Kierunkowskazy !!

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
mlodyy

Kierunkowskazy !!

Post autor: mlodyy » czw gru 27, 2007 9:53 pm

No dobra żeby trochę rozruszać forum KIA.
Kianka ostatnio awansowała na autko do zabawy w związku z tym nie jest użytkowana codziennie. W dniu dzisiejszym zapragnąłem sobie pojeździć i po wyjściu do autka okazało się że nie działają kierunkowskazy, zegary (tj. prędkościomierz, obrotomierz, temperatura płynu), szyba tylna ogrzewana i to by chyba było na tyle. Dodaję, że kilka dni autko stało bez akumulatora. Teraz pytanie czy za wszystkie te rzeczy odpowiada jeden bezpiecznik, jeśli tak to jaki i gdzie go szukać. Na razie nawet nie zaglądałem bo pogoda do tego nie nastraja :cry: Może komuś się już coś takiego przytrafiło :evil:
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic
KDJ95 - zmotka :-) - miłe wspomnienie
http://www.tlc.org.pl

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw gru 27, 2007 10:02 pm

No faktycznie coś w KIA niemrawo
Mnie tam kiedyś światła mijania zginęły, ale elektryk je znalazł... Inna sprawa, że mam chyba gdzieś zwarcie powodujące powolne rozładowywanie się baterii. A co do twojego problemu to zaraz zerknę w literaturę fachową i może coś wymyślę...

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » czw gru 27, 2007 10:08 pm

Złe wieści - za te podzespoły co wypisałeś odpowiadają różne bezpieczniki

Camillo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Camillo » pt gru 28, 2007 3:40 pm

A może macie Panowie jakąś rozpiske bezpieczników. Bo ja od poprzedniego właściciela nic takiego nie dostałem a na klapce od bezpieczników też nic nie ma :cry:

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » pt gru 28, 2007 3:55 pm

Spróbuję Ci to zeskanowac i wysłac na maila. tylkko to trochę potrwa, bo skaner muszę odpalić

Camillo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Camillo » pt gru 28, 2007 4:44 pm

No to dorzuciłem swojego maila. Z góry dziękuje :P

Camillo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Camillo » pt gru 28, 2007 8:53 pm

Dzięki @Leon, dotarło i jest czytelne :D

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » pt gru 28, 2007 10:04 pm

Nio to zajefajnie :evil:
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic

ramzes

Post autor: ramzes » pt gru 28, 2007 10:05 pm

mlodyy pisze:Nio to zajefajnie :evil:
naprawiaj bo w niedziele masz w teren jechać !!
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » pt gru 28, 2007 10:15 pm

No właśnie nie specjalnie mam czas coś z tym zrobić :evil:
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic

ramzes

Post autor: ramzes » pt gru 28, 2007 10:24 pm

mlodyy pisze:No właśnie nie specjalnie mam czas coś z tym zrobić :evil:
dostałes wytyczne na regionie :)21
bez kierunkowskazów da się jeździc ....
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Squirrel

Post autor: Squirrel » wt sty 01, 2008 4:56 am

Gdzieś wyczytałam, że elektryka w kijankach to słaby punkt, ale nie wierzyłam. Fakt, że nie opuszczało się lewe okno jakoś mnie nie przerażał, ale jak przestało opuszczać się prawe i zaczęło fiksować ogrzewanie tylnej szyby, zaczęłam kojarzyć fakty. Niewiele to dało, bo elektryk ze mnie żaden, ale elektryka w Kii szwankuje... To wiem...
Nie wszystko błoto w co się wleci ;)

Awatar użytkownika
MuMiNkI

Post autor: MuMiNkI » śr sty 02, 2008 8:28 am

Jak już mówimy o elektryce to i ja się podzielę (tak noworocznie, żeby niebyło zbyt dobrze i wesoło wkraczać w 2008 :wink: ) tym, co padło w moje padlinie - zjarało się (chyba) gniazdo zapalniczki (bo nagle tak dziwnie zaczęło zajeżdżać spalenizną z tego rejonu) zginęło oświetlenie tablicy rejestracyjnej no i nie uwierzycie padła lampka oświetlająca bagażnik. Właściwie to drobiazgi :)21 , o których nie warto nawet wspominać ale zaczynam się zastanawiać czy nie są zapowiedzą czegoś poważniejszego :roll:

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr sty 02, 2008 9:33 am

No nie wiem.
U mnie nie działa lampka oświetlająca bagażnik, jedno przeciwmgielne tylne (jak jeszcze były przeciwmgielne). Reszta w miarę. Acha - nie działają podświetlenia guziorów na desce rozdzielczej :)21

Kiedyś zjarała mi się lampka oświetlająca wnętrze - nawet sporo z tego dymu było :)21

A w ogóle jak zobaczyłem pajęczyny w tylnej części instalacji elektrycznej to się w głowę poskrobałem tylko

Awatar użytkownika
MuMiNkI

Post autor: MuMiNkI » wt sty 22, 2008 12:50 pm

MuMiNkI pisze:Jak już mówimy o elektryce to i ja się podzielę (tak noworocznie, żeby niebyło zbyt dobrze i wesoło wkraczać w 2008 :wink: ) tym, co padło w moje padlinie - zjarało się (chyba) gniazdo zapalniczki (bo nagle tak dziwnie zaczęło zajeżdżać spalenizną z tego rejonu) zginęło oświetlenie tablicy rejestracyjnej no i nie uwierzycie padła lampka oświetlająca bagażnik. Właściwie to drobiazgi :)21 , o których nie warto nawet wspominać ale zaczynam się zastanawiać czy nie są zapowiedzą czegoś poważniejszego :roll:
A przypomniało mi się jeszcze nie działają lusterka – wszystkie bezpieczniki niby sprawne więc nie mam pojęcia co mogło paść. Może jakieś sugestie Panowie i Panie :)

Klas
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Klas » wt sty 22, 2008 1:13 pm

Niestety , w przypadku awarii elektryki jeśli bezpieczniki w porządku , to najczęściej pozostaje: miernik do ręki i poszukiwania.Oczywiście bardzo dobrze jeśli dysponuje się schematem , bo w przeciwnym wypadku poszukiwania mogą trwać naprawdę długo.Zanim jednak przekopiecie całe auto , to jedna uwaga: bardzo często za brak działania przyrządów włączanych jednym wyłącznikiem ( he , fajnie to brzmi :lol: ) , a takimi są np. lusterka , odpowiedzialne są zaśniedziałe lub wypalone styki wewnątrz wyłącznika.Można to łatwo sprawdzić mierząc napięcie na wejściu i wyjściu wyłącznika.

Awatar użytkownika
mlodyy

Post autor: mlodyy » sob lut 09, 2008 5:08 pm

No dobra coby tak odświeżyc temat w Kiance stacyjka wymieniona i nic to nie zmieniło jak nie działało tak nie działa. Teraz pytanie może ktoś w takim razie wie gdzie jest masa od kierunkowskazów, deski rozdzielczej oraz tylnej szyby umocowana ??
ONLY TOYOTA
LJ70 - classic

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”