To się pochwalę

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

To się pochwalę

Post autor: leon zet » pt cze 22, 2007 10:05 pm

Odniosłem dzisiaj sukces a właściwie dwa sukcesy w walce z elektryką :)21

Dziękuję, dziękuję... Na gratulacje jeszcze przyjdzie czas :)21

Sukces pierwszy:
Niektóre przyciski na desce rozdzielczej w końcu jednak się świecą. To nic, że tego świecenia niewiele widać bo zasłania je kierownica tudzież wajha od wycieraczek ale fakt jest faktem. Powymieniałem żarówki w:
- przycisku od świateł awaryjnych
- przycisku od ogrzewania tylnej szyby
Wiadomo teraz przynajmniej, że ten co się nie świeci to wycieraczka tylnej szyby :)21
Nowa żarówka trafiła także do przycisku otwierającego bagażnik - nie wiem po cholerę bo i tak go nie używam :roll: No ale jak ma się świecić to niech świeci. Pięknie i jasno świeci także włącznik tylnych przeciwmgielnych (tyle, że samych lamp jak i zderzaka od dwóch miesięcy nie ma na samochodzie) oraz regulacja wysokości świateł przednich (to akurat działa). Naprawa w większości przypadków jest naprawdę prosta - trzeba wymontować przełącznik a następnie używając więcej rozumu niż siły rozmontować go (wyjąć całą tylną część) wymienić żarówkę, złożyć do kupy i zamontować z powrotem. Wyjątkiem pod tym względem jest regulator od świateł przednich - nie dość, że rozebrać go ciężko to jeszcze żarówka jest wlutowana na stałe :evil: No cóż - koreańska technika chyba nigdy nie przestanie mnie zadziwiać.

Sukces drugi
Wspominałem kiedyś o tym, że podnośnik szyby w drzwiach pasażera wydaje z siebie jakieś potępieńcze dźwięki i w ogóle podnosi i opuszcza szybę z szybkością ślimaka sprintera :)21
Dzisiaj nadszedł czas aby odpowiedzieć na fundamentalne pytanie: DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE??

No cóż - aby odpowiedzieć na to pytanie musiałem dobrać się do silniczka i przekładni, którą napędza. W przekładni był syf, kiła :)21 i mogiła - pełno rdzy i brudu. Ale to nie to było powodem niedomagań. Prawdziwą przyczynę odkryłem trzy minuty później chociaż nie zwróciłem na nią większej uwagi. A było to tak: Odkręciłem dwie śrubki mocujące - jak wtedy myślałem obudowę silniczka. W rzeczywistości w obudowie tej były dwa magnesy a między nimi wirnik. Sęk w tym, że jeden z tych magnesów był przyklejony do wirnika - tyle, że wtedy nie zwróciłem na to większej uwagi :roll: Wymontowałem wirnik, rozmontowałem przekładnię, oczyściłem, nasmarowałem itepe. Zacząłem wszystko składać do kupy i wtedy dotarło do mnie, że magnes nie powinien stykać się z wirnikiem :roll: Obejrzałem sobie ten magnes co wyszedł razem z wirnikiem - miał głębokie rysy. Znaczy się niedobrze :roll: Drugi magnes też jakoś tak luźno siedział - wyciągnąłem oba. Pomyślałem, ze trzeba je będzie przykleić do obudowy - i tak też zrobiłem. Niestety - pozajączkowało mi się gdzie który był, w związku z czym efekt był taki, że silnik działał odwrotnie :)21 Pomogła zamiana kabli w kostce podnośnika.

I tym sposobem zmniejszyła mi się liczba usterek w aucie...
Boję się tylko tego, że zgodnie z moim twierdzeniem o stałości ilości usterek w kijance wywali mi coś gorszego :roll:

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » pt cze 22, 2007 10:13 pm

Gratulacje teraz już tylko wizyty w zakładach pracy i autografy :D
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt cze 22, 2007 10:16 pm

Taak...
I bankiety...
I medale...
:)21

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » pt cze 22, 2007 10:26 pm

No a już z pół roku temu mówiłem ci że przyciski są podświetlane.
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt cze 22, 2007 10:32 pm

Wiesz...
Jak się nigdy nie świeciły to se myślałem, że tak być musi. I tak tkwiłem w błędzie...

radziel

Post autor: radziel » sob cze 23, 2007 12:11 am

Generalnie, z tego co wiem (lub wydaje mi się, że wiem) Rafał nie przywiązuje wagi do drobronostek typu żarówka, etc. :)21 Wygąda na to, że szykujesz auto :)13 do ... że tak się wyrażę do "dorosłego życia" 8)
Disco_very 300, KIA Sportage`99 - była, www.landklinika.pl

Camillo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Camillo » sob cze 23, 2007 5:56 pm

U mnie też wiekszość sie nie świeci i tak jak Leon myslałem, że tak musi byc :roll:

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » sob cze 23, 2007 10:37 pm

No cóż - trzeba będzie stosowny apgrejt na stronie wprowadzić
:roll:

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr cze 27, 2007 12:58 am

radziel pisze:Generalnie, z tego co wiem (lub wydaje mi się, że wiem) Rafał nie przywiązuje wagi do drobronostek typu żarówka, etc. :)21
Natchnął mnie posiadacz pewnej gelendy z centrum dowodzenia w środku :)21
Pozazdrościłem mu światełek

radziel

Post autor: radziel » śr cze 27, 2007 12:49 pm

Znaczy się naprawiłeś te, które nie działały i jeszcze dodałeś :)21 ??

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr cze 27, 2007 7:32 pm

Naprawiłem te nieświecące. Z dodatkowych mam superhipermegatjuningowy oczojebnie świecący pstryczek elektryczek włączający wentylator chłodnicy

radziel

Post autor: radziel » czw cze 28, 2007 1:15 pm

No to ja nie mam czym się chwalić, bo lewa połowa deski się nie świeci. Jakoś nie ma czasu i z tego co wiem, ponoć dużo demontażu aby dostać się do lampionów. A, jeszcze sterowanie szyb, ergonomicznie rozmieszczone przyciski świateł, wycieraczki, itepe. i zdaje się przednia konsola (a w ogóle coś się tam powinno świecić?).

Awatar użytkownika
MuMiNkI

Post autor: MuMiNkI » czw cze 28, 2007 1:59 pm

No u mnie też ciemno no działa oświetlenie deski i lampa pod sufitem a i ta w bagażniku też. A właśnie to jest jakiś przycisk otwierający bagażnik? A niby jak by to miało działać?

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw cze 28, 2007 4:55 pm

Po kolei
@radziel
Z demontażem plastików dokoła kierownicy jest mniej roboty niż by się zdawało (przynajmniej u mnie - nie wiem jak to jest w nowszych modelach). Żarówek do przełączników jeszcze mi trochę zostało...
Po lewej stronie kierownicy u mnie jest tylko przycisk otwierania bagażnika (powinien się świecić) i ustawianie lusterka - nie świeci się, bo nie ma czym. Po prawej jest kolejno: tylna wycieraczka/spryskiwacz (nie świeci), ogrzewanie tylnej szyby (świeci), awaryjne (świeci).
Z dołu po lewej: tylne przeciwmgielne (świeci), regulacja świateł przednich (świeci), centralka od gazu (jak dziala to świeci :)21 )

Na konsoli środkowej powinny być podświetlone pokrętła i przesuwki nawiewu (klimy nie mam) a także zapalniczka i popielniczka

@MuMiNkI
Przycisk otwierający bagażnik...
No jest coś takiego, ale zasada jego działania pozostaje dla mnie tajemnicą. Preferuję działania mechaniczne polegające na wciśnięciu guziora na klapie i dźwignięciu samej klapy w górę :)2

Mechanika rulez :wink:

Awatar użytkownika
MuMiNkI

Post autor: MuMiNkI » pt cze 29, 2007 6:59 am

leon zet pisze:Preferuję działania mechaniczne polegające na wciśnięciu guziora na klapie i dźwignięciu samej klapy w górę :)2
No nie u mnie to nawet guziora w klapie nima. Trzeba wsadzić kluczyk, przekręcić i trzymać, a drugą ręką klapę w górę – ciekawe tylko czy to znaczy, iż skośnooka technologia w moim przypadku poszła do przodu czy się jednak cofnęła :)23

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”