Problem z kia Sportage 2.0 16v 128 km 1999
Moderator: Marcin-Kraków
-
- jestem tu nowy...
Problem z kia Sportage 2.0 16v 128 km 1999
Witam jestem posiadaczem kia sportage 2.0 16v 128km 1999 (Szczęsliwym)
Mam problem taki ze kijanka sie dlawi na paliwie nie chce wejść na obroty ( Na gazie wszystko smiga jak powinno zero dlawienia itd ladnie przyspiesza nie szarpie) Objawy ma na benzynie jak by miala za duza dawke paliwa albo jest cos nie tak z powietrzem... Ale auto jakos sie wkreca na 6500 ts obrotow wiec dawke paliwa ma ok
Myslalem ze mam podcisnienia zle podlaczone ale na gazie jest ok..
Dzisiaj zauwazylem ze elektrozawor podcisnienia powietrza nie reaguje jak odlacze wtyczke i mysle ,że to moze byc powod ale nei ejstem pewien w 100% noi pytam sie was czy moze ktos mial podobny problem?
Wymienione częśći:
Cewka zaplonowa (byla padnieta)
Swiece
Kable
Przepływomierz
Uszczelnie uklady paliwa od baku i przy wtryskach Zero wyCieku
Filtr paliwa
Z elektrody przyslali mnie do was z tym problemem wiec licze na pomoc
Jutro dodam filmik jak auto sie zachowuje
Mam problem taki ze kijanka sie dlawi na paliwie nie chce wejść na obroty ( Na gazie wszystko smiga jak powinno zero dlawienia itd ladnie przyspiesza nie szarpie) Objawy ma na benzynie jak by miala za duza dawke paliwa albo jest cos nie tak z powietrzem... Ale auto jakos sie wkreca na 6500 ts obrotow wiec dawke paliwa ma ok
Myslalem ze mam podcisnienia zle podlaczone ale na gazie jest ok..
Dzisiaj zauwazylem ze elektrozawor podcisnienia powietrza nie reaguje jak odlacze wtyczke i mysle ,że to moze byc powod ale nei ejstem pewien w 100% noi pytam sie was czy moze ktos mial podobny problem?
Wymienione częśći:
Cewka zaplonowa (byla padnieta)
Swiece
Kable
Przepływomierz
Uszczelnie uklady paliwa od baku i przy wtryskach Zero wyCieku
Filtr paliwa
Z elektrody przyslali mnie do was z tym problemem wiec licze na pomoc
Jutro dodam filmik jak auto sie zachowuje
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Re: Problem z kia Sportage 2.0 16v 128 km 1999
Z elektrody powiadasz...
Przeca tam same mądrale siedzą co to wszelkie rozumy pozjadały...
Przeca tam same mądrale siedzą co to wszelkie rozumy pozjadały...
-
- jestem tu nowy...
proszę cie na elektrodzie temat kia sportage wszyscy zieloni...
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Borubara zapytaj... albo robokopa...
to specjaliści wybitni są...
Jeden od kablowania drugi od banowania.
to specjaliści wybitni są...
Jeden od kablowania drugi od banowania.
Z elektrody
Rozumiek że na benzynie odpala bez problem a klopot występuje tylko podczas przyspieszania? Ostatnio przerabialem ten temat i czyszczenie przeplywki mi pomoglo, ale swoją już wymienileś. Generalnie to przyjżał bym sie podciśnieniom od regulatora ciśnienia paliwa, oraz samemu regulatorowi... czy pracuje membrana w sirodku.

Nie zabijajcie! Nie kradnijcie! ->rząd nie lubi konkurencji
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
-
- jestem tu nowy...
Regulator czyscilem juz jak go wyjalem to chodzil normalnie:)
Moze rzeczywiscie mam zle podlaczone podcisnienia macie moze taki schemta ich jak to powinno byc podlaczone?
Moze rzeczywiscie mam zle podlaczone podcisnienia macie moze taki schemta ich jak to powinno byc podlaczone?
podjedz,do,warsztau,z kompem podepnij i sie dowiesz , więcej stracisz na głupich poradach i wymianach zbędnych części , niż na diagnostyce
-
- jestem tu nowy...
komputer mi nic nei da w tej sprawie najprawdopodobniej nakrylem juz klopot....
mianowicie jestem mechanikiem samoukiem Wiec do warsztatu nie bd prowadzil gdyz robie w tym zawodzie 15 lat i po raz pierwszy robie kia sportage i brak mi wiedzy na temat tych szczesliwych samochodow.
Wiec do sedna dzis Sprawdzalem napiecie na Elektrozaworze podcisnienia ktory znajduje sie obok kolektora ssacego i co sie okazalo jeden kabel ma natęzenie 5.59 v drugi 12,00 v Wiec on wogole nie dziala ,poniewaz nie ma masy( oczywiscie podlaczylem go na krotko plus minus i dziala) Sprawdzilem także drugi zawór ,ktory znajduje się kolo filtra węglowego kolo Serwa i okazalo sie ze obydwa kable maja po 12v nateżenia ( probowalem rowniez sprawdzic czy dziala na krotko ale zero reakcji wogole nei cyka ,wiec sadze ,że on bd uszkodzony)
Ale moje pytanie brzmi czy te kable nie powinny byc plus i minus a nie obydwa plusowe z pradem?
Wydaje mi sie ,że gdzies brakuje masy moje pytanie brzmi gdzie szukać?
mianowicie jestem mechanikiem samoukiem Wiec do warsztatu nie bd prowadzil gdyz robie w tym zawodzie 15 lat i po raz pierwszy robie kia sportage i brak mi wiedzy na temat tych szczesliwych samochodow.
Wiec do sedna dzis Sprawdzalem napiecie na Elektrozaworze podcisnienia ktory znajduje sie obok kolektora ssacego i co sie okazalo jeden kabel ma natęzenie 5.59 v drugi 12,00 v Wiec on wogole nie dziala ,poniewaz nie ma masy( oczywiscie podlaczylem go na krotko plus minus i dziala) Sprawdzilem także drugi zawór ,ktory znajduje się kolo filtra węglowego kolo Serwa i okazalo sie ze obydwa kable maja po 12v nateżenia ( probowalem rowniez sprawdzic czy dziala na krotko ale zero reakcji wogole nei cyka ,wiec sadze ,że on bd uszkodzony)
Ale moje pytanie brzmi czy te kable nie powinny byc plus i minus a nie obydwa plusowe z pradem?
Wydaje mi sie ,że gdzies brakuje masy moje pytanie brzmi gdzie szukać?
Check się pali? W Sportku masz samo diagnostyke więc można sobie wymrugać błędy. Żeby wykluczyć nie sprawne zaworki to można powyciągać węże podciśnieniowe i pozaślepiac a przy okazji zajzec do zaworu egr a naj lepiej to go wykręcić i zaślepić, zawsze jeden chwast mniej. Piszac węże podciśnieniowe to mam na mysli te od tych 2 zaworkow sterujących, te na ruże zostaw.
Ostatnio zmieniony ndz sty 25, 2015 11:41 pm przez madrider5, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Tak gwoli scislosci. W Voltach (V) mierzymy napiecie. Natezenie w amperach (A).
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
-
- jestem tu nowy...
Z checkiem Co najlepsze Raz na jakis czas sie zapali chwile poswieci i zgasnie (Nie odlaczam akumolatora)
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Kody błyskowe powinny dać jakiś pogląd na sytuacje.
To że check się nie pali to nie oznacza że błędu nie ma. Najlepiej przeprowadz samodiagnostyke kodami blyskowymi nie szkodzi spróbowac a zawsze może pomóc.
sportage'98r 16V KL71 235/75/15
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
boodylift 2,6" przód lift 1.6"+gumy Tył:2"+astra
Tu spece milion razy lepsi ode mnie, bo ja w pierwszej chwili myślałem że to może któryś wtryskiwacz szwankuje...
Daihatsu Terios I
Doświadczonych weteranów, skalanych koreańską myślą technologiczną, służących dobrym słowem to tu nie brakuje 

Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
-
- jestem tu nowy...
Witam temat jest do zamkniecia a napisze co sie okazalo
Sprawdzalem przewody z powrotu i jak autko chodzilo to byla sahara w przewodach paliwowych z powrotu...
Wiec kupilem wkład do pompki paliwa za 80 zl po znizkach i problem zniknal jak reka odjał
Wiec diagnoza jest taka (NIE WYDAJNA POMPA PALIWA BYLA)
Sprawdzalem przewody z powrotu i jak autko chodzilo to byla sahara w przewodach paliwowych z powrotu...
Wiec kupilem wkład do pompki paliwa za 80 zl po znizkach i problem zniknal jak reka odjał
Wiec diagnoza jest taka (NIE WYDAJNA POMPA PALIWA BYLA)
-
- jestem tu nowy...
jeszcze jedno pytanie wam pompka paliwa sie wlacza dopiero podczas krecenia rozrusznikiem czy odrazu po przekreceniu zapłonu?
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Z rozrusznikiem razem.
A co do pompki to jestem zwolennikiem przeróbki na pompę zewnętrzną. Przynajmniej w baku jest czysto, dzięki czemu eliminuje się jedną z przyczyn zdychania oryginalnych pompek: zalepienie smoka pompki syfem z baku.
A co do pompki to jestem zwolennikiem przeróbki na pompę zewnętrzną. Przynajmniej w baku jest czysto, dzięki czemu eliminuje się jedną z przyczyn zdychania oryginalnych pompek: zalepienie smoka pompki syfem z baku.
-
- jestem tu nowy...
Wiecie co sie stalo dzisiaj zrobilem autkiem z 50 km wszytsko fajnie smigalo dopoki nie zaczelo mi sie dymic na bialo z podmaski otwieram maske (czuc benzyne) patrze a mam wyciek benzyny na kolektorze wydechowym i leci benzyna z wydechu z konca ...
Badam usterki okazalo sie, że jebnął regulator ciśnienia paliwa ( ze sie zastal czy co sam nie wiem ale z przewodu z gory co wychodzi do kolektora ssace mial takie cisnienie ze w ciagu 90 sekund nalal mi 5 litrow benzyny normalnie masakraaa
dzwonie po sklepach i nie dostepne
moze wiecie gdzie zakupic taki regulator?
Badam usterki okazalo sie, że jebnął regulator ciśnienia paliwa ( ze sie zastal czy co sam nie wiem ale z przewodu z gory co wychodzi do kolektora ssace mial takie cisnienie ze w ciagu 90 sekund nalal mi 5 litrow benzyny normalnie masakraaa
dzwonie po sklepach i nie dostepne
moze wiecie gdzie zakupic taki regulator?
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Alledrogo i w używce szukać.
Uwentualnie sprawdzę potem w swoich źródłach.
Uwentualnie sprawdzę potem w swoich źródłach.
Jak możesz go wyjąć w całości, to zalej go WD40 I sproboj rozruszac. Regulator nie należy do taniości.
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
Był Sportek 96-Custom
Suzuki GSX600F
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Na alledrogo sa dwie sztuki. Z grubsza po stówie.
Nówka sztuka w kiasklep - z grubsza 150.
Nigdzie indziej nie widzę.
Nówka sztuka w kiasklep - z grubsza 150.
Nigdzie indziej nie widzę.
-
- jestem tu nowy...
allegro uzywka odpada nie wkladam tego typu czesci do silnika jak wloze to nowe w 100% sprawne:D:D
Co do wd40 probowalem go rozruszac nie da sie ...
co do twojego zrodla kiasklep dasz mi linka albo jakis namiar;)?
zastanawialem sie czy dzwonic do serwisu kia gdzies w okolicy Rybnika ale mnie z kasuja za niego jak za swieze bułki
Co do wd40 probowalem go rozruszac nie da sie ...
co do twojego zrodla kiasklep dasz mi linka albo jakis namiar;)?
zastanawialem sie czy dzwonic do serwisu kia gdzies w okolicy Rybnika ale mnie z kasuja za niego jak za swieze bułki
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
www.kiasklep.pl
Cenowo będzie podobnie jak w serwisie.
Cenowo będzie podobnie jak w serwisie.
-
- jestem tu nowy...
Zamowione za tydzien to bd mial xD