Moderator: Marcin-Kraków
mikolaj ok pisze:ja zakupiłem hi-lifta który miał również spełniać rolę wyciągarki niestety jest to dość czasochłonne a ja chciałbym jeździć a nie godzinami się wyciągać dlatego decyzja o kupnie windy
Moja mądrość jest inna: Jeśli jeździsz w jedno auto i chcesz wracać na kolację do domu całym autem to zamontuj windę. Jeździłem bez windy kilka lat Vitarą i często kończyło się na telefonie do przyjaciela i/lub uszkodzonym aucie.leon zet pisze:"Przedwczesny zakup wyciągarki skutkuje zanikiem procesów myślowych kierownika"
Mądrość forumowa - autor: c&j
Mam podobne obawy. Miałem w Vitarze windę 12000 i zderzak ze stali. Auto mocno odczuło ciężar z przodu. Z kolei w Terracanie taka sama winda po wymianie drążków na Ironman i z oryginalnym plastykowym zderzakiem praktycznie nie była odczuwalna. Do Sportaga kombinuje żeby założyć windę 9000 z lina syntetyczną i nie przesadzić z ciężarem płyty. Do spółki ze sprężynami Lovells powinno to grać.mikolaj ok pisze:mam opory do montowania wyciągarki z przodu auta- fabryczne amory i tak dostają w terenie dobrze po dupie a winda i płyta to minimum 50kg.
Zachowanie będzie takie samo, bo rolki i tak będą pewnie musiały być w podobnym miejscu. Ja raczej bym się obawiał że ta rura będzie powodem zacinania się liny: Zbierzesz do niej do pełna błota i torfu to będzie gniła i blokowała linę. Poza tym windę i tą rurę musisz zamocować do ramy więc nie bardzo to sobie wyobrażam gdzie i jak w aucie to zamocować. Musiałbyś w budzie zrobić wielką dziurę i płytę jakoś mocować do ramy, ale będzie kolizja z wałem itp. Nie szedł bym w tą stronę.mikolaj ok pisze:Zastanawiam się czy nie umocować jej w kabinie za fotelem kierowcy a line puścić w rurce pod spodem,czytałem na forum o takim rozwiązaniu tylko tam skupiono się linie nawijającej się w jednym miejscu i blokowaniu tejże a mnie bardziej interesuje jak zachowuje się auto wyciągane w ten sposób a nie za przód.Co do forumowej mądrości to mam dość liczenia na kolegów posiadających wyciągarki pora na własną
Dużo szczęścia życzę. Przyda sięwasq82 pisze:Witam czytam forum juz jakis czas ujawniam sie teraz ponieważ planuje zakup sportage
Agonalnytomik44 pisze:Bardziej czewrona
http://zapodaj.net/c95f2c42e8e52.jpg.html
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość