadzeje ze to glowica a nie blok silnika. Napisz Karol co z Twoim silnikiem. Troche jestem nerwowy bo 19 marca musze Asie pogonic az do Finlandji a tam wasztaty drogie

Według mnie , to powinieneś się skupić na głowicy , to się zdarza często jak silnik złapie temperature około setki. Nie spotkałem się z sytuacją żeby blok się odkształcił, a pare silników poskładałem do kupy. Co do wymiany silnika, to napewno pasują części od mazdy 626, ale czy silnik od mazdy pasuje bez przerubk, to nie wiem. Prawdopodobnie jest rużnica w wielkości miski olejowej, bo do Aśki wchodzi więcej oleju niż do mazdy, ale to niestanowi problemu.

Awatar użytkownika
RAV.

Kontaktowanie:

Post autor: RAV. » pt mar 17, 2006 7:18 pm

Szkoda,że tak niewielu ma doświadczenie w 1,8 benzynka bo właśnie robie kapitałke silniora.Należało mu się za te 3 gary i stukające panewki :evil:
PABLO/FUNMOG

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » pt mar 17, 2006 7:41 pm

Chyba do d*py te siilniki w Asiach... jak nie sprzedam to wsadze w nia silnik od mercedesa i bedzie swiety spokoj. Narazie jakos chodzi...ale im wiecej slucham o tych silnikach i czytam , to sie zniechecam do Mazdy... naszczescie to żadna kosmiczna technologia TDI czy Vtec :) to naprawic młotkiem mozna...
Pzodrawiam
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres

Awatar użytkownika
Trapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trapper » pt mar 17, 2006 10:11 pm

To chyba nie jest tak z tymi silnikami. Pogadalem z moim mechanikiem, ktory twierdzi ze jego doswiadczenie z silnikami 2,2 Mercedesa jest berdzo negatywne a z Mazda wrecz przeciwnie. To poprostu zalezy od ilosci przypadkow.
Mysle, ze jest tak: jezdzimy mocno uzywanymi autkami a ich pierwotni wlasciciele to w polskim wydaniu lesnicy ktorzy skutecznie zajezdzili swoje Aski. Niemcy, ktorzy sprzedali swoje auta tez mieli swoje powody.
Mazda 2,2 do Aski jest troszke slaba na droge. Na piatym biegu pod gore zwalnia ze 100 do 70 wiec redukujemy do czworki, silnik ryczy na wysokich obrorach a mocy i tak niema. Aska z reduktorem idzie w terenie jak czolg ale na drodze trzeba cierpliwosci i nie pilowac silnika. W mojej silnik padl bo poprzedni wlasciciel (polski) pojechal nia do Italii latem. Jak ja przegonil po przeleczach alpejskich wyjac na 3.5 tys obrotow to pewnie przegrzal to i owo.
W glowicy byl dolek na 0.3 mm a w bloku ok.0.1mm. Jak zmienilem uszczelke na twarda (z trzech blach) to dlugo nie pojezdzilo. Teraz po wyrownanu glowicy wszystko chodzi. A jak przestanie to bede mysla o zmianie silnika ale nie o zmianie Autaka. W tym zestawie Aska pali w miescie zima 8.5 l. Znadzcie mi terenowke tak oszczedna!!!

Awatar użytkownika
RAV.

Kontaktowanie:

Post autor: RAV. » sob mar 18, 2006 8:59 am

To fakt,coprawda moja już nie jest taka oszczędna jak wasze ale bez porównania z Cherokim 4L,którego miałem poprzednio.A ffe :)17 .Pozatym Aśka mi sie cholernie podoba i nigdy jej nie zamienię. :)22
PABLO/FUNMOG

Awatar użytkownika
x. Maslak

Post autor: x. Maslak » sob mar 18, 2006 5:59 pm

O to, to to... :)2 Jestem też za estetyką naszych Asi !! We wtorek odzyskuję swoją staruszeczkę po liftingu, mam nadzieję, że nowego serca na trochę starczy. Nie wiem jak do Italii czy w inne ciepłe strony ale moją dobiły nie długie dystanse czy górki latem, lecz kolędowe włączanie i wyłączanie silnika zimą: miejscowe przegrzania.

Awatar użytkownika
irekddd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: irekddd » sob mar 18, 2006 6:35 pm

Zgadzam się z Traperem nie jest z tymi silnikami tak źle, mam na myśli 2,2D , bo taki mam. Będą długo chodziły, ale jak w karzdym dizlu trzeba pilnować temperatury , mam tki nawyk że jak autko ma trochę latek i na wskaźniku temperatury wskzówka zaczyna się dziwnie zachowywać, to odrazu wymieniam termostat. Koszt nie wielki a w przypadku przegrzania silnika koszty są nieporównywalne. Nie polecam całkowitego wyżucania termostatu. Poprzedni właściciel to zrobił i po rozpoczęciu się zimy nie mogłem złapać temperatury na siłniku, a niedogrzany silnik to też źle. Silniki w Aśkach są troche starszej generacji nie nadają się do ostrej jazdy, nie lubią wysokich obrotów, ale w terenie dają sobie nieźle radę. Jak warunki są naprawde trudne to poprostu trzeba włączyć reduktor i niema mocnych. Ja na silnik w swojej nie mogę narzekać, przez półtora roku wymieniłem pasek rozrządu , napinacz i planowe wymiany oleju plus fltry i to wszystko, a w największe mrozy ani razu mnie nie zawiodła, a zapomniałbym wymieniałem jeszcze świece żarowe. :)2 Pozatym dużo zależy od tego jak o Aśke dbał poprzedni właściciel, ale na to wpływu nie mamy :evil:

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » sob mar 18, 2006 6:37 pm

no ale niech ktos przegrzeje beczke np? :) jestem jednak za tym ze mercedes dluzej by potrzymał, jak nie uda mi sie sprzedac jak wroce za naszego bałtyku to mzoe pomysle nad zmaian silnika...albo pod moja nie obecnosc by dalo sie go wymienic....to jest mysl:)
Pozdrawiam
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres

Awatar użytkownika
irekddd
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: irekddd » sob mar 18, 2006 6:52 pm

Przegrzeć można każdy, szczególnie jak siądzie termostat. Ale masz rację mercedes jest najtrudniejszy do zajechania. Jak faktycznie wymienisz w swojej aśce, to napisz jak się sprawuje w terenie z mocniejszym silnikiem.

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » sob mar 18, 2006 7:20 pm

Chce wstawic max 85 KM moze 90 , nie wiecej zeby nie wymielic reszty, zastanawiam sie nad przekladka calego ukladu napedowego silnik skrzynia i jakis reduktor na kroktkim wałku, albo na sztywno do skrzyni, nie wiem, musze pomyslec i zobaczyc jakie sa opcje, jakie mozliwosci- finansowe też, bo glownie o to sie wszystko rozbija :)
Pozdrawiam
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres

Awatar użytkownika
Trapper
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Trapper » czw mar 30, 2006 2:05 pm

Argument z wygladem ma jeszcze jeden mily aspekt. Wlasnie przejechalem kilka granic Asienka wzbudzajac sesacje na granicach. Juz w Szwecji pan celnik przyszedl ogladac autko nie pytajac co mam zaladowane pod dach. A bylo tam roznosci, bo naukowcy zawsze szmugluja jakies chemikalia. W Finlandii zostawilem Aske na wyspie Nauvo, to cala wies sie zchodzila popatrzec. Po lodze na Archipelagu troche pojezdzilem ale strach bo miejscami mial tylko 40 cm, wiec przesiadlem sie na skuter sniezny. Silnik chodzi jak zegarek, na autostradach w cywilizowanych krajach nie na problemu, tam zawsze trafic sie moze antyk jadacy niekoniecznie 130km/h. A zwazywszy na ilosc zakladow fotograficznych przy drogach predkosci Aski oszczedzaja klopotow. Ja zostaje przy Asce.
Pozdrowienia dla wszystkich
Trapper

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » czw mar 30, 2006 9:36 pm

trzym się :)2
przy okazji ...myśli ktoś o zlocie Aś?
Merc G wolf i Pinzgauer 710M

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » pt mar 31, 2006 7:28 pm

yhm, wszyscy mysla- az huczy o tym na forum:)
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres

Awatar użytkownika
x. Maslak

Post autor: x. Maslak » czw kwie 06, 2006 11:44 pm

Czyja to Aśka (z olbrzymim orurowaniem przodu i tyłu) stoi na sopockim Brodwinie ostatnio?

Awatar użytkownika
karolb

Post autor: karolb » pt kwie 07, 2006 7:27 pm

nie- nie moja!! ja bym czegos takeigo nie zakladał:) PRzyznam sie ze nie wiem czyja to Asia,
A jak juz pisze, to napisze ze mam bardzo komfortowa asie:) ... miód! nie trzepie nie wyrywa sie, a wszystko dlatego ze lift wywalilem- kopa w trawe i po sprawie:) a reosry od uaza, naprawde jestem milo zaskoczony:) - ze sa tak komfortowe:)
Pozdrawiam
Karolb
Asia 2.2 D (SPRZEDANA!)
Buggy in progres

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”