czujnik podciśnienia

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Darko87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

czujnik podciśnienia

Post autor: Darko87 » wt cze 10, 2014 5:44 pm

witam, chciałbym sie dowiedzieć jakie są objawy uszkodzenia takiego czujnika albo przynajmniej jakby ktoś mógł wrzucić zdjęcie prawidłowo go podłączonego. u mnie czy on podpiety czy nie to nie ma zadnej róznicy a borykam sie z problemami podczas zasilania benzyną. Mianowicie auto nierówno pracuje na jałowych obrotach i przy gwaltowniejszym dodaniu gazu auto szarpie i dusi ale tylko w zakresie 2 do 3 tys obrotów potem idzie jak rakieta :lol: przy powolnym dodawaniu gazu jest jak należy. Dodam iż zlikwidowałem mozliwości zasysania lewego powietrza, zamontowałem nowe filtry paliwa i powietrza, wymieniłem przepływomierz i wyczyściłem wtryskiwacze (w sensie preparat do benzyny to zrobił :D ) kable i swiece mają ok 4000 km więc to narazie odpuszcze, zresztą na gazie jest cacy wiec jeśli coś byłoby z kablami to gaz pierwszy by odmówił współpracy. Gaz zamontowany jest zwykły pierwszej generacji z parownikiem.
Dziekuje za ew. pomoc.

Awatar użytkownika
wojteusz

Re: czujnik podciśnienia

Post autor: wojteusz » wt cze 10, 2014 8:08 pm

a o który dokładnie czujnik Ci chodzi?
Nie ważne czym lecz gdzie i z kim!

Darko87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darko87 » wt cze 10, 2014 11:04 pm

przymocowany jest obok kolektora ssącego, wężykami podłączony do w/w kolektora, do dolotu przed przepustnicą i do zaworu egr. zawór ten też już wykreciłem i wyczyściłem. znajduje sie praktycznie nad wtryskiwaczami.

Awatar użytkownika
wojteusz

Post autor: wojteusz » śr cze 11, 2014 7:52 am

To regulator ciśnienia paliwa- jak się uszkodzi to raczej paliwo przepuszcza na pierwszy cylinder przez kolektor ssący. Wtedy kuleje na wolnych obrotach- i na benzynie i na gazie. Innych objawów raczej nie ma. Przerywanie to juz na pewno nie od niego.

Darko87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darko87 » śr cze 11, 2014 4:25 pm

No to następna rzecz do wykluczenia. Brak mi juz pomysłów jak sie za to zabrac. Dzieki za pomoc :)2

Awatar użytkownika
wojteusz

Post autor: wojteusz » śr cze 11, 2014 8:41 pm

Może być uszkodzony potencjometr przepustnicy.

madrider5

Post autor: madrider5 » czw cze 12, 2014 10:56 am

A kontrolka silnika się pali? Spróbowałeś odłączyć aku, lub wyjąc bezpiecznik od ECU przed odpaleniem na 10 min? Może błędne parametry pracy silnika na LPG powodują taką pracę na benzynie.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

Darko87
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Darko87 » czw cze 12, 2014 10:37 pm

pomyslałem o przepustnicy ale nie mam jak sprawdzic a kupowac w ciemno... co do aku to odłączałem ale bez różnicy a bezpiecznika od komputera nie odłączałem musze zobaczyć który to. a check pali mi sie nieustanie odkąd nabyłem ten wóz :) wkoncu doszedłem do wniosku ze to podcicnienie jest poplątane ale i ta diagnoza okazała sie chybiona.

madrider5

Post autor: madrider5 » pt cze 13, 2014 8:02 pm

Zrób autodiagnostykę, może wymruga coś sensownego. Skoro pali się cały czas to musi być trwale uszkodzony czujnik lub przerwany obwód. Proponuje zacząć od tego. Temat był nie raz poruszany na forum, łącznie z tabelą błędów.
Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”