Kilka pytań odnośnie gazu

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Lesiu142
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Kilka pytań odnośnie gazu

Post autor: Lesiu142 » sob maja 28, 2016 12:58 pm

Witajcie!
Jestem świeżym posiadaczem kijanki. Po zakupie i przyjrzeniu się pod maską znalazłem "twórczość" gazowników. Możecie mi doradzić z własnego doświadczenia jak to wszystko doprowadzić do stanu bliskiego ideałowi?
Troche o kijance.
rok 1998(po lifcie)
2.0 16v 128KM
gaz to stag 4 z reduktorem tomasetto.
1. Odłączony wąż podciśnienia od regulatora ciśnienia paliwa. Według poprzedniego właściciela tak powinno być. Czy to prawda?
2. W jakim miejscu macie umiejscowiony reduktor? U mnie jest zaraz przy chłodnicy, przez co wywalona jest rura od dolotu. Chciałbym ją zamontować z powrotem, ale najpierw będę usiał przenieść reduktor.
3. Wywalona jest również taka bańka która jest między kolektorem dolotowym a przepływomierzem. Otwór zaślepiony jest kołkiem :roll:
Sam samochód obecnie stoi w garażu, bo ruda zaprzyjaźniła się z zbiornikiem paliwa :D
Jeśli będą potrzebne zdjęcia to proszę pytać, postaram sie dostarczyć :)
Pozdrawiam!
Jest:
Kia Sportage 2.0 16V + podtlenek LPG
Seat Ibiza 1.4

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Re: Kilka pytań odnośnie gazu

Post autor: leon zet » sob maja 28, 2016 9:17 pm

Stag jest dość powszechny nie tylko w kijankach. Niestety za bardzo się na niej nie wyznaję, bo mam KME.
1. nie wiem po cholerę takie działanie. Chyba, że - jak to Wojteusz kiedyś zasugerował - przez uszkodzoną membranę regulatora silnik zasysał benzynę i dlatego go poprzedni właściciel odłączył;
2. reduktor mam po lewej stronie silnika zamocowany do ramy mniej więcej w okolicy filtra oleju tylko, ze bardziej z przodu auta;
3. bańka to rezonator. Rozpieprza się gdy jest strzał w dolot. Powszechna rzecz w instalacjach II generacji, w sekwencji praktycznie nie występuje. Rezonator może być albo może go nie być. Różnicy i tak nie ma;

Lesiu142
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Kilka pytań odnośnie gazu

Post autor: Lesiu142 » ndz maja 29, 2016 6:43 am

Dziś zobaczę czy regulator działa. Mam nadzieję że tak, bo moja kobieta już narzeka, że budżet się wali przez kijankę :-D
Jest:
Kia Sportage 2.0 16V + podtlenek LPG
Seat Ibiza 1.4

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”