Sportage, rozrząd

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

katakus
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Sportage, rozrząd

Post autor: katakus » sob paź 04, 2008 9:37 am

Witam, od niedawna mamy w rodzinie sportage 2001 2.o benzyna I dlatego mam pytanie do doświadczonych użytkowników jak często należy wymieniac rozrząd ....

kolejna wątpliwość to ciśnienie powietrza w kołach, jakie powinno byc?
Za wszytskie podpowiedzi będe barzdo wdzięczna... ?? ??

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » sob paź 04, 2008 10:28 am

Rozrząd co 100.000 km. Wymieniasz wszystko: pasek, rolkę prowadzącą i napinającą bo nie ma co oszczędzać. Graty do rozrządu nie są drogie. W razie "W" czyli nagłej i niespodziewanej awarii (pęknięcie paska) nie ma bólu - silnik jest bezkolizyjny.

Ciśnienie w oponach masz podane na rozpisce, która znajduje się na środkowym słupku drzwi od strony kierowcy... chyba tam :roll: z tego co pamiętam to pisało coś 1,8 :roll:
Ja tam biję w opony 2,0 i jest dobrze

gainward
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gainward » ndz paź 05, 2008 7:11 pm

witam czy na 100% jestes pewien ze jest to silnik bezkolizyjny, bo wlasnie sie przymierzam do wymiany rozrzadu choc poprzedni wlasciciel sie zarzeka ze robil to 20 tys km temu, zalozylem gaz sekwencyjny i sie pojawil problem, trzeba stosowac lubryfikator czy nie, ma to bezposredni zwiazek z materialami uzytymi do produkcji gniazd zaworowych, jesli sa ceramiczne to zalecaja montaz lubryfikatora a nie moge znalesc nigdzie informacji jak to jest w kijance z 2.0 2001r
KIA Sportage 2001 + LPG

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » ndz paź 05, 2008 9:11 pm

Czy silnik jest bezkolizyjny? Tak. Zapytaj Armona - jemu zdarzyło się pęknięcie paska, przez co bezkolizyjność potwierdzona została empirycznie.
Co do samego silnika to jest to dość starawa konstrukcja wywodząca swój rodowód z mazdowskiego silnika FE gdzieś z początku lat '90 - a może i wcześniej :roll: Wątpię że stosowano tam ceramiczne gniazda.

gainward
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gainward » pn paź 06, 2008 3:35 pm

tez tak myslalem z tymi ceramicznymi gniazdami ale w hurtowniach gdzie sie zaopatruja gazownicy stwierdzili ze japonczyki po 2000 roku sa wrazliwe na wypalanie gniazd, jest to ponoc tez bolaczka fokusow i francuzow
KIA Sportage 2001 + LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”