STUKI W UKŁADZIE PRZENIESIENIA NAPĘDU (ORAZ WIELE INNYCH )

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

hanys1111
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

STUKI W UKŁADZIE PRZENIESIENIA NAPĘDU (ORAZ WIELE INNYCH )

Post autor: hanys1111 » czw kwie 19, 2007 9:48 pm

Witam wszystkich (szczęśliwych ) posiadaczy kijanek(2.0 benzyna z lpg. z roku 97). Na początek mam pytanie odnośnie stuków (delikatnych) przy ruszaniu i zmianie biegów ( krzyżaki oki) Poza tym chciałem spróbować czy działają napędy więc przystawiłem się do stoku najpierw bez napędów ale skutek był mierny więc załączyłem blokade 4x4 a koła przednie stały, dopiero jak zastosowałem te przełączniki na kołach to wyjechałem. Ale na poważniejszym terenie to nawet to nie pomogło( przednie koła nie obracają się na śliskim) Wydaje mi się że coś jest nie tak. Pomocy !!!! :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Awatar użytkownika
Andrzejmastalerz

Kontaktowanie:

Post autor: Andrzejmastalerz » czw kwie 19, 2007 10:13 pm

Witam. Jak masz przełączniki 2x2 na 2x4 na piastach kół przednich to dobrze. W trudnym terenie należy załączyć 4x4. Potem trzeba małą dźwigienkę pod dźwignią biegów przesunąć do tyłu. Wtedy załączy się przedni most napędowy i przednie kołe zaczną ciągnąć. Nie ma mechanizmu różnicowego między przednią a tylną osią, tak jak w większości terenówek z lat 90 i dla tego napęd 4x4 trzeba włączać świadomie żeby nie zepsuć na twardej nawierzchni. Jak masz automatyczne sprzęgiełka przednich piast to zabawa jest prostrza ale zawodna.
Pozdrawiam.
A.M.
Wokół nas jest wiele miejsc do Poznania (od Wrocławia)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”