Zimowe podgrzewanie silnika, czyli....pieczenie kijanki

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
arki

Zimowe podgrzewanie silnika, czyli....pieczenie kijanki

Post autor: arki » czw lis 08, 2007 2:53 pm

Czy macie jakieś pomysły i doświadczenia z zimowym podgrzewaniem silnika przed porannym rozruchem.
Widziałem cos takieg w tajocie...fabryczne oczywiście.
Silnik rozgrzewa się bardzo szybko.
Z przodu wystawała mała wtyczka do podłaczania prądu, do kompletu był zegarek który na chwię włączał grzenie.

Kusi mie coś takiego, bo zanim zimą rozgrzeję kijanę to chwilę trwa....a z rana mam przeważnie mało czasu :D

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw lis 08, 2007 4:17 pm

Raczej gotowanie ropuchy
Poszukaj produktów firmy DEFA WarmUp. Mają zdaje się też coś i do kijanki. Tylko tanie toto nie jest.

ks
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ks » czw lis 08, 2007 8:41 pm

Jest jeszcze opcja zrób to sam. Patent jest trochę inny, tzn nie grzeje przy wyłączonym silniku. Polega na zastosowaniu np 4 świec żarowych wkręconych w metalową rurkę i wpiętą w mały obieg w układzie chłodzenia np przed nagrzewnicą. System ten zaczyna działać z chwilą odpalenia samochodu i wykorzystuje prąd z alternatora, podgrzewa płyn w układzie chłodzenia dzięki temu samochód szybko się nagrzewa i ogrzewa wnętrze pojazdu. :D
Ostatnio zmieniony pt lis 09, 2007 8:21 am przez ks, łącznie zmieniany 1 raz.

radziel

Post autor: radziel » pt lis 09, 2007 12:30 am

DEAFA - grzałka instalowana w miejsce korka w bloku silnika + dmuchawa wewnątrz samochodu + włączniki, piloty, ..... .Sama grzałka o ile mnie pamięć nie myli kosztowała coś około 3 setek :roll:
Ale na znanym portalu aukcyjnym są takie po 150 zł. Instaluje się w dolny przewód chłodnicy, no taka buzała :)21 - rurka z grzałką i przewodem do przedłużacza. Sterowanie - manual :lol:
Disco_very 300, KIA Sportage`99 - była, www.landklinika.pl

Awatar użytkownika
arki

Post autor: arki » pt lis 09, 2007 12:48 pm

Czyli mogę gotować "herbatkę" w chłodnicy ?! :D
Rzeczywiście DEWA jest mało przyjaźnie cenowo :-?
Z ciekaych pomysłów to można owinąć silnik przewodem grzewczym do podłogówki :D
Dowiedziałem się że znajomy miał ogrzewanie w miejsce węża z płynem chłodniczym idącego do bloku silnika....niestety z powodu kiepskiej jakości montażu, spadła opaska, płyn się wylał....a kijanka przeżywa operację na otwartym silniku :-?
Tak że mam teraz mieszane uczucia do takowego rozwiązania.
Przydało by się coś na krztałt płaskiej grzałki kręcanej lub przyczepianej np do miski olejowej.
Miało by to zaletę nieingerencji w układ chłodzenia i ułatwienie samego rozruchu na mroziku.
Jak nic nie znajdę to chyba zarzucę temat i zacznę wstawać zimą wcześniej :D

radziel

Post autor: radziel » sob lis 10, 2007 12:29 am

Panowie: koc, mata i takie tam jakieś DEFA - po co? - jak mamy rodzimych producentów
http://allegro.pl/item267626848_podgrze ... 230_v.html
jest do misy, bloku i układu chłodzenia do wyboru. Niestety opcja dla mieszkających w domkach, bliźniaku, w bloku (I, II, III, IV, ..... oby przedłużacz sięgnął i parking był pod oknami, nie wspomnę o dobrych stosunkach z sąsiadami :)21 i sąsiadkami :)23).
Disco_very 300, KIA Sportage`99 - była, www.landklinika.pl

Awatar użytkownika
arki

Post autor: arki » pn lis 12, 2007 2:19 pm

Hejka

Też na to natrafiłem, ale to jest przepływowy podgrzewacz, czyli dopiero po uruchomieniu silnika...i w obwodzie chłodzenia płynem....co ma swoje duże minusy...co już doprowadziło jedną kijankę na blok operacyjny ;)

Dużo lepszym rozwiązanie wydaje mi sie coś podczepiane do miski olejowej....o ile nie łaskocze od spodu tłoków... :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”