Alufelga Kia Sportage i opony dla niej
Moderator: Marcin-Kraków
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: Alufelga Kia Sportage i opony dla niej
Zderzak gdzieś zginął po tym jak jedna panienka jadąca lanosem zaparkowała w nim przednią częścią swojego pojazdu. A w czasach gdy moja kijanka była prawie seryjna motaniem zajmował się Armon... I naprawdę pomysły miał fantastyczne. No i była jeszcze srebrna kijanka Marka Szelągowskiego - i to już była konkretna zmota 

Pewnie chodzi o tą zmotkę.

sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
Felgi do kijanki od vitary et 3.
Tak się zastanawiam czy przy takim lifcie jak mam dużo by koło kolidowało z reszta tego co jest w koło niego. Pewnie i nie choć przy wykrzyżach można było by się zdziwić pewnie??
nom i drugie pytanko ile cm koło by wystawało za obrys autka?
zostaje przy oponach 235/75/15 ze względu że nie chcę tracić za dużo na przyśpieszeniu kijanki itd. jeżdżę po asfalcie też sporo. a nie tylko w teren.
Tak się zastanawiam czy przy takim lifcie jak mam dużo by koło kolidowało z reszta tego co jest w koło niego. Pewnie i nie choć przy wykrzyżach można było by się zdziwić pewnie??
nom i drugie pytanko ile cm koło by wystawało za obrys autka?
zostaje przy oponach 235/75/15 ze względu że nie chcę tracić za dużo na przyśpieszeniu kijanki itd. jeżdżę po asfalcie też sporo. a nie tylko w teren.
U mnie przy ET 10, szerokości 7'' i oponie 235 wychodzi że od górnej krawędzi zderzaka opona wystaje około 8 cm, Leon chyba ma ET na minus i 31'' a z tego co pamiętam to nie narzekał na kolizje opony z czymś tam...mimo bodyliftu.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
ET (-)12mm
Kolizji nie ma dzięki bodyliftowi, liftowi zawieszenia, cięciu tego i klepaniu owego.
I konieczne 6 cm gumowe poszerzenie nadkola
Kolizji nie ma dzięki bodyliftowi, liftowi zawieszenia, cięciu tego i klepaniu owego.
I konieczne 6 cm gumowe poszerzenie nadkola

a przy takich felgach zrobilo Ci sie o duzo wiecej miejsca pomiedzy opona kolem a tylnym amorkiem? 8 cm od przedniego zderzaka. a chodzi mi tak na oko czy duzo kolo wystaje patrzac od gory autka? Za plastikowe nadkola. Najwyzej bedziemy rzezbic 

Jutro zmierzę dokładnie jeśli Cię to interesuje, ale miejsca od brzegu opony do obudowy amorka jest od hu...a. U siebie mam założone takie śmieszne nakładki na nadkola to zyskałem na nich jakieś 1/2 cm a i tak jak prostopadle spojrzysz od góry to krawędź koła wystaje poza nadkole, a dokładnie o tą wypukłość opony na zewnątrz. Ostatnio ostro zbieram fundusze na poszerzenia gumowe bo jak oglądałem karoserie dookoła to dopatrzyłem się licznych odprysków od kamieni 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Po kolei
1. miejsca w rejonie tylnego amortyzatora zrobiło się w uj. Oryginalna stalowa felga ma ET(+)45, moja ma ET(-)12 - czyli 57mm różnicy.
2. nie mam plastikowych nakładek - to 6 cm poszerzenie załatwia sprawę "na równo".
1. miejsca w rejonie tylnego amortyzatora zrobiło się w uj. Oryginalna stalowa felga ma ET(+)45, moja ma ET(-)12 - czyli 57mm różnicy.
2. nie mam plastikowych nakładek - to 6 cm poszerzenie załatwia sprawę "na równo".
Po pomiarze wychodzi że odległość między oponą a obudową amorka wynosi 6,5cm, więc można wkładać ponad 31'' 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
czy bez pierscienia centrujacego da sie zalozyc kola i przez kilka dni do czasu zakupu jezdzic? Bo nowe felgi maja wiekszy otwor niz stare.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
W zasadzie można.
Ale w przypadku alusów lepiej tego nie robić.
Ale w przypadku alusów lepiej tego nie robić.
szukam i szukam i nie moge znalesc jaki jest otwor centralny na oryginalnej feldze. Bo potrzebny mi do wytoczenia pierscieni
Bodajże 95. ale nie dam sobie ręki uciąć 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
-
- jestem tu nowy...
Mierząc suwmiarką felgę stalową wychodzi mi 100mm.
O właśnie, najlepiej sobie pomierzyć, ale nie otwór w feldze a na bębnie czy piaście. Ja znalazłem coś takiego: http://www.wheel-size.com/size/kia/sportage/1997/ i tak zastanawia mnie co to za wersja 2.0i o innym rozstawie śrub i otworze na felgę
Myślałem że wszystkie Sportagi I/II miały te same rozstawy i otwory....

Myślałem że wszystkie Sportagi I/II miały te same rozstawy i otwory....
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Nadszedł wreszcie czas na zakup nowych felg. Felgi będą nowe, chromione 
Stanąłem w obliczu trudnego wyboru.
Większość stalówek dostępnych na rynku (a zwłaszcza tych które mi się podobają) posiada odsadzenie -20 w i większe.
Mając na uwadze to, że leon jeździ, jeśli dobrze pamiętam, na -12 boję się, że -20 będzie za bogato.
Jak sądzicie czy lepiej szukać felgi pomiędzy -10 a - 15 czy można w tej materii troszkę zaszaleć.
Opony jakie będę zakładał to KUMHO kl 71 rozmiar 30x9.5x15
I jeszcze jedno. Czy do takich opon felga powinna mieć 7 cali szerokości czy może być 8.
Wiem, że można to sobie obliczyć i wyobrazić ale proszę szanowne grono kolegów po kiji o opinię i wyrażenie swoich odczuć w tym temacie.
Czyli w skrócie:
1. na jakie odsadzenie zdecydowalibyście lub już macie w swoich kijankach.
2. czy przy rozmiarze 30x9.5x15 kupić felgi o szerokości 8 czy jednak nie wariować i pozostać przy 7 calach
dzięki

Stanąłem w obliczu trudnego wyboru.
Większość stalówek dostępnych na rynku (a zwłaszcza tych które mi się podobają) posiada odsadzenie -20 w i większe.
Mając na uwadze to, że leon jeździ, jeśli dobrze pamiętam, na -12 boję się, że -20 będzie za bogato.
Jak sądzicie czy lepiej szukać felgi pomiędzy -10 a - 15 czy można w tej materii troszkę zaszaleć.
Opony jakie będę zakładał to KUMHO kl 71 rozmiar 30x9.5x15
I jeszcze jedno. Czy do takich opon felga powinna mieć 7 cali szerokości czy może być 8.
Wiem, że można to sobie obliczyć i wyobrazić ale proszę szanowne grono kolegów po kiji o opinię i wyrażenie swoich odczuć w tym temacie.
Czyli w skrócie:
1. na jakie odsadzenie zdecydowalibyście lub już macie w swoich kijankach.
2. czy przy rozmiarze 30x9.5x15 kupić felgi o szerokości 8 czy jednak nie wariować i pozostać przy 7 calach
dzięki
Kia Sportage, lift 2", 30x9,5x15 KL71.
Kia K2700.
Samurai Metal Top 94'.
Jimny 2010 r. automat.
Kia K2700.
Samurai Metal Top 94'.
Jimny 2010 r. automat.
Przód:
Biorąc pod uwagę że jest to kijanka po lifcie z tymi plaskiczkami w koło wszędzie to odsadzenie już na poziomie -10 przy zastosowaniu opony 30" będzie wiązać się z rzeźbą.
Ja przy feldze 7" odsadzeniu -10 i oponach 235 musiałem tylko trochę rzeźbić, żeby nie obcierało o plastiki z nadkola, ale rzeźba polegała tylko na przycięciu plastików i podcięcia nadkola antykorozyjnego w jednym miejscu(tego czarnego plastikowego). Przy 30" będzie to dodatkowe jakieś 2 cm średnicy więcej na oponie niż przy 235 więc wycięcie plastiku i wyklepanie zgrzewu powinno starczyć.
Bez przeróbek przy prostych kołach nie będzie obcierać tylko przy skręcaniu. Dlatego trzeba podciąć to i owo.
Tył:
Przy twoim lifcie 2" felga 8" -10 powinna wejść spokojnie.
U mnie przy feldze 7" -10 odstęp pomiędzy oponą, a amorkiem z tyłu jest jeszcze spory. więc dodatkowo 1,25 cm nie sprawiło by, że opona by obcierała o amorek. 1"=2.5cm więcej na jedną stronę felgi 1.25 cm. Więc 8" wejdzie lecz 7 Cię też zadowoli. bo różnica od standardowych felg jest kolosalna
Więc reasumując z przodu będzie czekać Cię troszkę rzeźby lecz nie załamuj się hehe nie będzie to taka straszna robota. Mała kontówka i przycinasz plastiki.
P.S jak sklepiesz zgrzewy to zabezpiecz to odrazy jakąś farbą lub innym preparatem. (ja u siebie sklepałem zgrzewy tak na zapas żeby mieć więcej miejsca)
Zajrzyj do mojej galerii na google+ https://plus.google.com/u/0/photos/1057 ... 832/albumstam są fotki jak to wygląda przy tych parametrach co podałem.
Tak sobie teraz pomyślałem że u Ciebie jest mniejszy lift ogólny więc z przodu koło będzie bardziej schowane w nadkolu więc plastiki w większym stopniu przyciąć trzeba będzie a w niektórych miejscach wyciąć je w ogóle.
Jak będziesz chciał jakieś zdjęcia to zrobię i wyśle. Jak wygląda to przy skręconych kołach idt.
No i jeszcze jedno. Poszerzenia obowiązkowo bo przy 7" lub 8" i oponie tej co chcesz to będzie wystawać jeszcze więcej niż u mnie.
Biorąc pod uwagę że jest to kijanka po lifcie z tymi plaskiczkami w koło wszędzie to odsadzenie już na poziomie -10 przy zastosowaniu opony 30" będzie wiązać się z rzeźbą.
Ja przy feldze 7" odsadzeniu -10 i oponach 235 musiałem tylko trochę rzeźbić, żeby nie obcierało o plastiki z nadkola, ale rzeźba polegała tylko na przycięciu plastików i podcięcia nadkola antykorozyjnego w jednym miejscu(tego czarnego plastikowego). Przy 30" będzie to dodatkowe jakieś 2 cm średnicy więcej na oponie niż przy 235 więc wycięcie plastiku i wyklepanie zgrzewu powinno starczyć.
Bez przeróbek przy prostych kołach nie będzie obcierać tylko przy skręcaniu. Dlatego trzeba podciąć to i owo.
Tył:
Przy twoim lifcie 2" felga 8" -10 powinna wejść spokojnie.
U mnie przy feldze 7" -10 odstęp pomiędzy oponą, a amorkiem z tyłu jest jeszcze spory. więc dodatkowo 1,25 cm nie sprawiło by, że opona by obcierała o amorek. 1"=2.5cm więcej na jedną stronę felgi 1.25 cm. Więc 8" wejdzie lecz 7 Cię też zadowoli. bo różnica od standardowych felg jest kolosalna
Więc reasumując z przodu będzie czekać Cię troszkę rzeźby lecz nie załamuj się hehe nie będzie to taka straszna robota. Mała kontówka i przycinasz plastiki.

P.S jak sklepiesz zgrzewy to zabezpiecz to odrazy jakąś farbą lub innym preparatem. (ja u siebie sklepałem zgrzewy tak na zapas żeby mieć więcej miejsca)
Zajrzyj do mojej galerii na google+ https://plus.google.com/u/0/photos/1057 ... 832/albumstam są fotki jak to wygląda przy tych parametrach co podałem.
Tak sobie teraz pomyślałem że u Ciebie jest mniejszy lift ogólny więc z przodu koło będzie bardziej schowane w nadkolu więc plastiki w większym stopniu przyciąć trzeba będzie a w niektórych miejscach wyciąć je w ogóle.
Jak będziesz chciał jakieś zdjęcia to zrobię i wyśle. Jak wygląda to przy skręconych kołach idt.
No i jeszcze jedno. Poszerzenia obowiązkowo bo przy 7" lub 8" i oponie tej co chcesz to będzie wystawać jeszcze więcej niż u mnie.
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
1. ET (-)20 będzie za bogato i trzeba będzie na bank rzeźbić poszerzenia.
2. KL71 ma ta przykrą cechę, że ni uja nie trzyma rozmiaru. To znaczy trzyma szerokość, ale nie trzyma średnicy. Tak więc rozmiar 30/9,5/15 średnicą będzie odpowiadał mniej więcej oponie 235/75/15 z szerokością 9,5 cala. Wot pomieszanie z poplątaniem.
3. Nie ma sensu kupować 8 calowej felgi. 7 cali wystarczy w zupełności.
2. KL71 ma ta przykrą cechę, że ni uja nie trzyma rozmiaru. To znaczy trzyma szerokość, ale nie trzyma średnicy. Tak więc rozmiar 30/9,5/15 średnicą będzie odpowiadał mniej więcej oponie 235/75/15 z szerokością 9,5 cala. Wot pomieszanie z poplątaniem.
3. Nie ma sensu kupować 8 calowej felgi. 7 cali wystarczy w zupełności.
Czyli szukam 7x15 et -10.
A te by były?
http://www.xtreme4x4.pl/sklep.html?page ... gory_id=80
co prawda et - 15 ale są pod nosem więc zaoszczędzę na przesyłce i cena przyzwoita.
u mnie lift zawiasu to tył: astra + rav4 przód: dystans 4,5 cm a z chwilą montażu nowych felg i opon nastąpi również bodylift 2" więc zrobi się troszkę więcej miejsca w nadkolu.
A te by były?
http://www.xtreme4x4.pl/sklep.html?page ... gory_id=80
co prawda et - 15 ale są pod nosem więc zaoszczędzę na przesyłce i cena przyzwoita.
u mnie lift zawiasu to tył: astra + rav4 przód: dystans 4,5 cm a z chwilą montażu nowych felg i opon nastąpi również bodylift 2" więc zrobi się troszkę więcej miejsca w nadkolu.
Kia Sportage, lift 2", 30x9,5x15 KL71.
Kia K2700.
Samurai Metal Top 94'.
Jimny 2010 r. automat.
Kia K2700.
Samurai Metal Top 94'.
Jimny 2010 r. automat.
Ja szukałem do kijanki coś z rzędu et 10, a jak przyszły mi felgi to zobaczyłem że to et -10
no ale przy et -15 to już ... No Niby to 5 cm różnicy między et -10 a -15 ale może być też przy bogato nawet przy tym rozmiarze opony i lifcie. Patrząc na swoje koło gdybym miał je na zewnątrz dodatkowo 5 cm wypuścić to rzeźbić trzeba było by jeszcze troszkę. Żeby opona nie zaczepiała na zakrętach o nadkole. Szukaj najlepiej coś z rzędu -10 i miej spokojną głowę 

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Centymetrów??? A nie:lewy00_00 pisze: Niby to 5 cm różnicy między et -10 a -15
Parametr oznaczany najczęściej symbolem ET to podawana w milimetrach wartość odległości między płaszczyzną montażową obręczy (płaszczyzną przylegania felgi do piasty), a jej pionowym środkiem symetrii.
A może i mm a nie cm coś mi się pochrzaniło trochę. 

- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Nie zmienia to faktu, że wspomniane przez Ciebie ET -15 to w stosunku do fabrycznego ET różnica blisko 6 cm na koło 

6 cm będzie nawet i więcej bo standard6" 45 et więc różnica od -15 do 46 et = 61 + jeszcze to że nowa felga ma mieć 7 " więc + 1,25cm co daje to 72,25mm wiec na oko 72 mm + opona 30/9,5/15 - da dodatkowe mm na zewnątrz.
więc do rantu felgi przyłóż metrówkę i + podana wartość na podziałce
to wtedy optycznie zobaczysz w którym miejscu będzie nowa felga;-) i zobaczysz wtedy, że jest to sporo;-)

Ostatnio zmieniony pt lis 29, 2013 9:02 pm przez lewy00_00, łącznie zmieniany 1 raz.
A to o to kaman z tym ET, juz wiem czemu moja jest szersza niz wszystkie inne w moim regionie 

8v, lpg AGC