Wahacz przedni górny Sportage I
Moderator: Marcin-Kraków
Wahacz przedni górny Sportage I
Witam przymierzam się do wymiany górnych wahaczy przednich i mam kilka pytań, jakiej firmy wahacze wybrać patrzyłem na SH bo są w dobrej cenie. Jakie mogę napotkać problemy przy wymianie, na co się szykować. Jak z ustawieniem zbierzności i kątów po wymianie.
Dzięki za podpowiedzi i rady pozdrawiam.
Dzięki za podpowiedzi i rady pozdrawiam.
Re: Wahacz przedni górny Sportage I
raczej na pewno sruby do ciecia i regulacja pelnej geometrii
Albo kątówka-ciąć wahacz i śruby do odzysku bo ciężko kupić nowe.
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Przy wymianie lewego miałem trochę problemów - wewnętrzna śruba z lewej strony puściła dopiero po poluzowaniu mcphersona i użyciu klucza nasadowego (167 tkm przebiegu), potem było łatwo. Prawa strona (210 tkm) puściła bez problemów. Wszystkie śruby wyszły łatwo, po fakcie wykonałem geometrię.
A jakiej firmy wahacze polecacie z doświadczenia.
kup jakies lepsze. ja kupilem za ok 150 na allegro nie pamietam firmy i na moje nieszczescie nie moglem znalesc paragonu poniewaz po jakis 2 miesiacach znowu wystapil luz...
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
-
- jestem tu nowy...
Przez trzy dni lałem WD40, przed każdym wyjazdem i po powrocie. Puściło bez problemu, a pochylenie koła ustawiłem na oko i jak na razie opony całe.
na kazda srube jest sposob. albo grzanie albo mlotek i przecinak. musi isc. 

sportage'98r 16V KL71 235/75/15
Zamówiłem Japanparts za 200 za sztuke. Ciekaw jestem czy to z plasteliny nie będzie czasem albo z ryżu 

Może i wytrzyma, sam też mam tanie i najprędzej co się zużyje to guma od osłony sworznia a potem syf z piachem uśmiercą ten element, zwracaj na to uwagę.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
I po sprawie 
Za radą kolegów lałem płyn penetrujący przez parę dni. śruby puściły bez najmniejszych oporów. wymiana od strony pasażera zajęła mi niecałą godzinkę, natomiast od strony kierowcy problem był z wyjęciem jednej ze śrub gdyż blokowała ją kolumna kierownicza. Musiałem odkręcić kolumnę i przesunąć lekko i wtedy wyszło bez problemu. Przed demontażem zaznaczyłem położenie śrub mimośrodowych względem ramy i tak samo złożyłem. Okazało się że jeszcze wybity jest dolny sworzeń z jednej strony jak go wymienię to wtedy geometria. Dzięki za rady

Za radą kolegów lałem płyn penetrujący przez parę dni. śruby puściły bez najmniejszych oporów. wymiana od strony pasażera zajęła mi niecałą godzinkę, natomiast od strony kierowcy problem był z wyjęciem jednej ze śrub gdyż blokowała ją kolumna kierownicza. Musiałem odkręcić kolumnę i przesunąć lekko i wtedy wyszło bez problemu. Przed demontażem zaznaczyłem położenie śrub mimośrodowych względem ramy i tak samo złożyłem. Okazało się że jeszcze wybity jest dolny sworzeń z jednej strony jak go wymienię to wtedy geometria. Dzięki za rady