Kia Retona - info
Moderator: Marcin-Kraków
Kia Retona - info
Witam kolegów
Poszukuje info odnośnie takiej kijanki. Chodzi mi od czego ten pojazd ma silnik i co to za zwieszenie jest? Zaadaptowane od jakieś suzy czy jak? Czy to jakaś ichniejsza konstrukcja?
Poszukuje info odnośnie takiej kijanki. Chodzi mi od czego ten pojazd ma silnik i co to za zwieszenie jest? Zaadaptowane od jakieś suzy czy jak? Czy to jakaś ichniejsza konstrukcja?
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Re: Kia Retona - info
Kolego a powiedziałbyś coś więcej co tam jest. Bo akurat na Kijankach to nie bardzo ogarniam temat.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
A kto w ogóle tą koreańską partaninę ogarnia...
W skrócie:
- ramę ma;
- reduktor ma;
- tylny most ma LSD i jest na sprężynach
- przód - zawias niezależny na sprężynach
Jeśli chodzi o sportage to jakiś tam potencjał rozwojowy auto ma. Retona zapewne też. Ale na Twoim miejscu raczej bym sobie darował - chyba, że lubisz wyzwania.
W razie czego moje gg 1033447 - tylko nie mogę zagwarantować, że będę w stanie cokolwiek napisać. Córa daje popalić w nocy a z dzieciakiem na ręku ciężko się pisze
W skrócie:
- ramę ma;
- reduktor ma;
- tylny most ma LSD i jest na sprężynach
- przód - zawias niezależny na sprężynach
Jeśli chodzi o sportage to jakiś tam potencjał rozwojowy auto ma. Retona zapewne też. Ale na Twoim miejscu raczej bym sobie darował - chyba, że lubisz wyzwania.
W razie czego moje gg 1033447 - tylko nie mogę zagwarantować, że będę w stanie cokolwiek napisać. Córa daje popalić w nocy a z dzieciakiem na ręku ciężko się pisze

czyli wychodzi na to, że lepiej będzie Vitare dla dziewczyny kupić.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Znalazłem taką stronkę. Napisali że niby wysyłają do PL, praktykował już ktoś takie coś?
http://www.tankermotors.co.kr/english/t ... ortage.asp
http://www.tankermotors.co.kr/english.html
http://www.tankermotors.co.kr/english/t ... ortage.asp
http://www.tankermotors.co.kr/english.html
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Nie praktykowali
Rzeźbimy samodzielnie
A czy vitara dla dziewczyny czy kijanka - to sam nie wiem. Ja bym brał kijankę. Z pełną premedytacją i przekonaniem co do słuszności wyboru. No ale to co pasuje mi, niekoniecznie musi pasować komuś innemu

Rzeźbimy samodzielnie

A czy vitara dla dziewczyny czy kijanka - to sam nie wiem. Ja bym brał kijankę. Z pełną premedytacją i przekonaniem co do słuszności wyboru. No ale to co pasuje mi, niekoniecznie musi pasować komuś innemu
Chyba trzeba będzie po prostu zrobić tak:
Wybierze to co się jej bardziej podoba a o resztę to będę się martwił ja.... z Waszą pomocą
Dzieki wielkie za info i pozdrawiam
Wybierze to co się jej bardziej podoba a o resztę to będę się martwił ja.... z Waszą pomocą

Dzieki wielkie za info i pozdrawiam
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Ujmę to tak.... Mam Kijanke, mam Vitarę, mam Patrola.. Miałem Gazy, Uazy (różnie dłubane), miałem Bronco, Miałem Blazera, Miałem Troopery, miałem Samuraia........ Do ostrego terenu używam Patrola Gr Y60., codziennie poruszam się Vitką 1,6 automat, żona wybrała Sportage z sekwencyjnym gazem 1998 rok za 12ooo zł z śmiesznego powodu... Vitka z tego rocznika jest tak samo pojemna (gabaryty te same), bardziej wytłuczona (patrząc na mobile.de Vitary mają przebieg większy ) i dwa razy droższa. Mam rozeznanie co do Kia ze względu na pracę ( pracuję w lasach, parę Kijanek chłopaki zajeździli) i wolę dwa razy kupować tańsze i młodsze auto niż np Vitarę.... Każde auto ma swoje mankamenty (Kia nie jest w tym temacie odosobniona), ale chociaż w zestawie fabrycznym dysponuje większym prześwitem od Vitki..... Mam obie, wiem, co mówię.... Wybór jednak należy zawsze do kupującego i to kupujący ma rację.... 

a powiedz mi jeszcze jak z częściami do kijanek? Dostępność i koszta? Do przyjęcia czy raczej nie?
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Bez problemów i generalnie po taniości, chociaż zdarzają się niektóre kosztowne graty. Na allegro w chooj używek - czyli dramatu nie ma.
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Powiem dla przykładu, że za zestaw:
- pasek rozrządu
- napinacz
- rolka
- filtr oleju
- filtr powietrza
i wysyłkę zapłaciłem 280 zł. Da się przeżyć
Tak, jak napisał przedmówca, ceny normalne, używek sporo.
- pasek rozrządu
- napinacz
- rolka
- filtr oleju
- filtr powietrza
i wysyłkę zapłaciłem 280 zł. Da się przeżyć

Zgadza się, co do części luz, po południu wkleję link do sklepu z wszystkimi cudami.
Samurai 1.9 d '03
Jimny 1.3 '05
Jimny 1.3 '05

Powiedzcie mi jeszcze czy jest coś na co trzeba uważać w kijankach? Co lubi często padać? Jakaś wada?
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Patrząc na trzy jeżdżące w okolicy:
- siadają automatyczne sprzęgiełka przedniego napędu (w każdym aucie z czasem to się dzieje
)
- należy zwracać uwagę na występowanie korozji w podwoziu, z czasem staje się upierdliwa..... ( te 3 sztuki, które znam są z 1998 roku, na razie są całe, ale konserwowane okresowo)
- zdarzają się problemy z elektryką, głównie dotyczącą dodatków typu ABS, CZ, EL......
- oprócz tego wszystko jak w terenówce, zleżne od stylu jazdy poprzedniego użytkownika
- największe znane mi przebiegi silnika 2,0 DOHC to blisko 300 tkm i poszły dalej
- te znane mi przechodziły przy przebiegach 150-175 tkm gruntowną regenerację końcówek, stabilizatorów, amorów itp, należy też zwracać uwagę na osłony przednich przegubów
Więcej nie pamiętam....
- siadają automatyczne sprzęgiełka przedniego napędu (w każdym aucie z czasem to się dzieje

- należy zwracać uwagę na występowanie korozji w podwoziu, z czasem staje się upierdliwa..... ( te 3 sztuki, które znam są z 1998 roku, na razie są całe, ale konserwowane okresowo)
- zdarzają się problemy z elektryką, głównie dotyczącą dodatków typu ABS, CZ, EL......
- oprócz tego wszystko jak w terenówce, zleżne od stylu jazdy poprzedniego użytkownika

- największe znane mi przebiegi silnika 2,0 DOHC to blisko 300 tkm i poszły dalej
- te znane mi przechodziły przy przebiegach 150-175 tkm gruntowną regenerację końcówek, stabilizatorów, amorów itp, należy też zwracać uwagę na osłony przednich przegubów
Więcej nie pamiętam....

- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Uważaj na koroję ramy - gnije jak złoto w tylnej części. Co ciekawe bardziej gnije prawa podłużnica, prawdopodobnie ze względu na to, że przylega do niej zbiornik paliwa (kondensacja syfu wszelakiego) oraz przyspawane jest górne mocowanie panharda (odciążenia boczne). Piszę o tym bo muszę znowu wyłatać ramę
Korozja generalnie jest upierdliwa o tyle, że jej nie widać - a więc wszelkie profile zamknięte jeśli nie są zakonserwowane to choojnia z grzybnią w środku pewnie panuje. Wiem to po swoim aucie niestety.
Kiedyś z Armonem opracowaliśmy poradnik pod tytułem "kupujemy kijankę". Znajdziesz go tutaj: http://pggraf.pl/index.php?id=kia_kijanka
(Oprócz tego jest jeszcze artykuł pod tytułem "KIA Sportage - subiektywna ocena" a w przygotowaniu "Alternatywna instrukcja obsługi - czyli czego nie dowiesz w serwisie").
Co do silnika 2,0 dohc - mój miał dobrze ponad 250 000 gdyzaczął stukac górą i dołem. Pewnie do trzech stów by dociągnął...

Korozja generalnie jest upierdliwa o tyle, że jej nie widać - a więc wszelkie profile zamknięte jeśli nie są zakonserwowane to choojnia z grzybnią w środku pewnie panuje. Wiem to po swoim aucie niestety.
Kiedyś z Armonem opracowaliśmy poradnik pod tytułem "kupujemy kijankę". Znajdziesz go tutaj: http://pggraf.pl/index.php?id=kia_kijanka
(Oprócz tego jest jeszcze artykuł pod tytułem "KIA Sportage - subiektywna ocena" a w przygotowaniu "Alternatywna instrukcja obsługi - czyli czego nie dowiesz w serwisie").
Co do silnika 2,0 dohc - mój miał dobrze ponad 250 000 gdyzaczął stukac górą i dołem. Pewnie do trzech stów by dociągnął...
http://www.tankermotors.co.kr/english.html bardzo ciekawe zeczy mozna tu znalesc do retonki ;P np snorkel
oryginalny baadz trzymackzi na lopaty zderzaki wzmocnione ;]

- damian89
- jestem tu nowy...
Witam
Mam takie pytannie do użykowników reton w dieslu. Ile wam palą, tylko nieczarować za wiele
I jeszcze jaki jest v-max z tym silniczkiem
Mam takie pytannie do użykowników reton w dieslu. Ile wam palą, tylko nieczarować za wiele

I jeszcze jaki jest v-max z tym silniczkiem

Vitara 1.9 td '97 była...
Jest Vitara long 2.0 tdic '97
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Instrukcja mówi:
V max = 145 km/godz
Spalanie:
Przy 90 km/godz - 8,0 l
Przy 120 km/godz - 11,0 l
Przy jeździe miejskiej - 12,0 l
Przy jeździe mieszanej - 10,3 l
V max = 145 km/godz
Spalanie:
Przy 90 km/godz - 8,0 l
Przy 120 km/godz - 11,0 l
Przy jeździe miejskiej - 12,0 l
Przy jeździe mieszanej - 10,3 l
- damian89
- jestem tu nowy...
Czemu tyle palą
Vitarka z tym samym motorem max 9 wciagnie, a na kolowaniu to 8 

Vitara 1.9 td '97 była...
- seba4x4
-
- Kontaktowanie:
Wypisałem dane z instrukcji..... Jak jest w realu, nie wiem. Ja mam benzynową.......
xD nie pytaj ile pali moja w 2.0 DOHC xD
Kia Retona=zszarpane nerwy godziny na kanale tysiace na czesci a i tak nie chcesz jej sprzedac ;]
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Jak kolega szuka oszczędności to niech se tfu [cenzura] matiza kupi...

moja retona pali ok 9-10 l /100km ostatnio przejechalem 450 km i caly bak poszedl ok 50 l,bede musial ja przelitrazowac i wtedy bede wiedzial dokladnie ile pali
ps-i 100 tys km pykło(poki co odpokac bez zadnych problemow)
ps-i 100 tys km pykło(poki co odpokac bez zadnych problemow)
KIA RETONA 2.0 TDI 4x4 power
aa i ARO 243 D
aa i ARO 243 D
u mnie przy obecnej areodynamice obecnych oponach i zapietym przodzie spalal okolo 16L na czarnym i chyba 100/100 w terenie xD nie no tak powaznie to w terenia slysze wir w baku :/ jak si eprzyloze to za 2h jest czysto ;]
Kia Retona=zszarpane nerwy godziny na kanale tysiace na czesci a i tak nie chcesz jej sprzedac ;]