Strzelanie podczas rozruchu

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

prezespio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Strzelanie podczas rozruchu

Post autor: prezespio » wt wrz 29, 2009 6:11 pm

Witam Wszystkich

Posiadam kia sportage 2,0 16V z gazem.
Gaz jest z tzw "blosem", i odkąd go założyłem pojawia się zjawiska strzelania, ale wystrzały zdarzają się sporadycznie.
Najbardziej zastanawia mnie to że wystrzały zdarzają się podczas uruchamiania silnika, tj. podczas kręcenia rozrusznikiem.
Dodam że po zgaszeniu silnika, instalacja automatycznie przełancza się na paliwo, - rozruch samochodu następuje na benzynie.,
Z tego wynika że wystrzał następuje przy zapalaniu na paliwie?????????????????
Wystrzał następuje przed zaskoczeniem silnika - podczas kręcenia rozrusznikiem - dosłoiwnie sekundy od momentu kręcenia
Proszę o rady może ktoś się spotkał z czymś podobnym!!!!!

Dziękuję za każdą informacje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Re: Strzelanie podczas rozruchu

Post autor: leon zet » wt wrz 29, 2009 8:17 pm

Nie zdarzyło mi się nic podobnego.
Możesz wrzucić jakąś fotkę komory silnika? Coś bym sprawdził...

mariusz1975

Post autor: mariusz1975 » śr wrz 30, 2009 6:29 am

Też mam instalację z blosem. Strzelanie przy odpalaniu jest wynikiem za bogatej mieszanki gazowo powietrznej, umnie pomogło obniżenie ciśnienia na parowniku.
Z moich doświadczeń wynikło, że uruchomienie silnika zaraz po jego zgaszeniu skutkowało strzałem w kolektor. Myślę że są to pozostałości gazu w kolektorze ssącym które nie zdąrzyły się spalić ani odparować i silnik podczas zapłonu dostaje mieszankę paliwowo-gazową a nie paliwowo-powietrzną.
Ja zrobiłem tak : zaraz po zgaszeniu silnika ściągnęlem przewód gumowy z kolektora ssącego , aby go przewentylować. założyłem z powrotem i odpaliłem.
Dorażnie pomaga też przed zgaszeniem silnika po ostrej jeździe pozostawienie go na chwilę na wolnych obrotach, aby mieszanka się ustabilizowała. Mam założony wskażnik AFR (taki diodowy - można zrobić samemu lub kupić na allegro) i na nim obserwuję zachowanie się mieszanki.

Uff, ale się rozpisałem :)13

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr wrz 30, 2009 6:50 am

Panowie...
Jedno zasadnicze, proste i krótkie pytanie: Rezonator w układzie dolotowym jest czy nie ma?
Bo to może wiele wyjaśniać - stąd moja prośba o fotkę.

mariusz1975

Post autor: mariusz1975 » śr wrz 30, 2009 7:14 am

U mnie nie ma, jest tylko coś ala rezonator, ale przed filtrem powietrza, zaraz przy chłodnicy na wlocie powietrza. Dodam tylko, że układ powietrzny nie mkodyfikowany ( obracanie, przytykanie itp.). Gaziarze jak zakładali mi instalacje przytkali wlot powietrza gumową rurą, ale jak zakładałem blosa to wywaliłem wszystkie te pateny włącznie z całą zawartością silnika krokowego gazu, zostawiłem tylko obudowę na przewodzie gazowym coby na przeglądzie cyrków nie było.
Powiem Wam tylko że dopiero po założeniu blosa i własnoręcznym wyregulowaniu kiła zaczeła jeździć jak na 130 KM przystało.

prezespio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: prezespio » śr wrz 30, 2009 8:34 pm

Witam

Rezonatora nie ma - w jego miejsce wsadziłem korek antywybuchowy (gwizdek)
Na blosie jeżdze ok rok i zrobiłem ok 20 tys km - jak nie strzela to nie strzela, ale jak zacznie to ze 2 razy w ciągu dnia./- a potem miesiąc lub więcej spokój- do tej pory były to kichniecia
Ps. - ostatnio jak mi strzeliło to pękła obudowa filtra powietrza (gaz zatankowany z orlenu)

Dzięki za odpowiedzi - postaram sie zrobić to zdjęcie i zamieścić

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » śr wrz 30, 2009 8:54 pm

Jeśli rezonatora nie ma, to jedna możliwość odpada.
A na benzynie auto dobrze chodzi, czy nie bardzo?

prezespio
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: prezespio » pt paź 02, 2009 1:30 pm

Witam

Na benzynie chodzi - oki - ale na gazie lepiej
W porównaniu do gazu jest troszke "mulasta" - ale jak się wciśnie odpowednio głęboko gaz to idzie. Słyszałem że jak się zainstaluje gaz to coś się dzieje z komputerem i przyzwyczaja się do gazu - potem troszeczke tępawo chodzi na benzynie(trzeba by długo jedzić na benzynie - ażeby się przyzwyczaiła, przestawiła) - taką historie słyszałem

Pozdrawiam Prezespio

Awatar użytkownika
K-ASIA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: K-ASIA » pn paź 05, 2009 8:50 am

Witajcie,
Czy ktoś z Was orientuje się może gdzie jest jakiś dobry/tani warsztat w Wawie/okolicach?

Z góry dzięki za info! :)

Pozdr

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » pn paź 05, 2009 12:23 pm

też Ci strzela? :o
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

Awatar użytkownika
K-ASIA
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: K-ASIA » pn paź 05, 2009 3:42 pm

Nie strzela, ale to taki świezy warsztatowy wątek więc pozwoliłam sobie zagadać na temat, w którym ktoś podzieliłby się ze mną doświadczeniami :wink:

druciak

Post autor: druciak » ndz lis 15, 2009 10:34 am

U mnie strzelał na gazie jak było momentalne zapotrzebowanie na gaz. Czyli nie dostawał takiej ilości jakiej potrzeba.Po wyczyszczeniu całkowitym z syfu parownika i wymianie (elektr.ala krokowca gazowego) na mechaniczny problem z strzałami ucichł. Autko elegancko i ochoczo się wkręca. Powoli zaczyna się sprawdzać ,że Kia uczy motoryzacji. :)
KIA Sportage 00r +LPG

narcyzg1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: narcyzg1 » wt lis 17, 2009 2:59 pm

Ludki Kochane nie wiem ile zapłaciliście za instalacje gazową ale z ilości problemów wynika, że za mało - ja założyłem sekwencję za 2000zł i wk...rwiacz mnie nie wk....a i nic nie strzela, autko jeździ troszkę lepiej na gazie niż na gazolinie. Pamiętać tylko trzeba aby zatankowane było ok 1,2 lub 2/3 baku benzynki aby pompka paliwa nie wyschła i wszystko działa wyśmienicie.
KIA Sportage 2.0 + LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kia”